Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

HISTORIAA TILAUKSESTA: palaute harjoitustehtävistä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "HISTORIAA TILAUKSESTA: palaute harjoitustehtävistä"— Esityksen transkriptio:

1 HISTORIAA TILAUKSESTA: palaute harjoitustehtävistä
Palautteesta – sen tärkeydestä Mitä opittu – puolin ja toisin? Harjoitustyöt – ja niiden anti Reija Satokangas FT, yliopistonlehtori Historiatieteet, OY

2 Kurssista Työelämänvalmiuksia antava (vai oliko sittenkään?)
Vuorovaikutteinen (harjoitustyöt ainakin) Käytännönläheinen Kokemuksista kertova (myös vierailijat) Projektit jäivät vajaaksi. .

3 Harjoitukset Harjoitusten tehtävänä avartaa näkökulmaa, antaa aineksia itsenäiseen tekemiseen Kouluopetukseenkin ainesta? Luennolla esillä olleiden asioiden kertaaminen ja syventäminen

4 Harjoitukset Kirjoittamiseen ja tekstin tuottamiseen oppiminen
Korvata oheislukemisto-opus (3 op = 2 vkoa työtä) Oppimisen vuoksi: • 1+1 = 3 luento JA harjoitukset (palauteluento nivoo yhteen)

5 Palautteesta Palautetta tarvitaan – puolin ja toisin
Itsekritiikkiä: taas oli liikaa oletuksia ja paikoin puhettakin, mutta ehdin!  Enemmän kysymyksiä: molemmin puolin olisi saanut olla enenmmän. Palaute ei ole ”haukkumista” – se on vastaisen varalle opiksi. Tiiman sivun palautelinkki: KLIKS Kommentteja erityisesti aiheista: - Tällaisen kurssin tarpeellisuus? - Vierailijat luennolla?

6 Pieniä asioita Sivunumerot Nimet Oikeakielisyys
Oululainen peruspertti Yhdyssanat hukassa Heebot Tiedekunta kun pitäisi olla tieteenala ”rahaa kuin rosvopäälliköllä” oululaiset kirjoitetaan pienellä, mutta Venäjä isolla (”maat isolla, ihmiset pienellä”) EI NÄIN: 1600- luvulla tai ASIAPROOSA? Sivunumerot Nimet Oikeakielisyys Tekstityyli - asiaproosa Tarkkuus YLEINEN HISTORIA?

7 Yleistä harjoituksista
TEHTÄVÄNANNON miettiminen ja ”palasteleminen” on erinomaisen tärkeää! Miten esseevastaus kirjoitetaan? Johdanto (vaikka vain yksi lause), mitä harjoitustyö käsittelee, oli tarpeen.

8 Historioitsijan ”tuote” on kirjoitettu ja puhuttu teksti
Mihin valmistutte? Kirjoitettu teksti on historioitsijan ”käyntikortti” ja erityisesti jos hakee kirjoittamaan historiaa!

9 Läsnäoloa olisi saanut olla enemmänkin!
Luentoporukka Aika hyvä luentoporukka Muistiinpanoja? Nettisivun käyttö? Kuuntelua Kiinnostusta Motivaatio hukassa? Läsnäoloa olisi saanut olla enemmänkin!

10 HT1 OMA PAIKALLISHISTORIA
Hanki yksi paikallishistoria, mieluusti oman kotikuntasi historia, ja pohdi liuskan verran, onko se paikkakunnan näköinen. Kuvitus ja sisällys – antavatko ne hyvän ja kiinnostavan kuvan kotikuntasi menneisyydestä? Omien paikallishistorioiden löytäminen – ja ilo siitä EI ollut tarkoitus kertoa, mitä kirjassa on Erottelu ”historiikki” ja ”historia” tehty oivallisesti (PERUShistoria, mikä se on?) Pohdittu näkökulmia (mikrohistorian käyttö) ”Näiden esimerkkien varjolla voin todeta, että Kuhmon Sampo on todellakin paikkakuntansa näköinen kirja.” HISTORIA ON TULKINTAA; SE ON REKONSTRUKTIO MENNEESTÄ.

