Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Harjoitussetti 5: Ympäristö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Harjoitussetti 5: Ympäristö"— Esityksen transkriptio:

1 Harjoitussetti 5: Ympäristö
Palautus 27.11

2 1. Vantaan energia Vantaan energian mainoksessa lukee:
2 kg roskia = 400 tuntia valoa. Tutki millä edellytyksillä tämä väite on totta ! Tee tarvittavat approksimaatiot itse: oleta esim. että roska on huonolaatuista bensaa, ja arvioi siitä roskan polttoarvo jne.

3 2. Kahvikupponen Keraamisen mukin valmistus vie kJ energiaa, kertakäyttöisen muovisen 190 kJ. Kuinka monta kertaa keraamista kuppia pitää käyttää ennen kuin se on energeettisesti edullisempi kuin muovimuki ? Arvioi itse tiskaamisen kuluttama energia.

4 3. Pariisi pelastuu saasteilta
Sata vuotta sitten autojen katsottiin pelastavan Pariisin saasteilta: päästäisiin eroon hevosenkakasta kaduilla. Laske, matkustajakilometriä kohti, paljonko hevonen ja auto tuottavat päästöjä !

5 4. Terrafame Olet mukana kaivosyhtiön lanseerauksessa. Sotkamosta on löytynyt nikkeliesiintymä, jossa on nikkeliä 2 g/1 kg. Yhtiö aikoo käyttää bioliuotusta: malmi kasataan isoihin kasoihin, ja bakteerit irrottavat nikkelin kivestä. Esitä lontoolaisille sijoittajille laskelma kaivoksen tuotantomääristä ja kannattavuudesta. Tee paljon oletuksia, ja kirjoita ne auki ja perustele.

6 5. Ilmansaasteet Europarlamentaarikko Satu Hassi markkinoi rikkipitoisen dieselin kieltämistä laivoilla seuraavasti: Nyt Itämerellä, Pohjanmerellä ja Englannin kanaalissa käytettävän laivapolttoaineen rikkipitoisuus, 1 %, ylittää tuhatkertaisesti rekoissa sallitun dieselin rikkirajan (10 ppm = 10 miljoonasosaa). Vielä vuonna 2015 Itämeren laivoissa saa olla rikkiä satakertaisesti verrattuna rekkojen polttoaineeseen: 0,1% eli 1000 ppm vs 10 ppm. Kaikkiaan ilmansaasteiden arvioidaan tappavan Euroopassa ennenaikaisesti yli ihmistä vuodessa, josta laivojen osuudeksi arvioidaan noin ennenaikaista kuolemaa/v. Laivojen ilmansaasteet aiheuttavat yli 10% ilmansaasteiden terveyskustannuksista. Selvitä kuinka paljon ilmansaasteet aiheuttavat kuolemia, ja miten paljon Itämeren, Pohjanmeren ja Kanaalin laivojen osuus niistä on! Paljonko rikkidirecktiivi maksaa suomalaisille varustamoille ?


Lataa ppt "Harjoitussetti 5: Ympäristö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google