LASTENKULTTUURI -luento

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
. Rauman freinetkoulu.
Advertisements

Kulttuuri, mieli ja kasvatus
3 Maantieteellisen maailmankuvan hahmottuminen ja mentaalikartat
Yksilö ostajana.
Lastenkultturi vastakulttuurina (Margareta Rönnberg)
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Toimintasuunnitelma.
Lasten leikki Kulttuurinen näkökulma:
Kulttuuri ja hyvinvointi kulttuuripolitiikan näkökulmasta Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmässä Esa Pirnes.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
AD 1/Luento/USKONTO Aineenopettajat
CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti vuosina CP- ikä/kunto -projekti (CPIK) Invalidiliitto ry hallinnoi.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
T YTÖT, POJAT JA VÄKIVALTA – KULTTUURINEN KÄYTÄNTÖ, SOSIAALINEN ONGELMA VAI KASVATUKSEN KYSYMYS ? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori,
Ajatuksia oppimisesta
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Mika Väyrynen tuottaja
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Ihmiskäsitys ihmissuhdetyössä
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Opetussuunnitelmaviestintä Merkki ja merkitys - Viestinnän yleinen teoria Jukka Savilampi 2005.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Iida Salminen & Laura Päärni, VAKA-12C
UE © Anne Rongas 2006 UE1: Uskonnon luonne ja merkitys Kotkan aikuislukio © Anne Rongas 2008.
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
Akira Elokuvalukupiiri Ohjaaja Katsuhiro Ōtomo. Japanissa teattereihin Sijoittuu tulevaisuuteen vuoteen 2019 atomipommin tuhoamaan.
Johtajuus- ja asiantuntijaviestintä
TURUN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTIKUMPPANUUS TAUSTAA Turun koulut liikkeelle – hankkeen myötä syntynyt innovatiivinen kumppanuus koulujen ja kaupungin.
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Johtajuus- ja asiantuntijaviestintä Leif Åberg syyslukukausi 2006.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Sukupuoli ja lastenkulttuuri Modernissa kulttuurissa sukupuoli on polaarinen järjestys, jossa feminiininen ja maskuliininen toisistaan riippuvainen vastakohtapari.
J. Derrida postrukturalismin radikalisoituminen kielen rakenteet epästabiileja –kieli metamorfista ja monimerkityksellistä –muuttuvat rakenteet –”suurten.
INSTITUUTIOT JA VUOROVAIKUTUS
Lasten ”Voimaryhmä” Metropolia amk, Itäinen perhekeskus (Vuosaaren toimipiste) & Haruspuisto Katja Ihamäki & Paula Olkkonen.
6. Luento kieli ja postmoderni filosofia
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Ops seminaari Askola.
Luku- ja tenttivihjeet 1 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
Millaisen maailman haluaisin? Kirjan sivut
1 MINNA HAVERI 2015 ETNOGRAFIA JA VISUAALINEN ETNOGRAFIA.
1. Maailmankatsomus ja kulttuuri
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
KEHITYKSEN TAUSTAVAIKUTTAJAT
Konstruktivismi Tekijä Bogi
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
YSR Mikael af Hällström
USKONTO YHTEISÖSSÄ.
IHMISEN ELÄMÄNKAARI JA KEHITYSPSYKOLOGIAN TUTKIMUSMENETELMÄT
Vanhempainilta
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tavoitteet ja arviointi
Erilaisia uskonnollisia yhteisöjä
Sosiaalistuminen (sosialisaatio)
Lähipalvelukilpailu Ilmoituslaatikkoverkosto tuo arjen mahdollisuudet esille uudella tavalla, sekä toimii kehittymisen myötä infrastruktuurina yksilön,
Uskonto ja kriisit nuoren elämänkulussa
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Katja Ihamäki & Paula Olkkonen
Kuntoutuksesta ja työttömyydestä
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Kouvolan Yhteislyseon
Esityksen transkriptio:

