Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja lobbaus Ulpu Iivari KTOL:n koulutustilaisuudessa
Jokapäiväinen elämä Sivujen perusrakenne
Seminaari Tampereella MENITUKI-OHJELMA.
Tunnetko Terveysportin lääketietokannat?
Case-kahvila Raija Kerätär
Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Kansallinen lääkehoidon päivä – Innovatiivisuus lääkehoidossa
Kuinka rakentaa tietokone itse
1. Tunnetko oman kotiseutusi kansallispuvun?
Onko pakkauskoolla, mainonnalla vaikutusta terveyteen?
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Tuomaroinnin periaatteet SJAL tuomarikoulutus 2013.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Lääkehoidon päivä Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Apteekkien diabetesohjelma
Apteekkien sydänohjelma
Käyttöohje: Kuinka lisätä käyttäjä ryhmääsi. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Turvallista moniammatillista lääkehoitoa – case Lapua
Kotihoito ja päihteet:
KONSULTAATIO Miksi? Milloin? Ketä ja mihin? Miten?
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen
MONIPUOLINEN LÄÄKEHOITO - koulutuksen palaute Uudenmaan sairaanhoitajat ry.
Eeva Ketola, LT Käypä hoito- päätoimittaja
Kysy parilta. Muista päiväys. Mikä päivä eilen oli
Käyttöohje: Kuinka liittyä osastoon. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
SÄDEHOITO.
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Kilpailijan starttikurssi
#perjantaipähkinä Talon ulkomaalaukseen kahteen kertaan kuluu 6 purkkia maalia. Kuinka monta purkkia maalia kuluu, jos talo maalataan kolmeen.
Lääkehoidon päivä 2015 ”Toimiiko lääkehoitosi
”klick”. Apteekin yhteystiedot saat näkyviin valinnan jälkeen. Lääkkeejakopäivän valinta. ”klick”
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
Lääkehoidon päivä Lääkityslista kuntoon!
LÄÄKKEIDEN YHTEISVAIKUTUKSET. 1. Yhteisvaikutukset toisten lääkkeiden, joidenkin elintarvikkeiden ja alkoholin kanssa 2. Toiset yhteisvaikutukset toivottuja,
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
Tunne lääkkeesi Lääkityslista kuntoon  Kuvata mikä on lääkityslista  Kertoa mistä sen saa  Kertoa miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä.
Tunne lääkkeesi Lääkityslista kuntoon  Kuvata mikä on lääkityslista  Kertoa mistä sen saa  Kertoa miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Kirjaston tiedonhaku - yläkoulu
Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa
Päihdyttäviä paineita
Askel askeleelta ohjeita tulla ammattivalokuvaaja
Snapchat.
Itsehoito ja itsehoitolääkkeet
Kuka tietää lääkityksesi?
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
Kivunhoito ja Kipulääkkeet
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Lääkekorvausten tarpeellisuuden seuranta
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Potilas – renki vai isäntä
Esityksen transkriptio:

Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen 6.11.2012

Tiedätkö lääkkeestäsi Miten vaikuttaa? Milloin, miten ja kuinka käytetään? Onko yleisiä haittavaikutuksia? Voitko itse ehkäistä haittavaikutuksia? Sopivatko kaikki lääkkeesi yhteen? Mistä saat apua ongelmatilanteissa?

TARKOITUKSEN-MUKAISUUS Lääkkeen oikea käyttö TEHO TURVALLISUUS TARKOITUKSEN-MUKAISUUS TALOUDELLISUUS

Miten ihmiset käyttävät lääkkeitä? Pitkäaikaissairauksia sairastavista potilaista noin puolella lääkehoito onnistuu Puolella potilaista lääkehoito ei onnistu tavoitteiden mukaisesti Useilla lääkkeiden käyttäjillä on vaikeuksia seurata hoito-ohjeita

Miten Sinä käytät lääkkeitäsi? Haluatko lääkehoidostasi parhaan hyödyn? Haluatko välttää lääkkeesi mahdolliset haitalliset vaikutukset? -> Tunne oma lääkityksesi ja tämä on mahdollista!

