Katumuksen sakramentti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
OLISIKO SINUSTA JOHTAJAKSI?. Johtajaksi kasvetaan, ei synnytä.
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Totuus.
Jumalan kanssa.
Toimintaohjeet opelle
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Arkki Varustamo Raamattukoulu
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu. Psalmi 23:1
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
JALANJÄLJET HIEKASSA - käännös englanninkielisestä tekstistä
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Paavalin kirje Filemonille
Rukous - hengellinen keino, jolla voimme vaikuttaa hengelliseen sokeuteen 2 Kor. 10:3-5 Vaikka me vaellammekin lihassa, emme kuitenkaan lihan.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Preppaus ENA 4.
Raamatun tekstien valossa.VKR.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
A ja O Ilm.1:8. "Minä olen A ja O", sanoo Herra Jumala, joka on ja joka oli ja joka tuleva on, Kaikkivaltias.
Nainen Koraanissa Islam ei tee kerrassaan mitään eroa naisten ja miesten välillä heidän suhteessaan Allahiin (swt). Molemmille luvataan sama palkkio hyvästä.
Naisen ainoa vika.
NAISEN ITSETUNTO.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tule sellaisena kuin olet 2. Aitous ja epäilys
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
Rukouksessa sekä MÄÄRÄLLÄ JA LAADULLA on merkitystä Eri asioita varten tarvitaan eri määrä rukousta ja voimaa. Mark. 9:28-29 "Tätä lajia ei saa lähtemään.
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Uhratkaamme siis hänen kauttansa Jumalalle joka aika kiitosuhria, se on: niiden huulten hedelmää, jotka hänen nimeänsä ylistävät. (Hepr. 13:5)
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
Hepr. 5:1-4 Arvoisa Sisärengaslainen, Edellisen luvun lopussa Jeesusta nimitettiin ylipapiksi. Nyt kirjeen kirjoittaja selittää tarkemmin Jeesuksen ylipappeutta.
Hepr. 1:1-2 Arvoisa Sisärengaslainen, Heprealaiskirjettä on vanhastaan sanottu Paavalin kirjeeksi heprealaisille. Tässä määrittelyssä lienee kaikki väärin.
Hepr. 8:1-2 Arvoisa Sisärengaslainen, Kahdeksannessa luvussa kirjeen kirjoittaja vertaa vanhaa ja uutta liittoa, niiden temppeleitä ja uhripalvelusta toisiinsa,
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
Syytön tuomittavana Matt. 27: 11 – 31 Mikko Haapasaari.
USKONTO VUORISAARNA 4.LUOKKA.
HEI USEIN HYMY TARTTUU Minulla ei ole sinulle uutisia...
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
LUTERILAINEN KIRKKO.
Tapahtukoon sinun tahtosi
Kertausta tärkeimmistä asioista
Katumuksen sakramentti
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Neitsyt Maria.
Kirkkohistoria Kirkon syntyhetkestä tähän päivään
Miten meidän tulee toimia?
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
Kpl 7. Opin muotoutuminen Muistiinpanot 7. luokan oppikirjan 7. kappaleeseen (Juhani Räsänen: Kirkkohistoria) Kuvat:
Hyvä ja paha Muistiinpanot 9. luokan oppikirjan 3. kappaleeseen
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
Munkkeus Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 18. Kuvat:
KASTE JA MIRHAVOITELU Teksti: Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle Kuvat:
KRISTUS 9lk/UO2.
Kuolema ortodoksisessa perinteessä
Papisto turvaa jatkuvuuden
Ortodoksinen kirkko Pinja, Roosa ja Verneri. Tampereen ortodoksinen kirkko Tunnetaan myös nimellä Pyhän Nikolaoksen kirkko Rakennettu vuosina
Yhteinen esirukous Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Katumuksen sakramentti
Lähetysopetus rippikoulussa
Kirkkoherra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

Katumuksen sakramentti Teksti: www.ortodoksi.net, Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle Kuvat: www.ortoboxi.fi

SAKRAMENTIT Kirkossa käytetään myös sanaa mysteerio. Se voidaan suomentaa sanalla ”salaisuus”. Mihin näistä osallistutaan vain kerran, mihin useasti?

