Urheilijan ravitsemus Tuija Levälampi SH, ETK. Harjoittelu, Ruoka ja Lepo - urheilijan peruspilarit LepoRavinto Urheilija Harjoittelu Pelkkä lahjakkuus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Advertisements

KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
KUNNON RUOKAA NUORELLE URHEILIJALLE
AMMATTITAITOKILPAILUIHIN VALMISTAUTUMINEN Espoo Meripuisto.
Unitutkimus.
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Terveelliset elämäntavat
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Pelaajan muistilista PELAAJAN MUISTILISTA PELEIHIN JA HARJOITUKSIIN 1. Herää peliaamuna riittävän ajoissa, jotta voit syödä aamiaisen n. 2h.
Kehittymisen kulmakiviä
RINGETTEPELAAJAN RAVINTO
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
SYÖ OIKEIN.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Jääpalloilijan ravinto
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
Nuoren urheilijan ravitsemus Kaisa Sipiläinen ravitsemusasiantuntija (ETK) ‏
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
BLUES TERVEYSTIETOA. BLUESIN TERVEYSTIETOA / SISÄLTÖ: 1) Terveyden edistäminen seuratoiminnassa 2) Fyysinen ulottuvuus 3) Psyykkinen ulottuvuus 4) Sosiaalinen.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
OVERdrive ™.  OVERdrive auttaa maksimoimaan kestävyyden kovissa fyysisissä suorituksissa, koska se lisää energiantuotantoa ja nopeuttaa suorituksista.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Opetuspaketin sisältö
Perustettu vuonna 1927.
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Kestävyys on.
Nimi: Oskari Valo Luokka:7b Päivämäärä:
Liikunta+ravinto.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Ruokatrendit.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
Ruokaoppia.
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
JUNIORI-ÄSSÄT F2-IKÄLUOKKA OIKEUDENMUKAISUUS AVOIMUUS
Unelmien liikuntapäivä
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Ajanhallinta opiskelussa
NUOREN JÄÄKIEKKOILIJAN RAVINTO
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Esityksen transkriptio:

Urheilijan ravitsemus Tuija Levälampi SH, ETK

Harjoittelu, Ruoka ja Lepo - urheilijan peruspilarit LepoRavinto Urheilija Harjoittelu Pelkkä lahjakkuus ei riitä. Urheilija kehittyy tehokkaammin silloin, kun kaikki lohkot ovat tasapainossa!

Hyvä syöminen tehostaa harjoittelua  Riittävä syöminen pitää urheilijan energiavarastot täynnä.  Tämä…  Parantaa harjoittelussa jaksamista ja kestävyyttä.  Parantaa lihastyöskentelyn tehoa ja voimantuottoa.  Auttaa suojelemaan lihaskudosta harjoittelun liialliselta rasitukselta.

Hyvä syöminen tehostaa harjoittelua  Järkevästi rytmitetyt ateriat ja sopivat ateriakoot pitävät urheilijan verensokeripitoisuuden sopivalla tasolla.  Tämä…  Ylläpitää hyvää oloa ja vireystasoa.  Parantaa keskittymistä ja harjoittelumotivaatiota.  Parantaa tekniikkaa.  Pienentää loukkaantumisriskiä!

Hyvä syöminen parantaa tuloksia  Riittävä laadukkaan proteiinin, hyvien hiilihydraattien ja nesteen saanti tehostavat palautumista  Tämä…  Ehkäisee ylirasittumista.  Mahdollistaa kovemman harjoittelun ja nopeamman kehittymisen.

Hyvä syöminen ylläpitää vastustuskykyä  Hyvän rasvan, vitamiinien, kivennäisaineiden ja antioksidanttien saanti vähentää kehoon kohdistuvaa stressiä ja tehostaa vastustuskykyä.  Tämä…  Antaa enemmän terveitä treenipäiviä ja tuottaa nopeamman kehittymisen.  Vähentää sairastelua kilpailujen yhteydessä ja parantaa menestymistä.  Pienentää rasitusvammojen riskiä.

