Koneturvallisuuden standardit. Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) METSTA ry Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HITSAUSMERKIT.
Advertisements

Turvallisuusluvan ja luvan muutosten hakeminen Säteilyturvakeskuksesta Hakemuslomakkeet Säteilyn käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa, tuote-
Kuluttajan e-lasku Lyhyt tietopaketti kuluttajalle
Nopein, helpoin, tuottavin tie 3D-maailmaan..  Käytön ja oppimisen helppoutta  Työskentelyn nopeutta  Suunnittelun joustavuutta ⇓ Lisää tuottavuutta.
Turvallisuussuunnittelu (1/2)
TURVALLINEN KONE JA LAITE
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Koneturvallisuuden standardit
Työsuojelu Henkilökohtaisen avun miniseminaari
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Riskien arviointi perusopetuksen käsitöissä
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
RISKIEN HALLINTA TEKNOLOGITEOLLISUUDEN YRITYKSESSÄ
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Valitse jokin alla olevista luvuista tai napsauta ”seuraava" -painiketta aloittaaksesi web-opas. 1.JohdantoJohdanto 2.Tiedonhaku Europa-portaalistaTiedonhaku.
Valitse jokin alla olevista luvuista tai napsauta ”seuraava" -painiketta aloittaaksesi web-opas. 1.Kotisivulla liikkuminen?Kotisivulla liikkuminen? 2.Politiikanaloihin.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Tiivistelmät EU:n lainsäädännöstä: ja esittely 2009.
Standardit, mitä ne ovat? Jari Välkkynen, Lähde:
VARAVOIMALAITOKSET Huoltosopimukset ProcessCon Oy.
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
ISO GPS-toleranssit 7 Pinnankarheus
ISO GPS-toleranssit 6 Yleistoleranssit
ISO GPS-toleranssit 5 Maksimimateriaalin vaatimus
ISO GPS-toleranssit 1 Yleiset perusteet
ISO GPS-toleranssit 8 Kokoonpanotehtävä
RAPORTOINNIN PERUSTEITA Tekniikan viestintä/Soili Fabritius 2006.
RAPORTOINNIN PERUSTEITA Tekniikan viestintä/Soili Fabritius 2006.
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Työturvallisuus on työpaikan oma- aloitteista turvallisuuden hallintaa. Työturvallisuus on osa yritysturvallisuutta. Turvallinen työskentely on suunnitelmallista.
HITSAUSMERKIT.
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
T YÖSSÄOPPIMINEN ULKOMAILLA Portfoliotyöskentelyn ohjeistus.
Tietoturva. Tietoturvan merkitys kasvaa koko ajan kaikissa IT-ratkaisuissa. Yrityksesi tai organisaatiosi tietojen turvaaminen on vähintään yhtä tärkeää.
H5 Tietoturva. Mitä on tietoturva Tietoturva on termi, joka tarkoittaa laitteiston ja tiedostojen suojaamista ulkopuolisilta. Tietoturva ei ole ainoastaan.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
HITSAUKSEN LAATU Hitsiluokat ja hyväksymisrajat Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) METSTA ry Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys.
Tietoturva. Tietoturva tarkoittaa tietoliikenteen, järjestelmien, palvelujen ja tietojen turvaamista. Tietoturvallisuudessa on myös uhkia, esim. huijaukset,
Työelämän uudet valvonnan muodot
CE-merkityt tulisijat ja savuhormit Tulisijan liittäminen savuhormiin
Jonna Kyllönen mylept14B
Turvallisuusluvan ja luvan muutosten hakeminen Säteilyturvakeskuksesta Hakemuslomakkeet Säteilyn käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa, tuote-
Valviran ja sairaaloiden lääkintälaitehuollon yhteistyön kehittäminen
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
TIETOTURVA.
Tietoturva internetissä
Tietoturva internetissä

