KOHAA! Leena Kinnunen ja Mikko Paajala Rovaniemen kaupunginkirjasto – Lapin maakuntakirjasto Lapin kirjastokokous 11.11.2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Potpuri Pereen päiväkodissa
Advertisements

Ohjelmistokehitys Viikko 2 Mika Salo Pekka Valtonen Asmo Voutilainen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilatiedot ja niiden muutokset
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
PISKI –HANKE JA KULJETUSPALVELU PIRKANMAALLA Kirjastotoimen apulaisjohtaja Maija Kanerva Tampereen kaupunginkirjasto-Pirkanmaan maakuntakirjasto Jyväskylä.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
KIRJASTO EH 03/2004 Maakuntakirjastojen PallasPro-suunnitteluseminaari Työryhmä: Selvitys elektronisten aineistojen yhteiskäytön pelisäännöiksi.
Kokemuksia Lindaan ja Alephiin siirtymisestä
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
tietopalvelusihteeri Riitta Nevalainen Kuopion om-keskus
Mitä kirjasto voi tarjota yrittäjille? monipuoliset kokoelmat ja tietokannat kirjastotilat tiedonhakumenetelmät ajanmukaiset laitteet henkilökunnan asiantuntemuksen.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
ATP ja Axiell yhdessä Keskuskirjaston työkokous Tampereella Ab Axiell Kirjastot Oy toimitusjohtaja Janne Rouhiainen.
Finnish Support Center FSC Oy tietojärjestelmien asiantuntija.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Maija Saraste / Oulun kaupunginkirjasto Pohjoisten kirjastojen yhteishanke.
Kansallisen käyttäjäkyselyn tuloksista yleisissä kirjastoissa Kirjastotoimen johtaja Pirkko Lindberg Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Lapin kirjastojärjestelmähanke Järjestelmänvaihto edessä – miksi? Marc21, yhteisluettelo, KDK, muut vaihtavat järjestelmiä tarve nykyistä kevyemmälle.
KDK:n asiakasliittymän pilotointi yleisen kirjaston näkökulmasta – kokemuksia alkutaipaleelta Palvelujohtaja Ulla-Maija Maunu, Turun kaupunginkirjasto-Varsinais-Suomen.
Kirjastot.fi-chat Nina Granlund Kirjastot.fi-toimitus.
YLEISTEN KIRJASTOJEN KONSORTIO -HANKE Helsingin kaupunginkirjasto – yleisten kirjastojen keskuskirjasto.
Sähköisen oppimisen edelläkävijä | e-Opin oppimateriaalit Opettajan työtä helpottavat e-materiaalit.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ toteutusvaihtoehtojen tutkiminen Minna Kivinen, UKJ-ohjausryhmän kokous
30. maaliskuuta Pohjois-Karjalan avoin kirjasto Taustalla tarve uusia kirjastojärjestelmä Pohjois-karjalassa 3 kirjastoryhmää ja yksi yksittäinen.
Linda-päivä Luettelointiryhmän puheenvuoro Pirjo Korhonen.
Kymenlaakson digitaalinen pääkirjasto Kymenlaakson kirjastojen yhteinen sosiaalista mediaa hyödyntävä verkkosivusto Verkkotyöryhmä: Mika Hatakka, Sinikka.
MITÄ TAPAHTUU 6. LUOKALLA? Tammikuu Helmikuu Maaliskuu Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Luokanopettajat täyttävät.
KyAMK:n yhteinen sisäinen viestintä Vastuut, prosessit, ohjeet, seuranta ja ajankohtaista Viestintätiimin työpaja Riitta Leviäkangas.
Yhteistyöstä voimaa – Lapin kirjastojen yhteinen kokoelmahanke Erikoiskirjastonhoitaja Kati Vuontisjärvi.
Tornionlaakson kirjasto – tietotekniikkaa asiakkaiden parhaaksi Lapin kirjastokokous Leena Kinnunen.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Kirjastojärjestelmähankinnan tilannekatsaus Lapin kirjastokokous Leena Kinnunen.
Kurssikäytännöt ja opintojen suunnittelu. Opetuksen aikataulu Lukuvuosikalenteri Intossa oman korkeakoulun sivuilla Syyslukukausi I periodi 7 viikkoa.
Jukka Saari haastattelu. Tietoa jota et ehkä tiennyt henkilöstä jota et tiennyt!!!
Yleisten kirjastojen e-aineistot Erikoiskirjastonhoitaja Kati Vuontisjärvi.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
ConnectPro-käyttötapaus Valiokunnan kokoukset case KOV.
Yhteisten palvelujen asiakasohjauksen uudistaminen
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
Vaski-kirjastot esittäytyvät
Tutoropettajien koulutus ja toiminta
Olympiakomitea - liikunnan aluejärjestöt - varsinaista toimintaa toteuttavat tahot
Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
Tämä on mun juttu – yrittäjyyskasvatusta alakoululaisille
FINNA Etelä-karjalaAN -hanke
Ajankohtaista Finnan kehityksessä yleisille kirjastoille
MIKSI LUKIOON???.
Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä
Ammattikorkeakoulujen julkaisujen syöttöpalvelu
Kodin ja oppilaitoksen välinen yhteistyö
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
Lapin kirjastojen verkkopalveluhanke
Quizlet-sovelluksen käyttöopas
Ammatillinen koulutus
3 Tiedonhaku Sanahakupalvelut.
THL:n asiakkuustyön ja CRMn vaikuttamissuunnitelma
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Uusi Celianet ja Celian muuttuneet käytännöt kirjastoissa
Kysely yleisille kirjastoille 2013
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
LAMK:n Melinda-kokemukset
Tuetun päätöksenteon koulutus
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta 5. lk
Sähköinen välitysjärjestelmä
Kirjaston tiedonhaku – yläkoulu ja lukio
Osallisuudesta Tanja Räty.
Freesaa väsähtänyt palvelu
Esityksen transkriptio:

KOHAA! Leena Kinnunen ja Mikko Paajala Rovaniemen kaupunginkirjasto – Lapin maakuntakirjasto Lapin kirjastokokous

Kysely Lapin kirjastojen henkilökunnalle lokakuussa 2015 Kyselyssä pyydettiin mietteitä Kohasta ja täydennyskoulutuksesta Vastaajien määrä 87 Tulokset vastausten kappalemäärien mukaan suuruusjärjestyksessä:

Mietityttää, kuinka paljon on vielä edessä työtä ennen Kohan käyttöönottoa (virkailijatasolla)? Kuinka paljon uuden oppimiseen on aikaa ja saako siihen riittävästi koulutusta Mitä hyötyä Kohasta on Lapin kirjastolle/omalle kirjastolle/kirjaston asiakkaalle? Mietityttää, milloin pääsen harjoittelemaan Lapin kirjastojen tietokannalla? Pelkään, että yhteiset säännöt eivät toimi. Miten luettelointi/hankinnat tulee tapahtumaan? Mietityttää, muuttuuko tekniikka helpommaksi, vaikeaksi, kokonaan erilaiseksi? Miten tiedonhaku toimii? Mietityttää, mitä sitten kun jokin ei toimi, keneen otan yhteyttä? Mitä tarkoittaa yhteinen varausjono? Mietityttää, miten tapahtuu verkkokirjaston päivitys? Pelkään, että kirjastomme aineisto karkaa isoihin kirjastoihin/maakuntaan. Mitä hyötyä oli tietokannan siivoustyöstä ja tuliko siitä koskaan valmista? Mietityttää, kuinka paljon uutta opittavaa Kohassa on Mikä on avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä? Pelkään, että oma päätösvalta katoaa kimpalle. Miksi kirjastokortin käyttö on tärkeää? Mietityttää, opinko käyttämään Kohaa? Pelkään, että maksut asiakkaille kallistuvat. Miksi pitää muuttaa kirjastojärjestelmää? Pelkään, että kirjat kulkevat kirjastojen välissä löytämättä asiakkaille. Pelkään, että aika ja voimavarat eivät riitä uuden opiskeluun. Mietityttää, jos Koha toimii selaimessa, tarvitaanko enää Citrixiä? Pelkään, että maksut eivät mene läpi kunnan päättäjille. Pelkään, että hankinta ei pelaa aineistotoimittajan järjestelmän kanssa.

Miten paljon Kohan kanssa on vielä työtä? Saanko riittävästi koulutusta ja aikaa opiskella?

- Työtä on paljon, mutta sitä jaetaan. Kaikki ei valmistu hetkessä. - Joensuun testikanta on käytössä NYT. - Koulutukset vaiheittain eri paikkakunnilla heinäkuusta syyskuuhun - Virkailijoiden Koha-oikeudet määritellään alkuvuodesta - Järjestelmäkehittäjä aloittaa toukokuussa - Koekonversiot ja testaukset kesä- ja heinäkuussa - Lapin kirjastojen konversio syyskuussa - Origo-kirjastojen konversio lokakuusta joulukuuhun

Miksi me vaihdetaan Kohaan? Toimiiko Koha hyvin?

-PallasPron kehittäminen on päättynyt -Yleiset kirjastojen siirtyminen Marc21- formaattiin -Koha: edullisuus & kehittämisvapaus -Koha ei ole vielä ”valmis”, mutta se toimii ja sitä kehitetään koko ajan lisää -Koha-Suomi Oy vastuussa suurista kehityksen linjoista – kerää käyttäjiltä palautetta ja kehittämisehdotuksia

Miten Lapin kirjaston yhteistyö toimii? Määrääkö Koha-Suomi ja Rovaniemi tästä eteenpäin kaikesta?

-Lapin kirjastoa johtaa johtoryhmä, jossa jokaisen kunnan edustajalla on yksi ääni -Yhteiset säännöt tehdään yhdessä -Maksut: käyttö halpenee, väärinkäyttö kallistuu -Joidenkin määritysten on oltava Kohassa samoja kaikille samassa kimpassa oleville kirjastoille

Miten Koha toimii? Kuka auttaa jos tulee ongelmia?

-Koha on selainpohjainen, ei asennuksia, ei Citrixiä -Tekniikassa ei suurta muutosta -Kohan toiminnot käydään läpi koulutuksissa -Tuki: maakunnan pääkäyttäjät tai Koha-Suomi Oy:n palkkaama tuki -Kirjastokortti: henkilötunnuksia ei tallenneta Kohaan vaan erilliseen sotusiiloon -Hankintaan voi tulla toimintatavan muutoksia

Mitä hyötyä tietokannan siivoustyöstä oli ja tuliko siitä koskaan valmista?

- Siivouksiin aikaa PallasProlla vuoden loppuun, Origossa kesäkuun loppuun - Karpaloille, Posiolle ja Keminmaalle palkattu projektirahalla henkilö siivoukseen - Lapin kirjasto ja Kemi siivonneet omin voimin - Käyty läpi luokkia, kieliä, ISBN-numeroita sekä kirjastokohtaisia sijoituspaikkatietoja - Tehtävillä korjauksilla vähennetään konversiossa syntyvien tuplatietueiden ja vääriin kenttiin siirtyvien tietojen määrää

Kysymyksiä? Mikko Paajala, Leena Kinnunen,