Miten lääkkeesi vaikuttaa? Milloin vaikutukset alkavat? Voinko itse havaita vaikutukset? Vaikuttaako lääkkeen ottoajankohta tai samanaikainen ruokailu vaikutuksiin? Entä samanaikainen alkoholin käyttö?

Miten lääkkeesi vaikuttaa? Miten lääkemuoto ja annostelutekniikka vaikuttavat? Inhalaatiovalmisteet, lääkelaastarit, peräpuikot, silmätipat Tablettien pureskeleminen tai murskaaminen. Jos ei, niin miksi? Ovatko vaikutukset yksilöllisiä?

Milloin ja kuinka kauan? Kuurina vai tarvittaessa? Enimmäisannos vuorokaudessa? Jatkuvasti? Miksi säännöllisesti? Milloin jatkaminen tarpeetonta? esim. unilääkkeet ja kipulääkkeet

Miten käytät lääkettäsi? Montako kertaa päivässä/vuorokaudessa? Monenko tunnin välein? Mihin aikaan vuorokaudesta ja miksi? Aterian yhteydessä? Tyhjään vatsaan?

Onko lääkkeelläsi haittavaikutuksia? Mitä tarkoittaa ”yleinen haittavaikutus”? Tuleeko se lähes kaikille lääkkeen käyttäjille - tuleeko se minulle? Miten suuri riski haittavaikutuksiin liittyy? Menevätkö haittavaikutukset ohi ja milloin?

Voiko haittavaikutuksia ehkäistä? Voinko itse ehkäistä haittavaikutuksia? Miten tarkkailla omia tuntemuksia? Mitä tehdä, jos tulee haittavaikutus? Milloin hoito tulee keskeyttää? Milloin tulee ottaa yhteyttä lääkäriin?

Sopivatko lääkkeesi yhteen? Miten lääke vaikuttaa muihin käyttämiini lääkkeisiin ja päinvastoin (yhteisvaikutukset)? Voimistaako vai heikentääkö tehoa? Voiko itsehoitolääkkeille ja rohdoksilla olla yhteisvaikutuksia reseptilääkkeiden kanssa? Kannattaako kaikista käytössä olevista lääkkeistä ja rohdoksista kertoa apteekissa tai lääkärille? Mistä saan tietoa?

Mistä saat apua? Mihin otan yhteyttä, jos tulee odottamaton haittavaikutus? olen epävarma lääkkeen sopivuudesta? lääke ei tunnu auttavan? on joku muu lääkkeeseen liittyvä kysymys?

Kysy ammattilaiselta! Kysy apteekista tai lääkäriltäsi: Miten hyödyt lääkkeestäsi? Oletko ymmärtänyt saamasi ohjeet oikein? Osaatko käyttää lääkettäsi ja annostelulaitetta oikein? Sopivatko kaikki käyttämäsi lääkkeet yhteen? Mitä haittavaikutuksia lääkkeellä voi olla ja miten niihin tulisi suhtautua? Mistä tiedät onko lääkettä jäljellä reseptissä? Miten ostat lääkkeesi järkevimmin ja taloudellisimmin?

Mistä muualta löydän tietoa lääkkeestäni? Esimerkiksi Lääkepakkauksesta löytyvästä pakkausselosteesta Löytyvät myös Internetistä: Fimean lääkehaku, Lääkeinfo.fi, Lääkeohje.fi Puhelinpalveluista, kuten Kansallinen Lääkeinformaatiokeskus KLIK Oy, Yliopiston Apteekin tietopalvelut, Teratologinen tietopalvelu (raskauden aikainen lääkkeiden käyttö), Myrkytystietokeskus (lääkemyrkytysepäilyt) Internetistä: Terveyskirjasto.fi Käypä hoito -suositusten potilasversiot Kodin lääkeopas Tietoja lääkekorvauksista ja lääkehaku-tietokanta Kela.fi Potilasjärjestöjen verkkosivut ym. Muista, että kaikki Internetistä löytyvä tieto ei ole luotettavaa Voit arvioida löytämäsi lääketiedon luotettavuutta KATSE-tarkistuslistan avulla (www.fimea.fi/vaesto/katse)