11 HT1 B) Analysoi em. paikallishistoria luennolla annettuja tietoja hyväksi käyttäen. Tarkastele valitsemasi paikallishistorian toteutusta? Onko se tehty "sabluunalla" vai poikkeaako se kenties tavanomaisesta, edukseen kenties? Perehdy teokseen sen verran, että voit tarkastella sitä myös teettäjä - kirjoittaja -dimensiolla. Onko historia kompromissi? Onko tulos tutkimus vai kronikka? Perustele. Käytä tähän ainakin liuska. SABLUUNA – onko tehty kuten muutkin? Kuvituksen vaikeus – moni oli moittinut kotikuntansa historiakirjojen kuvitusta (ennen tai jälkeen asian, pönötyskuvia, mv-kuvia) Näkökulman löytäminen ansiokasta ( oliko kyseessä pelkkä hallintohistoria vai kyläläisten näkökulma jne?) Onko käytetty vertailevaa tutkimusotetta?

12 Otsikoinnista ”Huomioita Iistä ja Iin seurakunnan historiasta”
”Hiljaisen kansan komea historia” ”Vanhentunut Kempeleen historia” ”Kello merelle soi. Kellon kylän historiaa”

13 HT2 Paras yritys/yhdistyshistoria (4)
Etsi käsiisi sellainen yritys-, yhteisö- tai yhdistyshistoria, jonka olisit mieluusti kirjoittanut itse. Perustele kirjallisesti, miksi se on niin hyvä, että liittäisit sen julkaisuluetteloosi enemmän kun mielelläsi. (1 - 2 sivua). Luettavuus, lähestyttävyys Parasta on kun ”kuvataan ajanhenkeä ja senhetkistä tilaa. Kirja on tuotu näin lähelle ihmistä.” ”Vertailun avulla halutaan nostaa esille oman yrityksen omalaatuisuutta, jotta se erottuisi edukseen muista vastaavista yrityksistä.” ”Se tasapainoilee hienosti populaarin ja tutkimuksellisen historiankirjoituksen välillä: vaikka ulkoasu ja rakenne ovat populaarit, on teksti pääsääntöisesti tutkimuksellista.”

14 HT 3 Kirjoittamisen tuska ja taito
Lue Minna-Riitta Luukan artikkeli "Mikä tekee tekstistä tieteellisen" (Tieteellinen kirjoittaminen. Toim. Merja Kinnunen & Olli Löytty. Vastapaino. Tampere 2002.) Pohdiskele luennon ja artikkelin perusteella, onko paikallishistorian (tai muun tilaushistorian) ja tieteellisen tutkimuksen/kirjoittamisen välillä ristiriitaa. Ja vastaa kysymykseen "Mikä tekee tekstistä tieteellisen?" Laajuus liuskaa. "Mikä tekee tekstistä tieteellisen?" 1) Tieteenalan oma ”kieli” 2) Konventionaalisuus eli tekstit seuraavat tiettyä järjestystä 3) Sitominen teoriapohjaan ja tieteenalan paradigmoihin 4) Kriittisyys 5) Pyrkimys objektiivisuuteen 6) Asiakeskeisyys 7) Läpinäkyvyys 8) Kontekstualisointi

15 On kerrottava, mistä ja miten tieto on saatu?
Tarvitaan kykyä arvioida toisaalta lähteiden sisältämää tietoa ja toisaalta historiatieteellisten esitysten antia oman tutkimustehtävän kannalta. Tieteellinen kriittisyys tarkoittaa tiedon perusteiden punnitsemista.

16 Tee tekstistä tutkimus
Tutkielma ei ole lähdereferaatti eikä kronikka Analysoi Tee synteesejä Argumentoi Vastaa kysymykseen miksi Kaiken tutkimuksen lähtökohtana on aina kysymys, joka vähitellen tarkentuu. Tutkittavan ongelman kannalta olennaiset tekijät haetaan esille käyttäen tarkoituksenmukaisia metodeja ja päättely etenee loogisesti empiiriseen aineistoon nojautuen.

17 Luukan tekstiin kommentointia:
Passiivin käyttö ei ole historiatieteissä nykyisin enää tapana Me-muoto? - Ei todellakaan käytetä ML: ”Teksti raportoi tieteellisen menetelmän avulla hankittua tietoa.” Historiantutkimus ei raportoi vaan ____ Kohteliaisuus? Tarkoittanee eettisyyttä, läpinäkyvyyttä, objektiivisuutta…

18 voi olla myös tieteellistä.
TILAUSHISTORIA voi olla myös tieteellistä.

