Rakentamisen esteettömyyssäännösten uudistaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matkustusstrategia – miten tästä eteenpäin
Advertisements

ENERGIATODISTUS 2013 Mikä muuttuu, mitä todistus kertoo?
Kajaanin kaupunki Rakennusvalvonta, Hannu Leskinen
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
Esteettömyys matkailupalveluissa ISTO –hankkeen seminaari Maarit Siitonen
Korjausrakentamisen energiamääräykset 2012
Hulevesien hallinta Kuopion Saaristo-kaupungissa, EU-hanke
Rakennusvalvonta Rakennuslupa
Esteettömyyttä koskevat säännökset – tulkinta ja kehittäminen
ESKEH-projekti Esteettömyyden arviointimenetelmän ja kartoituslomakkeen kehittäminen RAY:n rahoitus 2007 – 2008 Helsingin kaupungin rahoitus (Helsinki.
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
1 Invalidiliitto 1 Esteettömyysprojekti Tavoite: • lisätä osaamista ja tietoa rakennetun ympäristön esteettömyydestä Kolme vastuualuetta – kolme asiantuntijaa.
Asuntosektorin näkymiä ja tarpeita -erityisesti uuden hallitusohjelman valossa Ylijohtaja Hannu Rossilahti Valtion asuntorahasto Taloyhtiö 2007 –seminaari.
PORI Taloyhtiöiden info-ilta Tapio Kallioinen Projektipäällikkö Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.
Suunnittelijaseminaari MPK 1 Kommenttipuheenvuoro: Jätevesisuunnitelman laadun merkitys lausunnon antamisen ja valvonnan kannalta Mari Pihlaja-Kuhna.
Maankäytön ja kaavoituksen suhde vesiensuojeluun Itämeri –foorum Anne Kumpula Turun yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta.
Lahden kaupunki Tekninen ja ympäristötoimiala Yhdyskuntasuunnittelun teemaryhmä MAL:n yhteensovitus (7 §) Kaavoitus ja maapolitiikka Kiinteistönmuodostus,
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
Rakennusmääräyskokoelma F-osa
Lounais-Suomen aluehallintovirasto,Pirkko Pakkala1 Edunvalvontailta Asumispalvelut Erityishuolto-ohjelmat.
Lupamenettelyt ja valvonta/ erityisryhmien asuminen Aluehallintoviraston toiminnan kannalta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Aila.
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
NOKIAN kaupunki Vammaispalveluohjelma Nokialaiset asuvat viihtyisässä ja turvallisessa kaupungissa. Yhdenvertaisuus.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
TkT Jari Virta kehityspäällikkö Suomen Kiinteistöliitto ry
REFEREE – Rakennusalan asiantuntijaseminaari Katsaus muuttuviin rakentamismääräyksiin Keskiviikko , klo 12:00 – 16:30 WETTERI, Wetterhoffinkatu.
RIL Kosteudenhallinta ja homevaurioiden estäminen - miten hoidetaan? klo Markku Varis.
Näin varmistamme viihtyisät ja turvalliset
KESKI-SUOMEN LIITTO Sepänkatu 4, Jyväskylä TOIMIVAT TYÖMARKKINAT – OSAAJIA JA TYÖPAIKKOJA KESKI-SUOMEEN Rantasipi Laajavuori
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
IDEOITA KEHITTÄMISEEN Rakentamisen laatu
Liikuntaviraston koulutuspäivä
Sisäilmayhdistys ry Sisäilma-asiantuntija Mervi Ahola
Terttu Vainio Pekka Pajakkala VTT
Opiskelijoiden erityinen tuki ammatillisissa oppilaitoksissa Hanna Ilola KL, erityisopettaja Tampereen ammatillinen opettajakorkeakoulu.
HALLINTOKUNNAT JA ESTEETTÖMYYDEN TARVE - HANKE Niina Kilpelä, Kynnys ry.
Hei, katsotaanpa netistä miten pääsen auditorioon! "Esteettömyys oppilaitoksissa" – tietopohja rakennusten opastuksen välineenä Seija Örn, Pohjois-Karjalan.
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Suunnittelija Janne Pölönen, TSV Julkaisutiedonkeruuseminaari 2014
Euroopan talous- ja rahaliitto EMU: Kehitetty jo n. 30 vuotta Ensimmäinen vaihe 1979 => valuuttakurssit Vuonna 1999 kytkettiin 12 maan valuuttakurssit.
Energiavuosi 2014 Sähkö Energiateollisuus ry.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Toteutuuko yhdenvertaisuus kuntien verkkopalveluissa? Selkokieliseminaari Kuntatalo Sami Älli Kehitysvammaliitto / Papunet verkkopalveluyksikkö.
Lähde: Tilastokeskus, neljännesvuositilinpito
Helsingin rakennuslautakunnan linjanvetoja esteettömyysasioissa
HELSINKI KAIKILLE Verkostoseminaari Raimo K. Saarinen Kaupungininsinööri Ohjausryhmän puheenjohtaja Helsinki kaikille -projekti.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia 1 Sosiaali- ja terveydenhuollossa asioinnin esteettömyysluokitus Sari Valjakka,
HELSINKI KAIKILLE Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve -hanke luotu työmenetelmä, jonka avulla saadaan kattavat ja yksityiskohtaisemmat ohjeet siitä,
VAMPO – PÄÄTÖSSEMINAARI ESTEETTÖMYYS JA SAAVUTETTAVUUS- LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN HAVAITSEMAT VAIKUTUKSET.
Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä Erja Väyrynen Yliarkkitehti Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto VAMPO-päätösseminaari,
Invalidiliitto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä - kommenttipuheenvuoro Niina Kilpelä, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus.
1 Korjausrakentamisen strategian toimeenpano Korjausrakentamisen koulutuksen tila ja kehityssuunnat -iltapäiväseminaari Juha-Pekka Maijala.
Ajankohtaista rakentamisen säädösmuutoksista Teppo Lehtinen Rakennusneuvos SPEK Palonehkäisyn perinnepäivät
Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,
VAMPO:n seuranta 2012 VANE Jouko Kokko.
Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen Turun yliopistossa
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
HTT / TEKNINEN RYHMÄ ENERGIATEHOKKUUS- MÄÄRÄYKSET
796/2017 Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Rakennuksen sisäilmasto ja ilmanvaihto
Rakentamisen ajankohtaisseminaari 2018 Ympäristömisteriön asetus rakennusten paloturvallisuus
Kimmo Tiilikainen, asunto-, energia- ja ympäristöministeri
Esteettömyyden huomioiminen Kaisa-talohankkeessa
Esteettömyystyötä Helsingin yliopistossa
Kommenttipuheenvuoro
Esityksen transkriptio:

Rakentamisen esteettömyyssäännösten uudistaminen Erja Väyrynen Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto 25.11.2014 Iiris-keskus, Helsinki

Sisältö Rakentamisen sääntelyn keskeiset periaatteet ja ajankohtaiset muutostarpeet Esteettömyyteen velvoittavat säännökset Koko Rakentamismääräyskokoelma uudistuu Esteettömyyttä vauhdittavat tekijät Esteettömyyssäännösten kehittämistarpeita

Rakentamisen säännökset muutostilassa 2010-luvulla Perustuslaista johtuvia tarkistustarpeita Muutokset maankäyttö- ja rakennuslakiin Muutokset Suomen rakentamismääräyskokoelmaan ja sen rakenteeseen Muita säännösten tarkistustarpeita Rakentamismääräyskokoelman osat uudistuvat keskimäärin 5 – 7 vuoden välein Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisarviointi 2011-2013 EU:n direktiivien toimeenpano Erja Väyrynen 25.11.2014

Sääntelyn lähtökohdat säilyvät Rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan säännösten ja myönnetyn luvan mukaisesti Rakennusvalvontaviranomainen valvoo rakennustoimintaa yleisen edun kannalta ja osaltaan huolehtii, että rakentamisessa noudatetaan MRL:a Rakentamiselle asetettavat olennaiset tekniset vaatimukset nyt MRL:ssa (voimaan 1.1.2013) ja tarkemmin asetuksissa Kunnan rakennusvalvontaviranomaisella laaja soveltamis- ja harkintavalta

2. Esteettömyyteen velvoittavat säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 117 § 3 mom: "Rakennuksen tulee olla tarkoitustaan vastaava, korjattavissa, huollettavissa ja muunneltavissa sekä, sen mukaan kuin rakennuksen käyttö edellyttää, soveltua myös sellaisten henkilöiden käyttöön, joiden kyky liikkua tai toimia on rajoitettu."

Olennaiset tekniset vaatimukset / esteettömyys Uusi MRL 117 e § (voimaan 1.1.2013) "Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että rakennus ja sen piha- ja oleskelualueet suunnitellaan ja rakennetaan niiden käyttötarkoituksen, käyttäjämäärän ja kerrosluvun edellyttämällä tavalla siten, että esteettömyys ja käytettävyys otetaan huomioon erityisesti lasten, vanhusten ja vammaisten henkilöiden kannalta."

