Kasvattajan etiikka ja kasvatusfilosofia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Jumalan kanssa.
Toimintaohjeet opelle
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Tekstilajeja Pääkirjoitus, kolumni, kommentti, pakina, yleisönosastokirjoitus, vastine, arvostelu, haastattelu.
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Uusien kyläsuunnittelijoiden rekrytointitilaisuus 2. kokoontuminen, Siilinjärvi, kunnan talo Kyläsuunnittelun menetelmät Ohjelma Klo – 18.05Tilaisuuden.
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Lukemaan oppii vain lukemalla
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Työrauha ja haastavat tilanteet
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Minkälaista on hyvä ympäristökasvatus materiaali?
Lauri Rauhalan ihmiskäsitys
Verkkoportfolio Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi Kevät – syksy 2014.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
Kvali-työpaja Laadullinen asennetutkimus
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Koulutuksen rakenteet ja mallit tekniikan amk-koulutuksessa Työpaja Lahti.
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
TeSSA 2 Template © 1999 Juho Heikkilä Luottamus Tietoturvallisuuteen liittyvät käytettävyyskysymykset Kristiina Karvonen Tietoliikenneohjelmistojen ja.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Seminaarityön rakenteesta
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Jari Rantamäki MIKÄ TEKEE työnäytteiden kokoelmasta suoritettujen työtehtävien luettelosta opintojen dokumentaatiosta opetuksen dokumentaatiostaPORTFOLION?
Taksonomiat ja oppilas- arviointi lukion ET:n ja filosofian opetuksessa Yliopistonlehtori Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos Käyttäytymistieteellinen.
Toimintaohjeet opelle
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Projektityökurssi KLTITE06SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Ops seminaari Askola.
Luku- ja tenttivihjeet 7 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Pedagogiset aineopinnot lv Tietotekniikka
Johdantoseminaari.
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Opetusvinkki 1: Ryhmätyö – uskontotieteilijät
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
Uskonto ja kriisit nuoren elämänkulussa
Mikä on elämänkatsomus?
Filosofiaa lapsille -tehtävä (kaikille)
Mitä hyve-etiikka on? Normatiivisen etiikan suuntaus, jonka mukaan eettisen toiminnan kannalta ratkaisevia eivät ole yksittäiset teot, vaan hyveiden toteuttaminen.
Filosofian kandiohjelma
Esityksen transkriptio:

Kasvattajan etiikka ja kasvatusfilosofia Hannu L. T. Heikkinen

OKLS110 Kasvattajan etiikka ja kasvatusfilosofia (3 op x 27 h = 81h) Kartoitetaan opettajan työn kannalta tärkeät filosofiset kysymykset. Eritellään henkilökohtaista kasvatusfilosofiaa ja rakennetaan johdonmukainen luonnos opetusfilosofiasta. Eritellään opettajan työn eettisiä ristiriitatilanteita ja punnitaan eri toimintavaihtoehtoja eettiseltä kannalta. Paneudutaan monikulttuurisuuden, tutun ja vieraan, ilmenemiseen kasvatus- ja opetustyössä. Pohditaan omaa opettajuutta harjoittelukokemusten pohjalta ja käsitellään niitä tunteita, joita opettajan ammattiin siirtyminen aiheuttaa.

Kurssin keskeiset oppimistehtävät Oma kasvatusfilosofia Lukupiiri Empiirinen tutkimus opettajan ammattietiikasta ja sen esittely Kansio (portfolio) Kasvatusfilosofiani luonnos Lukupiiri ja siihen liittyvät materiaalit Tutkielma opettajan ammattietiikasta

OKLS110 Kasvattajan etiikka ja kasvatusfilosofia (3 op x 27 h = 81h) Aloitusseminaari 20.1.2009 8-12 4 h Mitä on kasvattajan etiikka? Mitä on kasvatusfilosofia VÄLITEHTÄVÄ: Oma opetusfilosofian luonnos (yksilöllinen työ) 15 h Toimitetaan sähköpostitse 11.2.2009 klo 16 mennessä 2. Seminaari 16.2.2009 9-12 4 h Oman opetusfilosofian tarkastelua lukupiirityöskentely etiikasta ja filosofiasta Tehtävän määrittely (1. lukupiiri) 2 h Aihe ilmoitetaan Hannu Heikkiselle x.x. mennessä Kirjallisuuden lukeminen 15 h Lukupiirikokoontumiset 8 h 3. Seminaari 16.3.2009 8-12 4h Lukupiirien esitelmät VÄLITEHTÄVÄ: Eettiset dilemmat koulussa empiirinen osuus koulussa 25 h Tarkastellaan eettisiä kysymyksiä opettajan ammattietiikan valossa 4. Loppuseminaari 8.5.2009 8-12 4 h Esitellään opettajan ammattietiikan ryhmätyöt yht. 81 h

1. Kasvatusfilosofiani

MIKÄ ON OMAN KASVATUSFILOSOFIAN LUONNOS? Opintojaksolla työstetään omaa kasvatusfilosofiaa. Siksi kurssille osallistujan tuleekin tuoda mukanaan kirjallinen kasvatusfilosofian luonnoksensa. Kasvatusfilosofia ottaa kantaa sellaisiin kasvatukseen liittyviin kysymyksiin, joihin kokemusperäinen tiede ei voi ottaa kantaa. Yleensä tällaiset kysymykset liittyvät merkityksiin, arvoihin ja päämääriin. Perinteisesti opetukseen liittyviksi filosofisiksi kysymyksiksi katsotaan esimerkiksi ihmiskäsitys, tiedonkäsitys, oppimiskäsitys, yhteiskuntanäkemys sekä kasvatuksen päämääräkysymykset.