Mistä tietää syönkö liian vähän?  Urheilijan tulisi pyrkiä syömään yhtä paljon energiaa mitä kuluttaa!  Liian niukka energiansaanti voi näkyä seuraavasti:  Lyhyt aikaväli:  Huono jaksaminen  Väsymys  Keskittymisvaikeudet  Ärtyneisyys  Keskipitkä aikaväli:  Heikentynyt vastustuskyky ja sairastelu  Laihtuminen tai normaalin painonnousun hidastuminen

 Pitkä aikaväli:  Kasvun hidastuminen  Murrosiän myöhästyminen  Kuukautiskierron häiriöt  Heikko luusto ja loukkaantumisherkkyys  syömishäiriöt

Riittävästi nesteitä  Riittävä nesteiden (veden) nauttiminen auttaa urheilijaa saavuttamaan nestetasapainon harjoitusten välissä.  Tämä…  Kohentaa oloa ja vireystasoa.  Parantaa jaksamista ja suorituskykyä.

HIILIHYDRAATIT  Tärkeä ravintoaine urheilijalle.  Hiilihydraateista suurin osa varastoituu lihaksiin, joten ne toimivat lihasten pääasiallisena energianlähteenä liikunnan aikana.  Auttaa ylläpitämään verensokeripitoisuutta.  Hiilihydraattien syöminen ehkäisee ylirasittumista, rasitusvammoja ja vastustuskyvyn heikkenemistä.

Hyviä hiilihydraattilähteitä  Täysjyvävilja  Täysjyväleipä  Puuro  Täysjyväpasta  Palkokasvit  Hedelmät  Marjat

PROTEIINI  Lihasten ja luuston rakennusaine.  Rasittuneet lihakset eivät kehity ilman proteiinia.  Proteiinin nauttiminen liikunnan jälkeen auttaa liikunnasta palautumiseen.

Mistä saan proteiinia?  Maitovalmisteista  Kananmunasta  Lihasta  Kalasta  Palkokasveista  Pähkinöistä ja siemenistä

RASVA  Kaikkien urheilijoiden tulee syödä laadukasta rasvaa.  Rasvoista valmistetaan kasvun ja kehityksen kannalta tärkeitä hormoneja.  Tärkeitä vastustuskyvyn sekä hermojen ja lihasten yhteistyön kannalta.  Edistävät aivojen, sydämen ja verisuonten terveyttä.

Hyviä rasvoja:  Rasvainen kala (lohi)  Kasvisöljy (rypsi- ja oliiviöljy)  Siemenet ja pähkinä  Avokado

Kasvikset  Tärkeä osa urheilijan ruokavaliota.  Kasviksista saadaan antioksidantteja ja kuituja.  Antioksidantit:  Edistävät terveyttä  Suojelevat lihaksia, keuhkoja ja muita kudoksia urheilemisen aiheuttamalta rasitukselta  Auttavat lihaksia palautumaan  Ylläpitää ja vahvistaa vastustuskykyä

Aamiainen  Päivän tärkein ateria.  Auttaa jaksamaan, luo paremmat edellytykset fyysisiin suorituksiin.  Auttaa hallitsemaan syömistä pitkin päivää.  Aamiaisen tärkein tehtävä on tuoda elimistöön ravintoaineita pitkän yön jälkeen.  Juo myös VETTÄ, ainakin jos edellisenä iltana on ollut treenit.

Hyviä aamiaisvaihtoehtoja:

Kevyesti ennen aamutreenejä  Aamupala suotavaa myös ennen treenejä, mutta vältä isoja annoskokoja.  Vajailla energiavarastoilla harjoitteleminen on lihaksistolle turhan kuluttavaa ja rasittaa elimistöä voimakkaasti.  Ilman aamupalaa harjoittelevilla elimistön verensokeripitoisuus on matala, jolloin olo on huono ja harjoittelu tehotonta.  Aamulla kannattaa herätä ajoissa, jotta ruoan sulamiselle jää ainakin tunti aikaa.

Vinkkejä niille, jotka haluavat nukkua pitkään  Syö kevyt aamupala puoli tuntia ennen treenejä.  Juo vettä ja syö pieni määrä hyvin imeytyvää hiilihydraattia.  Esim.  Lasillinen täysmehua ja purkillinen jogurttia.  Lasillinen maitoa ja hedelmä.  Pala täysjyväleipää ja raejuustoa.  Pieni annos puuroa hedelmäsoseen kera.  Pieni annos kotitekoista pirtelöä.

