Www.savonia.fi/teku Valtakunnallinen seminaari 5.10.2006, Helsinki Insinöörikoulutuksen kehittäminen - Haasteet ja yrityselämä - Insinöörikoulutus ja opettajuus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
People make it work!. Mistä johtuu se, että... • vain 10% strategioista toteutuu? • henkilöstöstä noin 5% on.
Advertisements

Ydinvoimaa rakennetaan lisää – miten suomalaista osaamista kehitetään
HEVY = Helsinki-Espoo-Vantaa nuorisotoimien yhteistyön hedelmät ja haasteet KANUUNA-SEMINAARI KOTKA Eija Ahola Nuorisopalveluiden johtaja.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Tekniikka ja merenkulku Satakunta University of Applied Sciences | Faculty of Technology and Maritime Management ServiTrans.
Projektipäällikkö Päivi Tiilikainen
Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio | Opinnäytetyön aihe
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Markus Söderlund Kanuuna-seminaari, Tampere Miksi ja miten nuorisojärjestöjen työtä kannattaa arvioida? #nuorisojärjestöt #laatu #arviointi #palaute.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Satu Helmi & Ismo Kantola
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
| | Minne menet aikuisohjaus? –seminaari Elinikäinen oppiminen ja ohjauksen monet muodot Kommenttipuheenvuoro, Savonia-ammattikorkeakoulu.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
eSavonia ”Verkko-opetuksen hyvät käytänteet
Kolme Puheenvuoroa OISista Miten OIS toteutui? Mirja Kontio OIS-ajattelun johdanto Integrointiesimerkkejä Savonia-amk Laura Ahonen ja Teemu Itkonen Rabitthinking.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
| | Osaamisen kehittäminen vanhuspalveluissa Tahkovuori Aija Hietanen ahietanen.vuodatus.net © Savonia-ammattikorkeakoulu.
Savonia-ammattikorkeakoulu on maakunnan aktiivinen kehittäjä, joka palvelee yhteistyökumppaneitaan kouluttamalla monitaitoisia ja oma-aloitteisia osaajia.
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
EuroSkills 2010 Lissabon Portugal 4 – Esimerkkipohja.
Vakka Verkostoon – Vanhustyön koulutuksen kehittäminen ja arviointi Seminaari Tampere.
Toteuttava taho: nimi: pvm: 11. joulukuuta 2014 OPINNÄYTETYÖ Valttikiri.
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Ohjausta junioreille – tiedekunnan mentorointijärjestelmä Kalle Romanov, yliopistonlehtori TUKE, lääketieteellinen tiedekunta, HY.
Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio | Opinnäytetyön nimi Tekijä: Etunimi Sukunimi Ohjaaja:
Kumppanuudella tuloksiin Yritysten keskittyminen ydintoimintoihinsa ja tukitoimien ulkoistaminen ovat muuttaneet perinteistä työyhteisörakennetta. Miten.
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Tulevan hallituskauden tiede- ja yliopistopoliittiset painopisteet (Edistyksellinen tiedeliitto ) Rehtori Keijo Virtanen Turun yliopisto Suomen.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Ammattikorkeakoulukirjastojen monimuotoinen toimintaympäristö: Rikkaus ja haaste, osa 1 Maija Koponen Rovaniemen ammattikorkeakoulu FinELib kertoo ja kuuntelee:
Kansainvälinen korkeakoulukampus - kauniilla paikalla merenrannalla.
Pedagoginen johtaminen ja kehittäminen ammattikorkeakoulussa
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisohjelma Metropoliassa Opettamisesta osaamiseen - kehittämisohjelman avausseminaari Leena Koivumäki,
Yritysyhteistyömalli TopLaaja- TOP-Patteri: HYVÄT KÄYTÄNTEET-SEMINAARI Helsinki Congress Paasitorni Koulutusjohtaja Maarit Kuosa.
Esittelyvideo. Esittelyvideo Lapin AMK Opiskelijoita Henkilökuntaa 500.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
YRITTÄJYYS HAASTEENA KESKI-POHJANAAMAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA NURMENNIEMI 2008.
1 | | Puutekniikan insinöörikoulutus/Savonia Koulutusohjelmasta valmistunut insinööri on puutuotteiden ja rakenteiden asiantuntija, joka.
Tampere Virtuaali AMK-seminaari Elsa Kallio1 Kokemuksia ja realismia tietoverkko-opetuksesta Elsa Kallio Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan.
Kaivomestari TYÖPAIKKAOHJAUS. TO REPLACE AN IMAGE: Click on the image and delete then click on the photo icon. Select your photo and insert.
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
W w w. h a m k. f i Kanta-Hämeen haasteita Matala kansainvälistymisen taso Yritystoiminnan rakenne Verkostoituminen ja yhteistyö Palveluliiketoiminta,
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
L AAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN KOKEILUT AUTO JA LOGISTIIKKA.
Osaaminen hallussa mentoripankissa Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
RAPORTOINNIN PERUSTEITA Tekniikan viestintä/Soili Fabritius 2006.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Vaikuttavuutta yhteisellä tahtotilalla Uusimaa-ohjelman merkitys korkeakoululle KT Susanna Niinistö-Sivuranta vararehtori – opetus ja aluekehitys,
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences Sosionomin ammatti ja työ seminaari Tuula Rouhiainen-Valo.
Osaamisen ja sivistyksen asialla eNorssi 5v –juhlaseminaari Hämeenlinna TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN VAKIINNUTTAMINEN Irmeli Halinen.
Kaivoshankkeen integrointi opetukseen Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän opettajien neuvottelupäivät –
Tekn.lis. Kari Lautso/WSP Finland Oy: Liikenteen virtuaalinen tutkimuskeskus ja konsultit LVM
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Insinööri (ylempi AMK), ympäristötekniikan tutkinto-ohjelma
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Turun ammattikorkeakoulu on osaajan yhteisö – tulevaisuuden teknillinen korkeakoulu ja hyvinvoinnin kehittäjä. Koulutamme käytännön huippuosaajia.
Agrologi (ylempi AMK) Maaseudun kehittämisen tutkinto-ohjelma, 60 op
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
YHTEISOPETTAJUUS YRITTÄJYYTTÄ EDISTÄMÄSSÄ
LÄHTEEN ÄÄRELLÄ II Taide- ja taitokasvatuksen ideariihi 5. 9
Jari Kähkönen, koulutuspäällikkö
Esityksen transkriptio:

Valtakunnallinen seminaari , Helsinki Insinöörikoulutuksen kehittäminen - Haasteet ja yrityselämä - Insinöörikoulutus ja opettajuus - Miten tästä eteenpäin?

HAASTEET JA YRITYSELÄMÄ I nsinöörikoulutus on paljon vartijana - Suomen hyvinvoinnille vienti on keskeinen - teknologiatuotteet, insinööriosaaminen - Kilpailu kotimarkkinoilla monipuolistuu - Kansainvälinen työnjako ulottuu suurta osaamista vaativiin työtehtäviin

HAASTEET JA YRITYSELÄMÄ Insinöörikoulutusta kehitettäessä on huomioitava - Koulutuksen kansainvälinen tavoiteasettelu - Koulutuksen on vastattava sekä kotimarkkinoilla että kansainvälisesti toimivien yritysten osaamistarpeisiin - Jatkuva osaamistarpeen muuttuminen ja kehittyminen

HAASTEET JA YRITYSELÄMÄ Keskeisiä pohdinnan aiheita - Yritysten osaamishaasteet kasvavat. Onko valmistuvien insinöörien osaamistaso riittävä? - Onko valmistuvien insinöörien käytännön osaaminen riittävä? Soveltamisosaaminen. - Miksi insinöörejä ei saada työmaalle tai esimiestehtäviin?

INSINÖÖRIKOULUTUS JA OPETTAJUUS Insinöörikoulutusta on toteutettu onnistuneesti yli 60 vuotta. Onko nyt tapahtunut jotakin erikoista, kun insinöörikoulutuskentässä kuohuu? Kyllä mm. - Korkeakoulualoituspaikkojen lisääminen - Matemaattis-luonnontieteellisten aineiden suosio - Teknillisen koulutuksen suosio - Perusosaaminen ja henkilökohtaiset opiskeluvalmiudet

INSINÖÖRIKOULUTUS JA OPETTAJUUS Miten yrityshaasteisiin vastataan? - Amk:n resurssit: opetus ja soveltava tutkimus - Yhteistyö yrityselämän kanssa - Opiskelijarekrytointi, läpäisyaste.. ”Yrityksillä ei ole varaa huonoon insinööriosaamiseen”

INSINÖÖRIKOULUTUS JA OPETTAJUUS Oppimisprosessin kulmapisteet - Opiskelija - Opettaja - Käytössä olevat resurssit

MITEN TÄSTÄ ETEENPÄIN? - Tarvitaan valtakunnallinen insinöörikoulutuksen neuvottelukunta kirkastamaan insinöörikoulutuksen visio ja strategia sen toteuttamiseksi - Tekniikan ja liikenteen alan päättäjien tulee yhdessä sitoutua insinöörikoulutuksen kehittämiseen sen omista tarpeista lähtien - opetussuunnitelmat - oppimisprosessi - insinöörikoulutukselle on luotava oma tuotekuva hyvinvointimme mahdollistajana