1. Mitä tarkoittaa psyykkinen kehitys?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vamhempien ilta Paimion 6-luokkalaisten vanhemmille
Advertisements

Vihdin seurakunnan ilta
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Kognitiivinen kehitys
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
PSV Pidä rakkaus sydämessäsi. Elämä ilman sitä on kuin auringoton puutarha kukkien kuihduttua.   Oscar Wilde Anne Rongas.
SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys
Miten ihmisestä tulee yhteisön jäsen? S
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
IHMISEN PSYYKKINEN KEHITYS (PS2)
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
Riippuvuus tupakoinnista
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Sensorinen integraatio
Mielenterveyshäiriöiden hoito
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Teini-ikäisen mielialoista Teini-ikäisen ”tuulet” ovat osa aikuistumista.
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Mistä ja miten persoona kehittyy?
Sosiaalisen kehityksen keskeiset kysymykset
Temperamentti. Temperamentti Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Temperamentti = tunnereaktioiden tyyppi ja voimakkuus Persoonallisuuden.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Tarja Rauste  Jokainen yksilö kehittyy omaan tahtiinsa  Yksilön kehityksessä voidaan erottaa seuraavat osa-alueet o Fyysinen kehitys (painon.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
KOULUIKÄ PS2 LAJM. TEHTÄVÄ Mitä muistat ensimmäisestä koulupäivästä? Jos et itse muista paljoa, niin kysy vanhemmiltasi asiaa.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Psyykkisten toimintojen kehittyminen: - tietoisuus itsestä; ihminen ohjaa itseään - tietoisuus itsestä alkaa muodostua melko varhain; n. 1,5-2v. syntyy.
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
Petra Suonio  MISTÄ NÄKÖKULMASTA ARVIOIT LAPSEN KEHITYKSEN PULMIA?PIDÄTKÖ NIITÄ ENSISIJAISESTI VAIKEUKSINA VAI LAPSEN OMINAISUUKSINA?
Lisäteksti sikiöaikainen kehitys
PSYKOLOGIA JA KEHITYS LAJINKEHITYS eli FYLO-GENEESI
1. Tietoinen tiedonkäsittely
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
7. Kouluiän kehitys (s. 96–109).
TIETOISUUS Sensorisen deprivaation koe - alkuperainen Split brain
Mielenterveyden häiriöt
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Sosioemotionaalinen kehitys
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Havainnointi ja maailmankuva
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
3 Minuudessa on kaksi puolta
KPL 8 Tiedonkäsittely edistyy muiden opastamana
AJATTELUN KEHITYS kaksi suurta teoreetikkoa A Lev Vygotsky
Aikuisen Ajattelu Sami Lu2.
Aikuisen Ajattelu.
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Riski- ja suojaavien tekijöiden tunnistaminen
lähtökohta: varhaisvaiheista vanhuuteen asti
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Leikki-iän tunteet.
Kognitiivinen kehitys
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
Lapsuuden fyysinen, motorinen ja kognitiivinen kehitys (s. 68–81)
”Ihmisen kehitys vauvasta vaariin”
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Esityksen transkriptio:

1. Mitä tarkoittaa psyykkinen kehitys? > kognitiivisten eli tiedollisten toimintojen (havainnot, muisti, ajattelu yms.) sekä emotionaalisten toimintojen, kuten persoonallisuuden ja tunne-elämän toimintojen kehitystä 2. Mitkä ovat nuoruusiän kehitystehtävät? > irtautuminen vanhemmista, parisuhde, perheen perustamisvalmius, sosiaalinen vastuu, kypsät toverisuhteet 3. Mitä ovat laadulliset tutkimusmenetelmät? >sellaisia tutkimusmenetelmiä, jotka eivät pyri tilastollisiin tai määrällisiin (keskiarvot, hajonnat, prosentit yms.) tuloksiin, vaan kartoittavat elämyksiä, muistoja, yksilöiden subjektiivisia kokemuksia 4. Miksi pitkittäistutkimus on usein hankalampi kuin poikittaistutkimus? >Se kestää kauan, usein vuosia. Osa tutkittavista putoaa pois. Kysymykset vanhenevat. Mielenkiinto aiheeseen hiipuu.

