Yksityistietoimitukset Lohjalla 8.3.2016 Sami Huippa, Maanmittauslaitos Lohja Hannu Kiviluoto, Maanmittauslaitos Lohja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MAANMITTAUSLAITOS - TIETOA MAASTA 2007 Tilusjärjestelyjen näkymät Suomessa Maanmittauslaitos, keskushallinto tilusjärjestelyprosessi Heikki Seppänen.
Advertisements

Seinäjoki Johtaja Markku Tornberg MTK
EURA2007 – rakennerahastohankkeiden hallintajärjestelmä Heli Rintala
VESIHUOLTOLAIN UUDISTUS
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Yhteismetsä omistusratkaisuna
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
HANKEPÄÄTÖS = Päätös hanketuesta = Tukipäätös = Myöntöpäätös Marjo Lindholm Keskipiste-Leader ry.
Tieyksiköinti.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Ajankohtaista lakirintamalta Toimitusjohtaja Jukka Pötry Silta yrittäjyyteen - Lahden alueen uusyrityskeskus Pellervon Päivä Tapahtumatalo.
Salaojateknikoiden neuvottelupäivät , Hyvinkää Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitusten riita-asiat.
Valviran Sampo-järjestelmä ja Terhikki-rekisteri
VALTIOVARAINMINISTERIÖ HKO, Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Julkishallinnon sähköisen asioinnin rakenneosat Kehitettävät yhteiset alustat,
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Anita Leskinen
Liikenne- ja viestintäministeriön ehdotus EAKR-rahoituksen käyttämiseksi laajakaistahankkeissa.
/ Jussi Sääskilahti Vähäliikenteisten maanteiden lakkauttaminen.
Maanmittari tieosakkaan silmin ja muita juttuja tien varrelta
Vesialueiden yhdistäminen
Yhteismetsän perustaminen ja oman maan liittäminen yhteismetsään
Rasitteet Aune Rummukainen Kevät Rasite Voidaan perustaa kiinteistön hyväksi joitakin rasitetyyppejä voidaan perustaa myös kunnan hyväksi = Oikeus.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Yksityistieprojektin kilpailuttaminen LÄHTÖKOHTA: Tienpidon hankinnat on syytä kilpailuttaa aina. Yksityistien perusparantamiset, kunnossapidon, materiaalihankinnat.
Maanmittauslaitoksen rooli järvien kunnostuksessa Vesistönkunnostusverkoston valtakunnallinen seminaari Lahti Kalle Konttinen Maanmittauslaitos.
FINETS 2 uudet toiminnallisuudet Päästökauppapäivä Tero Liikkanen Energiavirasto.
VALTION AVUSTUKSET YKSITYISTEIDEN PERUSKUNNOSTUKSEEN.
Tutkakompensaatio käytännössä Perämeren tuulivoima-alueen infopäivä Kari Lavaste.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallituksen valtionavustusjärjestelmä Näin haen avustusta uudessa järjestelmässä.
Perusparannushankkeen toteutus tiekunnassa  Mitä tiekunnassa päätetään?  Milloin päätöksiä pitäisi tehdä?  Onnistuuko kilpailuttaminen?
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
Ajankohtaista Mela-turvasta Syyskuu Maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilaki MATAL – uusi laki voimaan vuoden 2016 alusta Laki on kirjoitettu.
Rotarypiiri 1420 Piiriapurahoista myönnettävät stipendit  Rotarypiiri myöntää piiriapurahoista (District Grants) maksettavia stipendejä sille osoitettujen.
Ympäristöoikeudellisista menettelyistä ja viranomaisista.
21 kuukautta aikaa hakeutua syöttötariffijärjestelmään Johtava asiantuntija Maiju Seppälä Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Tuulivoimarakentaminen
Katualueen ilmaisluovutusvelvollisuus omaisuuden suojan kannalta
Maantietoimitus
Aune Rummukainen Kevät 2013
Kiinteistövaikutukset ja niiden arviointi
Kiinteistörekisterinpitäjän päätöksiä
Hinnerjoen Metsästysseura Salo-Veikot r.y.
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Julkinen terveydenhuolto, yksittäisen hoitokäynnin.
Tieasiat metsätalouden kannalta
Lupakäytännöt tietojen luovutukseen VIRTA-julkaisutietopalvelusta
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Tieteellinen tutkimus
ALUEELLINEN TIETOIMITUS
Kiinteistövaihdannan palvelu
Kelan vakuuttamispäätökset
33 Laki ja budjetti syntyvät yhteistyöllä s
Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa 2018.
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
Trafin rooli ja tehtävät
3D -kiinteistöuudistus Yksityistielain uudistus
Voimajohtoalueen lunastustoimitus
Keski-Pohjanmaan liiton rahoittamien EAKR-hankkeiden ”elämänkaari”
Lainsäädäntötyö Voimaantulo
Ehdot avustuskelpoiselle tiekunnalle:
Asiakasmaksulainsäädännön uudistaminen
YHTEISPALVELUN TEHOSTAMISHANKE ETENEE
Voimajohtoalueen lunastustoimitus
Yhteispalvelun tehostamishanke - miten on edetty
Sujuva ja viiveetön kiinteistöasiointi
Esityksen transkriptio:

Yksityistietoimitukset Lohjalla Sami Huippa, Maanmittauslaitos Lohja Hannu Kiviluoto, Maanmittauslaitos Lohja

Mikä on yksityistie? Yksityistiet ovat teitä, jotka eivät ole julkisin varoin ylläpidettäviä maanteitä tai katuja ja joita voivat käyttää muutkin kuin maanomistaja, jonka alueella tie sijaitsee.

Yksityistietoimitus - milloin tarvitaan? Yksityistietoimitusta tarvitaan silloin, kun halutaan selvittää tai perustaa tieoikeuksia. Yksityistietoimituksessa voidaan: Perustaa tieoikeus toisen omistaman kiinteistön kautta. Lakkauttaa tieoikeus tai siirtää toiseen paikkaan. Selvittää kenellä on tiehen käyttöoikeus. Perustaa käyttöoikeus puutavaran varastointia, autopaikkaa, venevalkamaa tai - laituria varten. Perustaa tiekunta tien hallinnointia ja hoitoa varten. Vahvistaa tieyksiköt.

Yksityistietoimituksen hakeminen Yksityistietoimitusta haetaan Maanmittauslaitoksesta. Maanmittauslaitoksen verkkosivuilla on valmiita hakemuslomakkeita tai sitten hakemus voi olla vapaamuotoinen. - sähköpostitse - salattu sähköpostin lähetys Turvaposti-palvelun kautta, tai - Maanmittauslaitos / Toimitushakemukset PL 1006, Yksityistietoimitusta voi hakea maanomistaja, osaomistaja, tiekunta tai kunta sekä tietyin edellytyksin myös kiinteistöön kohdistuvan erityisen oikeuden haltija (esim. vuokralainen). Yksityistietoimitus tulee vireille kun hakemus on saapunut Maanmittauslaitokseen. Maanmittauslaitos määrää toimitusinsinöörin suorittamaan toimituksen. Vireille tulosta lähetetään ilmoitus toimituksen hakijalle.

Mitä yksityistietoimituksessa tehdään? Toimituksen suorittaa Maanmittauslaitoksen toimitusinsinöörin yksin tai kahden kunnanvaltuuston valitseman uskotun miehen kanssa yhdessä mikäli toimitusinsinööri katsoo tarpeelliseksi tai joku asianosainen vaatii uskottuja miehiä käytettäväksi. Toimituskokous, yksi tai useampia Maastokatselmus Päätös haetusta toimenpiteestä Toimituksen lopettaminen ja selvitys muutoksenhakumenettelystä o Tehtyihin päätöksiin voi hakea muutosta Maaoikeudesta. Valitusaika on 30 päivää toimituksen lopettamispäivästä lukien.

Toimituksen rekisteröinti ja kustannukset Toimituksen laillistumisen jälkeen Maanmittauslaitos tekee kiinteistötietojärjestelmään kiinteistöjen kohdalla merkinnät toimituksessa päätetyistä oikeuksista tai niiden muutoksista. Yksityistielain mukaisesti tietoimituksen kustannukset on hakijan maksettava (pääsääntöisesti). Mikäli tietoimitus suoritetaan tiekunnan hoidossa olevalla tien osalla voi kustannukset tulla määrättäväksi myös tiekunnalle. Mikäli toimituksessa perustetaan tiekunta ja määrätään tieyksiköt niin toimituskustannukset tulevat yleensä silloin tiekunnan maksettavaksi.

Yksityistielain muutokset (1/2) Yksityistielaki tulee muuttumaan lähivuosina. Nykyinen yksityistielaki on vuodelta LVM (=liikenne- ja viestintäministeriö) on pitänyt sidosryhmäkuulemisia (2 kpl) syksyn 2015 aikana, mutta päätöstä lain korvaamisesta uudella ei ole tehty. Jos hallituksen esitys annettaisiin eduskunnalle, niin arvio on vuoden 2017 aikana. Voimaan laki voisi tulla viimeistään 2019 varovaisesti arvioiden.

