Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig 2015-2016.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Syöpäpotilaan ravitsemus
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Ikäihmisten ravitsemus -ei vuosia elämään vaan elämää vuosiin
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Urheilevan nuoren ravitsemus
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
1. Hiili – elämän alkuaine
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Media vaikuttaa ravitsemusvalintoihin Hurtig
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Tunteiden voima Hurtig Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe: Kirjoita nimesi lapun yläreunaan Selitä mitä tarkoittaa: a) Skitsofrenia b) Paniikkihäiriö.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Aikaisemmin kysyttyä Mitä tarjoukset kertovat kauppojen elintarvikemainonnasta ja -markkinoinnista? Miten arvioit ravitsemussuositusten toteutumista jos.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
URHEILIJAN HYVÄ RAVITSEMUS
TE1 Ravinto Hurtig
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
Aina ei voi valita mitä syö
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Ravitsemus Ruoansulatuselimistö (Terve 4) Ravintoaineet (Terve 1)
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
29. TERVEYS NÄKYY MEDIASSA
Ruokaoppia.
Esityksen transkriptio:

Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig

Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe Selitä seuraavat käsitteet / kerro kaikki mitä tiedät sairauksista: a)laktoosi-intoleranssi b)maitoallergia c)keliakia d)vilja-allergia

Kertaus 1.Mistä ruoka-aineallergiat johtuvat? 2.Mistä maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi johtuvat? 3.Miten maitoallergiaa ja laktoosi-intoleranssia hoidetaan? 4.Mistä keliakia johtuu? 5.Miten keliakiaa hoidetaan?

Erilaisten ruokavalioiden taustat Miten alla olevat asiat liittyvät ruokavalioihin? Miten ne ohjaavat ruokavaliota?

Koululaiset Urheilijat Raskaana olevat Vanhukset Diabeetikot Vegaani 1. Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve lisääntyy normaaliinn verrattuna %. Joitakin vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten rautaa, D-vitamiinia ja folaattia tarvitaan vieläkin runsaammin. 2. Tarvitsee D-vitamiinia päivittäin 20 mikrogrammaa vuorokaudessa 3. Ravintoon on sisällytettävä paljon mm. palkokasveja, pähkinöitä ja siemeniä 4. Säännöllinen ateriarytmi, sopiva energiansaanti, nestetasapaino ja sopiva ravintoaineiden saanti 5. Runsaasti marjoja, kasviksia ja hedelmiä. Vähän sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja. Tärkeää säännöllinen ruokailurytmi 6. Tulee noudattaa tarkasti hyvin säännöllistä ja terveellistä ruokavaliota

Erilaiset kasvisruokavaliot VEGAANI käyttää vain kasvikunnan tuotteita. LAKTOVEGETARISTI käyttää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita. LAKTO-OVOVEGETARISTI käyttää kasvikunnan tuotteiden lisäksi maitovalmisteita sekä kananmunia. PESCOVEGETARISTI käyttää edellisten lisäksi kalaa. SEMIVEGAANI käyttää eläinkunnan tuotteita, mikäli muuta ei ole tarjolla.

Kasvisruokavalion hyviä ja huonoja puolia + Terveellisyys ravintokuitu suojaravintoaineiden saanti kasviksissa vähän energiaa – Vaatii tietoa Joidenkin ravintoaineiden niukka saanti Proteiini Kalsium Rauta B-vitamiini Kotimaiset kasviksen talvella kalliita Energiamäärä voi jäädä niukaksi Hampaiden terveys

Uskonto ja ruokavalio

Kotitehtävät Lue kappale ”Erilainen ruokavalio –oma valinta” ja tee kappaleen lopusta sivulta 206 löytyvät tehtävät 1-5 vihkoosi. Täytä kasvisruokavaliota koskeva moniste. Tuo seuraavalle tunnille lehdestä leikattu mainos, jossa vartalo on mukana -mutta turhaan.

Laktoosi-intoleranssi vai maitoallergia?

Keliakia vai vilja-allergia?

Kertaus 1.Mitä aatteellisia tai uskonnollisia syitä kasvisruokavaliota noudattavalla voi olla? 2.Mitä eri kasvisruokavaliotyyppejä on olemassa? 3.Mitä haasteita kasvisruokavalioon liittyy? 4.Miten uskonto voi ohjata ruokavaliota? 5.Mihin asioihin paljon liikkuvan on kiinnitettävä huomiota ravitsemuksessa?

Median rooli ravitsemuksessa Tarkastelkaa Vire-kirja sivun 207 kuvaa. Mitä näette? Mitä mainostetaan? Tuleeko sanoma esiin? Miten muuten sama asia oltaisi voitu mainostaa? Mitä muita mainoksia on, joissa esimerkiksi vartalolla yritetään myydä, mutta itse tuotteen rooli on vähäinen?