Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kaivosteollisuuden sähkökäytöt

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kaivosteollisuuden sähkökäytöt"— Esityksen transkriptio:

1 Kaivosteollisuuden sähkökäytöt
Kangas, Kukkonen, Pärssinen, Valtonen

2 KAIVOKSEN SÄHKÖVERKKO
SFS-standardin mukaan maakosteutta vastaan eristämätön kaivos tai tunneli on märkä tila ja muut kaivostilat ovat kosteita tiloja. Sähkölaitteiden käyttöolosuhteet kaivoksessa luokitellaan yleensä vaarallisiksi tai erittäin vaarallisiksi.

3 Kaivoksen sähköverkon rakenne
Maanalaisten kaivosten jakeluverkko on pyrittävä rakentamaan siten, että henkilöturvallisuudelle tärkeiden laitteiden, kuten tuulettimien ja pumppujen sähkönsyöttö tapahtuu kahta eri reittiä Jakeluverkko tulee jakaa sopiviin osiin, jotka tarvittaessa voidaan tehdä jännitteettömiksi. Maanalaisessa tunnelissa ja kaivoksessa muuntamo sijoitetaan vähintään 25 metrin etäisyydelle kuilusta, ruokapaikoista, korjaamoista ja sekä muista vastaavista kohteista. Muuntamot ja jakokeskukset tulee sijoittaa kallioon louhittuun erilliseen syvennykseen tai muuhun suojaiseen paikkaan.

4 Kaivoksen maanpäällistä osaa voidaan käsitellä, kuten normaalia teollisuusverkon sähkönjakelua.
Teollisuusverkon erityispiirteinä voidaan pitää suuria oikosulku virtoja, tehontarpeen keskittyessä pienelle alueelle teollisuudessa käytetään isoja muuntajia, monien pienien sijaan.

5 Käyttöjakelujärjestelmä voidaan jakaa tuotannon sähkönjakeluun, valaistus- ja huoltosähköverkkoon sekä apusähköjärjestelmään.

6 Porausvaunu Käyttövoimana sähkö, pakokaasujen poisto olisi hankalaa ja riskialtista, polttoaine myös herkästi syttyvää Sähkö otetaan kiinteästi asennetusta ”työmaakeskuksesta”, kun poralaite etenee riittävän kauaksi keskuksesta, niin uusi keskus sijoitetaan lähemmäksi poravaunun työkohdetta. Uuteen keskukseen saadaan syöttö ”vanhasta” keskuksesta

7 Jännite 1000v/50Hz Sähköjärjestelmä 24DC Muuntaja 12kVA Päämoottorit 4 x 95 kW Suora käynnistys

8 Maanalainen lastauskone
1000V ABB Electric motor 3 phase, 50 and 60 Hz

9 Maanalainen kaivosvaunu
904 Mercedes 107 kW Continuous at 1900 rpm 690V, 3-phase AC, 60Hz

10

11

12

13


Lataa ppt "Kaivosteollisuuden sähkökäytöt"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google