LASTENKULTTUURI -luento Mitä on kulttuuri? Mitä on lastenkulttuuri? Lapset aktiivisina kulttuurin tuottajina ja toimijoina Osallistuvan taiteentutkimuksen menetelmät Kuva: Simen Johan, sarja Room to Play 2003

suoritustapa Luentoihin osallistuminen Luetaan yksi lastenkulttuuria käsittelevä kirja Luennoilla annetaan itsenäisesti suoritettavia tehtäviä Oheismateriaalina taide- ja kulttuurituotteita Luennon loputtua palautetaan essee, jossa hyödynnetään luentojen lisäksi tehtyjä tehtäviä ja luettua kirjallisuutta Tehtävä 1: Perehdy luentojen kuluessa tarkemmin yhteen lastenkulttuurituotteeseen, kuten tv-ohjelmaan, elokuvaan, peliin, leluun tms.

Luennon teemoja Lastenkulttuuri-käsite Lapsuuden kulttuuriset representaatiot Lapsuuskäsitysten tuottaminen Sukupuoli ja lapsuus Lapsuuden kulttuuriset tilat Lapsuuden kulttuuriset tarinat Lasten leikkikulttuuri Lasten oma kulttuuri vastakulttuurina

Kulttuurin käsite Verkostomaisuus Prosessinomaisuus Kommunikatiiviset ja toiminnalliset käytänteet Symboliset järjestelmät Juuret (syyt ja määrittävät tekijät) Reitit (merkitykset ja vaikutukset) Yoshimoto Nara, Little Pilgrims

Kulttuuri-käsitteen merkityksiä Esteettinen kulttuuri, kaunotaiteet ja taidemaailma Tietty elämäntapa, esim. paikallisten ja alueellisten yhteisöjen elämänmuoto (tarkoittaa osin samaa kuin yhteiskunta tai yhteisö) Kulttuuri symbolisena viestintänä, järjestäytynyt merkitysten systeemi, jonka sisällä sosiaalinen vuorovaikutus tapahtuu Lähde: Fornäs, Kulttuuriteoria

Kulttuuriset ryhmät Valtakulttuuri Alakulttuuri Osakulttuuri Vastakulttuuri Luokka, ikä, sukupuoli, etnisyys Marginaalisuus? Tulkintayhteisöt Yksilöt osallistuvat erilaisiin alakulttuureihin identifioitumatta selkeästi yhteenkään niistä

Lastenkulttuuri Aikuisten lapsille tuottama kulttuuri Aikuisjohtoinen lapsille suunnattu kulttuuritoiminta Lasten oma kulttuuri Lapset omaksi kulttuuriseksi yhteisökseen erottuvana ikäryhmänä Kim Simonsson, Two Children

Lapsuuden kulttuuriset representaatiot Miten lapsuus ymmärretään kulttuurisesti ja millaisia esityksiä siitä tuotetaan? Lapsuus ei ole yleispätevä tai luonnollinen ilmiö ja käsite, vaan määräytyy kulttuurisesti ja yhteiskunnallisesti Ketkä ovat lapsia? Mikä on lapsellista tai lapsenomaista? Mikä on lapsille sopivaa ja ominaista? Miten lapsen ja aikuisen välistä eroa rakennetaan?

Osallistuva taiteentutkimus Jostakin puhuminen VAI jonkun kanssa puhuminen? Vuorovaikutus, joka ei oleta perustakseen yhteistä maailmankuvaa Murtaa erotteluja Yksilöllinen / kollektiivinen Aktiivinen / passiivinen Subjekti / objekti Sisä- / ulkopuoli Evokatiivisuus Kaisu Paavilainen & Anne Siirtola, Aikakone 2006

Tulkitsijat ja tulkintayhteisöt Etuoikeus on tutkittavan kulttuurin sisäisillä selityksillä, toimijoiden näkemissä merkityksistä Silti jokainen tulkitsee omalta paikaltaan Eron tunnistaminen ja kunnioittaminen Lastenkulttuuri osittain lastenkeskistä ja salaista