VIII Etiikka ja esitystapa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Anna Johansson, Aalto-yliopisto & Laura Karppinen, Helsingin yliopisto
Advertisements

Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Eeva-Leena Aittoniemi
PROSEMINAARI tieteellisen esittämisen harjoitus tutkimussuunnitelma
Tutkimussuunnitelma…
Tutkimussuunnitelma Teränkäyttöharjoitusten vaikutus luistelumotoriikan kehittymiseen kielihäiriöisillä lapsilla Mika Hakasaari.
EXtensible Markup Language
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
”Uusi historia” 1980-luvulla syntynyt historiantutkimuksen yläkäsite, joka kokoaa alleen uudenlaisia lähestymistapoja ja tutkimuskohteita Tutkimuskohteena.
7 Terveyden tutkiminen.
Tiedon kuvaaminen Opasnet-wikissä Virpi Kollanus THL / YMAL Avoimen arvioinnin ja Opasnetin käyttökoulutus -seminaari
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op) Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Matematiikan yo-ohjeita Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan.  Laskimien.
Tietoturvallisuus osa 6
AINEISTOLÄHTÖINEN (eli LAADULLINEN) TUTKIMUSPROSESSI
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Essee.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
* ”Urheilija ei tervettä päivää näe” * ”Nuorille tehdään nykyisin paljon raskaudenkeskeytyksiä.” * ”Suklaa suojaa korkealta verenpaineelta.” * ”Kahvi.
Julkisuus ja salAssapito
Hallintolainsäädäntö kalastuksenvalvonnassa
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
HISTORIAA TILAUKSESTA: palaute harjoitustehtävistä
OHJEITA ANSIOLUETTELON KIRJOITTAMISEEN
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
KORKEATASOISTA OPPIMISTA JA OPINTOJEN ETENEMISTÄ TUKEVA AKATEEMINEN OPETUSSUUNNITELMA -PERUSTEHTÄVÄ JA TAVOITTEISTO MIETITTY SELKEÄSTI RAKENTUVA KUMULOITUVAN.
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teemaseminaari  Tutkimusaiheen valinta –keskustellaan seminaarin osallistujien pohtimista aihepiireistä –rajataan aihetta.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
2 Tutkimuksen suunnittelu
Tieteellisen tekstin konventioita Anna Hermiö
Luku- ja tenttivihjeet 7 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tekstien moniäänisyys
Tieteellisen tekstin konventioita
Määrällinen tutkimus.
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Nuorten ja nuorten aikuisten seksuaali- ja lisääntymisterveys
KANDIDAATTISEMINAARI JA TUTKIELMA KATVRA30 (10 op) Syyslukukausi 2017
Tutkielman teko-ohjeet
Ohjeita….
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Tieteellinen tutkimus
OHJEITA HISTORIAN KOKEESEEN
Luonnontiedeaiheinen projekti
Tutkimuksen abc.
KERTOJA Kirjailijan tekstiä varten luoma puhuva tai kirjoittava ääni, joka vastaa tekstin kerronnasta.
Juha T. Hakala Gaudeamus – Helsinki Tammer - Paino Oy, Tampere 2005
Tieteellinen kirjoittaminen
Tekstin kokonaisrakenne ja argumentointi
3. Terveystottumusten tutkiminen
Ohjeita kirjaesitykseen
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Kuinka niitä käsitellään
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Tilastokeskuksen tutkijapalvelut Käyttöluvat ja hakuprosessi
SOTE tietojen toissijaisen käytön KA
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Tuotesuunnittelu ja tietosuoja-asetus OTK Maria Rehbinder
Menestyvä työyhteistö Oppimistehtävä
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Esityksen transkriptio:

VIII Etiikka ja esitystapa Historiantutkimus ja etiikka Tieteellisen tutkimuksen etiikka Esittäminen Teksti – historioitsijan tuotos Hyvin kirjoittamisen harjoittelu Isoja asioita VIII Etiikka ja esitystapa

”HANKI HISTORIALLE ELÄMÄ?” Objektiivinen, ”koskettamaton” historia – onko historialla tunteet? Almanakka

Historiantutkijan etiikka Menneisyyden ihmisten oikeusturva? Eettinen kirjoittaminen Mikrohistoriallinen tutkimus ja etiikka

Tieteellisen tutkimuksen etiikka Tutkimusaiheen valinta Tieteellisen prosessin läpinäkyvyys Tieteellinen tieto on aina sidoksissa ihmisiin Historia välineenä (Karjalan palautus, saamelaisen maaoikeuskysymys)