Lounas / Päivällinen  Runsaat ja monipuoliset lounas- ja päivällisateriat muodostavat urheilijan ruokavalion rungon!  Jaksaa koulu-/työpäivän loppuun ja antaa perusenergian myös illan treeneihin.  Kannattaa koostaa lautasmallin mukaan.  Lautasmallin rakenne voi vaihdella energiatarpeen mukaan.  Vettä tai maitoa juomaksi.  Mikäli harjoittelet iltapäivällä tai alkuillasta kannattaa päivällinen syödä vasta treenien jälkeen.

Välipalat  Mikäli ateriavälit venyvät yli 4 tuntiin, kannattaa välissä syödä välipala.  Mikäli aamupala tai ruoka on jäänyt hyvin niukaksi kannattaa syödä välipala.  Iltapäivän välipala valmistelevat harjoituksiin, kun välipala syödään noin 1-2 tuntia ennen harjoittelua.  Ennen illan harjoituksia voi syödä myös kevyen päivällisen, 2-3 tuntia ennen harjoituksia.

Nestetasapaino  Harjoituksen onnistumisen kannalta tärkeintä on, että juo riittävästi päivän aikana.  Päivän aikana tulisi juoda vettä, vaikkei tuntisi itseään janoiseksi.  Nesteentarve vaihtelee, eikä yleispätevää juomisohjetta ole mahdollista antaa.  Seuraavassa diassa suuntaa antava ohje juomisesta.

Suuntaa antava ohje juomisesta:  Aamiainen  1-2 lasia vettä ja 1 lasi tuoremehua tai maitoa  Lounas  1-2 lasillista vettä ja 1 lasillinen maitoa  Koulu-/työpäivän aikana  0,5 litraa vettä  Ennen harjoittelua  1-2 lasia vettä  Harjoittelun aikana  5-10 dl vettä/h  Heti harjoittelun jälkeen  1-2 lasia vettä ja palautusjuoma  Päivällinen  1-2 lasia vettä ja 1 lasi maitoa  Iltapala  1-2 lasia vettä ja 1 lasi maitoa 1 lasi = 2 dl Yhteensä: n. 3 – 5 litraa

Palautumisvälipala  Kovaa ja tavoitteellisesti harjoittelevien kannattaa edistää palautumista syömällä palautumisvälipala välittömästi treenien ja pelien jälkeen.  Näin käynnistetään palautuminen mahdollisimman tehokkaasti.  Noin 1-2 tuntia palautumisvälipalan jälkeen kannattaa syödä reilumpi ateria.  Palautumisvälipalan tulee sisältää runsaasti hiilihydraattia ja pieni määrä proteiinia.

Hyviä palautumisvälipaloja  5 dl itse tehtyä marja-hedelmäpirtelöä  Pillimaito ja kinkkusämpylä  Suklaasoijajuoma ja banaani  Purkillinen jogurttia ja välipalakeksi  Valmis palautumisjuoma  Smoothie ja pillimaito  Pillitäysmehu ja riisifrutti  Kaakaota ja välipalakeksi Huonoja palautukseen: 1 Piltti 1 välipalakeksi 1 banaani 1 omena 1 pulla Nämä eivät yksin riitä!!!

Palautuminen  Palautumisella tarkoitetaan kehon palautumista normaalitilaan rasituksen jälkeen.  Palautumiseen voidaan vaikuttaa levolla, verryttelyllä, lihashuollolla sekä ravinnolla ja nesteellä.  Ravinto ja neste edistävät energiavarastojen uudelleen täyttymistä.  Riittämätön palautuminen ilmenee väsymyksenä ja haluttomuutena harjoituksissa.  Myös kipeät ja jäykät lihakset kertovat huonosta palautumisesta.  Pitkällä aikavälillä huono palautuminen vaikeuttaa säännöllistä harjoittelua ja heikentää kehittymistä uralla.  Lisäksi palautumisen ja rasituksen pitkäaikainen epätasapaino johtaa krooniseen ylirasitukseen = YLIKUNTO!

Turnauspäivän ruokailu  Energiat ei riitä koko päivää edellisten päivien tankkauksella, jos ei turnauksessa syö välipaloja.  Pakkaa eväsrasiaan esim. 2-3 kevyesti päällystettyä voileipää tai 1-2 karjalanpiirakkaa kutakin pelitaukoa kohden, jogurttia ja mysliä, marjakeittoa tai juotavaa jogurttia. Banaania, kuivattuja hedelmiä tai lasten hedelmäsoseet voi pakata mukaan eväsrasiaan.  Lisäksi pullollinen vettä ja toinen mehua mukaan kassiin.

