RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Naisena olemisen ihanuus! Loistava, tuntematon Naiskirjailija
Advertisements

Ruoka eri uskonnoissa JUUTALAISUUS
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Tarinat kerätty osoitteesta:
Tervetuloa! Syventävää koulutusta allergeeniturvallisuudesta, pakkausmerkinnöistä ja reseptivalvonnasta Helsinki Tervetuloa – terveiset keväisestä.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Ruoka-allergioiden ja –yliherkkyyksien esiintyvyys ja riskitekijät 0-4-vuotiailla lapsilla Suomessa Etelä-Karjalan allergiatutkimus.
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Kansantaudit.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Riippuvuus tupakoinnista
Seuraava päivä voi olla yhtä hauska kuin edellinen ilta!
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
PILKKU.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Urheilevan nuoren ravitsemus
IgE-laboratorioanalytiikka atopian diagnostiikassa, 2013
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Allergiat s
Kotitehtävä.
Allergiat.
VERKKOKAUPAT T-TK-1-2 Sara Rocco, Jaana Malm, Miko Pukkinen.
Riippuvuus tupakoinnista
Allergiat.
Allergiat.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Myrkytystapaturmat.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Astma. Mikä astma on?  Pitkäaikainen keuhkosairaus, johon kuuluvat keuhkoputkien limakalvojen jatkuva tulehdustila (inflammaatio) ja siihen liittyvä.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Ihmisen ravinto.
Hygieniaosaaminen Terhi Kinnunen Elintarvikehygienia  = toimet, joilla varmistetaan elintarvikkeiden turvallisuus ja puhtaus pellolta pöytään 
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
LÄHTEET Hengitysliitto, 2009 TherapiaFennica-lasten allergiat, 2009 Käypä hoito – suositukset,
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
Allergia ja Astma. Astman hoito Astmaa hoidetaan lääkkeillä, jotka otetaan yleensä sisäänhengittämällä niitä keuhkoputkien limakalvolle, mutta sitä voidaan.
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
Ruokatrendit.
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Hyvinkään suun terveydenhuolto
Ruokaoppia.
Kylän Kattaus -liikelaitos
Puolustuskeinot: 1. ulkoinen puolustus 2. sisäinen puolustus
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012

Elimistö alkaa taistella sitä vastaan ja kehittää vasta- aineita. Elimistö kokee jonkin ruoan sisältämän yhdisteen (yleensä proteiinin) vieraaksi (=luulee sitä taudinaiheuttajaksi). Elimistö alkaa taistella sitä vastaan ja kehittää vasta- aineita. Tästä johtuvat allergian oireet, jotka ovat hyvin yksilöllisiä laadultaan ja vakavuudeltaan.

Ruoka-allergiat ovat yleisimpiä pikkulapsilla, koska suolen pinta on ohut ja läpäisee helposti yhdisteitä. Oireet lieventyvät tai poistuvat useimmilla kouluikään mennessä. Iän myötä voi tulla uusia ruoka- allergioita. Perinnöllinen alttius

Iho-oireet: Vatsaoireet: Limakalvo-oireet: Hengitysteiden ahtautuminen, anafylaktinen shokki Oire voi olla välitön / viivästynyt

Kaikki allergiat (soluvälitteiset) eivät näy allergiakokeissa. Allergiadiagnoosi tehdään altistus-välttämiskokeen perusteella: Kaksoissokkoaltistus epäselvissä maito- ja vilja- allergioissa.

JOS ALLERGINEN REAKTIO ON VOIMAKAS Karsi oireen aiheuttajat tarkasti pois Korvaa ne ravitsemuksellisesti vastaavilla: - kala: - muna: - mansikka:

Jos reaktio on lievä Siedätä, tarjoamalla pieninä annoksina usein Rotaatio- eli vuorotteluruokavalio: 3-5 uutta ruoka-ainetta / viikko, jokaista tarjotaan vain 1 krt / viikko, aloitetaan pienellä määrällä 1 tl, pienistä oireista ei välitetä

ristiallergiat Raakojen kasvisten ja hedelmien proteiineissa on siitepölyn kanssa yhteisiä rakenteita, joihin elimistö varsinkin siitepölyaikaan reagoi: kirvely, kutina ja turvotus huulilla, suussa ja korvissa.

ALLERGIAN EHKÄISY Lapsen suojelu tupakalta odotusaikana ja lapsuudessa Odottavan äidin monipuolinen ruokavalio Kiinteiden ruokien aloitus 6 kk iässä melko ripeään tahtiin (1 ruoka-aine / 5 päivää), sillä niihin totutaan parhaiten siinä iässä. Liikkuminen luonnossa, eläinten kanssa eläminen, mullassa ”möyriminen”

”SAATTAA SISÄLTÄÄ PÄHIKINÄÄ TAI MAITOA” Tällaista tuotetta vältetään vain, jos oireet ovat vakavat. Mausteet ja lisäaineet aiheuttavat erittäin harvoin vakavia allergiaoireita. Elintarvikkeen pakkauksessa on mainittava selkeästi tavallisimmin yliherkkyyttä aiheuttavat: gluteenipitoiset viljat, äyriäiset, kala, muna, pähkinät, soija, maito, selleri, sinappi, seesam, herne

Vaikeasti ruoka-allerginen lapsi on oikeutettu hoito-tukeen, haettava Kelasta. Maitoallerginen pikkulapsi saa lääkärin lausunnolla maitoa korvaavan erityisvalmisteen apteekista edullisemmin. Ruokavalio voi olla hyvinkin suppea, mutta silti ravitsemuksellisesti riittävä. Kasvua seurataan. Tarvittaessa energialisä: öljy, maidoton margariini ja vitamiini- ja kivennäisainevalmiste. Yli 2-vuotias ei yleensä tarvitse maitoa korvaavaa erityisvalmistetta, vaan siirtyy käyttämään kaura-, riisi- tai soijajuomaa.

LOPUKSI Selvitä aina hoitamasi asiakkaan allergiaoireiden vakavuus. Huolehdi, että allergioiden ym. erityisruokavalioiden tiedot ovat AJANTASALLA ja KAIKKIEN TYÖNTEKIJÖIDEN tiedossa ja näkyvillä. Älä tee allergiasta liian isoa numeroa. Lapsen kasvaessa opeta häntä itsekin tarkistamaan, että ruoka on hänelle sopivaa. Kun allergia helpottaa, rohkaise ja totuta lasta maistamaan ennen kiellettyjä ruoka-aineita.