Peitelty osinko VML 29§.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhteisöosallisuusko kanta-asiakasohjelmien ja osuuskuntien jäsenetujen oleellinen ero? Osuustoimintatutkimuksen päivä Timo Niskanen.
Advertisements

Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto
Asuintalovaraus ja rahastointimenettely
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Sinikka Hiidenmaa KHT Mikkelin Tilitoimisto Oy
Verotuksen perusteet – Yritysverotuksen osuus
Enfo käynnistää konsernin jakautumisvalmistelut Tiedotustilaisuus
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
1 HALLITUKSEN EHDOTUKSET YHTIÖKOKOUKSELLE. 2 HALLITUKSEN EHDOTUKSET VARSINAISELLE YHTIÖKOKOUKSELLE Hallituksen ehdotus osingonmaksusta Hallitus.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
AB20A0200 Rahoituksen perusteet Tiia Tynys
Johdanto yritysverotukseen
AJANKOHTAISIA LAKIASIOITA Varatuomari Kari Lehto Pellervon Lakipalvelu Pellervon Päivä 2006 Uusi osuustoiminta -seminaari
Verotuksen perusteet – tuloverotuksen rakenne ja verovelvollisuus
Yrityksen hallitustyöskentely: perusasiat
YRITYSVEROTUS NYT JA TULEVAISUUDESSA
Verotuksen perusteet VI, Osakeyhtiön varojenjaon verotus
Vakka-suomen sanomain kuntayhtymä toimintojen yhtiöittäminen
Verotuksen perusteet VII. EVL
LIIKUNTASEURA TAI -JÄRJESTÖ SEKÄ YHTIÖITTÄMINEN Tampere Asianajaja, varatuomari, MBA Mikko Pihlajamäki
Osuuskuntien ja niiden jäsenten muuttunut verotus 2015
Yritysverotus – A 32C220 Osinkojen ja osakeluovutusten verotus
Verotuksen perusteet III, luovutusv.
Veron kiertäminen VML 28§.
Arvioverotus VML 27§.
Yleiset säännökset VML 26§.
TÄMÄ KALVOSARJA SISÄLTÄÄ KOKO VEROJAKSOON LIITTYVÄÄ TIETOA Verotus – 1
Yksityisen elinkeinonharjoittajan tuloverotus Verohallinto.
Vero-osion rakenne AiheMateriaaliTehtävät Välittömän verotuksen periaatteet s Yksityisliikkeen verotus Elinkeinotoiminnan verotettavan tulon laskenta.
Osakeyhtiön ja osuuskunnan tuloverotus Verohallinto.
Verotuksen perusteet VIII EVL: tulon veronalaisuus, konserniavustus ja siirtohinnoittelu Apulaisprof. Tomi Viitala.
Peitelty osinko ja voitonjako YRITYSVEROTUKSEN ERITYISKYSYMYKSIÄ-LUENNOT – Aalto yliopisto, Kauppakorkeakoulu Dosentti Pauli K Mattila.
Osuuskuntien ja niiden jäsenten muuttunut verotus 2015 YRITYSVEROTUKSEN ERITYISKYSYMYKSIÄ- LUENTOSARJA – AALTO- YLIOPISTO,KAUPPAKORKEAKOULU.
Yritysverotus – peitelty osinko OTK / OTM Ilkka Lahti 2015.
YIT-YHTYMÄ OYJ |1 YIT-Yhtymä Oyj:n varsinainen yhtiökokous klo
Professori Kari Hoppu. 32C26000  Luennot ti klo (D) ja ke klo 9-11 (B)  Ei läsnäolopakkoa  Luentokuulustelu keskiviikkona 10.2  Arvostelu pistein.
Avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön tuloverotus Verohallinto.
Oikeustapauksia. Kuitin tarjoamisvelvollisuus Turun HAO Kuitintarjoamisvelvollisuus käteiskaupassa - Kuitin tulostaminen - Laiminlyöntimaksu.
Aktiivista omistajuutta vai varallisuutta kasvattavaa varainhoitoa - uuden säätiölain mahdollisuudet - Juha Viertola Oikeustieteen lisensiaatti
Osakeyhtiön ja osuuskunnan tuloverotus
Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
Yritysverotus – peitelty osinko
AJANKOHTAISET LAKIASIAT
Lomamökki vuokrakäytössä osan vuodesta
Kuittilaki Kiinteistöverolaki
Yritysverotus – Vapaan oman pääoman rahaston varojenjako verotuksessa
Yritysverotus – Työpanososinko
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Elinkeinoverolaki tiivistelmä /ks
ALUEELLINEN TIETOIMITUS
Vastauksia tehtäviin Kpl 22.
Yritysverotus – Työpanososinko
Osakeyhtiön ja osuuskunnan tuloverotus
Sinulle – veroilmoitus verkossa
TÄMÄ KALVOSARJA SISÄLTÄÄ KOKO VEROJAKSOON LIITTYVÄÄ TIETOA Verotus – 1
Henkivakuutuksen edunsaajamääräys
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Yritysverotus – peitelty osinko
Vero-osion rakenne Aihe Materiaali Tehtävät
HENKILÖ-VEROTUKSEN PÄÄPIIRTEET
Verokannat – mistä lähtien???
ERI YRITYSMUOTOJEN VEROTUS OMISTAJAN KANNALTA
Vero-osion rakenne Aihe Materiaali Tehtävät
Verokannat - tarkennus
ERI YRITYSMUOTOJEN VEROTUS OMISTAJAN KANNALTA
Vero-osion rakenne 1. lähiopetustunti 2. etänä 3. lähiopetustunti
Vero-osion rakenne 1. lähiopetustunti 2. etänä 3. lähiopetustunti
Verokannat - tarkennus
Rahoitusmarkkinoiden
Esityksen transkriptio:

Peitelty osinko VML 29§

KHO 2011:103 Osuuskunnan myynti jäsenille Elinkeinotulon verotus – Peitelty osinko - Osuuskunta - Tuotteiden ja palveluiden myynti jäsenille käyvän arvon alittavalla hinnalla A Oy harjoitti hankinta- ja materiaalitoimintoyhtiönä muun muassa tavarakauppaa, siihen liittyvää maahantuontia ja vientiä, huolintaa, kuljetusta, tuotteiden pakkaustoimintaa, valmistamista ja valmistuttamista. A Oy:n osakkeet omisti neljä suomalaista vähittäis- ja tukkukaupan alalla toimivaa yhtiötä, joista mikään ei omistanut yli puolta yhtiön osakkeista tai osakkeiden tuottamasta äänimäärästä. A Oy myi kaikki varsinaisessa toiminnassaan tuottamansa palvelut ja tuotteet osakkailleen. A Oy:n ja sen osakkaiden tekemän ennakkoratkaisuhakemuksen mukaan A Oy oli tarkoitus muuttaa osuuskunnaksi. Yhtiön osakkaista tulisi osuuskunnan jäseniä siten, että osuuskunnassa A Oy:n omistus- ja äänivaltasuhteet säilyisivät osakkaiden välillä. Osuuskunta tulisi myymään tuotteita ja palveluita jäsenilleen sekä ulkopuolisille asiakkaille. Hakemuksen mukaan osuuskunnan myynti jäsenille hinnoiteltaisiin omakustannushintaan lisättynä voittomarginaalilla, joka olisi pienempi kuin osuuskunnan myydessä tuotteita ja palveluita ulkopuolisille asiakkaille. Osuuskunnan myynti ulkopuolisille hinnoiteltaisiin markkinaehtoisesti käypään hintaan. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että osuuskunnan myydessä hakemuksessa kuvatulla tavalla tuotteitaan ja palveluitaan jäsenilleen alhaisemmalla hinnalla kuin osuuskunnan ulkopuolisille asiakkaille, jäsenet eivät saa käyvän hintatason alittavan hinnan johdosta verotusmenettelystä annetun lain 29 §:ssä tarkoitettua peiteltyä osinkoa.