Tietoturva.
talotekniikka- ja rakennusalalla
Tietoturva Henkka Jokela MYtlpt15B.
Tietoturva Roosa Juusola MYelpt14B
Tietoturva.
HITSAUSMERKIT.
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
E-aineistojen saavutettavuus Mitä sisällöntuottajien pitäisi tietää?
Saavutettavuusinfo korkeakouluopiskelijoille
YLEISINFO RISKIKARTOITUKSET JA RISKINARVIOINTI PELASTUSLAITOKSISSA
EU 290/2012 ORA.GEN.200 SMS implementointi Nykyiset JAR FTO- ja TRTO-toimiluvan haltijat (päivitetty )
Lainsäädäntö / nostotyö ½ (
Tuotteet turvallisiksi
EU 965/2012, ORO.GEN.200 SMS implementointi AOC:n haltijat
EUROOPAN UNIONIN SISÄ- MARKKINA- KAUPPA.
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ
SEVESO SUURONNETTOMUUSHARJOITUSTEN JÄRJESTÄMINEN JA VALVONTA
Esityksen transkriptio:

Koneturvallisuuden standardit

Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) METSTA ry Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) vastaa teknologiateollisuuteen kuuluvien kone- ja metallituoteteollisuuden, metallien jalostuksen sekä talotekniikan eurooppalaisesta (SFS-EN ja SFS-EN ISO) ja kansainvälisestä (ISO ja SFS-ISO) sekä kansallisesta standardisoinnista (SFS). SFS ry Suomessa standardeja myy Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. SFS:n verkkosivujen lisäksi SFS:n oppilaitosportaali on hyvä tietolähde standardien hakemiseen. Sieltä löytyy myös muuta opintoja tukevaa, standardeja koskevaa materiaalia. Useat oppilaitokset ovat solmineet online-sopimuksen SFS:n kanssa, jolloin standardeja on saatavilla internet-yhteyden kautta. Kysy online-käytöstä oppilaitoksesi kirjastosta

Luentomateriaalia koneturvallisuuden standardeista SFS-käsikirja 93-1 Perusteet ja riskinarviointi SFS-käsikirja 93-2 Valikoima olennaisten koneturvallisuusstandardien kumottuja painoksia SFS-käsikirja 93-3 Suojukset, turvalaitteet, hätäpysäytys, odottamattoman käynnistymisen esto SFS-käsikirja 93-4 Koskettamatta tunnistavat turvalaitteet SFS-käsikirja 93-5 Hydrauliikka ja pneumatiikka, paloturvallisuus, hygienia SFS-käsikirja 93-6 Ohjausjärjestelmät SFS-käsikirja 93-7 Ergonomiset periaatteet, henkinen työkuormitus SFS-käsikirja 93-8 Ohjaimet, merkinantolaitteet, merkinantosignaalit, turvamerkinnät SFS-käsikirja 93-9 Koneen käyttäjän voimat, liikkeet ja asennot SFS-käsikirja Turvaetäisyydet ja toimintatilan mitoitus SFS-käsikirja Kulkutiet SFS-käsikirja Pintalämpötilat ja lämpöolot SFS-käsikirja Aineiden päästöt, säteily SFS-käsikirja Tärinän hallinta ja mittaus SFS-käsikirja Meluntorjunnan perusteet, melualtistus SFS-käsikirja Melunmittauksen perusstandardit SFS-käsikirja Sanasto SFS-käsikirja Säädökset METSTA ry on laatinut tämän oppimateriaalin tukemaan materiaaleihin liittyvää opetusta ja harjoitustöiden tekemistä. Tarkoituksena on antaa opiskelijoille lisätietoa alan standardeista ja opettaa hyödyntämään niitä. Kalvosarjassa on esitelty aihealueen keskeisiä standardeja, niiden periaatteita ja tärkeimpiä käsitteitä. Kalvosarjan tueksi on julkaistu seuraava koneturvallisuuden käsikirjasarja: Tämä materiaali on päivitetty viimeksi Varmista tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus voimassaolevista standardeista. © Metalliteollisuuden standardisointiyhdistys ry, Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin kielletty.

