Kielen- ja tekstinhuoltoa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Advertisements

Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
Mitä on kirjoittaminen? (s. 55)
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Opinnäytetyöprosessi
Eeva-Leena Aittoniemi
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Preppaus ENA 4.
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
Työssä kirjoittaminen
Lukemaan oppii vain lukemalla
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
pääsykoetilanne ja vastaustekniikka
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Tekstin muotoilu Wordilla:
Katsotaan, sanoi lääkäri!
TEKSTITYYPIT RK s. 238.
A4. Argumentointi ja retoriikka
Minkälainen on hyvä gradu?
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen.
Työelämän kirjoittaminen T Puhe- ja kirjoitusviestintä OAMK Tekniikan yksikkö / TH Kevät 2012.
RTA seminaarityö sisältöohjeita Juhani Kiiras
Eheää tekstiä Kieli ja tekstit 1, sivut
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Asiatekstejä moniin tarkoituksiin
Haastatteluun valmistautuminen
Aine ei noudata riittävästi tehtävänantoa.
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
Seminaarityön rakenteesta
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
Vastavalmistuneen puheenvuoro Risto Laine
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmöijän nimi Systeemitieteiden kandidaattiseminaari – Syksy/Kevät 200X Virheraportoijien jakaumat.
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Kertausta tärkeimmistä asioista
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
on pienoistutkielma jostakin teemasta.
Kielen- ja tekstinhuoltoa 2/2
Tieteellisen tekstin konventioita Anna Hermiö
Tieteellisen tekstin konventioita
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Kokemuksia kypsyysnäytekokeilusta Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta Johanna Vaattovaara, pedagoginen yliopistonlehtori Toini Rahtu, yliopistonlehtori.
RAKENNE TARKOITUKSEN MUKAAN! Asiatekstin tyypillisiä rakennemalleja 1 Sari Toivakka.
Ohjeet Kandidaattiseminaariin integroitu kypsyysnäytesuorittaminen
Tieteellisen tekstin piirteitä
Tieteellisen tekstin konventioita
JOHDANTO.
KANDIDAATTISEMINAARI JA TUTKIELMA KATVRA30 (10 op) Syyslukukausi 2017
Asiatekstin rakennemalleja
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Tutkielman teko-ohjeet
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Tutkimuksen objektiivisuus
Tieteellisen kirjoittamisen kurssi
Tutkimuksen abc.
Sidosteisuus Tekstin koossa pitävää liimaa!.
Tieteellinen kirjoittaminen
Asiatekstin rakennemalleja
Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi
Asiatekstien tyylilaji: asiatyyli
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Tekstipaja II Aalto-yliopisto, ELECin kandiseminaarit, syksy 2017
Aalto-yliopisto, ELECin kandiseminaarit, syksy 2017 Kaisa Ranta
Kirjoittamisen perusoppeja
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Esityksen transkriptio:

Kielen- ja tekstinhuoltoa Tieteellisen kirjoittamisen kurssi Hanna Kumpulainen

Selvän ja oikeakielisen asiatekstin keskeiset piirteet Ymmärrettävyys Välittyykö sanoma lukijalle? Luettavuus Jaksaako lukija lukea tekstin loppuun asti? Tyyli Onko teksti tyyliltään tarkoituksenmukainen? Kiinnittyykö lukijan huomio itse asiaan? Oikeakielisyys Noudattaako teksti yhteisiä sopimuksia, kielen normeja? Asiatyylissä sääntöjä on noudatettava.

Argumentointi ja tekstin rakenne Argumentointi näkyy tekstin kaikilla tasoilla: sekä yksittäisten valintojen perusteluina että tekstin kokonaisrakenteen valintoina. Argumentoinnin ja koko tutkielman johtotähtenä on tutkimuskysymys, joka voi jakautua osakysymyksiksi. Vastaus tutkimuskysymykseen voi sijaita tutkielman alussa hypoteesina, jolloin argumentointi suuntautuu taaksepäin tutkielman lopussa, jolloin argumentointi suuntautuu eteenpäin (”dekkarirakenne”).

