Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Advertisements

Monikanavainen Kesko ja K-ryhmä
Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Lieksan kaupungin maaseutu
Perunantuotannon ajankohtaisseminaari Yyterissä Esa Hiiva
Taloustutkijan terveiset hallitusohjelman valmisteluun Pasi Holm Pellervon Päivä
Elämää ja elinvoimaa maaseudulla
Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
Kotimainen ruoka ja yhteiskuntavastuu Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MTK.
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Tilastotietoa yrittäjyydestä ja PK-yrityksistä Suomessa
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Mökkiläiset rautakaupan näkökulmasta
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Rauno Vanhanen | Marjaana Aarnikka0 Yrittäjyyttä ja yritysten kasvua edistettävä.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Hallitusohjelmaodotukset yrittäjyyden edistämiseksi Yrittäjävaltuuskunnan kokous PK-johtaja Pentti Mäkinen.
Elävä kaupunkikeskusta ry:n strategia 2010 – 2015 (viimeistely) Esitys hallituksen kokoukselle Strategiaryhmän valmisteluun perustuva toiminnanjohtaja.
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
Green Care – hyvinvointia maaseutuympäristöstä
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Tykkimäki -brändi. Brändisisältö Tykkimäk i Brändisisältö Tykkimäk i Omistajien tahtotila.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
KANSAINVÄLINEN HARJOITTELU OSANA OPINTOJA Bolognan vanavedessä – seminaari, Turku Helli Kitinoja Kansainvälisten asiain päällikkö Seinäjoen ammattikorkeakoulu.
Energinen Suomi.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
PANK – seminaari Tekninen valiokunta Tekninen valiokunta Pitkän tähtäyksen tavoite Luodaan ja parannetaan edellytyksiä asfalttiteknologian ja.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
MAINOSTAJIEN LIITTO MARKKINOINTIVIESTINNÄN PANOSTUSTEN KEHITTYMINEN LOPPUVUONNA 2004 VERRATTUNA ALKUPERÄISEEN BUDJETTIIN SALDO MAINOSBAROMETRI.
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
Yrityskysely 2012 Sähköpostikyselyjä lähetettiin 426 kpl (v.2011:502 kpl) Vastauksia 255 kpl(v. 2011:454 kpl) Vastausprosentti: 60%(v. 2011:
Seutukaupunki Mikkelin edustajan puheenvuoro. Uusi hallitus uudistaa kuntarakenteen.
ProAgriaYrityspalvelut Menestyksen mahdollisuuksia ProAgrian palvelut ovat investointeja tulevaisuuteen.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Järjestöt toimijoina kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Lahti, Fellmanni Marja Vuorinen Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
MANNER-SUOMEN MAASEUTURAHASTO
MAASEUTUPOLIITTINEN SELONTEKO MAASEUTUPOLIITTINEN KOKONAISOHJELMA ”Maaseutu – hyvinvoinnin lähde” Valmisteluprosessi ja.
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
1 yli miljoonan suomalaisen kansalaisjärjestö liikuntajärjestöjen palvelu-, yhteistyö- ja kattojärjestö tärkein tehtävä on liikunnan ja urheilun.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Yrittäjyys maaseudulla Kevät Maaseudun merkitys Maaseudun merkityksen uskotaan kasvavan tulevaisuudessa Maaseudun kehittämistä kannatetaan vahvasti.
Metallien jalostus Suomessa Ennakkotiedot vuoden 2014 kehityksestä.
Nelostieseminaarin loppusanat Eduskunta Samuli Pohjamo Maakuntahallituksen puheenjohtaja.
Luonnonvara- ja ympäristöalan tulevaisuus ja koulutuksen muutostarpeet Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivä,
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Teuvo Aro Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Tampereen alueen palvelurakennukset energiatehokkaiksi ”TAPRE”
Itä-Suomen ESR- ohjelman toteutus TE-keskuksien näkökulmasta Itä-Suomen ESR- päivät Kirsi Vainikainen Pohjois-Savon TE-keskus.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Taloustilanne at.
Kestävää kasvua ja työtä
Talouden kehitys ja arvio vuoden 2015 kehityksestä
Hyvinvointialan näkymiä Lapissa OSUVA –klusterin kertomana Sirkka Saranki-Rantakokko THM, HTT.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
OP Ryhmän tutkimussäätiön teemapäivä Vallila Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Raha- ja talouspolitiikka pitkittyneessä 0-kasvun ja 0-koron.
Tuulivoimaa meidänkin kuntaan? Kuntavaalit 2017
Lähis-opas julkisille keittiöille
Toimialajohtaja Marita Lehikoinen
Maatalouden ja ruoantuotannon yhteiskuntavastuun taustalla ovat mm.
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Esityksen transkriptio:

Maaseutuyrittäjyys 2011 Maaseudun vihreää kasvua Ruokaa ja lämpöä Hyvinvointia ja virkistystä