1. PERUSTEITA

Koneen valmistajaa koskeva lainsäädäntö Koneen valmistajaa koskee EU:n konedirektiivi 2006/42/EY Konedirektiivi 2006/42/EY on saatettu Suomessa voimaan valtioneuvoston asetuksella koneiden turvallisuudesta 400/2008 (koneasetus). Koneasetuksessa annetaan vain olennaiset turvallisuutta koskevat vaatimukset. Koneen valmistajan voi olla vaikea soveltaa lainsäädännön vaatimuksia sellaisenaan. Siksi yksityiskohtaisemmat turvallisuusvaatimukset esitetään konedirektiivin suhteen yhdenmukaistetuissa koneturvallisuusstandardeissa Muuta olennaista lainsäädäntöä voivat olla esim. painelaitedirektiivi, pienjännitedirektiivi jne. Niistä saat lisätietoa sivulta

Yhdenmukaistetut koneturvallisuusstandardit Standardeilla ei ole automaattisesti mitään suhdetta lainsäädäntöön, ennen kuin niihin on viitattu EU:n virallisessa lehdessä (EUOJ, EU Official Journal). Luetteloa päivitetään muutaman kerran vuodessa. Voit tarkastaa virallisen lehden luettelon yhdenmukaistetuista koneturvallisuusstandardeista osoitteessa: standards/harmonised-standards/machinery/index_en.htm Yhdenmukaistettujen koneturvallisuusstandardien soveltaminen on vapaaehtoista, mutta niiden soveltaminen takaa vaatimustenmukaisuudenolettamuksen (= ei yllättäviä esteitä koneen markkinoille pääsylle.)

Vaatimustenmukaisuusolettamus Jos kone on valmistettu sellaisen yhdenmukaistetun standardin mukaisesti, jonka viite tai viitetiedot on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä, sen oletetaan täyttävän kyseisen yhdenmukaistetun standardin kattamat olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset. (2006/42/EY artikla 7 kohta 2)

Toinen tie Valmistajan ei ole pakko soveltaa yhdenmukaistettuja standardeja eikä hän sinänsä toimi väärin näin tehdessään Syynä voi olla esimerkiksi se, että kaikille tuotteille ei löydy sopivaa standardia. Näin on esim. uusien innovaatioiden kohdalla Jos valmistaja ei käytä yhdenmukaistettua standardia, hänen on osoitettava muuta kautta, että konedirektiivin vaatimukset täytetään Käytännössä tämä tarkoittaa huolellisen riskin arvioinnin tekemistä sekä laskelmia, analyysejä ja testejä jne. Tämä voi olla työlästä, mutta uusien tuotteiden kohdalla välttämätöntä. HUOM. Riskin arviointi on tehtävä, vaikka käytetään yhdenmukaistettuja standardeja!

Tuotteen markkinoille saattamisen vaiheet 1 Tunnista tuotetta koskeva lainsäädäntö, ts. kuuluuko se koneasetuksen luettelemiin tuotteisiin 2 Varmista, koskeeko tuotetta jokin toinenkin direktiivi 3 Varmista, että turvallisuusvaatimukset täytetään 4 Suorita riskin arviointi 5 Suorita validointi (ts. valmiin tuotteen turvallisuusratkaisut varmennetaan esim. testaamalla) 6 Kokoa tekninen tiedosto 7 Laadi vaatimustenmukaisuusvakuutus 8 Kiinnitä CE-merkki tuotteeseen

Koneturvallisuuden standardien kolmiportainen hierarkia: A-tyypin standardi (ISO 12100) B-tyypin standardi (turvallisuusnäkökohta tai suojaustekninen laite) C-tyypin standardi (konekohtainen turvallisuusstandardi)

