SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MUISTIPULMIA VOIDAAN EHKÄISTÄ
Advertisements

Painonhallinta ja lihavuus
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
KANSANTAUDIT.
Kittilän Ambulanssipalvelu Oy
Helena Rimali Mankkaan koulu 2013
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Aivoverenkiertohäiriöt (AVH)
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Kansantaudit.
Diabetes s. 65 –
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
S Ruoka ja terveys s
Harjoitustyö T Johdatus ohjelmointiin HYV8SN 6 pistettä.
Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen
YLIOPISTOJEN 26. TYÖSUOJELUPÄIVÄT Päihteet puheeksi ja
Tupakointi ja sen vaikutukset
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
Sydän- ja verenkiertoelimistö
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Potilastapaus 53-vuotias nainen, pituus 168 cm, paino 98 kg. MP kaksi vuotta sitten. Hankalia yö- ja päivähikoiluja. Vaatii hormonikorvaushoitoa oireiden.
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sydän- ja verisuonitaudit
SYDÄN ja verenkiertoelimistö
DOWNIN SYNDROOMA. MITÄ DOWNIN SYNDROOMA TARKOITTAA? Downin syndrooma on yleisin kehitysvamman aiheuttaja ja Suomessa Downia sairastavia on n henkilöä.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Kansantaudit Tartuntataudit
Oppiainerajat ylittävä tehtävä. Aiheeseen liittyviä YO-tehtäviä  Kuvaile osteoporoosin syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja (S 2007), BIOS 4, s. 91 
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
Sepelvaltimotaudin oirekuvat
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Lääkekorvausoikeudet
Osteoporoosi (luukato)
Kohonnut verenpaine.
Tupakan uho ja tuho    .
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Metabolinen oireyhtymä
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Rintasyöpä.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Kansantaudit Suomessa
Sydän- ja verisuoni- sairauksien riski nivelreuma- ja
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET

Elintavoista riskitekijöihin ja riskitekijöistä sairauksiin Kyse rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan häiriöistä tai usein molemmista Aineenvaihdunnalliset riskitekijät johtuvat elintavoista Elintavat vaikuttavat lihavuuteen, joka on riskitekijä elintavoista riippumatta Sairausriskiä voi vähentää liikkumalla riittävästi, syömällä terveellisesti ja vähentämällä tupakoinnin ja alkoholin määrää Perimä vaikuttaa lihavuuden todennäköisyyteen, riskitekijöiden määrään ja sairastumiseen Terveyttä voi parantaa elintavoilla riippumatta perimästä

Sepelvaltimotauti Kehittyy sydämen verisuonten sisäseinämään muodostuessa rasvajuosteita Rasvan kertymistä ja kovettumista kutsutaan ateroskleroosiksi Kovettumisiin vaikuttavat erityisesti kolesteroli (LDL-kolesterolit vievät rasvaa verisuonten seinämiin) ja triglyseridit (voimistaa kolesterolin haitallisia vaikutuksia) Rasvapesäkkeen alkavat tukkia suonia ja heikentävät sydämen veren ja hapen saantia Oireina väsymys, liikunnasta aiheutuva hengenahdistus ja rasitusrintakivut

Veritulppa eli trombi muodostuu, kun revennyt plakki kulkeutuu läpimitaltaan pienempään verisuoneen Sydäninfarkti syntyy, kun veritulppa joutuu sepelvaltimoon mahdollisesti estäen hapen saannin kokonaan. Sydämen vajaatoiminnassa sydän ei pysty pumppaamaan normaalisti verta valtimoihin Oireina nesteen kertyminen, turvotus nilkoissa ja säärissä ja hengenahdistus

Sepelvaltimotaudin hoito Riskitekijöiden vähentäminen ja elintapojen parantaminen Kolesterolia ja kohonnutta verenpainetta alentavien lääkkeiden käyttö Oireiden jatkuessa kirurgisella operaatiolla Suomessa sepelvaltimotautiin sairastavuus ja kuolleisuus vähentyneet roimasti 35 vuoden kuluessa (1970-2005)

Kohonnut verenpaine Sydämen pumpatessa veri aiheuttaa valtimon seinämiin verenpaineen Yläpaineella eli systolisella verenpaineella ilmoitetaan sydämen supistumispaine Alapaine eli diastolinen verenpaine on lukema, joka saadaan sydämen levätessä pumppausten välillä Ihanteellinen paine 120/80mmHg Kohonnut verenpaine yli 140/90mmHg Jatkuva kohonnut verenpaine lisää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin, munuaissairauksiin ja aivoverenkiertohäiriöihin Verenpaineen nousu monesti johtuu liiasta natriumin saannista (lisää nesteen määrää veressä, pumppaamisen tehon määrä kasvaa ja näin verenpaine kohoaa)

Aivoverenkiertohäiriöt Yleisimmät aivoinfarkti ja aivoverenvuoto Aivoinfarktissa aivovaltimo tukkeutuu, jolloin veren saanti heikkenee, johtaa paikalliseen kuolioon Aivoverenvuodossa valtimo repeää ja verta vuotaa aivokudoksen sisään Yleisin syy aivoverenvuotoon on korkea verenpaine Aivoverenkiertohäiriöstä selviytyneelle voi tulla mahdollisesti jonkinasteinen haitta Vuosittain n. 14 000:lla suomalaisella aivoverenkiertohäiriö, noin kolmannes kuolee lyhyen ajan sisällä

Dementia Aivojen toiminta ja erityisesti muisti häiriintyneet Asioiden oppimiskyky, puheen tuottaminen, esineiden ja asioiden nimeäminen, abstraktien asioiden ymmärtäminen sekä kätevyyttä vaativat asiat heikkenevät (Varhaisessa vaiheessa vain asioiden unohtaminen) Yleisin syy Alzheimerin tauti Aivojen hermosolut tuhoutuvat vähitellen Toiseksi tärkein syy sydän- ja verisuoniperäinen aivoverenkierron häiriö Ehkäisynä on aivojen käyttö esimerkiksi ristisanatehtävien teko, opiskelu jne. Hyvin vaikeita tapauksia hoidetaan laitoksissa Useammat potilaat elävät kuitenkin palvelutaloissa tai omaishoitajan tukemana kotonaan