Hermanni, Veeti & Joonas

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jokapäiväiset hyödykkeet
Advertisements

Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Lasikuitu ja sen käyttö
Muovijätteen ympäristöseuraukset
Muovi Malla & Clarissa.
BIOCLEANER Mullistava jäteveden puhdistusmenetelmä.
polyamidi, pa RAAKA-AINE: öljyteollisuuden sivutuotteet
Liinu Piilikangas, Olli Taskinen, Paavo Ceder, Tuomas Mustajärvi
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
Lajittelupeli Catering-ala.
Tulevaisuuden elektroniikka on muotoiltavaa ja joustavaa Media-aamiainen Teknologiapäällikkö Janne Aikio.
Monikäyttöinen paperi
Metallien kierrätys.
Streams- Yhdyskuntien jätevirroista liiketoimintaa Materiaalikierrätys Streams-ohjelmassa TV- ja tietokonelaitteiden kierrätysseminaari TaiK.
Hotelli- ja ravintola-ala
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
Internetistä haku: USB portti – tiedonhaun vertailua Jouni Ojanperä TP09S
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Hius- ja kauneudehoitoala
Mikkeliläinen – sähköisen asioinnin tulevaisuus Mikkelissä Kalle Launiala, ProtonIT Oy
Kokonaiskuvan muodostaminen alumiineista
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
DAYT420.
TEHTÄVÄRAKENTEIDEN MUUTOS PALKKOJEN JA TUOTTAVUUDEN KASVUN LÄHTEENÄ Mika Maliranta (ETLA)
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska: 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi voi.
Tiedon esittäminen.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
Mitä uutta kierrätetystä lasista voi tehdä?
Jätteenkierrätys Jätettä syntyy joka paikassa ja se joudutaan hävittämään, paras vaihtoehto on kierrätys. **Paras jäte on kuitenkin syntymätön jäte**
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Lajittelupeli Rakennusala.
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Muovien kierrätys.
Kestävä kehitys & kierrätys
Tekijät: Suvi Väliaho ja Pirita Laukkanen
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Typpi.
5. Sähkökemiaa Oppilastyö: Kaksi eri metallia ioniliuoksessa.
Onnea ostamalla - vai onnea ostamatta?
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Kemianluokka Gadolin Helmikuu 2010 kuukaudentyö
ÖLJYVAHINGOT ja VARAUTUMINEN Knorring Oy Ab Marko Hintsala turvallisuusinsinööri, kouluttaja 0400 –
FYSIIKAN JA KEMIAN OPS 2016 Vuosiluokat 7-9. Mikä muuttuu? (FYKE 7-9) Pääpaino kvalitatiivisella/makroskooppisella tasolla Sisältöjen jäsentäminen ja.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
3D-TULOSTUS 3D-mallin valmistaminen konkreettiseksi kappaleeksi 3D-tulostimella ainetta kerroksittain lisäämällä.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Vesihuoltorakenteet / viemäröinti
Vesihuoltorakenteet / viemäröinti Yleistä viemärijärjestelmistä  Käsitteitä  Piirustusmerkinnät  Materiaalit Jätevesiviemärit  Mitoitus.
LP 1 Liimat. Kertamuoviliimat Urealiima Melamiiniliima Fenoliliima Resorsinoliliima Polyuretaaniliima Isosyanaattiliima Kestomuoviliimat PVAC – liima.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Mitä polyesteri on? Aino, Jenni ja Jyri.
Paikkakunta päivämäärä Etunimi Sukunimi WinNova
Ympäristöviisas biotalous 2050
Vastuullinen valinta KIILTO NATURA -SARJA
Vaatteet vastuullisesti
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Ligniini Oskari ja Simo.
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Aapo Länsimies & Samu Saarainen
Muovien tunnistus.
Kestävä kulutus ja kierrätys
Ei enää jätettä kaatopaikoille 2020!
Esityksen transkriptio:

Hermanni, Veeti & Joonas Muovit Hermanni, Veeti & Joonas

Historia Ensimmäisten muovien katsotaan olleen käytössä jo vanhassa Kiinassa. Ensimmäisen, kokonaan teollisesti valmistetun muovin bakeliitin kehitti ja patentoi belgialaissyntyinen, Yhdysvalloissa asunut kemisti Leo Bakeland. Muovien käyttö on lisääntynyt sitä mukaan, kun on keksitty uusia muovimateriaaleja, sekä niiden sovellutuksia. Maailmansotien aikaan syntyi monia uusia muovilajeja. Eniten muovin käyttö on lisääntynyt pakkaus- ja rakennusaloilla.

Raaka-aineet Tärkein ja ylivoimaisesti yleisin muovin raaka-aine on öljy. Muovin raaka-aineena voidaan käyttää myös hiiltä ja maakaasua. Biohajoavien muovien raaka-aineina on kokeiltu myös esim. maitoa, maissia, sokeria ja rypsiöljyä. Eteeni on tärkeä muovien raaka-aine. Se jalostetaan Nesteen muovitehtailla joko polyeteeniksi tai polyvinyylikloridiksi.

