Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

© Mauri Timonen Holoseenin ilmastovaihtelut (sinipuna) ja Lapin metsänrajamännyn lyhytjaksoiset (<100 v) kasvutrendit ,valkoinen viiva). Pitempijaksoiset.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "© Mauri Timonen Holoseenin ilmastovaihtelut (sinipuna) ja Lapin metsänrajamännyn lyhytjaksoiset (<100 v) kasvutrendit ,valkoinen viiva). Pitempijaksoiset."— Esityksen transkriptio:

1 © Mauri Timonen Holoseenin ilmastovaihtelut (sinipuna) ja Lapin metsänrajamännyn lyhytjaksoiset (<100 v) kasvutrendit ,valkoinen viiva). Pitempijaksoiset kasvutrendit saadaan näkyviin RCS-metodilla. Erityistä huomiota kiinnittää vuonna 1628 eaa. alkanut kasvun romahtaminen, joka ilmeisesti liittyy Santorinin tulivuoren jättiräjähdykseen ( Myös muut purkaukset näkyvät pienempinä piikkeinä lustosarjassa kuten Mt. Pelée 2440 eaa.(?) Rabaul (?) 536 jaa. (?) ja Huaynaputina 1600 jaa. ( Aiemmista ilmaston muutoksista saatavissa tietoa historian kirjoista ja kirkonkirjoista. Tunnetaan kaksi selkeää ilmastokautta: Keskiajan lämpökausi ja Pikku jääkausi (jopa 1920 saakka). Lämpökaudella Islannissa ja Grönlannissa harjoitettiin maanviljelystä ja Englannissa viinin viljelyä. Ajat olivat ankeat Pikku jääkauden aikana: kylmyys jäädytti meret ja joet (mm. Itämeri, Thames ja Hollannin kanaalit), toistuvat nälkävuodet tappoivat ja musta surma kylvi kuolemaa keskiajan Euroopassa. Emme tunne näiden ilmastokausien syitä sen paremmin kuin luvunkaan lämpenemisen syitä.


Lataa ppt "© Mauri Timonen Holoseenin ilmastovaihtelut (sinipuna) ja Lapin metsänrajamännyn lyhytjaksoiset (<100 v) kasvutrendit ,valkoinen viiva). Pitempijaksoiset."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google