5. Mikä on puheen kehittymisen kriittinen kausi? > noin viisi ensimmäistä ikävuotta, jolloin lapsi saa tarvittavia virikkeitä puheen kehityksen kannalta kuten oman ääntelyn vahvistamista (ääntelyyn reagoimista) ja puheen malleja 6. Miten ihmisen temperamentti ilmenee? >Temperamentti on synnynnäinen reagointitaipumus, tapa toimia, melko pysyvä ominaisuus. Se ilmenee aktiivisuutena, säännöllisyytenä, ärtyvyytenä, ujoutena, hyvän- tai pahantuulisuutena. Se voidaan havaita jo vauvana. 7. Mitä kielen oppiminen edellyttää? >vuorovaikutusta aikuiseen (yhteensovitus; kumpikin vuorollaan), puhuvia malleja, aivojen kypsymistä; puhealueet, omaa aktiivisuutta, vahvistamista, lapsen ääntelyyn reagoimista 8. Miten perusturvallisuuden tunne syntyy? >kiintymyssuhteet, peilaaminen, arvostus, tunnesiteet, virittyminen samaan tilaan, virikkeet (toiminta), hyvä hoito (lämpö, ravinto), rakastavat rajat

9. Mikä on mielen teoria? >ymmärrys siitä, että jokaisella on oma mieli, toisen ajatuksia ei voi nähdä tai tietää 10. Mikä on ADHD? >tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriö 11. Mikä on FASD? >Fetal Alcoholic Spectrum Disorder, raskausajan alkoholinkäytön seuraus, aiheuttaa sikiössä eriasteista psyykkistä ja fyysistä kehityshäiriötä. 12. Millainen koe on vierastilannemenetelmä? >lapsen reaktiot äidin poistumiseen ja tuloon filmataan, välillä lapsi on vieraan aikuisen kanssa, välillä yksin 13. Mistä vierastaminen johtuu? >aivojen ja ajattelun, lähinnä muistin, kehityksestä; lapsi tunnistaa jo tutut ja pelkää äidin katoavan 14. Mitä tarkoitetaan sukupuolisamastumisella? >lapsen samastumista oman sukupuolensa aikuiseen

15. Miten minätunne syntyy Sternin mukaan? >hoitajan avulla, vuorovaikutuksessa, vanhempi antaa palautetta lapsen toiminnasta ja jakaa lapsen kokemia tunteita 16. Milloin lapsesta tulee itsenäinen minä Mahlerin mukaan? (Mitkä tekijät ovat oleellisia tässä prosessissa?) >kolmannen ikävuoden paikkeilla – kehominä – kaikkivoipaisuus ja sen menettäminen – ambivalenssin sieto – tarvitsevuus–itsenäisyys-ristiriidan hyväksyminen 17. Milloin lapsi tajuaa määrän pysyvyyden? >esikouluiässä (6–7 v.) 18. Miten kehityspsykologia voi hyödyttää lukioikäisiä? >antamalla tietoa normaalista kehityksestä; kriisivaiheet normaaleja, tiedon suhteellisuus, ei yhtä totuutta, voi soveltaa tietoa

19.Mikä on ns. kyselykausi? >lapsen kielen kehityksen vaihe; 1. kyselykauden (1–3 v.) aikana kerätään asioiden nimiä (MIKÄ?), toisessa (3–6 v.) pohditaan jo syitä ja seurauksia (MIKSI?) 20.Mitkä ovat leikin tehtävät? >tiedollinen (oppiminen, työskentelymallit) – psyykkinen itsesäätely, ongelmien läpikäyminen ja työstäminen – sosiaalinen, vuorovaikutuksellinen, sosiaaliset taidot – elämyksellinen, viihtyminen 21.Mitä kognitiivisia taitoja edellytetään kouluvalmiilta lapselta? >viestien ja ohjeiden ymmärtäminen, symbolien, mm. lukukäsitteiden ja kirjainten oppiminen, kielellinen ilmaisu, ajattelu- ja päättelytaidot 22.Mitä tarkoitetaan kehonkaavalla? >käsitystä omasta kehosta, sen rajoista ja kelpaavuudesta 23.Millaisia kiintymyssuhteita on todettu? >turvallisia ja turvattomia, ristiriitaisia, (hajanaisia, vältteleviä)

24. CURLING-PERHE > RAIVAA KAIKKI ESTEET LAPSEN/NUOREN ELÄMÄSTÄ, ”ELÄMÄ LIIAN HELPPOA” 25. IHANNEMINÄ > ITSESTÄ LUOTU IHANNEKUVA, TAVOITTEET, NARSISMI 26. KYPSYMINEN > PERIMÄN SÄÄTELEMÄ, YMPÄRISTÖSTÄ RIIPPUMATON KEHITYS 27. PEILISUHDE > VUOROVAIKUTUSSUHDE YMPÄRISTÖÖN, MUILTA IHMISILTÄ SAATU PALAUTE 28. PSYKOSOMAATTINEN > PSYYKKISISTÄ SYISTÄ JOHTUVA FYSIOLOGINEN ”VAIVA”, ESIM. PÄÄNSÄRKY