Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ISO GPS-toleranssit 8 Kokoonpanotehtävä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ISO GPS-toleranssit 8 Kokoonpanotehtävä"— Esityksen transkriptio:

1 ISO GPS-toleranssit 8 Kokoonpanotehtävä
Kysymyspankki tekniikan alan oppilaitoksia varten 2015

2 Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Esipuhe
Tämä ISO/GPS-toleransseja käsittelevä kysymyspankin on laadittu tukemaan teknisen piirustuksen opetusta ja harjoitustöiden tekemistä. Materiaalia voi hyödyntää vapaasti ja sieltä voi poimia haluamiaan tehtäviä. Materiaali on suunnattu pääasiassa ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen opetushenkilökunnalle ja opiskelijoille täydentäväksi luentomateriaaliksi, mutta se soveltuu myös sellaisenaan kenen tahansa ISO/GPS-toleransseista ja -standardeista kiinnostuneen käytettäväksi. Aineisto on laadittu METSTAn johdolla SFS:n tukemassa projektissa. Materiaalin ovat laatineet: TkT Björn Hemming, asiantuntija, VTT Ins. YAMK Antti Henell, lehtori, Jyväskylän AMK Di Jyrki Laaksonen, koulutusasiantuntija, konepajatekniset mittaukset ja kalibroinnit, AEL TkL Heikki Lehto, emeritus-tutkija Di Anssi Suhonen, lehtori, Savonia-ammattikorkeakoulu Di Jukka-Pekka Rapinoja, asiantuntija, METSTA ry Di Tero Ristonen, tutkimuspäällikkö, TTY. METSTA ry Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry (METSTA ry) on Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n toimialayhteisö. METSTAn standardisointialue kuuluu Teknologiateollisuus ry:n toimialaan. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää standardisoinnin avulla suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjän turvallisuutta. Lisäksi yhdistyksen tehtävänä on turvata alan yrityksille ja yhteisöille edellytykset osallistua toimialan standardisointityöhön ja huolehtia alan teollisuuden tarvitsemien SFS–standardien laadinnasta. Lisätietoa Suomessa standardeja myy Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. SFS:n verkkosivujen lisäksi SFS:n oppilaitosportaali on hyvä tietolähde standardien hakemiseen. Sieltä löytyy myös muuta opintoja tukevaa, standardeja koskevaa materiaalia. Useat oppilaitokset ovat solmineet online-sopimuksen SFS:n kanssa, jolloin standardeja on saatavilla internet-yhteyden kautta. Kysy online-käytöstä oppilaitoksesi kirjastosta. Tämä materiaali on päivitetty viimeksi Varmista tiedon oikeellisuus ja ajantasaisuus voimassaolevista standardeista. © Metalliteollisuuden standardisointiyhdistys ry, 2015 Aineiston käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.

3 Kysymyspankki ISO GPS-toleranssijärjestelmästä Sisällys
Osa 1: Yleiset perusteet Osa 2: Pituusmitat Osa 3: Geometriset toleranssit Osa 4: Peruselementit Osa 5: Maksimimateriaalin vaatimus Osa 6: Yleistoleranssit Osa 7: Pinnankarheus Osa 8: Kokoonpanotehtävä (tämä tiedosto)

4 Mitoitustehtävä Tehtävänä on mitoittaa oheisen sivusuuntauslaitteen osat. Osapiirustukset ja niihin liittyvät tehtävät ovat seuraavilla sivuilla. Piirustukset on koottu suuremmassa koossa tällä sivulla olevaan zip-pakettiin.

5 1. Runko Tehtävät 1. Mitoita kappale
2. Mitkä mitat voit jättää yleistoleranssille? 3. Mitä yleistoleranssia käytät ja kuinka se merkitään? 4. Toiminnallisuuden kannalta palkin molempien päätyjen on oltava samalla tasolla 0,05 mm tarkkuudella. Miten merkitsisit vaatimuksen? 5. Sivusuuntauslaite säädetään suoraan kärkiruuvien varaan (M6-reiät). Tarviiko palkin alapintaa oikaista? 6. Minkä pintamerkin lisäät koneistetulle alueelle? 7. Miten merkitään lyhennetty yleispintamerkki kuvaan?

6 1. Runko. Mitoitusehdotus

7 2. Jalusta Tehtävät 1. Mitkä mitat ovat yleistoleranssilla?
2. Lisää alapintaan tasomaisuustoleranssi 3. Mikä olisi sopiva pinnankarheus alapinnassa? 4. Sovite johteen (osa 3) kanssa on ahdas liukusovite ja helppo ahdistussovite. Mitkä soviteparit valitset? Käytä reikäkantaa. Merkitse toleranssitunnus ja eromitat kuvaan. 5. Merkitse johderei’ille verhopintavaatimus Ⓔ . Mikä sen merkitys on? 6. Johderei’än keskilinjan on oltava yhdensuuntainen kappaleen alapintaan tarkkuudella 0,01. Miten merkitset vaatimuksen? 7. Johdereikien paikkatoleranssin on oltava halkaisijaltaan 0,05. Merkitse kuvaan.

8 2. Jalusta. Mitoitusehdotus

9 3. Johde Tehtävät 1. Materiaalina on vedetty akseli? Mikä sen halkaisijatoleranssi on? 2. Sovite jalustojen (osa 2) kanssa on ahdas liukusovite ja helppo ahdistussovite. Mitkä soviteparit valitset? Merkitse toleranssi kuvaan. Käytä verhopintavaatimusta Ⓔ 3. Mikä pintamerkki sopii sovitepinnoille? 4. Akselin pinnan heitto päätyjen sovitepintoihin on oltava 0,05. Merkitse vaatimus. Muista myös peruselementit! 5. Minkä pintamerkin lisäät koneistetuille alueille? Miten merkitään lyhennetty yleispintamerkki kuvaan? 6. Lisää yleismerkki ulkopuolisille viisteille 0,5

10 3. Johde. Mitoitusehdotus

11 4. Kelkka Tehtävät 1. Lisää kelkan aihion pituusmitoille mittatoleranssi ± 0,5 mm. 2. Mitoita kiilaura siten, että sen sovite on H7 ja käytä verhopintavaatimusta. Merkitse kiilauran keskitaso peruselementiksi A ja kiilauran pohja peruselementiksi B. 3. Merkitse kelkan reikiin liukusovite. Käytä parina akselikantaa IT9 (ks. johde, osa 3). Huomaa että toinen reikä on ”soikea” ja ohjaa vain ylä-alasuunnassa. Miksi? 4. Paikoita reikä Ø10 paikkatoleranssilla siten, että sen kohtisuoruus kiilauran keskitasoa A vasten ja yhdensuuntaisuus kiilauran pohjaan B varmistetaan. 5. Paikoita ”soikea” reikä siten, että sen akseli on yhdensuuntainen kiilauran pohjan B kanssa. 6. Merkitse kiilauran pinnankarheudeksi Ra 1,6

12 4. Kelkka. Mitoitusehdotus

13 5. Päätylappu Tehtävät Valmistat päätylapun 3 mm lattatangosta. Minkä koon valitset? Mikä on kappaleen materiaali? Mitoita ja toleroi kappale Mitkä ovat kappaleen toimintamittoja?

14 5. Päätylappu. Mitoitusehdotus


Lataa ppt "ISO GPS-toleranssit 8 Kokoonpanotehtävä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google