MTK:n Valtuuskunta Minna-Mari Kaila Maaseutuyrittäjyys Suomen suhteelliset vahvuudet löytyvät maaseudulta: rikkaat luonnonvarat, puhdas luonto ja avaruus. Meillä on maaseudulla muuhun Eurooppaan verrattuna selkeä kilpailuetu. Maaseudun yrittäjyyden edistäminen ei saa jäädä kasvukeskusten kehittämisen jalkoihin. Maaseudun nopea rakennemuutos edellyttää vahvaa panostusta maaseudun muun yritystoiminnan edistämiseen ja edunvalvontaan. Yleinen taloustilanne – leikkaukset ja veronkorotukset Kuntauudistus Kunnallisvaalit Ohjelmakausien valmistelu: maaseutupolitiikka (MMM) ja rakennerahastot (TEM)

MTK:n Valtuuskunta Minna-Mari Kaila Maaseutuyrittäjyys Palveluiden, toimivien tietoliikenneyhteyksien, teiden, rautateiden ja lentoyhteyksien kehittäminen/ylläpito on edellytys maaseudun elinvoimaisuudelle. Tämä yhteinen tarve kaikille maaseutualueiden asukkaille. Byrokratian, lainsäädännön ja yrityksille aiheutuvan hallinnollisen taakan vähentäminen ja niistä aiheutuvien kustannusten kohtuullistaminen haasteena.

MTK:n Valtuuskunta Minna-Mari Kaila Suomessa on lähes monialaista maatilaa, joiden osuus kaikista tiloista on vakiintunut noin kolmannekseen

MTK:n Valtuuskunta Minna-Mari Kaila Monialaisten maatilojen lukumäärän kehitys

MTK:n Valtuuskunta Minna-Mari Kaila MAASEUDUN YRITYSTOIMINTA Maaseudun Aktiivitilat pienyritykset tilaa kappaletta Monialaiset maatilat tilaa Maatilojen yhteydessä toimivat pienyritykset noin 8000 kappaletta

MTK:n Valtuuskunta Minna-Mari Kaila Maaseutuyrittäjyydessä on kasvun paikkoja UUSIUTUVA ENERGIA: Tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian osuus 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää panostusta energiayrittäjyyteen ja uusia yrityksiä. KONEYRITTÄJYYS: tilakoon kasvaessa urakointipalveluiden tarve lisääntyy. Tienhoito, mökkitalkkarit, maisemayrittäjyys jne. HEVOSYRITTÄJYYS: Yritysten määrä kasvussa, harrastajat lisääntyneet. Kasvua erityisesti isojen kaupunkien läheisyydessä.

MTK:n Valtuuskunta Minna-Mari Kaila Maaseutuyrittäjyydessä on kasvun paikkoja MAASEUTUMATKAILU: Kasvunäkymät ovat hyvät, kasvua etenkin ulkomailta. GREENCARE –hoivapalvelut: Alalla on paljon mahdollisuuksia uudelle yrittäjyydelle (väestön ikääntyminen). Konsepti tuotteistettava ja tunnettavuutta lisättävä ELINTARVIKEYRITTÄJYYS: Ruoka: laatu ja alkuperä kiinnostavat kuluttajia entistä enemmän. Lähiruoka ja luomutuotanto nosteessa.

MTK:n Valtuuskunta Minna-Mari Kaila HAASTEET: Uusiutuvan energian tukien joutuminen leikkauslistoille. Veronkorotuspaineet (kiinteistövero, polttoaineverot, arpajaisvero…) ja kotitalousvähennyksen heikentäminen Maatilamatkailun ja GreenCare –toiminnan tuotteistaminen tunnetuksi tekeminen Sukupolvenvaihdokset ongelmana kaikilla yrityksillä, myös maatiloilla Miten yrittäjät ja asiakkaat löytävät toisensa? Miten annetaan oikea kuva maataloudesta ja ruuantuotannosta kuluttajille. Kuluttajaviestintä.

MTK:n Valtuuskunta Minna-Mari Kaila Hankintalaki / Julkiset hankinnat ­Julkisten elintarvikehankintojen volyymi on valtava; esimerkiksi kunnallisissa ruokapalveluissa syödään vuosittain yli 400 miljoonaa ateriaa. ­Paikallisen tuotannon suosiminen tuo parantaa aluetaloutta -> tiedotus ­Hankintalakia tullaan uudistamaan tällä hallituskaudella ­Lakia tulisi muuttaa siten, että hankintapäätöstä tehdessään ostajalla olisi velvollisuus ottaa huomioon muitakin arvoja kuin hinta. ­tuoteturvallisuus, terveellisyys, tuotantotapojen hyväksyttävyys, säällisten työehtojen noudattaminen koko tuotantoketjussa, ympäristöystävällisyys jne. ­Uudistettu hankintalaki voi antaa suomalaiselle maaseutuyrittäjyydelle nykyistä reilumman kilpailuaseman.

KIITOS!