19 HT 4 Työhakemus Tee vapaamuotoinen hakemus paikallishistorian/yhdistys/yrityshistorian kirjoittajaksi tai historia-projektin vetäjäksi. Hakemuksessa tulee ilmetä pätevyytesi, ja sopimusehtosi (mitä teet, missä ajassa ja millaisin ehdoin). Hakemuksen pituus liuskaa. Liittenä tutkimus- ja työ/projektisuunnitelmasi sekä myös alustava hahmotelma työn rakenteesta ja teemoista.

20 Tarkoitus oli käyttää luennoilla opittua
Hankkeen myyminen tilaajalle Palkkatoiveet Kirjan laajuus Toimitustyö Kertoa kirjan tekemisen vaiheista (Annan sivut) Kuvitus Historiatoimikunta Juhlaesitelmä, tiedotteet Työn luonne (populaari, viitteet, historiikki vai tieteellinen selvitys) Osoittaa projektin hallintaa, kykyä suunnitella työnsä Tietää tilaushistorian kohtaa jotain, osoittaa että tietää mihin ryhtyy (työn rakenne)

21 OSOITA OMA OSAAMISESI

22 OPI TUNNISTAMAAN OSAAMISESI!
TUUNAA TYÖNHAKUSI! –linkki Tuostakin on apua ja saat vinkkejä viimeisen harjoituksen tekoon, kesätöiden hakuun, … SOVELTUVIN OSIN ERINOMAINEN TIEDOSTO, joka kannattaa tallentaa vastaisenkin varalle.

23 HYVÄT OHJEET OLI TARJOLLA!
MITEN KOOTAAN OMA CV? HYVÄT OHJEET OLI TARJOLLA! Muista, että työnhaku on viestintää Tyyli, ulkoasu Kertoo hakijan asenteesta ja motiivista Koskee sekä työnhaun asiakirjoja että käyttäytymistä haastattelutilanteessa Sisältö Hakijan perehtyneisyys, asiantuntijuus Oikeat asiat herättävät oikean kiinnostuksen Työnantaja saa päätöksenteon tueksi haluamaansa tietoa Luettavuus ja jäsentäminen helpottavat oikean tiedon löytymistä

24 TYÖNANTAJAN NÄKÖKULMA !
OTA SELVÄÄ TYÖNANTAJASTA! Työnantaja haluaa tietää tavoitteesi: MIKSI HAET? Työnantaja haluaa tietää, mitä hän hyötyy sinusta. Työnantaja haluaa varmistaa motivaatiosi ja halusi sitoutua tuloksen tekoon. Linkitä omat kykysi työnantajan tarpeisiin ja odotuksiin.

25 Kun kirjoitat Jäsennä! Älä vähättele tai valehtele, mutta kerro, kuinka hyvä olet! Ole rehellinen, mutta älä tyhmä! Osoita että osaat! YLEISIÄ VIRHEITÄ Epäselvät, vaillinaiset ja laiskat hakemukset Romaanin kirjoittelu Kielteisyys ja pessimismi Yhteystietojen puute tai vaillinaisuus Työnantajan näkökulma unohtunut

26 OSOITA OSAAMISESI! MOTIVAATIO? Tuo esille ainutlaatuisuutesi.
Se miten paneudut työnhakuun, viestii työnantajille, miten sinä suhtaudut heihin (virheettömyys, asettelu, ulkoasu…) Valitse muoto, joka tuo selkeästi esille vahvuutesi – ei historiaasi. Tee tavoitteestasi työnhakusi keskeinen elementti.

27 TEE TYÖHAKEMUS OHJEIDEN MUKAAN
AVOIN HAKU vai vastaaminen hakukuulutukseen? Hae virkaa CV:n jäsennelty pohja vaikka Wordilla Tai työhakemus uudella tavalla

28 Arvostelusta 5 3 4 10 alle 13 2 Yht. 22

29


Lataa ppt "HISTORIAA TILAUKSESTA: palaute harjoitustehtävistä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google