Turnauspäivän ruokailu  Jos pelien väliin jää yli 4 tuntia kannattaa syödä keitto- tai pasta-ateria.  Heti jokaisen pelin jälkeen syödään hiilihydraattipitoinen välipala ja juodaan vettä tai mehua.  Jos seuraavaan peliin on aikaa alle tunti, välipala on kevyt ja nestemäinen.  Esim. laimeaa urheilujuomaa, jogurttijuomaa, mehukeittoa (sokerillista), pala banaania ja muutama rusina.  1-2 tunnin pelitauko sallii juoman lisäksi kiinteää evästä.  Esim. voileipää, sämpylää, karjalanpiirakkaa, jogurttia ja mysliä, kevyt pastasalaatti.  2-3 tuntia:  Muutama voileipä ja hedelmiä.

Esim. 1 ateriarytmistä:  Yksi harjoitus päivässä.  Jos harjoittelet aamulla, jaa aamupala kahteen osaan. 7:00 aamupala: puuro ja mehukeitto, hedelmä 8:30 välipala: rahkavälipala ja hedelmä 11:30 lounas 14:30 välipala: voileipä, vihanneksia, pirtelö harjoitus 18:00 palautus: pirtelö+välipalakeksi / palautusjuoma 19:00 päivällinen 21:00 iltapala Jokaisella ruoalla kaksi lasia vettä ja maitoa. Muista juominen myös treenien aikana!

Esim. 2  Kaksi harjoitusta päivässä.  Jaa aamupala kahteen osaan 6:00 aamupala: puuro, mehukeitto ja hedelmä 7-8 harjoitus 8:00 palautumisjuoma 8:30 välipala: voileipä ja tuoremehu 11:30 lounas 14:00 välipala: hedelmä ja jogurtti 15:30 pirtelö harjoitus 18:00 palautusvälipala 18:30 päivällinen 21:30 iltapala Muista juominen!!!

Esim. 3  Yksi harjoitus päivässä.  Jos harjoittelet aamulla, jaa aamupala kahteen osaan. 7:00 aamupala: puuro ja mehukeitto, hedelmä 8:30 välipala: rahkavälipala ja hedelmä 11:30 lounas 14:30 välipala: voileipä, vihanneksia, pirtelö 16:30 päivällinen harjoitus 20:00 palautuspala 21:00 kunnon iltapala Jokaisella ruoalla kaksi lasia vettä ja maitoa. Muista juominen myös treenien aikana!

 Urheilijan pitää syödä paljon ja säännöllisesti!  Liian pitkiä ateriavälejä tulee välttää, eli välipaloja myös kouluun ja töihin mukaan!  Muista palautuspalat. Sekä treenien, että pelien jälkeen!  Pelissä voi erätauoilla syödä jotain pientä, esim. Pari haukkua banaanista, puolikas välipalakeksi, viinirypäleitä, kuivattuja hedelmiä…  Muista kunnollinen tankkaus pari päivää ennen peliä. Kunnon ruokaa!!! Ei karkkia, ”mäkkäriä”, pizzaa, limua…  Vältä ennen peliä sokeria ja kofeiinia! Huom! Energiajuomat sisältävät kofeiinia! (Sokeri nostaa verensokeritason nopeasti korkealle, mutta se myös tulee nopeasti alas, kofeiini nostaa turhaan sykettä.)  Ennen peliä kannattaa vielä ottaa välipalaa. Leipää, rahkaa, jogurttia…

Lähteet: = hyvää lisä- lukemista   Nuoren urheilijan ravitsemus 2010, Olli Ilander  Hyviä sivuja:  urheilija.fi/urheileminen/ravinto/ urheilija.fi/urheileminen/ravinto/  urheilu/tukipalvelut/urheilijan_ravitsemus/ urheilu/tukipalvelut/urheilijan_ravitsemus/  alaa_kasikirja/osa3/fi_FI/jarkipalaa_opetusk uvat/_files/ /default/Jarki palaa_opetuskuvat.pdf alaa_kasikirja/osa3/fi_FI/jarkipalaa_opetusk uvat/_files/ /default/Jarki palaa_opetuskuvat.pdf  