Lohenkalastus maailmalla Hannu Lehtonen Kalataloustieteen professori Helsingin yliopisto Tornio-Muoniojokiseuran 30 v juhla 8.8.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LAPIN MAAKUNTAKALA LOHI Tornio Lohiseminaari Kalervo Aska pj. Tornio-Muoniojokiseura ry.
Advertisements

Itämeren vaiheet Timo Peuraniemi Itämeren alueen järvi- ja merivaiheiden vuorottelusta viimeisen jääkauden jälkeen.
Vapaa-ajankalastus Itämeren piirissä
Hirvionnettomuuksien kehitys
Vastuullisuus verkkokalastuksessa
Uuden ulottuvuuden sohvat ympäristöystävällisesti jätemuovista.
Vapaa-ajankalastus, kalastuksen säätely ja kalakantojen hoito Hannu Lehtonen Helsingin yliopisto Kalastuslain kokonaisuudistuksen kuulemistilaisuus,
Kokemuksia Mestari ja kisälli – järjestelmästä Kalaviikko 2010 Maria Saarinen, projektipäällikkö Suomen Kalatalous- ja ympäristöinstituutti.
KESKALA-hanke petokalapyynnin vaikutukset kalakantoihin
Lohiasetuksen tarkastelu 2009 Lohiasetuksen antamisen yhteydessä valtioneuvosto antoi lausuman. Lausuman mukainen seuranta perustuu tietoihin lohikantojen.
Vesa Tschernij Kalaviikko 2008 Viking Line Rannikkopyynnin uudet haasteet ”Pitkälti aivan muuta kuin pelkkiä pyyntiominaisuuksia”
Kalamarkkinat kansainvälistyvät osaksi elintarviketaloutta Jari Setälä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalantutkimuspäivät 2002 Rauma.
RKTL - tietoa kestäviin valintoihin Euroopan Komissio uudistaa Itämeren lohenkalastuksen säätelyohjelmaa EU:ssa tehdään vuosittain unionin jäsenvaltioita.
HYVÄ TUTKIMUS MITÄ ENEMMÄN TEHDÄÄN TUTKIMUSTA, SITÄ PAREMPI MITÄ ENEMMÄN VENKOILLAAN, SITÄ PAREMPI.
2.2 Schäfer-Gordon malli Gordon (Journal of Political Economy 1954), Schäfer (1957), Scott (JPE 1955) Vaihtoehdot joita vertailemme: Biologinen optimimointi.
Bio- ja ympäristötieteiden laitos
Itämeren tila - kalastonäkökulma Kalastusbiologian professori Sakari Kuikka Helsingin Yliopisto, Biotieteellinen tiedekunta, Fisheries and Environmental.
Lohjan kaupungin työhyvinvointikysely 2008 Lehdistötilaisuus
helenarimalimankkaankoulu 2009
Kalamarkkinoita koskevia kalvoja 2002 Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Jari Setälä, Kaija Saarni, Asmo Honkanen ja Jarno Virtanen.
Ammattikalastuksen pyyntiponnistus
Matkailusta leivänlisää ammattikalastukselle
Suomalaisen kirjolohen kilpailukyky kansainvälistyvillä
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
AMMATTIKALASTAJA PALVELEE SUOMALAISTA KULUTTAJAA. YRITTÄJÄ LUONNON EHDOILLA Liton vuosikokouksen hyväksymä strategia elinkeinolle SUOMEN AMMATTIKALASTAJALIITTO.
PTT Talousnäkymät Pellervon Päivä Pasi Holm Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos.
YE 4 Luonnonvarataloustieteen jatkokurssi Kalastuksen taloustiede
Sakari Kuikka Kalastusbiologian professori Helsingin Yliopisto Kalatalouden ja ympäristöriskien tutkimusryhmä MMM Lohityöryhmä Lohikannat – säätelyn.
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
Ilmastonmuutos Ilmasto on meidän onneksemme pysynyt viime aikoina samana. Lisääntyvien kasvihuonekaasujen myötä ilmasto kuitenkin uhkaa muuttua ja näin.
ENA 6: Text 9. Sentence variation Poimi kappale 9:stä kaikki virkkeiden alut, jotka poikkeavat perussanajärjestyksestä (SPOTPA) As a physicist…Growing.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2011 Esa Arajärvi, Nina Knape
Terveydenhuollon menot ja rahoitus 2011
Globaali monimuotoisuuskeskus
JY:n Bio- & ympäristötieteiden laitos Kari Muje, Jukka Syrjänen, Tommi Rautiainen - Tarkastellaan suurten vaellus- ja petokalojen hallintokäytäntöjä ja.
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120 MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET.
Kairo. Maantiede ja ilmasto Egyptin pääkaupunki Sijaitsee pohjois-Egyptissä Niilin rannalla 30°3’N, 31°14’E Aikavyöhyke UTC+2 Kuudenneksitoista suurin.
Luokittelu Kunta: Eläinkunta Animalia Pääjakso: Nilviäiset Mollusca Luokka: Simpukka Bivalvia Lahko: Unionoida Heimo: Jokihelmisimpukat Margaritiferidae.
Itä-Eurooppa. Alueen valtiot Itä-Eurooppa on iso Euroopan alue, johonka kuuluu Venäjä, Liettua, Viro, Latvia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Mutta Itä-Euroopan.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Maapallon metsät.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120
LIIKAKALASTUS JA MERTEN TYHJENEMINEN
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Helsingin perustaminen
Puun ”muisti” luonnon ja ilmaston historiankirjana
Annisofia, Siiri ja Janika
Keskustelua nikotiinituotteista
© Mauri Timonen Holoseenin ilmastovaihtelut (sinipuna) ja Lapin metsänrajamännyn lyhytjaksoiset (
Tutkimustietoa vaelluskalakantojen tilasta
Nuuska.
Kalastus.
13 Vihreän kullan maa s. 94–97.
Matti Pohjola Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Lähde: Suomen Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Nahkiaisenpyynti ja saaliit Perämerellä
Ruotsin ja Suomen LOHI Jaetun resurssin tragedia
Jalkapallo.
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
LOHISTRATEGIATYÖN SISÄLLÖSTÄ
TORNION-MUONIONJOEN LOHI
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
TOUKISTA EMONAHKIAISIA JA LÄHIRUOKAA
Luontaisten kalakantojen palauttaminen osana kestävää kalastusta
Pelagisen kalastuksen säätely ja toimijakohtaiset kiintiöt
Työvoiman alueellinen liikkuvuus
Raahen sataman tavaraliikenne 2005–2017
Tutkimus- ja kehittämistoiminta Raahen seutukunnassa 2001–2017
Vastuullinen vapaa-ajankalastus
Esityksen transkriptio:

