Kaivostoiminta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vastuullisen kaivosteollisuuden elementit case talvivaara Harri Natunen / Kuopion Hiippakunnan hiippakuntavaltuusto.
Advertisements

Prosessiteollisuus monessa mukana.
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Metallit Kuva :
Pelisilmää asiakaskohtaamisiin Mikko Ojanen. Kauraa • Valitsin kirjan hiljattain pidetyillä myyntipäivillä buukattuja tapaamisia varten. • Asiakastapaamisia.
Muovijätteen ympäristöseuraukset
Talvivaara osakaskunnan näkökulmasta. Talvivaaran lupaukset  Ympäristöystävällinen uusi bioliuotus, jossa bakteerit toimivat veden kanssa  Ei tule mitään.
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Metsä Tieto Osaaminen Hyvinvointi Metsien kestävä ja monipuolinen käyttö luo pysyvän pohjan suomalaisten hyvinvoinnille Metla yhdistyy Maa- ja elintarviketalouden.
Sijainti Kevitsan kaivos sijaitsee Lapissa Sodankylän kunnan alueella
Tiheys.
Korroosionesto ja pinnoitustekniikka: korroosioympäristöjä
GHANA…VALTIO AFRIKAN LÄNSIPUOLELLA
Metallien kierrätys.
4. Runsasseosteiset austeniittiset teräslajit
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
Jätteiden lajittelu ja kierrätys
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
VASTUUNTUNTO Ohjaus Käydään eettisiä keskusteluja (oikein, väärin). Kiitetään ja kannustetaan. Kontrolli Tarkastetaan tehtävät ja välineet. Vaaditaan,
PTT:n alueellinen asuntomarkkinakatsaus 2009 Petri Mäki-Fränti
Teräksen valmistus Teräksen ällistyttävät valmistusmäärät Suomi Kiina
Twitterin etusivu Twitterin etusivulta löydät ”Top Tweets”, eli uusimmat tweetit. Etusivulla on myöskin nappi jota painamalla pääsee rekisteröitymissivulle.
Varmuuskopiointi Valtteri, Simo My-tlpt09e Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnilla yleensä tarkoitetaan tapahtumaa, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan.
Metallurgiset liuosmallit: WLE-formalismi
@Virtuaaliammattikorkeakoulu 1 Pientalon 3Dmalli-pilottiaihio Mikkelissä Pientalon 3Dmalli-pilottiaihio Mikkelissä Olli Ilveskoski.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Miksi osittaa ohjelmatMyn1 Miksi osittaa ohjelma C++ -kielessä funktiot voivat olla itsenäisiä tai luokkaan liittyviä funktioita. Funktio on ohjelma, jolla.
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Alumiinin käyttö Esimerkkejä pursotetun alumiinin käytöstä
Metalleja löytyy kaikkialta ympäristöstäsi. Mitä metalliesineitä löydät luokasta? Mieti erilaisia metallien käyttötapoja.
Muovien kierrätys.
25. Noste Tavoitteet ja sisällöt Tiheys Noste
Metallien historiaa.
Tiheys
Metalliseoksia.
Imperialismi Afrikassa
Rikki
5. Sähkökemiaa Oppilastyö: Kaksi eri metallia ioniliuoksessa.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
Kupari Cu.
Ira Ekholm 4A. 1. uutinen Ongelma: Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisiin negatiivisesti * pohditaan ratkaisuja ongelmaan.
Fe Rauta /07/iron.png
Kivihiili. Maailman eniten käytetty sähkötuotannon polttoaine Öljyn jälkeen maailman tärkein energianlähde.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
Esityksen sisältö Esityksessä keskitytään jalostamattomien kaivannais- ja louhintatuotteiden ulkomaankauppaan Kallio- tai maaperästä saatuja aineksia,
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
Endogeeniset tapahtumat Endogeeniset tapahtumat  ns. sisäsyntyiset tapahtumat  Saavat energiansa maapallon ytimen ydinreaktioista  mm. tulivuoritoiminta,
19 Yritys tavoittelee voittoa s
Kierrätyksen etiikka.
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
MALMIT & KAIVANNAISET Malmit & epämetallit ovat uusiutumaton luonnonvara Esiintyy etenkin vanhoissa poimuvuoristoissa => vuorten kuluminen paljastanut.
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Harjoitussetti 5: Ympäristö
Uusi suomalainen keksintö tulee valloittamaan maailman
Tasa-arvosuunnitelma
I AINEET YMPÄRILLÄMME Kemia on … Aineen eri muodot Maailmankaikkeus
Teknillinen geologia ja sovellettu geofysiikka
Roosa nauha.
KASVIEN RAVINNETALOUS
Metallit Rauta Kupari Alumiini Nikkeli Sinkki Litium Kromi Lyijy Tina
Internethuijaukset Opinnäytetyö © Hans Lindström 2007.
Malmin louhinta kaivoksissa tai avolouhoksissa. Malmin rikastus
Kuolleenmeren suola- ja mineraalipitoisuus voi olla korkeimmillaan 33 massaprosenttia. Kuinka monta grammaa liuenneita suoloja on 0,500 kg:ssa Kuolleenmeren.
Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni
Kuparin valmistus ja liekkisulatusuuni
Kaivosteollisuuden sähkökäytöt
Harava Vanha työkalu Tehty aivan aluksi kokonaan puusta
Outokumpu – Tornion tehtaat ja Kemin kaivos
Päästöt ja kulkeutuminen Kylylahden ja Luikonlahden kaivosalueilla
Viljat.
Esityksen transkriptio:

Kaivostoiminta

Yleistä Kaivostoiminnan tärkeimpiä kaivannaisia ovat mineraalit, joita tunnetaan 2000 eri tyyppiä maankuorelta. Kaivostyyppejä ovat avolouhos ja maanalainen kaivos. Avolouhos on kustannustehokkaampi mutta jättää näkyvät jäljet maaperään, toisin kuin maanalainen louhos, avolouhosta ei kannata louhia syvälle. Mineraaleja löytyy kaikkialta maaperästä, mutta yleensä esiintymät ovat liian pieniä ollakseen tuottavia. Joskus esiintymästä löytyvien kaivannaisten arvo on odotettuja kustannuksia pienempi.

Yleistä Yleisimpiä mineraaleja, joita louhitaan ovat erilaiset metallit esim. kupari rauta, alumiini ja kulta. Raudan ja teräksen osuus maailman metallituotannosta on peräti 85%. Raaka-aineiden jatkuvasti lisääntyvä tarve nostaa hintoja, sillä kaivosten pitoisuudet alkavat loppua. Teknologian hyödyntäminen auttaa kierrätyksessä, tehokkaammassa rikastuksessa, ja pienten esiintymien kannattavuuden nostamisessa. Uusia esiintymiä löytyy yhä arktisilta alueilta ja merenpohjasta, joita ei ole vielä tutkittu kovin hyvin. Monet kaivannaiset voidaan mahdollisesti myös korvata tulevaisuudessa.

Ympäristöhaitat Kaivostoiminnan suurin ympäristöhaitta on kaivosten saastuneet vedet. Louhiessa metalleja liukenee veteen jolloin veden pH-arvo nousee. Myös sivukivet ovat ympäristöhaitta, mutta useimmiten niitä voidaan hyödyntää jollain muulla tavalla esim. sorana. Rikastuksessa käytetään monia erilaisia myrkkyjä kuten esimerkiksi elohopeaa, syanidia ja rikkihappoa. Yleensä vedet varastoidaan, mutta joskus myrkylliset vedet pääsevät vuotamaan vesistöihin. Suomessa vesistöjen valvonta louhosten ympärillä on tarkkaa.

Chilen kaivosonnettomuus 2010 Muita riskitekijöitä Kaivoksissa työskenteleminen on vaarallista. Erilaiset sortumat tuottavat vuosittain erilaisia vaaratilanteita. Kehittyneissä teollisuusmaissa kaivostoiminta on pääosin tästä syystä osittain- tai täysin koneistettua. Kehittyvissä maissa kaivostoiminta työllistää paljon ihmisiä. Räjähdykset, muuttuva työskentely- ympäristö, työskentely isoilla koneilla, työskentely jyrkkien ja korkeiden luiskien läheisyydessä, melu, tärinä, lämpöolot ja ilman epäpuhtaudet tekevät kaivoksissa työskentelyn vaarallista. Chilen kaivosonnettomuus 2010

Kalkkikivi Timantti Kulta Apatiitti Talkki Nikkeli Sinkki Talvivaara Outokumpu Nordkalk

Lähteet www.tilastokeskus.fi www.talvivaara.com www.taloussanomat.fi www.wikipedia.org www.gtk.fi Globus – Yhteinen maailma (WSOY)