Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c
Kolesteroli Tarkoittaa veressä olevaa veteen liukenematonta rasvaa, joka on välttämätöntä kaikille kudoksille, kuten munuaisille, maksalle ja hermoille. Kolesterolia saadaan kudoksien tuottamana sekä ravinnosta. Kahta eri tyyppiä LDL -kolesteroli, joka on haitaksi elimistölle HDL -kolesterolia, joka on hyödyllistä elimistölle Liiallinen kolesteroli aiheuttaa esimerkiksi sepelvaltimotautia sekä sydän- ja verisuonitauteja
Lukuja Suomalaisten kokonaiskolesterolin määrä on keskiarvoisesti noin 5-5.3 millimoolia litrassa Veren kokonaiskolesterolin tavoitearvo on alle 5 millimoolia litrassa (diabeetikoilla tavoitearvo on pienempi, koska heillä on noin 2-4 kertainen todennäköisyys sairastua sepelvaltimotauteihin) Viitearvot aikuisilla NORIP-tutkimuksen mukaan 18 - 29 v 1.2 - 4.3 mmol/l 30 - 49 v 1.4 - 4.7 mmol/l +50 v 2.0 - 5.3 mmol/l
Veren kolesterolin määrään vaikuttavia tekijöitä Ruokavalio (varsinkin ruoan rasvaisuus ja rasvan laatu vaikuttaa) Epäterveellinen ruokavalio lisää kolesterolin määrää ja terveellinen vähentää Ravinnon vaikutus kolesterolin määrän vaihtelee paljonkin perimästä riippuen Kuitupitoinen ja vähärasvainen ruoka vähentää kolesterolipitoisuutta Tupakan ja alkoholin käyttö lisäävät kolesterolin määrää Liikunta vaikuttaa kolesterolin määrään positiivisesti Tarvittaessa kolesterolin määrää voi laskea myös siihen tarkoitetuilla lääkkeillä
Lähteet Huslab.net Terveyskirjasto.fi Diabetes.fi Hyvaterveys.fi