A-tyypin standardi (turvallisuuden perusstandardi) –Perusteet, suunnitteluperiaatteet ja yleiset näkökohdat kaikkiin koneisiin sovellettaviksi. A-tyypin standardit ovat: SFS-EN ISO (terminologia, perusteet ja tekniset periaatteet) sekä SFS-EN ISO (riskin arviointi). B-tyypin standardi (turvallisuuden ryhmästandardi) –Käsitellään yhtä turvallisuusnäkökohtaa tai suojausteknistä laitetta. B1-tyypin standardit koskevat tiettyjä yksittäisiä turvallisuus näkökohtia (esim. turvaetäisyyksiä, pintalämpötiloja, melua). B2-tyypin standardit koskevat suojausteknisiä laitteita (esim. kaksinkäsinhallintalaitteita, toimintaankytkentälaitteita, suojuksia). C-tyypin standardi (konekohtainen turvallisuusstandardi) –Koneen tai koneryhmän yksityiskohtaisia turvallisuusvaatimuksia (esim. maansiirtokoneet, pakkauskoneet, kuljettimet, pumput, nosturit,…)

2 KONETURVALLISUUDEN A- STANDARDI ISO

SFS-EN ISO (A-tyypin standardi) Sanasto ja yleinen strategia riskien pienentämiseen Tekniset periaatteita turvallisten koneiden suunnittelemiseksi Riskin pienentäminen Luontaisesti turvalliset suunnittelutoimenpiteet Suojaustekniset toimenpiteet ja täydentävät suojaustoimenpiteet Käyttöä koskevat tiedot

Vaaratekijöitä Mekaaniset vaarat Sähköstä ja lämpötilasta johtuvat vaarat Melun ja tärinän aiheuttamat vaarat Materiaalien ja aineiden aiheuttamat vaarat Ergonomisen suunnittelun puutteet Liukastumis-, kompastumis- ja putoamisvaarat Näiden lisäksi on vielä vaarojen yhdistelmät, säteilyn aiheuttamat vaarat ja käyttöympäristöön (tuuli, lumi, salamointi,…) liittyvät vaarat

Ote standardin SFS-EN ISO kuvasta 2. Riskin pienentämisprosessi suunnittelijan näkökulmasta.

Koneen raja-arvot Raja-arvojen määrittämisessä tulee ottaa huomioon koneen koko elinkaari. Jokaisen elinkaaren vaiheessa tulee seuraavat näkökohdat huomioida: a) käyttörajat (koneen toimintatavat, käyttäjäkunta,…) b) tilarajat (liikkeen laajuus, koneen kanssa vuorovaikutuksessa olevien henkilöiden vaatima tila,…) c) aikarajat (koneen tai sen osien elinikä, huoltovälit) d) muut raja-arvot (käyttöympäristö, puhtaanapito,…)

Riskin arviointi Riskin arvioinnin vaiheet: - koneen raja-arvojen määrittäminen - vaaran tunnistaminen - riskin suuruuden arviointi - riskin merkityksen arviointi Standardin SFS-EN ISO Kuva 1

Vaarojen tunnistaminen Koneen raja-arvojen määrittämistä seuraa järjestelmällinen, koneen koko elinkaaren eri vaiheiden kattava, vaarojen ja vaaratilanteiden tunnistaminen: a) kuljetus, kokoonpano ja asennus b) käyttöönotto c) käyttö d) käytöstä poisto, purku ja hävittäminen

Riskin suuruuden arviointi Jokaiselle vaaratilanteelle on suoritettava riskin suuruuden arviointi. Riskin suuruus muodostuu oheisen kuvan osatekijöistä (SFS-EN ISO kuva 3):

Riskin merkityksen arviointi Riskin suuruuden arvioinnin jälkeen arvioidaan sen merkitystä ja päätetään, että tarvitaanko riskin pienentämistä. Jos riskin merkityksen arviointi johtaa riskin pienentämiseen  on suoritettava uusi (riskin arvioinnin) iteraatiokierros, jossa varmistetaan, että toteutettu riskin pienentäminen on riittävää tai että uusia vaaroja ei synny

SFS-ISO/TR Sisältää käytännön esimerkkejä (menetelmiä) sovellettavaksi vaarojen tunnistamisessa sekä riskin suuruuden että merkityksen arvioinnissa. Esimerkit avustavat myös riskin arvioinnin suorittamisen dokumentoinnissa Kuva A.2 (ISO/TR ) Kuva A.4 (ISO/TR )

Riskinarviointilomake Esimerkki vaaran tunnistamiseen käytettävästä lomakkeesta (taulukko A.1, SFS-ISO/TR )

Riskin suuruuden arvioinnissa Riskin suuruuden arvioinnissa voidaan käyttää tukena, teknisessä raportissa SFS-ISO/TR mainittuja riskin suuruuden arvioinnin työkaluja, joita ovat: riskimatriisi riskigraafi numeerinen pisteytys määrällinen riskin suuruuden arviointi. Teknisen raportin SFS-ISO/TR taulukko A.3. Riskin suuruuden arviointimatriisi.