Suomen rakentamismääräyskokoelma Kulkuyhteydet Tasoerot Hygieniatilat Kokoontumistilat Majoitustilat F1 Esteetön rakennus F2 Rakennuksen käyttöturvallisuus Porras Luiska, tasanne Kaide ja käsijohde Valoisuus ja valaistus Lattiapinnat Ovet ja portit Kulkukorkeus Hissit, liukuportaat Sisätilojen turvavarusteet Ulkotilojen turvallisuus G1 Asunto- suunnittelu Tilat ja varustus Ovet ja kulkuaukot Kulkuyhteydet

2. Koko Rakentamismääräyskokoelma uudistuu

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA (2013) A YLEINEN OSA A1 Rakentamisen valvonta ja tekninen tarkastus Määräykset ja ohjeet 2006 A2 Rakennuksen suunnittelijat ja suunnitelmat Määräykset ja ohjeet 2002 A4 Rakennuksen käyttö- ja huolto-ohje Määräykset ja ohjeet 2000 A5 Kaavamerkinnät Määräykset 2000 B RAKENTEIDEN LUJUUS B1 Rakenteiden varmuus ja kuormitukset Määräykset 1998 B2 Kantavat rakenteet Määräykset 1990 B3 Pohjarakenteet Määräykset ja ohjeet 2004 B4 Betonirakenteet Ohjeet 2005 B5 Kevytbetoniharkkorakenteet Ohjeet 2007 B6 Teräsohutlevyrakenteet Ohjeet 1989 B7 Teräsrakenteet Ohjeet 1996 B8 Tiilirakenteet Ohjeet 2007 B9 Betoniharkkorakenteet Ohjeet 1993 B10 Puurakenteet Ohjeet 2001 C ERISTYKSET C1 Ääneneristys ja meluntorjunta rakennuksessa Määräykset ja ohjeet 1998 C2 Kosteus Määräykset ja ohjeet 1998 C4 Lämmöneristys Ohjeet 2012 D LVI JA ENERGIATEHOKKUUS D1 Kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistot Määräykset ja ohjeet 2007 D2 Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto Määräykset ja ohjeet 2012 D3 Rakennusten energiatehokkuus Määräykset ja ohjeet 2012 D4 LVI-piirrosmerkit Ohjeet 1978 D5 Rakennuksen energiankulutuksen ja lämmitystehontarpeen laskenta Ohjeet 2012 D7 Kattiloiden hyötysuhdevaatimukset Määräykset 1997 E RAKENTEELLINEN PALOTURVALLISUUS E1 Rakennusten paloturvallisuus Määräykset ja ohjeet 2011 E2 Tuotanto- ja varastorakennusten paloturvallisuus Ohjeet 2005 E3 Pienet savuhormit Ohjeet 2007 E4 Autosuojien paloturvallisuus Ohjeet 2005 E7 Ilmanvaihtolaitosten paloturvallisuus Ohjeet 2004 E8 Muuratut tulisijat Ohjeet 1985 E9 Kattilahuoneiden ja polttoainevarastojen paloturvallisuus Ohjeet 2005 F YLEINEN RAKENNUSSUUNNITTELU F1 Esteetön rakennus Määräykset ja ohjeet 2005 F2 Rakennuksen käyttöturvallisuus Määräykset ja ohjeet 2001 G ASUNTORAKENTAMINEN G1 Asuntosuunnittelu Määräykset ja ohjeet 2005 33 eri osaa nykyisin Erja Väyrynen 25.11.2014

Nykyisen rakentamismääräyskokoelman kaikki osat uusitaan vuoden 2017 loppuun mennessä Velvoittavat säännökset ja ei-velvoittavat ohjeet erotetaan selkeästi toisistaan Jaetaan kokonaisuuksiin olennaisten teknisten vaatimusten mukaisesti (117 a – g §) Säännökset tarpeen mukaan erikseen myös korjausrakentamisesta  tavoitteena joustava soveltaminen kohteen ominaisuuksien ja erityispiirteiden huomioon ottamiseksi Säännösten kokonaismäärä vähenee Ohjeita, oppaita ja koulutusta yhtenäisen soveltamisen tueksi

