Masennus eli Depressio.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kaksoisdiagnoosin tutkiminen ja hoito – hoitoketjun merkitys
Advertisements

Depressio ja itsemurhat
Masentuneen vanhuksen hoitotyö
Vaikuttavat suuresti väestön terveyteen s
Kielellinen erityisvaikeus SLI
Univaikeudet.
Mielenterveyden häiriöt
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
VOIKUKKIA vertaistuki-
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
SÄDEHOITO.
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
DIABETES.
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveys Mielenterveys Pinja ja Iiris H 1c.
Skitsofrenia.
Paniikkihäiriö.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
PSYKOOSI JA KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
Masennus; masentunut mieliala  depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä kärsii oireista Keskeinen.
KAKSISUUNTAINEN MIELIALAHÄIRIÖ
DOWNIN SYNDROOMA. MITÄ DOWNIN SYNDROOMA TARKOITTAA? Downin syndrooma on yleisin kehitysvamman aiheuttaja ja Suomessa Downia sairastavia on n henkilöä.
Terveyskeskuslääkärin näkökulma moniammatilliseen yhteistyöhön Markus Partanen, Runosmäen-Mullin terveysaseman vastaava lääkäri, PPPR- hankkeen Turun kehittämisosion.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
Psyykkistä terveyttä voi edistää Hurtig
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Amfetamiinien ja stimulanttien käyttöön liittyvät ongelmat ©Juha Kemppinen 2005 copyright Juha Kemppinen 2005.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Kodin ja koulun välinen yhteistyö: RO-työ Lokakuu 2015 Katrina Vartiainen.
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT NOORA JA ELENA. Yleistä  Mielenterveyden häiriöitä ovat masennus, ahdistuneisuushäiriöt, kaksisuuntainen mielialahäiriö, psykoosi,
Navigaattori Kunpa uni tulisi. Navigaattori 3 Unettomuus Aivojen ”unikeskus” ei pysty voittamaan ”valvekeskuksen” liian suurta aktiivisuutta.
Kuume ja Flunssa. Kuume Kuume on tavallien oire monissa virusten ja bakteerien aiheuttamissa sairauksissa. Tulehdussairauksille on tyypillistä että kuume.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
PSYKOOSIT • Skitsofrenia • Psykoositasoiset mielialahäiriö
MIELENTERVEYS JA MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
63. Mielenterveyden häiriöt
Epilepsia.
Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriö
Syömishäiriöt 5.6.
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Masennus masentunut mieliala depressio (väh. 2 vko) ”Kansantauti” - joka 5. sairastuu Naisilla yleisempää Tällä hetkellä
Mielenterveyden hoito
17 Psykoosit ovat vakavimpia mielenterveyden häiriöitä
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
3 Minuudessa on kaksi puolta
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Unettomuus Inka ja Milga.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Psyykkinen terveys.
Kaksisuuntainen mielialahäiriö – miten sen kanssa voi oppia elämään
63. Mielenterveyden häiriöt
Työuupumus ja masennus – erot ja rajat Terveystoimittajat ry:n seminaari , Helsinki Jan Schugk Ylilääkäri Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Myyttejä itsemurhista ja mitkä ovat faktat
Opintopsykologi Katja Hietanen
Kielellinen erityisvaikeus
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Masennus eli Depressio

Mitä on masennus ? Masennus on psykiatrinen sairaus, joka kuuluu mielialahäiriöiden ryhmään. Masennus on varsin yleinen sairaus, sillä arviolta noin 10-15% ihmisistä kärsii lievästä masennuksesta, kun taas vakavasta masennuksesta vain 5% ja psykoottisista depressioista kärsii n. 1% aikuisväestöistä. Masennus on syynä kuudesosaan määrätyistä sairauslomista. Vakavasta masentuneisuudesta kärsivä henkilö ei välttämättä näytä masennustaan. Hetkellinen tai lyhytaikainen masentunut mieliala tai suru reaktiona erilaisiin pettymyksiin tai menetyksiin ei ole merkki masennustilasta. Masennustilassa mielialan muutos ja siihen liittyvät oireet saattavat kestää jopa viikkoja, kuukausia tai joskus jopa vuosia.