Ominaisuudet Muoveja on lukemattomia erilaisia laatuja, mikä johtuu muoviraaka-aineiden ja lisäaineiden suuresta määrästä. Joitakin yleisiä ominaisuuksia muoveilla kuitenkin on: Keveys ja lujuus suhteessa painoon, hyvä kemikaalien kesto, hyvä korroosion kesto, kestävät hyvin vettä ja kosteutta, hyvä eristyskyky, hyviä äänieristeitä, ovat hyviä sähköneristeitä, mutta saadaan sopivilla lisäaineilla myös sähköä johtaviksi, johtavat huonosti lämpöä, helppo muotoiltavuus, läpivärjättävyys tai läpinäkyvyys.

Käyttö Muoveja käytetään lääketieteessä esim. niveliin, suoniin, muovinauloihin, luunauloihin, korvalehtiin, silmiin, jalka- ja käsiproteeseihin, lisäksi hammaspaikkoihin ja piilolinsseihin. Lisäksi muoveja käytetään rakennusteollisuudessa, pakkaustuotteita valmistavassa teollisuudessa, ajo- ja kulkuneuvoteollisuudessa, laite- ja kodinkoneteollisuudessa sekä vapaa-ajan ja viihde- elektroniikan tuotteita valmistavassa teollisuudessa.

Muovilaadut Erilaisia muoveja on valmistettu 60 000 erilaista laatua. Erilaisilla muovilaaduilla on hyvinkin erilaisia ominaisuuksia. Yleisimmät muovilaadut: Plyeteeni Polyvinyylikloridi polystyreeni polypropeeni Polyeteenitereftalaatti

Jaottelu Muovit jaotellaan neljään eri kategoriaan: Kestomuovit: Kestomuoveja voidaan sulattaa, jähmettää ja muotoilla toistuvasti. Kertamuovit: Kertamuoveissa polymeeriketjut liittyvät toisiinsa pitkittäisillä ja poikittaisilla lujilla kemiallisilla sidoksilla (verkkorakenne). Muoveille on annettava lopullinen muoto ennen niiden täydellistä polymeroitumista. Elastit: Elastisilla polymeereillä on suuri liikkuvuus ja palautumiskyky. Elastit jaetaan kumeihin ja termoplastisiin elasteihin. Biohajoavat muovit: Tavallisimmat muovit: polyeteeni ja polypropeeni hajoavat auringonvalossa. Mutta ensimmäiset nopeammin hajoavat muovilaadut sisälsivät tärkkelystä ja polyeteeniä. Muovit jaotellaan neljään eri kategoriaan Kestomuovit: Kestomuoveja voidaan sulattaa, jähmettää ja muotoilla toistuvasti. Kestomuovien molekyyliketjut ovat suoria tai haarautuneita polymeeriketjuja. Molekyyliketjujen poikittaiset toisiinsa yhdistävät voimat ovat heikkoja, siksi muoveja lämmitettäessä ketjut tulevat liikkuviksi ja muovi pehmenee, ja jos lämpöä on riittävästi muovi sulaa. Kertamuovit: Kertamuoveissa polymeeriketjut liittyvät toisiinsa pitkittäisillä ja poikittaisilla lujilla kemiallisilla sidoksilla (verkkorakenne). Muoveille on annettava lopullinen muoto ennen niiden täydellistä polymeroitumista. Kertamuoveja ei voida muokata uudelleen. Kuumennettaessa ne hajoavat ja hiiltyvät. Elastit: Elastisilla polymeereillä on suuri liikkuvuus ja palautumiskyky. Elastit jaetaan kumeihin ja termoplastisiin elasteihin. Biohajoavat muovit: Tavallisimmat muovit: polyeteeni ja polypropeeni hajoavat auringonvalossa. Mutta ensimmäiset nopeammin hajoavat muovilaadut sisälsivät tärkkelystä ja polyeteeniä. Nykyisin kehitetään muoveja, joiden raaka-aineena käytetään tärkkelystä, selluloosaa, aminohappoa tai bakteerien avulla tuotettua polyesteriä. Biohajoaminen on bakteerien, sineten ja niiden tuottamien entsyymien aiheuttamaa polymeeriketjujen pilkkoutumista.

Kestävä kehitys ja kierrätys Kestävän kehityksen mukaisia muovituotteita saadaan aikaan vain hyvällä muovituntemuksella, kokemuksella ja tiedonhankinnalla. Muoviteollisuus on teollisuudenaloista yksi nuorimmista, joten se on pystynyt käyttämään viimeisintä teknologiaa, joka on auttanut pitämään mm. tuotannon puhtausasteen korkealla tasolla ympäristön näkökulmasta. Mutta totta on, että muovi kuluttaa luonnonvaroja ja muoviteollisuus saastuttaa. Kun muovi on elinkaarensa päässä, siitä on tullut jätettä, mitä tehdään? Vielä on niin, että Suomessa ei kotitalouksien muovijätteitä kierrätetä. Joillakin paikkakunnilla kotitalouksien muovijätettä kerätään ja ne hyödynnetään energiantuotannossa. Teollisuus hyödyntää omassa tuotannossaan syntyviä muovijätteitä.

Lähteet http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/muovit/raaka-aineet.htm Google kuvahaku http://www.muoviteollisuus.fi/fin/muovitieto/muovit/ http://www.muoviteollisuus.fi/fin/muovitieto/muovit_ja_ymparisto/ http://www.uusiomuovi.fi/fin/muovi_kiertaa/muovien_kierratys/