Henkilötietolaki 22.4.1999/523 3 luku Arkaluonteiset tiedot ja henkilötunnus 11 § Arkaluonteisten tietojen käsittelykielto Arkaluonteisten henkilötietojen käsittely on kielletty. Arkaluonteisina tietoina pidetään henkilötietoja, jotka kuvaavat tai on tarkoitettu kuvaamaan: 1) rotua tai etnistä alkuperää; 2) henkilön yhteiskunnallista, poliittista tai uskonnollista vakaumusta tai ammattiliittoon kuulumista; 3) rikollista tekoa, rangaistusta tai muuta rikoksen seuraamusta; 4) henkilön terveydentilaa, sairautta tai vammaisuutta taikka häneen kohdistettuja hoitotoimenpiteitä tai niihin verrattavia toimia; 5) henkilön seksuaalista suuntautumista tai käyttäytymistä; taikka 6) henkilön sosiaalihuollon tarvetta tai hänen saamiaan sosiaalihuollon palveluja, tukitoimia ja muita sosiaalihuollon etuuksia.

Tilastotarkoituksia varten saa henkilötietoja käsitellä - - , jos: - - Kandidaatintutkielmaa ei aina pidetä tieteellisenä tutkimuksena, gradua kylläkin. 12 § Poikkeukset arkaluonteisten tietojen käsittelykiellosta Mitä 11 §:ssä säädetään, ei estä: - - 6) tietojen käsittelyä historiallista tai tieteellistä tutkimusta taikka tilastointia varten; Tilasto Tilastotarkoituksia varten saa henkilötietoja käsitellä - - , jos: - - 3) tilastorekisteriä käytetään vain tilastollisiin tarkoituksiin eikä siitä luovuteta tietoja siten, että tietty henkilö on niistä tunnistettavissa, ellei tietoja luovuteta julkista tilastoa varten.

Historian popularisointi – mitä keinoja kirjan tekijällä on? Esittäminen Historian popularisointi – mitä keinoja kirjan tekijällä on? Teksti – tieteellistä, kontekstualisoitua mutta silti luettavaa Kuvitus (Julkaisuoikeuksista tietoja, myös täällä) Liitteet Taulukot - ja ihmiset niissä Lähdeluettelot ja viitteet - > – läpinäkyvyys, tieteellisyys

Teksti – historioitsijan tuotos Paikallishistorioita tai yhteisöhistorioita ei kirjoiteta kollegoille Tutkimusprosessia ei juuri tuoda esiin Kuinka paljon on selitettävä ”yleisyyksiä”? AINA ensimmäisenä mietittävä kenelle kirjoitetaan!

Tee tekstistä tutkimus Tutkielma ei ole lähdereferaatti eikä kronikka Analysoi Tee synteesejä Argumentoi Vastaa kysymykseen miksi Kaiken tutkimuksen lähtökohtana on aina kysymys, joka vähitellen tarkentuu. Tutkittavan ongelman kannalta olennaiset tekijät haetaan esille, ja päättely etenee loogisesti empiiriseen aineistoon nojautuen.

On kerrottava, mistä ja miten tieto on saatu? Tarvitaan kykyä arvioida toisaalta lähteiden sisältämää tietoa ja toisaalta historiatieteellisten esitysten antia oman tutkimustehtävän kannalta. Tieteellinen kriittisyys tarkoittaa tiedon perusteiden punnitsemista.

Kirjoita, kirjoita, kirjoita Historiallisen tekstin ominaispiirteitä Sidoksisuus kuuluu historiaan Kirjoittamisen tapoja Prosessikirjoittaminen Muistiinpanotekniikka Tutkimuspäiväkirja Yksi kelvollinen kirjoittamisopas TÄMÄ KANNATTAA MERKITÄ MUISTIIN

Hyvin kirjoittamisen harjoittelu Vältä naiivia popularisointia Kirjoita rohkeammin Lue tekstiäsi ääneen Kirjoita lyhyitä lauseita Näe vaivaa otsikoiden kanssa Kuuntele kommentit Huomaa maneerisi Tarkista tiedot Älä varasta Kirjoita uudestaan Käytä suomen kieltä MANUALE HISTORIAE on avuksi tässäkin!

KAIKKEA EDELLÄSANOTTUA VOI SOVELTAA MYÖS OPINNÄYTETÖIHIN!