Lohenkalastus maailmalla Hannu Lehtonen Kalataloustieteen professori Helsingin yliopisto Tornio-Muoniojokiseuran 30 v juhla

Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) tieteellisen neuvonannon mukaan kalastuksen tulisi kohdistua vain sellaisiin lohikantoihin, joilla on täysi lisääntymiskapasiteetti. Edelleen ICES mainitsee sekakantakalastuksen, jossa pyydetään kahden tai useamman joen lohikantoja samanaikaisesti muodostavan vakavan uhan heikoille lohikannoille. Ääritapauksessa jo muutaman lohen poistaminen voi olla vakava isku koko populaatiolle.

Alueet, joilla harjoitettiin vuonna 2010 lohen sekakantakalastusta Pohjoi-Atlantilla (punaisella)

ICES:n tieteellinen neuvonanto sisältää ajatuksen, että merellä ja rannikolla tapahtuvasta sekakantakalastuksesta tulee luopua ja siirtyä kantakohtaiseen kalastukseen  tarkoittaa lohen kalastusta yksinomaan jokisuistoissa ja joissa kunkin kannan kestävyyden mahdollistavalla tasolla.

Merikalastus vähenee Kanadassa lohen ammattimainen meripyynti lopetettiin asteittain vuosina Nykyisin lohen sekakanta- kalastusta verkoilla ja rysillä tapahtuu ainoastaan pienimuotoisena. Yhdysvalloissa ja Islannissa meripyynti on täysin lopetettu. Grönlannissa, Färsaarilla, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Norjassa, Ruotsin länsirannikolla ja Venäjällä lohen sekakantakalastusta tapahtuu aikaisempaan verrattuna enää hyvin pienessä määrin eräissä vuonoissa ja lahdissa.

Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että vavalla joesta pyydetyn lohen kansan- ja yksityistaloudellinen arvo on jopa yli satakertainen ammattimaisesti merestä pyydettyyn verrattuna. Lisäksi jokipyynti suojelee lohikantojen monimuotoisuutta merellä tapahtuvaa sekakantakalastusta paremmin, koska pyyntiä voidaan säädellä kantakohtaisesti kauden aikana. Esimerkiksi Norjan joissa kalastus voidaan kiintiön täytyttyä tarvittaessa keskeyttää kesken kauden. Ammattimaisessa merialueen sekakantakalastuksessa vastaavat säätelytoimenpiteet ovat paljon hankalampia.