3 KONEIDEN SÄHKÖLAITTEISTOJEN TURVALLISUUS

SFS-EN :2006 Määrittelee koneiden sähkölaitteistolle vaatimuksia ja suosituksia tarkoituksena edistää: - henkilöiden ja omaisuuden turvallisuutta - ohjauksen ja sen aiheuttaman toiminnan yhdenmukaisuutta - huollon helppoutta

SFS-EN :2006 sisältää mm. vaatimuksia, jotka koskevat: - syöttöjohtimien liitäntöjä, erotus- ja katkaisulaitteita - suojausta sähköiskulta - laitteiston suojaamista - potentiaalintasausta - ohjauspiirejä ja toimintoja - jne

Muita keskeisiä sähkölaitteistojen turvallisuutta koskevia standardeja SFS-EN A1 Sähkölaitteiden kotelointiluokat (IP- koodi). SFS-EN 61310:2008 Koneturvallisuus. Merkinantaminen, merkitsemisen ja vaikuttaminen. SFS-EN 60073:2003 Ihmisen ja koneen välisen rajapinnan perus- ja turvallisuusperiaatteet. Merkinantolaitteiden ja ohjaimien koodaus

Muita keskeisiä sähkölaitteistojen turvallisuutta koskevia standardeja SFS-EN 60447:2004 Perus- ja turvallisuusperiaatteet ihmisen ja koneen väliselle rajapinnalle, merkinnöille ja tunnistamiselle. Ohjausperiaatteet. SFS-EN Ohjauspiirin laitteet ja kytkinelementit. Mekaanisella lukitustoiminnolla varustetut sähköiset hätäpysäytyslaitteet

4 KONEIDEN ERGONOMIAN PERUSTEET

SFS-EN A1 Perusteet Määrittelee ergonomiset suunnitteluperiaatteet, standardia SFS-EN ISO yksityiskohtaisemmin, sekä esittää perusperiaatteen ergonomisen lähestymistavan integroimiseksi osaksi koneen suunnittelua

Ergonomiastandardien osa-alueita

Koneen suunnitteluprosessin aikana suoritettavat ergonomiset tehtävät Ote standardin SFS-EN A1 taulukosta

5 KONEIDEN TURVAETÄISYYDET

Turvaetäisyyksien lukuarvoja koneiden vaaravyöhykkeille ulottumisen estämiseksi SFS-EN 13857:2008 Määrittelee turvaetäisyyksien lukuarvoja koneiden vaaravyöhykkeille ulottumisen estämiseksi. Etäisyyksiä sovelletaan, kun riittävä turvallisuus voidaan saavuttaa pelkästään niiden avulla vaaravyöhyke 2vertailutaso 3 suojarakenne avaaravyöhykkeen korkeus bsuojarakenteen korkeus cvaakasuora turvaetäisyys vaaravyöhykkeeseen

SFS-EN sisältää taulukot: - ulottuminen suojarakenteiden yli – pieni riski - ulottuminen suojarakenteiden yli – suuri riski - ulottuminen ympärille liikkeen ollessa rajoitettu - ulottuminen ympärille täydentävien suojarakenteiden rajoittaessa - ulottuminen säännöllisen muotoisten aukkojen läpi - ulottuminen säännöllisen muotoisten aukkojen läpi alaraajoilla - etäisyydet alaraajojen pääsyn ollessa rajoitettuna

SFS-EN esimerkki Ote standardin SFS-EN 13857:2008 taulukosta 5. Ulottuminen säännöllisen muotoisten aukkojen läpi

SFS-EN esimerkki Ote standardin SFS-EN 13857:2008 taulukosta 3. Ulottuminen ympärille liikkeen ollessa rajoitettu

SFS-EN 349+A1 vähimmäisetäisyydet kehon osien puristumisvaaran välttämiseksi Määrittelee vähimmäisetäisyyksien lukuarvoja kehon osien puristumisvaaran välttämiseksi Ote standardin SFS-EN 349+A1 taulukosta 1. Mitat millimetreissä.