Salaisuudella viitataan siihen, ettemme tiedä miten tuo pyhittäminen tapahtuu. Sakramentti = toimitus, jossa Jumalan armovoima vaikuttaa.

Perinteisesti sakramentteja opetetaan olevan seitsemän. On olemassa muitakin toimituksia, kuten vedenpyhitys, munkiksi tai nunnaksi vihkiminen tai hautaus.

KATUMUKSEN SAKRAMENTTI Ihmisellä on vapaa tahto. Tuota vapautta voi käyttää väärin. Ajattelemme, sanomme tai teemme väärin lähimmäistä tai Jumalaa kohtaan.

Väärät teot vievät eroon Jumalasta. Jos pyydämme anteeksi, Jumala antaa anteeksi. Tätä varten on olemassa sakramentti: katumus. Käytyään myös nimiä synnintunnustus, synninpäästö tai rippi.

Syntiä ei saisi vähätellä sen takia, että se on pieni. Jos ihminen ei kadu, hän ei saa pientäkään syntiä anteeksi. Katumalla taas voi saada isonkin synnin anteeksi.

Katumuksen sakramentti on prosessi. Ihminen tutkii itseään löytääkseen syntinsä. Syntiä on myös kaduttava. Siitä on oltava harmissaan.

Synti tunnustetaan Jumalalle papin ollessa läsnä. Papin edessä tapahtuva syntien tunnustaminen, omien murheiden ja lankeemusten ilmaiseminen, merkitsee voittoa ylpeydestä.

Samalla pyritään olemaan tekemättä syntiä, vaikka ehkä tietäisikin lankeavansa uudelleen. Kreikan sana metanoia ”katumus” tarkoittaakin mielenmuutosta.

Syntejä voi pyytää anteeksi joka päivä suoraan Jumalalta. Aika ajoin on tultava katumuksen sakramenttiin. Tätä voi verrata lääkärintarkastukseen: silloin tarkistetaan ihmisen terveydentila.

Synnin voi ajatella olevan henkisen elämän sairaus. Katumuksen sakramentin tarkoitus ei ole tuomita, vaan parantaa. Panteleimon Parantaja

Kristus antoi opetuslapsilleen vallan antaa tai olla antamatta syntejä anteeksi. Apostolit välittivät tämän armolahjan piispoille ja piispat edelleen papeille.

Katumuksen sakramenttiin olisi hyvä osallistua riittävän usein. Aikaisemmin ehtoolliseen osallistumiseen oli ehtona aina ripillä käynti, mutta nykyään se ei ole enää ehdoton vaatimus. Katumukseen osallistumisen voi ajoittaa vaikkapa paastoaikoihin.

Ennen toimitusta katuva miettii, mitkä asiat erottavat hänet Jumalasta tai lähimmäisistä. Monissa seurakunnissa on mahdollisuus osallistua katumukseen ennen liturgiaa. Kysy millainen käytäntö omassa seurakunnassasi on.

Katumuksen mysteerio suoritetaan tavallisesti kirkossa. Usein kirkon etuosaan on asetettu analogi ja sille alttarievankeliumi sekä papin käsiristi. Tämän pöydän ääressä mysteerioon osallistuva keskustelee seisaaltaan papin kanssa muilta syrjässä niistä asioista, joita hän katuu ja joista haluaisi anteeksiannon.

