Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työvoiman alueellinen liikkuvuus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työvoiman alueellinen liikkuvuus"— Esityksen transkriptio:

1 Työvoiman alueellinen liikkuvuus
Janne Huovari PTT-SEMINAARI ALUETALOUDESTA

2 Etätyön tekeminen on lisääntynyt
Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari Etätyön tekeminen on lisääntynyt Lähde: Lyly-Yrjänäinen. Työolobarometri 2017 Ennakkotiedot, Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisuja 3/2018.

3 Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari
Death of distance Digitalisaation uskottiin vähentävän paikan merkitystä. Se on kuitenkin edistänyt työpaikkojen keskittymistä. Uudet viestintämuodot ovat täydentäneet henkilökohtaista viestintää, eivät korvanneet sitä. Etätyön uskotaan mahdollistavan hajautuneen asumisen, vaikka tuotanto keskittyisikin. Näin ei näytä ainakaan toistaiseksi käyneen. Monipuolisemmat työ- ja asuntomarkkinat keskuksissa. Preferenssit? Kuljetuskustannusten aleneminen mahdollistaa keskittymisen hyötyjen hyödyntämisen. Digitalisaatio / etätyö alentaa tietotyön kuljetuskustannuksia.

4 Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari
Alueellisen liikkuvuuden ja monipaikkaisuuden mahdollisuudet ja seuraukset VN-TEAS hanke 2/ /2019

5 Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari

6 Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari

7 Muulta työssäkäynti keskusten ulkopuolelle kasvussa
Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari Muulta työssäkäynti keskusten ulkopuolelle kasvussa Keskustaan päin noin Keskustasta reilut Samaan vajaa Huom! Ilman PK-seudun kuntien välistä työssäkäynti osuus PK-seudulla noin 20 %.

8 Muualta työssäkäynti ammateittain
Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari Muualta työssäkäynti ammateittain

9 Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari

10 Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari

11 Liikkuvuus- ja liikkuvuusmuotovalinnat
Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari Liikkuvuus- ja liikkuvuusmuotovalinnat Asuinkuntansa ulkopuolelle töihin hakeutuvat Miehet Nuoret Opiskelijat Palkansaajat Korkeakoulutetut Avioparit ja yksinhuoltajavanhemmat Vuokralla asuvat Aiemmin muuttaneet ja pendelöineet Asuinkunnassa oman alan työpaikkojen saavutettavuus on heikko Ydinmaaseudulla, kaupunkien läheisellä maaseudulla, ja pienissä kaupunkimaisissa kunnissa asuvat

12 Liikkuvuus- ja liikkuvuusmuotovalinnat
Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari Liikkuvuus- ja liikkuvuusmuotovalinnat Asuinkuntansa ulkopuolelle töihin hakeutuvat Näistä muuttavat työn perässä (pendelöinnin sijaan) Miehet Naiset Nuoret Opiskelijat Palkansaajat Korkeakoulutetut Avioparit ja yksinhuoltajavanhemmat Yksin asuvat ja yksinhuoltajavanhemmat Vuokralla asuvat Aiemmin muuttaneet ja pendelöineet Aiemmin muuttaneet Asuinkunnassa oman alan työpaikkojen saavutettavuus on heikko Ydinmaaseudulla, kaupunkien läheisellä maaseudulla, ja pienissä kaupunkimaisissa kunnissa asuvat Harvaan asutulla maaseudulla ja yliopistokaupungeissa (muualla kuin Helsingissä) asuvat

13 Työmarkkinoiden alue-erot kaventuneet
Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari Työmarkkinoiden alue-erot kaventuneet

14 Moni-paikkai-suus Kausiväestö verrattuna tilastoituu väestöön
Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari Kausiväestö verrattuna tilastoituu väestöön Moni-paikkai-suus Lähde: Laskelmat Lehtonen (Luke)

15 Työvoiman alueellinen liikkuvuus, Janne Huovari
Yhteenveto Työvoiman on liikkuvuus on lisääntynyt; sekä muutot että muualla työssäkäynti. Työperäinen muutto on hyvin pääkaupunkiseutukeskeistä. Muualta työssäkäynnin merkitys on voimakkaasti kasvanut keskusten ulkopuolella. Eniten erityisasiantuntijatyössä Pendelöinti / etätyö nähtävä myös syrjäisempien alueiden työvoiman tarjonnan ylläpitäjänä. Muualta työssäkäynnin kasvukeskuksiin pysähtynyt. Muutot sen sijaan keskuksiin lisääntyneet. Työmarkkinoiden alueelliset erot ovat kaventuneet.

16 Janne Huovari @jhuovari janne.huovari@ptt.fi
Kiitos ! Janne Huovari @jhuovari


Lataa ppt "Työvoiman alueellinen liikkuvuus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google