Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön 20.11.2008 Mirjam Kalland.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Advertisements

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelma / Lapsen oikeudet -kampanja | |1T-9196 RKO/JEL, Omnibus Marras
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma Kehitetty Turun yliopistossa Opetusministeriön rahoituksella.
Kaustarin Pienten lasten koulu
Seksuaalinen väkivalta
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
Lapsi ja internet Seppo Mentula
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Soile Alanko Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö Soile Alanko
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Lapsen kaltoinkohtelu sijaishuollossa – tunnistaminen ja puuttuminen
 Ryhmä Länsi ◦ Pelejä pelataan paljon, ongelmaksi asti, mt-ongelmia, poissaolo-ongelmia, ongelmat vanhempien kanssa yhteisymmärryksen löytymisessä ◦
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Aggressiontunne Luento nro 1..
LAPSEN OIKEUDET.
Lapsen oikeus palveluihin – ihmisoikeusnäkökulma , Prof. E. Pirjatanniemi.
Kuva: Lotta Numminen Mitä ovat 2010-luvun toimintatavat ?
Väkivaltatilanteissa toimiminen ja tilanteiden käsittely
Lapsen arjen turvallisuus
HIV-AIDS JA NUORET Arviolta 5,5 miljoonaa hiv- tartunnan saanutta vuotiasta nuorta v Eniten tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Elämänlaatu Mitkä tekijät vaikuttavat nuoren hyvinvointiin?
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Esteettömyys päiväkodeissa koulutuspäivä
NUORTEN SEKSUAALI- KASVATUS JA SEKSUAALITERVEYS
Kuraattorin näkökulmia Simo Säippä
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
1 Lastensuojelun tieto lapsesta - Mille tiedolle tuki ja työskentely rakentuu? Tuula Kivistö-Pyhtilä kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Lasten väkivaltakokemukset perheessä Mikko Oranen XI Lähisuhde- ja perheväkivaltaa työssään kohtaavien valtakunnallinen verkostofoorumi Oranen.
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö katsaus, tutkimustietoa ilmiöstä K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät
Väkivalta lapsiperheissä Valtakunnallinen väkivaltatyön foorumi Yliopistonlehtori Noora Ellonen Tampereen yliopisto
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
Lapsiin kohdistuva seksuaalirikollisuus Suomessa Työskentely seksuaalisesti hyväksikäytettyjen lasten ja nuorten kanssa Yliopistonlehtori Noora.
Lapseen kohdistuva seksuaalinen hyväksikäyttö Tuija Valkonen, Äänekosken perheneuvola, sosiaalityöntekijä Päivi Paavilainen, johtava sosiaalityöntekijä.
"En olekaan ainoa, jolle on tapahtunut tämmöistä” Lapsiperheiden suruleiri kuoleman kohdanneiden perheiden tukena Tarja Huttunen ja Hanne Malkki Espoon.
Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyvä nuori EFCAP Marja Työläjärvi.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
Kysely koulukuljetusten järjestelystä lukuvuonna
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Sisarussuhteet uusperheissä
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Konfliktialueilla traumatisoituneet lapset ja nuoret Suomessa
Huoltajien, henkilöstön ja yhteistyökumppanien ajatuksia yhteistyöstä varhaiskasvatuksessa Luottamus huoltajien ja henkilöstön välisessä yhteistyössä on.
Nuoret aikuiset.
LASTEN OIKEUDET.
Väkivalta ja kouluyhteisö
Väkivalta ja kouluyhteisö
Maailmassa joka kuudes lapsi asuu keskellä sotaa tai konfliktia
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Kokemuksia valmistavan inklusiivisesta mallista meidän koulussa
Opiskeluhuollon palvelut
Lasten ja nuorten seksuaalinen kaltoinkohtelu ja väkivalta
Päivi Arvonen Pois kadulta!.
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland

Viranomaisten velvollisuus suojella lasta kaikenlaiselta väkivallalta, vahingoittamiselta, laiminlyönniltä ja hyväksikäytöltä lapsen oikeuksien yleissopimuksen 19 artikla: Sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin asianmukaisiin lainsäädännöllisiin, hallinnollisiin, sosiaalisiin ja koulutuksellisiin toimiin  suojellakseen lasta kaikenlaiselta ruumiilliselta ja henkiseltä väkivallalta, vahingoittamiselta ja pahoinpitelyltä, laiminlyönniltä tai välinpitämättömältä tai huonolta kohtelulta tai hyväksikäytöltä, mukaan lukien seksuaalinen hyväksikäyttö,  silloin kuin hän vanhempansa, muun laillisen huoltajansa tai kehen tahansa muun hoidossa. Tällaisten suojelutoimen tulisi tarvittaessa sisältää tehokkaita menetelmiä sosiaalisten ohjelmien perustamiseksi, joiden avulla  lasta ja hänestä huolehtivia henkilöitä tuettaisiin, samoin kuin  menetelmiä edellä kuvattujen lasten pahoinpitelytapausten ehkäisemiseksi, tunnistamiseksi, raportoimiseksi, käsiteltäväksi saattamiseksi, tutkimiseksi, hoitamiseksi ja jatkoseurannaksi sekä tarvittaessa oikeuslaitoksen asiaan puuttumiseksi.

Miksi tämä on niin tärkeää?  Kaikki tutkimukset yksimielisiä siitä, että väkivallan kokeminen ja näkeminen vahingoittaa lapsen kehitystä, ja sillä on kauaskantoisia vaikutuksia lapsen fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen sekä lapsuudessa, nuoruudessa että aikuisuudessa

Lapsella oikeus turvalliseen ja rauhalliseen kasvuympäristöön  Koti kasvuympäristönä  Päiväkoti, koulu ja muu lähiympäristö  Mediaympäristö

Lasten kokemukset väkivallasta Tutkimusten mukaan (Ellonen, Kääriäinen, Salmi & Sariola 2008) väkivalta tapahtuu tavallisimmin kotona ja koulussa  Tekijänä useimmiten ikätoveri – 29% kokenut ikätoverin/sisaruksen fyysistä väkivaltaa  Perheen aikuiset noin joka kymmenennessä tapauksessa

Kotona koettu ja nähty väkivalta  Fyysinen kuritus puolittunut 20 vuodessa (joka kolmas 9. luokkalainen ja joka viides 6. luokkalainen kokenut fyysistä kuritusta)  Vakavan väkivallan määrä pysynyt samana (parin prosentin luokkaa)  Kuritusväkivaltaa kokevat lapset myös näkevät todennäköisemmin kotonaan muuta väkivaltaa (15%)

Väkivalta sähköisissä viestimissä  9. luokkalaisista työtöistä 32 % ja pojista 16% on kokenut seksuaalista häirintää ja ehdottelua internetissä  Saman ikäisistä 4% kokenut uhkailua tekstiviestillä  Kiusaamista tekstiviestillä 22% 6. luokkalaisista tytöistä ja 14% pojista

Mediaympäristö  Lapsi kohtaa väkivaltaa eri muodossa myös virtuaalimaailmassa  Lapsi on väkivallan tekijä peleissä  Viihdeväkivallan vaikutukset lasten ja nuorten mielenterveyteen  Lasten ja nuorten moraalinen ja eettinen kasvatus kaupallisten intressien käsissä?

Lopuksi  Aikuisten tehtävä on huolehtia lapsen oikeudesta fyysiseen ja psyykkiseen koskemattomuuteen  Yhteisöllisyyttä ja yhteistä vastuuta tarvitaan paitsi reaalimaailmassa, myös virtuaalimaailmassa