Lainsäädännön ja lupakäytäntöjen kehittäminen pienvesien suojelun näkökulmasta Pienvesistrategia sanoista teoiksi – miniseminaari 2.3.2016 kalatalousylitarkastaja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pienvesien suojelu- ja kunnostusstrategia Liisa Hämäläinen, SYKE Pienvesistrategia sanoista teoksi -miniseminaari , SYKE Kuva: Katri Sarres.
Advertisements

Invalidiliitto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä - kommenttipuheenvuoro Niina Kilpelä, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus.
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Asiakkaan kohtaaminen verkossa Marika Lindström, verkkoviestintä.
Biotalousoikeus – oikeudellisen sääntelyn rooli biotalouden edistämisessä ja sen rajoitteena Prof. Tapio Määttä, Itä-Suomen yliopisto , Helsink.
Pienvesistrategia sanoista teoiksi - miniseminaari Lauri Saaristo, Tapio Oy Metsätalouden toimijoille tietoa ja työkaluja pienvesien suojelemiseksi.
Hallituksen kärkihanke LUONTOPOLITIIKKAA LUOTTAMUKSELLA JA REILUIN KEINOIN Vaeltavien ja uhanalaisten kalakantojen elvyttäminen Vaelluskalojen ylisiirto.
Kuukkelin suojelu suurten metsänomistajien näkökulmasta– case UPM Kuukkeli-yhteistoimintaverkoston loppuseminaari Joensuu Juha-Matti Valonen.
Yhdenvertaisuuslaki: mikä muuttui vammaisen henkilön näkökulmasta Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Liisa Murto Ihmisoikeuslakimies Kynnys/Vike.
Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 ETR/Aluekouluttaja- ja nuorisotuomariryhmä
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Kodin ja koulun välinen yhteistyö
Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat
Yhteistyösopimuksen laadinta
Ammattiopisto on mylly elinikäisen oppimisen virrassa
Uudistutaan yhdessä -seminaari
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020: NEUVONTA
Th, TtM, kehittämispäällikkö Ulla Korpilahti
Saimaan lohikalat -hanke
AMPUMARADAT.
Ajankohtaista yhteentoimivuuden näkökulmasta
Työhyvinvointia järjestötyöpaikoille
Järvikalan jäljet: saalistietoa ja kestävyyttä
Neuvonta ennen ja nyt Vesa Karttunen
Jeremia, aleksi, lauri, santeri & oona
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
ISO/IEC vaatimustenmukaisuus maksajavirastotehtävissä
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut kansallinen koordinointi 2006
Neuvo Maatilojen neuvontajärjestelmän ajankohtaiset Merja Uusi-Laurila.
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden valvontaa 1. 3
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Ammattilainen ja palvelujärjestelmä toimeenpano korin tilanne - JORY 7
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Kalastusalueen näkökulma Harry Härkönen Etelä-Savon kalatalouskeskus
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
Kalataloudellinen kunnostus
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
THL:n tuki kehittämishankkeille
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Lainsäädäntö Valtion lupa- ja valvontaviraston on tarkoitus aloittaa toimintansa alkaen. Ehdotus Valtion lupa- ja valvontaviraston perustamisesta.
Organisaatiouudistus Oodissa
Tiedon avaaminen Trafissa ja avaamisen haasteet
Asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuuri
Nykymaailman haastavimmat uhkat usein
Aikuissosiaalityön prosessi Tanskassa
Kehittämisjohtaja Jussi Salminen ja
Yhteistyöllä vesistöt kuntoon Ikaalisten reitillä
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Ympäristökorvauksen muutokset v. 2020
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Ammatillisen koulutuksen laatustrategia
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
Järjestötieto muutoksessa
Innokylän hyödyntäminen STM:n toiminnassa Studia generalia: Innokylä - mikä, miksi, kenelle? Perjantaina klo Meritulli, Meritullinkatu 8,
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Video 4: Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Neuvottelukunta – mitä se tarkoittaa ja miten se toimii?
Digitaalinen turvallisuus turvaa digitaalisia palveluita ja tiedonhallintaa.
Moninainen kulttuurialan kolmas sektori
Esityksen transkriptio:

Lainsäädännön ja lupakäytäntöjen kehittäminen pienvesien suojelun näkökulmasta Pienvesistrategia sanoista teoiksi – miniseminaari kalatalousylitarkastaja Jouni Tammi Luonnonvaraosasto

Tunnistettuja ongelmia Lainsäädännön ja sen toimeenpanon kehittämistarpeista Strategiset tavoitteet ja näihin liittyvät kehittämishankkeet -lainsäädäntö turvaa pienvesien suojelutason ja tukee niiden kunnostamista -lainsäädännön toimeenpano ja valvonta ovat tehokasta Sisältö

Tunnistettuja ongelmia Eri laeissa säännöksiä pienvesien turvaamiseksi, mutta ne käsittelevät pienvesiä eri näkökulmista Sektoroitunut lainsäädäntö ja sen toimeenpanon puutteet haittaavat usein pienvesien suojeluarvojen riittävää huomioon ottamista Lakien soveltaminen ja valvonta eivät välttämättä toteudu pienvesien suojelun kannalta kattavasti Suojelunarvoisia pienvesiä ei aina tunnisteta toiminnan suunnittelun tai toteutuksen yhteydessä