KHO 2007:52 Avopuoliso - käteiskassa Peitelty osinko - Omainen - Avopuoliso A omisti kokonaisuudessaan X Oy:n osakekannan. A:n avopuoliso B oli X Oy:n toimitusjohtaja ja hallituksen ainoa varsinainen jäsen. A ei asiakirjoista saatavan selvityksen mukaan ollut osallistunut yhtiön käytännön toimintaan, vaan siitä oli huolehtinut B. Yhtiön tultua asetetuksi konkurssiin ilmeni, ettei yhtiöllä ollut kirjanpidon mukaista käteiskassaa, koska B oli nostanut yhtiöstä nämä varat. Yhtiön varojen käytöstä esitetyn perusteella oli pääteltävissä, että A oli yhtiön ainoana osakkaana hyväksynyt yhtiön kassavarojen noston kysymyksessä olevalla tavalla tai suhtautunut ainakin menettelyyn välinpitämättömästi. Peitellyn osingon verottaminen tulee kysymykseen tilanteissa, joissa osakeyhtiöstä siirretään varoja osakkuusaseman perusteella osakkaalle tai sellaiselle muulle taholle, että etu selittyy osakkaan ja edunsaajan läheisellä suhteella. Omaisen käsitteen arviointiin vaikuttaa muun muassa osapuolten välinen taloudellinen yhteys. A ja B olivat varoja nostettaessa asuneet yhdessä ja yhtiön omistus- ja päätösvaltasuhteet olivat ilmeisesti johtuneet heidän avoliitostaan. Kun etu oli ensivaiheessa tullut osakkaan avopuolisolle, yhtiön katsottiin antaneen edun osakkaan omaiselle verotusmenettelystä annetun lain 29 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla. Yhtiön ainoaa osakasta A:ta voitiin verottaa yhtiön kassasta nostettujen varojen johdosta peitellystä osingosta

KHO 2003:59 Sukupolvenvaihdos Peitelty osinko - Osakeyhtiön omien osakkeiden hankkiminen Puolisot A ja B olivat olleet rakennusurakointia harjoittavan X Oy:n osakkaita sen perustamisesta 1982 lähtien ja työskennelleet koko ajan yhtiössä. Puolisot omistivat 85 %, heidän poikansa T 5 % ja X Oy itse 10 prosenttia yhtiön osakekannasta. Yhtiö oli viimeisenä 6 vuotena jakanut osinkoja vajaa puolet tuloksestaan. A:n ja B:n tarkoitus oli suorittaa sukupolvenvaihdos yhtiössä 3 lapsensa kanssa. Sen toteuttamiseksi X Oy hankki A:lta ja B:ltä heidän osakkeensa. A ja B jäivät kolmen vuoden siirtymäkauden ajaksi työskentelemään yhtiössä, A hallituksen puheenjohtajana ja B entisissä taloushallinnon tehtävissään. T:stä tuli osakehankinnan jälkeen suoritettavassa suunnatussa osakeannissa yhtiön suurin osakkeenomistaja ja toimitusjohtaja. Puolisoiden lasten omistusosuus yhtiöstä tulisi olemaan 80 %. Osakkeiden lunastamisen ei katsottu tapahtuvan osingosta menevän veron välttämiseksi, vaan luovutuksesta mahdollisesti saatava voitto oli A:n ja B:n veronalaista pääomatuloa tuloverolain 45 §:n tarkoittamalla tavalla.

KHO 1985 I 54 Peitellyn osingon saaja voi olla myös ketjussa Osakeyhtiön sisaryhtiölleen, asunto-osakeyhtiölle, antaman lainan korottomuuden voitiin katsoa alentaneen As. Oy:n osakkailta perittävän vastikkeen määrää ja siten tulleen Oy:n osakkaiden hyväksi, kun he olivat myös tuon As. Oy:n osakkaita. Perimättä jätetty korko otettiin kohtuullisen määräisenä huomioon Oy:n tuloa vahvistettaessa.