Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MILLOIN STATIINIA NAISELLE ?
Advertisements

Kittilän Ambulanssipalvelu Oy
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Kansantaudit.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Diabetes s. 65 –
Kappale 16.
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
Ympäristöterveys.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
S Ruoka ja terveys s
Elimistön tasapaino.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
DIABETEKSEN ITSEHOITO
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Alkoholi.
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
DIABETES.
Sydän- ja verisuonisairaudet
- Se suomalaisten juttu
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Sydän- ja verisuonitaudit
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Tyypin 2 Diabetes mellitus.
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Lääkekorvausoikeudet
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Nuoren urheilijan ravitsemus
Tupakan haittavaikutukset
LIIKUNTA JA TERVEYS.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Metabolinen oireyhtymä
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Tupakan terveydelliset haittavaikutukset
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Haihtuminen.
diabetes mellitus tai sokeritauti
paastoarvo:_________ aterian jälk. _________ sokeriras.___________
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Kansantaudit Suomessa
II Elimistön rakenne ja toiminta
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
HUMALAN VAIHEET (KALVO 1)
Esityksen transkriptio:

Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c

Kolesteroli Tarkoittaa veressä olevaa veteen liukenematonta rasvaa, joka on välttämätöntä kaikille kudoksille, kuten munuaisille, maksalle ja hermoille. Kolesterolia saadaan kudoksien tuottamana sekä ravinnosta. Kahta eri tyyppiä LDL -kolesteroli, joka on haitaksi elimistölle HDL -kolesterolia, joka on hyödyllistä elimistölle Liiallinen kolesteroli aiheuttaa esimerkiksi sepelvaltimotautia sekä sydän- ja verisuonitauteja

Lukuja Suomalaisten kokonaiskolesterolin määrä on keskiarvoisesti noin 5-5.3 millimoolia litrassa Veren kokonaiskolesterolin tavoitearvo on alle 5 millimoolia litrassa (diabeetikoilla tavoitearvo on pienempi, koska heillä on noin 2-4 kertainen todennäköisyys sairastua sepelvaltimotauteihin) Viitearvot aikuisilla NORIP-tutkimuksen mukaan 18 - 29 v 1.2 - 4.3 mmol/l 30 - 49 v 1.4 - 4.7 mmol/l +50 v 2.0 - 5.3 mmol/l

Veren kolesterolin määrään vaikuttavia tekijöitä Ruokavalio (varsinkin ruoan rasvaisuus ja rasvan laatu vaikuttaa) Epäterveellinen ruokavalio lisää kolesterolin määrää ja terveellinen vähentää Ravinnon vaikutus kolesterolin määrän vaihtelee paljonkin perimästä riippuen Kuitupitoinen ja vähärasvainen ruoka vähentää kolesterolipitoisuutta Tupakan ja alkoholin käyttö lisäävät kolesterolin määrää Liikunta vaikuttaa kolesterolin määrään positiivisesti Tarvittaessa kolesterolin määrää voi laskea myös siihen tarkoitetuilla lääkkeillä

Lähteet Huslab.net Terveyskirjasto.fi Diabetes.fi Hyvaterveys.fi