Mitä lainsäädännöltä ja sen toimeenpanolta edellytetään pienvesien suojelun tehostamiseksi? Eräiltä osin lainsäädännön kehittämistä -kehittämistarpeita kirjattu strategiaan ainoastaan vesilainsäädännön osalta -kehittämisehdotukset kohdentuvat virtavesiin (jokijatkumo ja ympäristövirtaama) Parempaa toimeenpanon ohjeistamista Käsitteiden, määritelmien ja menetelmien yhdenmukaistamista Toimijoiden välisen yhteistyön tiivistämistä ja valvonnan tehostamista

Millaisten pienvesien suojelua tulee erityisesti tehostaa mm. lainsäädännön ja sen toimeenpanon kehittämisellä? Luonnontilaisen kaltaiset ja muita arvokkaita piirteitä omaavat kohteet Jäljellä olevat täysin luonnontilaiset tai luonnontilaisen kaltaiset norot ja purot tulee säilyttää ja purojen muuttuneet osat ennallistaa Myös sellaiset kohteet, joista vain pieni osa (esim. alle 10 %) on muuttunut, tulee säilyttää Vaelluskalavesistöissä kalakantojen elpyminen edellyttää vesistön läpikulkukelpoisuuden parantamista ja kalojen nousumahdollisuutta vesistön päähaarasta aina puroihin saakka –Kunnostustoimien merkitys kalakantojen elvyttämisessä jää vähäiseksi, jos kala ei pääse nousemaan kunnostettuun puroon muualla vesistössä olevan nousuesteen vuoksi.

Lainsäädäntö turvaa pienvesien suojelutason ja tukee niiden kunnostamista(1) Toimenpidekirjaus: Pyritään kehittämään vesilainsäädäntöä niin, että lupia ja niissä määrättyjä velvoitteita voidaan tarvittaessa muuttaa tai tarkistaa pienvesien suojelu- ja kunnostustavoitteiden saavuttamiseksi. OM, YM, MMM Toimenpide: Vesivoimalaitoslupien kalataloudellinen tarkastelu vesilain mahdollista tarkistamista varten. MMM rahoittaa, käynnistetään vuoden 2016 aikana - pureutuu erityisesti vanhojen lupien pysyvyyden ongelmaan

Lainsäädäntö turvaa pienvesien suojelutason ja tukee niiden kunnostamista(2) Toimenpidekirjaus: Selvitetään olemassa olevien lupien ja lupamääräysten suhde ympäristövirtaamaan. YM ja MMM 2015 – 2017 Toimenpide: Selvityshanke ”Ympäristövirtaaman määrittäminen erityyppisissä jokivesistöissä”. Rahoittajina YM ja MMM. Loppuraportti juuri valmistunut (SYKE, Vesikeskus). Edellä mainitun Vesivoimalaitoslupien kalataloudellinen tarkastelu –hankkeen säännöstelylupatiedot mahdollistavat laajan arvioinnin ympäristövirtaaman toteutumisesta lupaehdoissa

Lainsäädäntö turvaa pienvesien suojelutason ja tukee niiden kunnostamista(3) Toimenpidekirjaus: Selvitetään mahdollisuudet vastiketoimenpiteiden käyttöön pienvesien monimuotoisuuden säilyttämiseksi (ns. ekologinen kompensaatio). YM, MMM Toimenpide: Ei lainsäädännön kehittämisasia, suositukset koskevat paremminkin lain toimeenpanoa - toistaiseksi vapaaehtoisuuden pohjalta, toisaalta voidaan vaatia luvassa - vastiketoimenpiteiden mahdollisuudet riippuvat mm. maanomistussuhteista

Lainsäädännön toimeenpano ja valvonta on tehokasta(1) Toimenpidekirjaus: Laaditaan opas, jossa esitetään pienvesien suojelun, lainsäädännön ja sen soveltamisen periaatteet ja menettelyt. SYKE Toimenpide: Lainsäädäntöön liittyvät käsitteet, määritelmät ja menetelmät sekä luonnontilaisen kaltaisen pienveden kriteerit oppaaksi => yhteistyön parantaminen valvontaviranomaisten (ELY-keskus, kunnat, Suomen metsäkeskus) sekä muiden toimijoiden (esim. metsäyhtiöt, Metsähallitus, maataloustuottajien neuvontajärjestöt) kesken

Lainsäädännön toimeenpano ja valvonta on tehokasta(2) Toimenpidekirjaus: Puroissa olevat laittomat patorakenteet poistetaan. Yksityiset toimijat, yhdistykset ja viranomaiset. Jatkuva Toimenpide: Isännättömien patojen ja muiden esterakenteiden osalta poistaminen on mahdollista, mutta käytännössä hankalaa. Toimijan ja resurssien löytäminen ongelmallista. Pyritään edistämään osana kunnostustoimintaa resurssien puitteissa.

Lainsäädännön toimeenpano ja valvonta on tehokasta(3) Toimenpidekirjaus: Kalastuksen säätelyä ja valvontaa tehostetaan joki- ja purosuilla sekä lohikalojen kutu- ja poikastuotantoalueilla. ELY-keskukset, kalastusalueet, vesien omistajat. Jatkuva Toimenpide: Uusi kalastuslaki voimaan vuoden alusta. Perustettavat kalatalousalueet laativat alueilleen nykyistä velvoittavammat käyttö- ja hoitosuunnitelmat, joissa huomioitava kestävän kalastuksen ja suojelun tavoitteet

Kiitos! Kuva: A. Saura