Mistä tunnistat masennuksen ? Keskeisin oire on masentunut mieliala tai selvästi vähentynyt mielenkiinto tai mielihyvä. Oire vaivaa yhtäjaksoisesti suurimman osan päivästä, vähintään kahden viikon ajan. Varsinaisen masennusdiagnosointi edellyttää myös muita oireita, koska masennustilassa ei ole kyse pelkästä alentuneesta mielitilasta tai mielenkiinnosta. Ominaisia oireita masentuneisuuteen ovat merkittävä painon lasku tai nousu, unettomuus tai lisääntynyt unen tarve, melkein päivittäistä väsymystä tai voimattomuutta, liikkeiden ja mielen hidastuminen, vaikeus ajatella, keskittyä ja tehdä päätöksiä, kuolemaan liittyvät mielikuvat tai itsemurha-ajatukset, alkoholin lisääntynyt käyttö ja ahdistuneisuus monilla eri asteilla. Sairausmekanismit liittyvät sekä aivojen fysiologiaan että psykologiseen kehitykseen, psyykkiseen itsesäätelyyn ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Masennuksen hoito Masennukselle on monenlaisia eri hoitotapoja. Masennusta hoidetaan useimmiten lääkkeillä ja psykoterapialla. Lievään masennukseen saattaa riittää lyhyt terapiajakso, kun taas vaikeaan ja keskivaikeaan masennukseen tarvitaan usein pitempiaikaisen psykoterapian lisäksi lääkkeitä.

Erilaisia masennustiloja Melankolinen masennus ilmenee kyvyttömyytenä tuntea mielihyvää positiivisista asioista yhdistettynä fyysiseen levottomuuteen, unettomuuteen, tai vähentyneeseen ruokahaluun. Noin 10%:lla masennuksesta kärsivillä on melankolinen masennus. Vuodenaikamasennukset ovat vuodenaikaan liittyvät mielialahäiriöt ovat sairausjaksoja, jotka toistuvat säännöllisesti tiettynä vuodenaikana ja lievittyvät vuodenajan vaihtuessa. Dystymia on pitkäaikainen, usein nuoruudessa alkava masennus, jonka oireet lievempiä kuin vakavassa masennuksessa. Dystymiaa sairastaville on normaalia suurempi todennäköisyys kokea myös vakavan masennuksen jaksoja.

Psykoottiset masennukset ovat yleensä kaikkein vaikeimpia masennustiloja. Niiden oireita ovat tyypillisen masennusoireilun ohella myös psykoottiset oireet, kuten harhaluulot ja aistiharhat. Kaksisuuntainen mielialahäiriö on maanis-depressiiviseksi mielialahäiriöksi kutsuttu masennuksen muoto, jossa mielialat vaihtelevat jaksoittain maanisuuden ja masennuksen välillä. Synnytyksen jälkeinen masennus ilmenee lievänä suurella osalla äideistä. Toipumisen ennuste on yleensä hyvä. Varsinaisella synnytyksen jälkeisellä masennuksella tarkoitetaan neljän viikon kuluessa synnytyksestä alkavaa keskivaikeaa tai vakavaa masennustilaa.

Yleisyys Masennus on kansanterveyden kannalta keskeisin mielenterveyshäiriö ja yksi suurimmista kansanterveysongelmista. Vuoden aikana vakavasta masennustilasta kärsii aikuisväestöstä ainakin 5 prosenttia. Useista eri maista olevien tutkimusten perusteella on arvioitu, että vakavimpaan kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sairastuu 0,6–1,1 prosenttia väestöstä. Suomessa sairaus on vielä tätä harvinaisempi.

Lähteet http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00389 http://fi.wikipedia.org/wiki/Masennus https://vastaamo.fi/masennus/ http://masennusinfo.fi/oireet/Masennuksen_oireet_muuttavat_tunnetilaa_ja _toimintakykya http://www.e-mielenterveys.fi/mielenterveyden-hairiot/masennus/