Mitä ovat kasvatusfilosofiset kysymykset? Opettaja voi ottaa kantaa filosofisiin kysymyksiin kahdella tasolla. Yhtäältä hän voi tietoisesti pohtia kasvatukseen liittyviä filosofisia kysymyksiä ja toisaalta hänen toiminnallaan on filosofisia sitoumuksia. Jälkimmäinen tarkoittaa niitä käsityksiä, joiden kanssa hänen toimintansa on sopusoinnussa. Nämä kaksi tasoa ovat usein ristiriidassa keskenään. Tällöin opettajan toiminta ei ilmennä niitä periaatteita, joihin hän on mielestään sitoutunut.

Miten kirjoittaa oma kasvatusfilosofia? Opettaja voi rakentaa omaa kasvatusfilosofiaansa ainakin kolmella tavalla. Kasvatusfilosofialla voidaan tarkoittaa kokonaisnäkemystä kasvatuksesta. Tällöin johtavana kysymyksenä on, mistä kasvatuksessa oikeastaan on kyse. Tähän kysymykseen nivoutuvat kysymykset omasta tehtävästä kasvattajana, kasvatuksen yhteiskunnallisista ehdoista ja kasvatuksen päämääristä. Toiseksi kasvatusfilosofia voi olla kannanottoja siihen, millaista kasvatuksen tulee olla. Tällöin opettaja ottaa kantaa keskeisiin kasvatukseen liittyviin kiistelyn alaisena oleviin asioihin. Olennaista on se, että kysymykset ovat tärkeitä opettajan työn kannalta ja se, että kannanottoja perustellaan järkiperäisesti. Kolmanneksi kasvatusfilosofia voi olla kasvatusilmiöiden ja kasvatuskäsitysten käsitteellistä erittelyä. Tämä on näistä kolmesta vaihtoehdosta lähinnä sitä, mitä filosofia on tieteenä. Mitä tarkempaan ja perustellumpaan analyysiin pyritään, sitä suppeampia käsiteltävät kysymykset voivat olla.

MIKÄ ON OMAN KASVATUSFILOSOFIAN LUONNOS? Oman kasvatusfilosofiasi luonnos voi siis olla esimerkiksi jotain tai joitakin seuraavista: - Oman pedagogisen kokonaisnäkemyksen kehittelyä - Pohdintaa opetuksen ja - kasvatuksen luonteesta, tehtävistä ja päämääristä - Perusteltuja kannanottoja ajankohtaiseen kasvatuksesta ja opetuksesta käytävään keskusteluun - Tärkeänä pitämäsi kasvatukseen liittyvän ilmiön käsitteellistä erittelyä - Sinulle tärkeän kasvatusfilosofin ajattelun erittelyä

Kysymyksiä lähtökohdaksi: Kysy itseltäsi: Mitä haluat elämältäsi? Miksi haluat (haluatko varmasti) opettajaksi? Mitä haluat lapsen oppivan? Millaiseksi haluaisit kehittää koulua, kasvatusta, yhteiskuntaa? Mistä tai keneltä olet omaksunut tärkeitä ajatuksia kasvatuksesta?

Esimerkki: Oman kasvatusfilosofian kehittely kirjallisuuden pohjalta Rauno Huttunen & Leena Kakkori: Aristoteles ja pedagoginen etiikka Pohdi omaa toimintaasi opettajan hyveiden näkökulmista

Opettajan hyveet äkkipikainen kohtullinen temperamentti hengettömyys uhkarohkeus rohkeus[1] pelkuruus häpeämätön kohtuullisesti itsellinen yliherkkä kehuskelija rehellinen[2] väärä vaatimattomuus imarteleva ystävällinen jörö ylellinen edustava nukkavieru autoritaarinen asenne demokraattinen asenne laissez-faire -asenne

2. Lukupiiri Valitkaa lukupiirin aihe tai filosofi, jonka työhön perehdytte Lue ko. materiaali Lukupiirikokoontumiset, joissa keskustellaan aiheesta ja valmistellaan esitys muille

3. Opettajan ammattietiikka Ammattietiikan yleinen määrittely Esim. OAJn opettajan ammattieettiset ohjeet; muu asiaan liittyvä kirjallisuus (mm. Kirsi Tirri, Veli-Matti Värri) Empiirinen tutkimus koulussa, jossa tarkastellaan jotain eettisesti kiinnostavaa dilemmaa