Yksityistielain muutokset (2/2) Uudistuksia voisivat olla tiekuntien korvaaminen tiestökunnilla (hallinnoivat useampia yksityisteitä alueellisesti) sekä tielautakuntien lakkauttaminen, jolloin osa tehtävistä, ks. YksTL 52 §, saattaisi tulla Maanmittauslaitokseen. MMM näkee, että vain sellaiset tehtävät, jotka voidaan ratkaista sujuvasti yksityistietoimituksessa, tulisivat MML:een. Ei esim. kunnan- tai valtionavustusasiat tai ei muutoksenhaku yksittäisten tiekuntien päätöksiin (YksTL 70 §).

Tuomioistuinmaksulaki Oikeudenkäyntimaksu ja hakemusmaksu Tämän lain mukaan peritään oikeudenkäyntimaksuja ja hakemusmaksuja korvauksena asian käsittelystä ja suoritetuista toimenpiteistä tuomioistuimissa. Maksu sisältää korvauksen asiassa annettavasta ratkaisun tai välipäätöksen sisältävästä toimituskirjasta. Lisäksi maksu sisältää korvauksen muusta asian käsittelyyn liittyvästä viranomaisen toimenpiteestä, jollei siitä perittävästä maksusta tai kustannusten korvauksesta säädetä erikseen. Oikeudenkäyntimaksu sisältää korvauksen asiaan liittyvästä sovittelusta sekä pääasiaan liittyvän täytäntöönpanon kieltoa tai keskeyttämistä koskevan asian käsittelystä. Tämä laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta Lain vaikutukset yksityistietoimitusten osalta Valitus maaoikeuteen: Oikeudenkäyntimaksu ennen jätetyissä valituksissa 196 €. Oikeudenkäyntimaksu alkaen 500 €.

Alueellinen tietoimitus - miksi? Kiinteistörekisterin tiedot yksityisteiden osalta saatetaan Etelä- ja Varsinais-Suomessa kuntoon alueellisilla tietoimituksilla. Tieoikeudet halutaan saada sähköiseen muotoon rekisterikartalla näkyviksi käyttöoikeusyksiköiksi. Alueelliset tietoimitukset ovat tarpeen tehdä, koska: Ennen 1990-luvun puoltaväliä perustetut oikeudet näkyvät harvemmin rekisterikartalla. Tieoikeuksia löytyy rekisteristä 1800-luvulta asti. Uusia korvaavia oikeuksia perustettu, mutta samalla vanhoja oikeuksia ei ole lakkautettu. Tiet rakennettu eri paikkaan kuin rasite. = Tieoikeudet eivät vastaa todellisia käytössä olevia kulkuyhteyksiä!

Alueellinen tietoimitus – toteutus 200 – 300 kiinteistöä mukana toimituksessa. Kuulemiskirje kiinteistöjen omistajille. Pyydetään merkitsemään karttaotteeseen kulkureitit. Tarvittavat arkistoselvitykset ja maastokatselmukset. Palautteen, arkistotutkimusten ja maastokatselmusten perusteella laaditaan suunnitelma kulkuyhteyksien järjestelemiseksi. Toimituskokous missä: Suunnitelma esitellään. Asianosaisia kuullaan. Tehdään päätös tieoikeuksista. Lakkautetaan tarpeettomat tieoikeudet.

Alueellisessa tietoimituksessa ei käsitellä Toimituksessa ei käsitellä: Sellaista tieoikeuden perustamista, joka kohdistuisi uuteen rakentamattomaan tiealueeseen. Sellaista tieoikeuden perustamista, jossa ilmenee epäselvyyttä, ristiriitaisuutta tai kiistaa. Tienpidon yksiköintiä. Mainituissa tapauksissa asiakkaat ohjataan hakemaan yksityistietoimitusta. Toimituksessa ei määrätä korvauksia maan luovuttamisesta, haitasta tai vahingosta.

Alueellisten tietoimitusten kustannukset ja hyödyt Toimitus tehdään valtion varoin. Saavutetut hyödyt: Kattavampi ja ajantasainen kiinteistörekisteri. Säästöä sekä valtiolle että kiinteistöomistajille. Kiinteistötoimitusten läpimenoajat lyhenevät. Vähemmän tiekiistoja jatkossa? Tiekuntien tiedot ajan tasalle. o Yksityistieoikeuksien perusparantamisen kiinteistörekisteriin arvioidaan Etelä- ja Varsinais-Suomessa vievän noin 10 vuotta ja 700 henkilötyövuotta.

Karkkila - Alimmainen

Kysymyksiä?