Sakramentin toimitus Toimitus alkaa rukouksilla, jotka valmistavat katumukseen. ”Herra Jeesus Kristus, elävän Jumalan Poika, paimen ja karitsa, joka otat pois maailman synnin, joka annoit lahjaksi lainan kahdelle velalliselle ja syntiselle naiselle syntien päästön, Sinä, Valtias, anna huojennus, päästö ja anteeksianto synneistä, laittomuuksista ja rikkomuksista, joita nämä Sinun palvelijasi ovat tehneet tahallisesti tai tahattomasti, tietäen tai tietämättään, huomaamattaan tai ymmärtämättään….”

Seuraa syntien tunnustaminen. Pappi tekee tarvittavia kysymyksiä ja seuraa keskustelu, jossa pappi antaa ohjeita.

Keskustelun jälkeen pappi lukee seuraavan: ”Minulle arvottomalle tunnustuksen tehnyt hengellinen lapseni, minä mitätön syntinen en voi antaa syntejä anteeksi maan päällä, ellei Jumala antaisi. Mutta sen jumalallisen äänen tähden, joka Herramme Jeesuksen Kristuksen ylösnousemisen jälkeen tuli apostoleille sanoen: »Joiden synnit te anteeksi annatte, niille ne ovat anteeksi annetut; joiden synnit te pidätätte, niille ne ovat pidätetyt», sanomme siihen uskaltaen: Kaiken mitä olet sanonut minulle arvottomalle ja kaiken mitä et saanut sanotuksi joko tietämättömyydestä tai unohtaen, olipa se mitä tahansa, Jumala antakoon sinulle anteeksi tässä ja tulevassa ajassa.”

Jumala, joka profeetta Naatanin kautta antoi anteeksi syntinsä tunnustaneelle Daavidille, katkerasti Herransa kieltämistä itkeneelle Pietarille, herran jalkojen juuressa itkeneelle syntiselle naiselle, publikaanille ja tuhlaajapojalle, antakoon anteeksi myös sinulle minun syntisen kautta kaiken niin tässä kuin tulevassa ajassa, sovittakoon sinut pyhän Kirkkonsa kanssa ja yhdistäköön sinut siihen Kristuksessa Jeesuksessa ja asettakoon sinut tuomituksi tulematta peljättävän istuimensa eteen. Sen tähden murehtimatta enää tunnustettuja rikkomuksia mene rauhaan. Sen jälkeen syntinsä tunnustanut polvistuu lattialle ja pappi peittää hänen päänsä epitrakiililla ja lausuu synninpäästö-rukouksen sekä anteeksianto-rukouksen.

Tarvittaessa pappi voi antaa epitimian eli hengellisen harjoituksen. Esim: rukous tai anteeksipyyntö läheiseltä. Tarkoitus on auttaa katujaa parantumaan synneistään.

Syntejä ei tule salata ”Sairautemme” ei siten parane. Katuva ei saa anteeksiantoa – tilanne johtaa hengelliseen kuolemaan.

Kun aloittaa isoimmasta synnistä, muiden syntien tunnustaminen on sen jälkeen helpompaa. Papin edessä ei tarvitse hävetä. Pappi ei myöskään saa missään yhteydessä kertoa mitä on kuullut katumuksen sakramentissa.

Kaksi ääripäätä, joita tulee varoa: ”Olen synnitön.” Jokainen on tehnyt jotain syntiä – tai jättänyt tekemättä hyvää. Toinen ääripää on ajatella olevansa niin paha, ettei kukaan voi auttaa.

Anteeksiantamatonta on vain synti Pyhää Henkeä kohtaan. Tällä tarkoitetaan paatumusta, jolloin Jumalasta ei välitetä. Silloin ihminen kieltää itseltään Jumalan anteeksiannon.

Anteeksiantamus ei tule papilta, vaan Jumalalta. Katumuksen vastaanottavaa pappia sanotaan hengelliseksi isäksi tai rippi-isäksi. Hänen kanssaan voi käydä muutoinkin keskusteluja hengellisestä elämästä. Anteeksiantamus ei tule papilta, vaan Jumalalta. Maria Egyptiläinen ja munkki Zosimas