Evidenssi oman aineiston antama näyttö lähdemateriaalin antamat todisteet

Tekstin rakentamistapoja Induktio: yleistetään aineiston pohjalta. Deduktio: testataan hypoteesia aineiston perusteella. Temaattinen rakenne: teksti jäsentyy jaksoiksi, joissa asioita esitellään eri puolilta toisiinsa nähden. Hierarkkinen rakenne: teksti rakentuu ylä- ja alakäsitteiden varaan Ongelma−ratkaisu-rakenne: alussa esitetään ongelma, ristiriita tai kysymys, johon kirjoittaja esittää ratkaisun, selityksen tai vastauksen.

JOHDONMUKAISUUS ja SIDOSTEISUUS eli KOHEESIO Eteneekö teksti johdonmukaisesti? Löytyykö tekstin PUNAINEN LANKA? Ovatko tekstin osat – kappaleet, virkkeet ja lauseet – sidoksissa toisiinsa? KAPPALEJAKO

Sidoskeinoja samaviitteisyys sidossanat abstraktiotasoltaan erilaisten käsitteiden luoma sidosteisuus

Osoita asioiden kulku käyttämällä aikaan tai järjestykseen viittaavia ilmauksia Ennen kuin valitsee pro gradu -työnsä aiheen, kannattaa tutustua, millaista aiempaa tutkimusta aiheesta on olemassa. Vasta sen jälkeen voi tietää, onko aihetta syytä tutkia enemmän. konjunktioita (sillä, koska, vaikka, joten…) ja suhteita kuvaavia ilmauksia (toisaalta, samoin, lisäksi…).

# Pro gradu -työn kirjoittaminen voi olla vaikeaa  # Pro gradu -työn kirjoittaminen voi olla vaikeaa. Opiskelija ei ole motivoitunut tutkimaan valitsemaansa aihetta. Hän ei aina saa kunnollista ohjausta. Aiheen ja ohjaajan vaihtaminen voisi auttaa. Pro gradu -työn kirjoittaminen voi olla vaikeaa, jos opiskelija ei ole motivoitunut tutkimaan valitsemaansa aihetta. Siihen taas saattaa olla syynä se, ettei hän saa kunnollista ohjausta. Tällöin aiheen ja ohjaajan vaihtaminen voisi auttaa.

Kappaleiden syy- ja seuraussuhteiden tulisi olla kohdallaan. #Tutkimukseni on kvalitatiivinen, koska aihe kiinnostaa minua erityisesti.

Pronominiongelmat Tarkista, minkä edeltävän sanan tai käsitteen pronomini korvaa. Miten se vaikuttaa pronominin valintaan ja muotoon? Ovatko viittaussuhteet yksiselitteisiä? Joka viittaa ed. sanaan, mikä viittaa koko ed. lauseeseen. Vrt. Sain palautettua ajoissa tutkimussuunnitelmani, jossa tosin olisi vielä hiomisen varaa. Sain palautettua ajoissa tutkimussuunnitelmani, mikä on hieman yllättävää, sillä aloitin kirjoittamisen vasta viime yönä.

Joka-pronominin viittauskohde sijaitsee yleensä heti pronominin edellä # Lautakunta käsitteli kokouksessaan kolmen hakijan valitukset, joiden pääsykoepistemäärä ei riittänyt opiskelupaikkaan. Kohennusesimerkki: Lautakunta käsitteli kokouksessaan kolme valitusta, jotka koskivat pääsykokeita. Valituksen tehneiden hakijoiden pistemäärät eivät olleet riittäneet opiskelupaikan saamiseen.

Passiivin käyttö #Asiakirjat ovat useimmiten kirjoitettu suomeksi. Asiakirjat on useimmiten kirjoitettu suomeksi. kirjoitetaan kirjoitettiin on kirjoitettu (EI NÄIN! # ollaan kirjoitettu) oli kirjoitettu (EI NÄIN! # oltiin kirjoitettu)

Lähteet Rahtu, Toini: Tieteellinen kirjoittaminen. Kielijelppi. Haettu 1.2.2014. kielijelppi.fi/kirjoitusviestinta Kirjoittajan työkalupakki. Kielijelppi. Haettu 1.2.2014. kielijelppi.fi/tyokalupakki