SOSIOKULTTUURISIA NÄKÖKULMIA OPETTAJIEN ELÄKÖITYMISEEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Advertisements

15 tekijää menestykseen - Miksi jotkut koulut, yritykset ja urheiluseurat menestyvät odotettua paremmin? This template can be used as a starter file for.
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Hoitotyön koulutuksen keskeyttäminen - opiskelijan näkökulma
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Ajatuksia elämästä..
Palveluketjujen kehittäminen ja laadullisen vaikuttavuuden mittaaminen Sosiaalisen vahvistamisen kehittämistoiminta 2012–2014 Reetta Pietikäinen, kehityspäällikkö.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Prosessiosaaminen - prosessiosaajaksi
Isättömyys Poikien Talon sukupuolisensitiivisen poikatyön näkökulmasta
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Arvioinnin käsitteitä Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen tiedekunta.
Ikääntyneiden asemaan liittyvät voimavarat (kollektiiviset voimavarat)
Etäopetuksen tutkimushanke - ensituloksia Oppimistutkimuksen keskus Erikoistutkija, KT Minna Nummenmaa.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali?
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
T YTÖT, POJAT JA VÄKIVALTA – KULTTUURINEN KÄYTÄNTÖ, SOSIAALINEN ONGELMA VAI KASVATUKSEN KYSYMYS ? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori,
Ajatuksia oppimisesta
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
Kommentteja Åbo Akademin vilppiprosessista uudistustyön pohjalta Ole Karlsson
Riippuvuus tupakoinnista
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
HALLITUSOHJELMA /TL. HALLITUKSEN TALOUSSTRATEGIA Osaaminen, yrittäjyys ja uudistumiskyky hyvinvoinnin lisäämisen perustana: Työikäisen väestön.
O PPILAITOKSEN ARVIOINTI 2014 Opiskelijakyselyn tulokset.
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Suomi-koulujen opettajat suomenopettajina
Poimintoja Sanomalehti opetuksessa -kyselystä. Kartoitimme Sanomalehtien Liitossa opettajien kokemuksia sanomalehden opetuskäytöstä, Sanomalehtiviikosta.
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
AJATUKSIA IHMISTEN VÄLISESTÄ KOHTAAMISESTA
Perhe- ja verkostotyön hyödyt ja haasteet Jukka Harmainen Veli-Matti Saarinen Koulutukset-
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
© Tehy SAIRAANHOITAJIA JA MUITA TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISIA KUVAAVAT OMINAISUUDET (%) 91% 89% 87% 86% 85% 79% 78% 76% 72% 68% 49% 12% 6% 1%
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Välkkäkoulutuksen opiskelijapalaute Opiskelijoiden mietteet saadusta alkuinfosta. Yhteistyö kenttäkoulujen kanssa. Oppilaiden asenteet koulutusta kohtaan.
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Opettajan arviointi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Riippuvuus tupakoinnista
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Miten tuotetaan digikansalaisia? Näkökulmia ja keskustelua
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
ERILLISET ERITYISOPETTAJAN OPINNOT Tervetuloa Helsingin yliopistoon! Alkuinfo
KAUPUNKIELVI SEMINAARI klo Elvi-projektit 1. Ikääntyneiden kotona selviytyminen Kyläelvi Kolmas ikä pohjoisissa suomalaisissa.
Punaisen Ristin kummiluokkatoiminta
Mielenterveyden häiriöt
Huomisen kynnyksellä 2016: vuotiaiden näkemykset tulevaisuudesta
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Miten kirjoittaa hyvä apurahahakemus
Kuntoutujien lähtötilanteet ja jatkopolut, tarinat
Kohtaamisia pelimaailmassa
OHJAAMO KOTKA - TOIMINTAA, TIETOA JA TUKEA YHDEN OVEN TAKAA
TUTORINA TOIMIMINEN TUTOR!
Keitä me olemme? Koulutus- ja verkostoitumispäivä Tampereen seudun koulujen kv-vastaaville Tiina Sarisalmi.
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Työskentelyn tuloksia
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Esityksen transkriptio:

SOSIOKULTTUURISIA NÄKÖKULMIA OPETTAJIEN ELÄKÖITYMISEEN Tampereen yliopiston opettajankoulutuslaitos / Hämeenlinnan toimipaikka Tiina Kujala

Aineisto – 22 kirjoitettua tarinaa, 12 haastattelua yhteensä 34 opettajan kertomusta 12 alaluokkien opettajaa 11 yläluokkien opettaja 11 lukion opettajaa 10 eri oppiaineen edustajaa 6 luokanopettajaa 4 rehtoria 23 naista, 10 miestä, 1 nimetön 27 eläkeläistä, 7 työssä käyvää

Eläkkeellä olo 1. Nauttii (ansaitusti) (vapaudesta), leimaa-antavaa kiireettömyys 2. Ei nauti, koska ei ole sopeutunut tai on vaikea sopeutua, on masentunut, surullinen olo, vanhuus huolettaa tai oma tai läheisen sairaus askarruttaa 3. ”Kaikki on mahdollista” –asenne, joka näkyy kiireenä, suunnitelmina, elämänmuutoksina 4. Haluaisi olla vielä hyödyksi yleensä tai kouluun ja kasvatukseen liittyen

Eläkkeelle lähtö kiitollisena, hyvien muistojen saattelemana lopettaen jonkin aikakauden vs. jatkuvuus asioiden valmiiksi saattaminen, puhdas pöytä seuraajalle, ongelmat ratkaistu ”perinnön”, jäljen jättäminen tökerön kohtelun kera huolestuneena ja epävarmana

Miksi on vaikea jatkaa työssä? Joitakin sosiokulttuurisia selitysmalleja: - protestanttinen työetiikka - tiimityö ja palaverimaisuus opettajan arjessa - kokemusta ei arvosteta - (liian) vahva ”minä”

Protestanttinen työetiikka kyseenalaista pitää työstään ei voi olla ”liian hyvä” työssään ei ole lupa nauttia saavutuksista pitää olla toiset elämänalueet, jotka tuottavat nautintoa, ei työ

Opettajan uusi arki Koulun uudistustyö: kehittäminen, muutoshakuisuus, tiimityö, palaverimaisuus, paperien työstäminen vs. Oppilaisiin, kasvatukseen, opettamiseen keskittyminen

Kokemusta ei arvosteta kokemus tuo valtaa, antaa ääntä ja voi olla uhka muutokselle ja sitä ajaville nuoret opettajat - joustavuus ikääntyneet opettajat – kritiikki uudistustyö aloitetaan aina ”alusta”, instituutiot keksitään aina uudestaan

(Liian) vahva ”minä”? lisääntynyt ammatillinen varmuus ikä koetaan subjektiivisena voimavarana samalla ikääntynyt taistelee kulttuurisesta paikastaan pätevänä ammattilaisena -> huomiotta jättö, syrjäyttäminen, ”ei oteta vakavasti” - > pelottava ilmiö: ikääntynyt, tehokas naisopettaja

Johtopäätös Kulttuurissamme syvällä olevat stereotypiat ikääntyneitä yksilöitä kohtaan todentuvat koulun(kin) arjessa ja yksilö identifioituu vuorovaikutussuhteiden kautta ageistisiin stereotypioihin ja uskoo, että on parempi antaa tilaa nuorille.