Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

2006 www.pellervo.fi AJANKOHTAISIA LAKIASIOITA Varatuomari Kari Lehto Pellervon Lakipalvelu Pellervon Päivä 2006 Uusi osuustoiminta -seminaari 12.4.2006.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "2006 www.pellervo.fi AJANKOHTAISIA LAKIASIOITA Varatuomari Kari Lehto Pellervon Lakipalvelu Pellervon Päivä 2006 Uusi osuustoiminta -seminaari 12.4.2006."— Esityksen transkriptio:

1 2006 www.pellervo.fi AJANKOHTAISIA LAKIASIOITA Varatuomari Kari Lehto Pellervon Lakipalvelu Pellervon Päivä 2006 Uusi osuustoiminta -seminaari 12.4.2006 Helsinki

2 2006 www.pellervo.fi LAINSÄÄDÄNTÖTILANNE Osuuskunnat 1.1.2002 voimaan tullut osuuskuntalaki (OKL) on toiminut hyvin. Säännökset sulautumisesta sekä edustajistosta osuuskunnan kokouksen korvaajana ovat osoittautuneet hieman vaikeaselkoisiksi Unohtakaamme nimitys uusi osuuskuntalaki! Eurooppaosuuskuntalakia ollaan säätämässä Eurooppaosuuskuntalaki voimaan 18.8.2006.

3 2006 www.pellervo.fi LAINSÄÄDÄNTÖTILANNE, 2 Osakeyhtiöt Eduskunnan käsiteltävänä on Ehdotus uudeksi osake-yhtiölaiksi (OYL) Uuden OYL:n on tarkoitus tulla voimaan 1.9.2006 Uuden OYL:n säätämisen myötä tulee mahdolli- seksi osakeyhtiön muuttaminen osuuskunnaksi Uuden OYL:n säätäminen aiheuttaa vain pari teknistä muutosta osuuskuntalakiin OKL:ää tultaneen muuttamaan sen yhdenmukaistamiseksi tarkoituksen- mukaisilta osin uuden OYL:n kanssa. OKL OYL

4 2006 www.pellervo.fi UUDET OSUUSKUNNAT JA KÄYTÄNNÖN JURIDIIKKA Osuustoiminta - aatteellista vai yritystoimintaa? Osuuskunta harjoittaa melkein poikkeuksetta yritystoimintaa. Osuuskunnan ensisijaisena tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen, mutta… … osuuskunnan, kuten kaikkien yritysten, toiminnan perusedellytys on kannattavuus. €

5 2006 www.pellervo.fi Arkipäivän osuuskuntajuridiikkaa Kaikki halukkaat älkööt allekirjoittako osuus- kunnan perustamiskirjaa. Mahdollinen korjaaminen on hankalaa, jos paljon allekirjoittajia. Lisää jäseniä voidaan ottaa jo ennen osuuskunnan rekisteröintiä heti perustamisen tapahduttua. Jäsenen erottamiseen pitää olla laissa tai sään- nöissä mainittu peruste. Tavoittamattomuus ei riitä perusteeksi. Kaikkia halukkaita ei tarvitse ottaa osuuskunnan jäseniksi. Tälläkin estetään osuuskunnan ”kaappaus”.

6 2006 www.pellervo.fi Arkipäivän osuuskuntajuridiikkaa, 2 Ulkomaalainenkin voidaan ottaa osuuskunnan jäseneksi. Ulkomaalainen voi olla myös osuuskunnan perustajana. Ulkomaalainen voi toimia myös osuuskunnan toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä. Vähintään yhdellä hallituksen jäsenellä ja toimitus- johtajalla on oltava asuinpaikka Euroopan talous- alueella (poikkeuslupakin voidaan myöntää). Myös vajaavaltainen ja konkurssissa oleva voidaan ottaa osuuskunnan jäseneksi (ei perustajiksi).

7 2006 www.pellervo.fi Arkipäivän osuuskuntajuridiikkaa, 3 Pelkkä seitsemän jäsentä ei käytännössä karista jäseniltä yrittäjästatusta. Työttömyysturvan katkaisee työnteko, ei palkan maksun alkaminen. Hallituksen yksi keskeisimmistä tehtävistä on toimitusjohtajan toiminnan valvonta. Talousraportit on käsiteltävä hallituk- sessa säännöllisesti myös pienissä osuuskunnissa.


Lataa ppt "2006 www.pellervo.fi AJANKOHTAISIA LAKIASIOITA Varatuomari Kari Lehto Pellervon Lakipalvelu Pellervon Päivä 2006 Uusi osuustoiminta -seminaari 12.4.2006."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google