Useissa maissa pyynnin rakenteen muuttaminen on tapahtunut asetusteitse. Irlannissa sekakantakalastuksen vähentäminen tapahtui ostamalla merikalastajien pyyntilisenssejä vuonna Samassa yhteydessä pääosa lohen kalastuksesta siirrettiin jokisuihin, jokiin ja järviin kantakohtaisten kiintiöiden puitteissa. Irlannissa on 141 lohijokea, joista - sekä ammatti- että virkistyskalastus on sallittua 43 joessa - yksinomaan onginta pyydystä ja päästä periaatteella 34 joessa - kaikenlainen lohen kalastus on kielletty 64 joessa

Ammattimainen merikalastus Pohjois-Atlantilla lohta kalastaa ammatikseen noin verkko- ja rysäkalastajaa. Heidän vuotuinen saaliinsa on noin lohta. Saaliin arvo on noin 7 miljoonaa USD. Vapaa-ajan kalastus Yli lohenonkijaa pyydystää vuosittain Atlantiin laskevista joista noin lohta, joista noin vapautetaan. Lohen ongintaan käytetään vuosittain noin 500 miljoonaa USD. Valtaosa onkijoista olisi valmiita maksamaan enemmänkin kalastusmahdollisuuksista. NASCO (

Taloudellisten vaikutusten painopisteet ovat siirtyneet selvästi alkutuotannosta palveluihin ja virkistykseen sekä pyynti avomereltä rannikolle ja jokiin. Lohen arvossa tapahtuneista muutoksista Historiallisesti lohta on pyydystetty lähinnä ruoaksi. Viime vuosisadan puolivälistä alkaen lohen merkitys virkistys- kalastukselle on nopeasti kasvanut. Ammattimainen lohenkalastus on samaan aikaan vähentynyt. Syinä ovat olleet mm. - heikentyneet lohikannat - lohesta saadun hinnan aleneminen ruokalohenviljelyn kasvun seurauksena

Loheen liittyvä taloudellinen toiminta Lohenonkijoiden käyttämä rahamäärä tuottaa työtä ja tuloja kalastusoikeuksien haltijoille, välinevalmistajille ja -myyjille, kalastusoppaille, hotelleille ja muille elinkeinoille. Kalakauppiaat ja savustamot saavat tuloja lohen jalostuksesta ja myynnistä. Kasvava liiketoiminta on myös hyppäävien ja lasiseinämän takana uivien lohien katselu, jossa lohia ei yritetäkään pyydystää. Lohenonginta tuottaa taloudellista hyötyä myös elinkeinoille, jotka eivät liity suoraan loheen tai kalastukseen.

Kaupallinen lohisaalis Atlantilla oli suurimmillaan luvun puolivälissä, jolloin se oli noin tonnia. Nykyinen saalistaso on noin tonnia. Viljellyn atlantinlohen tuotanto on maailmalla FAO:n tilastojen mukaan noin tonnia, joten lohen tarjonnan kannalta kalastuksella ei ole juuri merkitystä. Lohikantojen heikkenemisen syynä on ensisijaisesti kasvanut merikuolleisuus, joka ilmenee Atlantin ohella myös Itämeressä. Kantojen pieneneminen on ollut voimakkainta eteläisissä joissa ja Pohjois-Amerikassa. Syyksi arvellaan mm. ilmaston muutoksen aiheuttamaa meriveden lämpenemistä.

Itämerellä lohen kestävään kalastukseen pyrkivä säätely laahaa perässä Atlantiin verrattuna. Samat ongelmat, kuten kasvanut merikuolleisuus ja sekakantakalastus ovat myös Itämeren lohikantojen uhkana. Asenteet ovat kuitenkin muuttumassa, mm. i Ruotsin Havs- och vattenmyndighetenin (HaV) päätöksen mukaan ruotsalaisten harjoittama lohen sekakantakalastus avomerellä loppui pysyvästi vuonna Vastaisuudessa kaupallinen pyynti rysillä Ruotsissa pyritään kohdentamaan kutujokien suualueille ja jokiin. Tällöin tiedetään minkä kannan lohia kalastetaan ja pyynti voidaan mitoittaa kunkin kannan kestokyvyn mukaiseksi.