6 KONEIDEN MUUTAMIA KESKEISIÄ TURVATOIMINTOJA

SFS-EN ISO 13850:2015 Hätäpysäytys Sisältää koneen hätäpysäytyksen toiminnalliset vaatimukset ja suunnitteluperiaatteet riippumatta siitä, että millä energiamuodolla toimintoa ohjataan. Standardi ei koske seuraavia koneita: - koneita, joiden varustaminen hätäpysäytyksellä ei vähentäisi riskiä - kannettavia käsikoneita ja käsin ohjailtavia koneita. (Koneen käyttäjä normaalisti ohjaa konetta jatkuvasti – erillinen painike koneen saattamiseksi pysäytystilaan ei tee pysäyttämistä nopeammaksi.)

SFS-EN ISO 13850:2015 Hätäpysäytys Hätäpysäytyksen on toimittava jonkin seuraavan pysäytysluokan mukaisesti: Pysäytysluokka 0 – välitön tehonsyötön katkaisu toimilaitteelle (-laitteille), tai – vaarallisten osien ja niiden toimilaitteiden mekaaninen irtikytkeminen (irrotus) toisistaan sekä tarvittaessa jarrutus. Pysäytysluokka 1 –Hallittu pysähtyminen säilyttäen tehonsyöttö toimilaitteelle (-laitteille) pysähtymisen aikaan saamiseksi sekä tehonsyötönkatkaisu, kun pysähtyminen on saatu aikaan

SFS-EN ISO 13850:2015 Hätäpysäytys Hätäpysäytyslaitteiden toiminnallisuus: –pysäytyskäskyn jäätävä voimaan kun laitteeseen vaikuttaminen lakkaa ("lukkiutuminen") –pysäytyskäsky kuitattava manuaalisesti siltä paikalta, jolta hätäpysäytyskäsky pantiin alulle –kuittaus ei saa aiheuttaa koneen uudelleen- käynnistymistä, vaan ainoastaan sallia uudelleenkäynnistämisen

SFS-EN 1037+A1 Odottamattoman käynnistyksen estäminen Sisältää rakenteellisia turvallisuustoimenpiteitä koneen odottamattoman käynnistyksen estämiseksi, joka voi aiheutua kaiken tyyppisistä energian lähteistä: - tehonsyötöstä (esim. sähkö, hydrauliikka, paineilma) - varastoituneesta energiasta (esim. painovoima, kokoonpuristuneet jouset) - ulkoisista vaikutuksista (esim. tuuli)

SFS-EN 1037+A1 Odottamattoman käynnistyksen estäminen Odottamattoman käynnistyminen voidaan estää standardin SFS-EN 1037+A1 mukaan: energialähteistä erottamalla (sähkön syötölle pistokytkimet, vastaavat hydrauliset, pneumaattiset, mekaaniset laitteet, avaimet, erikoistyökaluilla avattavat kotelot,…) energian purkamisella (liikkuville osille jarrut, mekaaniset pidätinlaitteet, sähköiset purkupiirit, venttiilit,…) muilla odottamattoman käynnistyksen estämisen menetelmillä (järjestelmän rakenne, rakenneosien suunnittelu, sijoittelu ja valinta,…)

Lisätietoa koneturvallisuudesta ja koneturvallisuuden standardeista Koneturvallisuuden standardien esite: A- ja B-tyypin standardit SFS-luettelossa: ICS-ryhmä Koneturvallisuus: METSTA koneturvallisuuden teemasivut