TUKEA SEKSUAALISUUDEN TOTEUTTAMISEEN

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

Nuoret, ulkopuolisuus ja minäpystyvyys
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
Taitojen johdonmukaista, systemaattista, pitkäjänteistä opettelua ja harjoittelua. Fyysiset taidot Psyykkiset taidot Ainakin taitolajeissa psyykkinen.
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
IKÄÄNTYVÄN SEKSUAALISUUS JA SIIHEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
Kuntoutusohjaus pienen lapsen perheelle
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Naisasialiike.
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Puhutaan seksuaalisuudesta / seksistä yhdessä asiakkaiden kanssa Järvenpää Leila Hammarberg, th, seksuaali- ja pariterapeutti.
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
Oriveden Kokoomus ry Seurakuntavaaleja vietetään vasta syksyllä, mutta jo alkuvuodesta on tehty päätöksiä koskien esimerkiksi ennakkoäänestyspaikkoja.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN AJOTAIDON YLLÄPITO: JATKOKOULUTUSINTERVENTIO JA SEN SEURAUKSET MYÖHEMPÄÄN AJAMISEEN Seurantatutkimuksen jatkovaihe Tiina Rämet.
Mitä on hijab: alistamista vai vapautusta?
SEKSUAALISUUDEN TOTEUTTAMINEN IKÄÄNTYESSÄ
Suomalaisen avun maisemakuvaa Dos., akatemiatutkija Anne Birgitta Pessi, HY , Kansalaisareena.
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmän kalvosarja: Lapsen erokriisi
 Ryhmä Länsi ◦ Pelejä pelataan paljon, ongelmaksi asti, mt-ongelmia, poissaolo-ongelmia, ongelmat vanhempien kanssa yhteisymmärryksen löytymisessä ◦
Pitkää työuraa! Ikääntyminen ja työelämän laatu Euroopan unionissa
Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi 2005 Minna Viuhko Otus rs
Aihe: 30 Asiaa 30 asiaa, jotka olemme oppineet pornoleffoista.
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
T U T K I M U K S E N V A L O S S A Tunne- ja vuorovaikutustaitojen oppiminen ja käyttäminen Tapaustutkimus Lions Quest –kouluttajien ja opettajien kokemuksista.
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Valmentajana kehittyminen
Syöpä ja seksuaalisuus
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Sosiaalinen syrjäytyminen
Jyväskylän kristillinen opisto
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Hanna Tammi.  osa ihmisyyttä elämän alusta - sen loppuun  muuttuu koko elämän kaaren ajan, eikä ole koskaan valmis  on vahvasti kokemuksellinen.
Nainen ja seksi eri ikävaiheissa. Vanhan sanonnan mukaan nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana. Mutta vaikka alle parikymppinen neito onkin ulkoisesti.
Organisaatioiden muutosvalmius nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä Organisaatioiden muutosvalmius nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä Arna.
Seksuaaliterveys Seksuaaliterveys terveydenedistämisen osana Haija Kankkunen Terveydenhoitaja (Yamk), seksuaalineuvo ja
PERHEVÄKIVALTA tte. Mitä perheväkivalta on?  Fyysinen: kurittaminen, potkiminen, lyöminen  Henkinen: sanallista alistamista, nolaamista ja vapauksien.
Vanhusneuvostojen seminaari Oulu Vanhustyön pastori Markku Palosaari.
Sosiaalisen median hyödyntäminen ja kehittäminen nuorille suunnatuissa sosiaalipalveluissa Case: nuorten Facebook-palveluohjaus Oulussa Saila Lähteenmäki,
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
LÄHEISRIIPPUVUUS PÄIHDEONGELMAISEN NAISEN PARISUHTEESSA Saara Ketolainen Päihde-ja seksuaaliterapeutti Terapeuttipiste Oy
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Mielenterveyden häiriöt
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
Sosiaaliturva erityistilanteet
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
NAISTEN TERVEYSILTA Seksuaaliterveys
Sukupuolivaikutukset vammaispalveluissa
Asiaa itsemurhasta Tilastoja Itsemurhariski
Esityksen transkriptio:

TUKEA SEKSUAALISUUDEN TOTEUTTAMISEEN pirjo ojala kyamk 2004

Miten tukea toisiamme? 2. Nauti ja anna kumppaninkin nauttia. Pysähdy tuntemaan toisen ihon kosketus, kuuntele kehoasi Ikä antaa ymmärrystä itseä ja muita kohtaan. Oman ja kumppanin ikääntymisen hyväksyminen olennaista. Etsikää piilossa olevat seksuaalisuuden voimavarat. Etsiminen vaatii seikkailumieltä, mielikuvitusta ja tiedon hakua. Seksuaalisuuden ymmärtäminen laajemmin, ei vain yhdyntänä ja seksinä. pirjo ojala kyamk 2004

Miten tukea... 3. Hienotunteinen huumori keventää ilmapiiriä ja lievittää jännitystä Keskusteluyhteys voi olla vaikeaa asioista, joista on kenties vaiettu vuosikymmeniä. Yrittäkää. Seksuaalisuus on oikeus, ei velvollisuus. Jos seksi ei maistu, siihen on oikeus, mutta jos mieli tekee, on myös oikeus hakea apua (kts. Immonen 1999.) pirjo ojala kyamk 2004

Lähiympäristö 4. Seksuaalikulttuuri muuttuu suurten ikäluokkien jäädessä eläkkeelle, kun vanhuuden haittoja vähennetään ja eletään viriiliä kolmatta ikää Median välittämä kuva korostaa aktiivisuutta ja toiminnallisuutta, myös ikääntyessä Aikuisten lasten ja lähiympäristön hyväksyntä saatava myös uusille suhteille, jotka ovat paremmin mahdollisia tehokkaiden erektiolääkkeiden myötä. Keski-ikäisten lasten vaikea soveltaa avoimempaa suhtautumistaan omiin vanhempiinsa. pirjo ojala kyamk 2004

Apua ja tukea seksuaalisuuden toteuttamiseen 5. Seksuaalineuvonnan ja –ohjauksen ottaminen osaksi ihmisen hyvinvointia ja terveyttä Hoidettaessa naista tai miestä tulisi hoitaa aina myös hänen seksuaaliterveyttään, iästä riippumatta. Laitoksessa tulisi auttaa ikääntyviä pukeutumaan kauniisti ja hoitaa heidän ulkonäköään (kts. Kiviluoto 2000, 309.) Tiedon lisääminen vähentämällä myyttejä ja ennakkoluuloja ikääntyvän aseksuaalisuudesta. (kts. Hervonen, Pohjolainen & Kuure 1998.) pirjo ojala kyamk 2004

Apua ja tukea… 6. Miehille on tarjolla erektiolääkkeitä, mutta ongelma voi olla kumppanin haluttomuus, kun naisilla ei vastaavia lääkkeitä ole tarjolla. Erityisesti vuosien tauko yhdynnöissä aiheuttaa naisella emättimen lyhenemisen vaihdevuosien jälkeen. Yhdynnät aloitettava varovaisesti. Ohjeita annettava myös lantionpohjalihasten vahvistamiseen. Itsetyydytyksen puheeksi ottaminen ikääntyvien kanssa pirjo ojala kyamk 2004

Apua ja tukea… 7. Seksuaalisuuden ilmaisemisen mahdollisuudet laitoksissa lähtevät työntekijöiden asenteista ja halusta sekä oman ja ikääntyvän ihmisen seksuaalisuuden hyväksymisestä Kuunteleminen ja myötäelävä läsnäolo, myös kumppanin huomiointi Huomion kiinnittäminen positiivisiin puoliin ja mahdollisuuksiin, ei vain ongelmiin Kosketus ja fyysinen kontakti osana hoitoa ja huolenpitoa pirjo ojala kyamk 2004

LÄHTEET TÄSSÄ DIASARJASSA 8. !Hervonen A., Pohjolainen P. & Kuure K. 1998. Vanhene viisaasti. WSOY. Porvoo. I IImmonen S. 1999. Ikäihmisten seksi piilotetaan yhä. Käsi kädessä 4/99, 34-35. IKiviluoto P. 2000. Ikääntyvien seksuaaliterveys. Teoksessa Kontula & Lottes (toim.). Seksuaaliterveys Suomessa. Studia. Tammi. Helsinki. 307-316. pirjo ojala kyamk 2004