4. Esteettömyyttä vauhdittavat tekijät

Yhdenvertaisuutta edistetään YK:n vammaisyleissopimus Suomi allekirjoittanut sopimuksen 2007, ratifiointi vielä kesken mutta on nykyisessä hallitusohjelmassa (EU ratifioinut tammikuussa 2011) runsaasti velvoitteita vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi: kaikille sopiva suunnittelu (universal design), esteettömyys rakennetussa ympäristössä eläminen itsenäisesti ja osallisuus yhteisössä EU:n yhdenvertaisuusdirektiivi valmisteilla, tavoitteena yhdenvertaisuus riippumatta mm. iästä tai vammaisuudesta käsittelee mm. palvelujen saavutettavuutta, esteettömyyttä ja kohtuullista mukautusta yhdenvertaisuuden kannalta Vammaispoliittinen ohjelma VAMPO 2010-2015 työkalu YK:n sopimuksen toimeenpanoon + seurantaan esteettömyystoimet yhteistyössä YM, LVM, OKM

Korjausrakentamisen nousu Valtaosa 1960- ja 1970-lukujen kerrostaloista peruskorjausiässä Esteettömyys on yksi Korjausrakentamisen strategian 2007-2017 painopisteistä Esteettömyyden parantamista tulisi aina harkita korjaushankkeen yhteydessä, vaikka määräykset eivät vielä velvoita siihen Selvitys rakennetun ympäristön esteettömyyden tilasta, jotta voidaan arvioida korjaustarpeen määrä Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman tavoitteena kotona asuminen mahdollisimman pitkään: olemassa olevan asunto- ja rakennuskannan korjaaminen keskeistä Valtion tuet edistävät hissirakentamista, asuntojen korjaamista sekä rakennuskannan esteettömyyttä

Väestörakenteen muutos ja asumisen ratkaisut 2,3 milj. henkeä 80+ v = lähi- , tuki- ja kotipalvelut, palveluasuminen 65-79 v = asunnon korjaus esteettömäksi / muutto esteettömään asuntoon, lähi-, tuki- ja kotipalvelut 55-64 v = ennakointi / varautuminen, muutto esteettömään asuntoon

Miljoona esteetöntä asuntoa 2030 asuntojen määrä 16 16

Esteettömien asuntojen osuus 2030 Miljoona esteetöntä asuntoa 2030 asuntojen määrä 3 300 000 2 800 000 1 000 000 Koko asuntokanta Ei-esteettömät asunnot 30% Esteettömät asunnot 10% 17 17

Esteettömyyden rakennuskustannuksia arvioitu YM:n tilaama raportti "Esteetön kerrostalo tehokkaasti ja kestävästi" Haastateltu kaavoittajia, tilaajia, suunnittelijoita, rakennusvalvonnan edustajia sekä urakoitsijoita Tuoreiden kerrostalokohteiden esteettömyyden arviointi Esteettömien ratkaisujen rakennuskustannusten arviointi läpinäkyvästi todellisten keskimääräisten yksikköhintojen perusteella Esimerkkilaskelman tulokset: (Huom! Tulokset valmistuvat vasta viikolla 48)

5. Esteettömyyssäännösten kehittämistarpeita

Esteettömyyssäännösten uudistaminen Tavoitteet yhdenvertaisuuden edistäminen kaikille sopivan, turvallisen ja esteettömän asuntokannan riittävyyden varmistaminen RakMk-uudistuksen yhteiset tavoitteet selkeä ja käytännöllinen sääntely velvoittavat säännökset ja ei-velvoittavat ohjeet erotetaan toisistaan korjausrakentamiselle omat säännökset säännösten yhtenäisempi soveltaminen Esi-selvitykset Verkoston kokoaminen Yhteinen ymmärrys tavoitteesta Verkosto- työskentely Luonnosten testaaminen Muutokset, täydennykset Tulokset ja viestiminen 2014 2015 2016

Esitettyjä kehittämistarpeita Esteetön ja turvallinen rakennettu ympäristö Eri osien (F1, F2, G1) parempi koordinointi Korjausrakentamista varten omat säännökset Kuulo- ja näkövammaisten tarpeet paremmin huomioon Kaavoituksen merkitystä korostettava Säännöksiä autopaikoista ja ulkoalueista Lisää kuvitusta soveltamisen tueksi Selkeämpiä mitoitusohjeita Rakennuttajille ja suunnittelijoille tietoa hyvistä käytännöistä

Valistunut tilaaja, hyvä suunnittelu ja huolellinen toteutusketju Esteetön ja turvallinen rakennettu ympäristö Eri osien (F1, F2, G1) parempi koordinointi Korjausrakentamista varten omat säännökset Kuulo- ja näkövammaisten tarpeet paremmin huomioon Kaavoituksen merkitystä korostettava Säännöksiä autopaikoista ja ulkoalueista Lisää kuvitusta soveltamisen tueksi Elämisen laatua kaikille Selkeämpiä mitoitusohjeita Rakennuttajille ja suunnittelijoille tietoa hyvistä käytännöistä