KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Advertisements

Heidi Layne VALOA-hanke Helsingin yliopisto/Urapalvelut
TUPLATIIMI - YHTEISÖLLISYYS
Sosiaaliset taidot Elinikäiset oppimisen kontekstissa sosiaaliset taidot ovat avainasemassa. Nostamme esille neljä lähestymistapaa konseptissamme: Itseohjautuva.
Työhönvalmennuksella työelämään
Helppoa ja ymmärrettävää suomea
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio
Osaamisen ja sivistyksen asialla USKONTOJEN VÄLISESTÄ DIALOGISTA Pekka Iivonen.
Matinkylän Huollon arvot Luotettava •Mitä se on? –MH Oy:n historia paikallisena toimijana –Asiakkaiden omistama ja johtama –Tunnettu ja avoin Yhteistyökykyinen.
ESIMIEHEN VALMENNUSPAKETTI Maahanmuuttajan kielitaito • Maahanmuuttajilla on usein monenlaisia todistuksia suomen kielen taidostaan. • Erilaiset kurssitodistukset.
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Kouluttajakoulutus 2011 MONIMUOTOISUUS OSASTOSSA.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
YHTEISÖLLISYYDESTÄ TYÖHYVINVOINTIA
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
TYÖYHTEISÖN VALMENNUSPAKETTI
TYÖELÄMÄN KULTTUURIENVÄLISEN VIESTINNÄN KYNNYSKYSYMYKSIÄ
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Tutkintosuoritusten arviointi
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Kirjastotyö ja maahanmuuttajat - monikulttuurinen kirjastotyö Keskuskirjastokokous Leena Aaltonen Turun ammattikorkeakoulu.
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Johtamiskorkeakoulu Tay
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
VUOROVAIKUTUS.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Ryhmädynamiikka ja vuorovaikutus, 1ov/PätKor1
Anne Rongas 2008 Sosiaalinen media oppimisen tukena?
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Mitä on kulttuuri?.
Helsinki AKATEEMISTA VENÄJÄ-OSAAMISTA ON  Suomen osuus maailman tieteestä on yleensä 0,5 – 1,5 %; Venäjä-tutkimuksessa se on neljän-viiden.
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Tutkimusprojektin hallinta Miten projektia johdetaan? Tutkimus- ja innovaatiopalvelut/Kirsi Murtosaari.
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.
Paluuorientaatio Pauliina Keskinarkaus, Rekry.
Millaisen maailman haluaisin? Kirjan sivut
1 Tehtävien vastaukset. Taito (s. 16) Keksi ihmetteleviä kysymyksiä a)äärettömyydestä Esimerkiksi: Mitä ääretön tarkoittaa? Voiko avaruus olla ääretön?
1. Maailmankatsomus ja kulttuuri
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Islamilainen kulttuuri
Pienosuuskuntien johtamisen haasteet
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Osuustoiminta koulujen yrittäjyyskasvatuksessa
1 Ydinsisällöt.
(Työ)elämän esiintymistilanteet
Kulttuurienvälinen viestintä
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
SYVÄJOHTAMINEN Lyhyt esittely.
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä – Organisaatio OPPIMINEN JA HAVAINNOINTI LEA1LH002 Riitta Rautava Henkilön käsitys todellisuudesta – ei välttämättä.
VIESTINTÄ MITÄ SE ON?.
Yhteiskehittäminen Innokylässä
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Kahdeksan edellytystä sujuvaan opinnollistamiseen
Kokemuksia valmistavan inklusiivisesta mallista meidän koulussa
Menestyvä työyhteistö Oppimistehtävä
Esityksen transkriptio:

KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ 1.     Kulttuurienvälinen viestintä on viestintää eri kulttuureista tulevien ihmisten välillä. Kulttuuri voi olla kansallista (suomalainen, saksalainen), etnistä (saamelainen, Afrikan-amerikkalainen) tai alueellista (itäsuomalainen, pohjoisitalialainen). Kulttuuri-käsitettä käytetään myös puhuttaessa esimerkiksi eri ikäpolvista (nuorisokulttuuri), sukupuolesta (naisten tai miesten kulttuuri) tai organisaatiokulttuurista (Nokia-kulttuuri

2.     Kulttuuria tutkitaan eri tieteissä, ja siitä on esitetty satoja määritelmiä. Esim. a)kulttuuri on viestintää, b)mielen ohjelmointia c)se miten asiat tehdään meidän yrityksessä

3.     Kulttuurilla tarkoitetaan tietyn ihmisryhmän tapaa elää ja käyttäytyä. Niiden helposti havaittavia ilmenemismuotoja ovat erilaiset tavat, kieli, ruoka ja vaatetus. Vaikeammin suoraan havaittavia kulttuurin ilmenemismuotoja ovat sen sijaan esimerkiksi arvot, arvostukset, uskomukset tai asenteet. Näiden "näkyvien" ja "näkymättömien" ilmenemismuotojen välisestä vuorovaikutuksesta syntyy tietyn yhteisön kulttuuri, sen yhteinen todellisuus.

4.     Monikulttuurisissa työyhteisöissä kulttuuri nähdään nykyisin resurssina. Se kiinnostaa aidosti työelämässä toimivia. Vuorovaikutus, ihmisten kohtaaminen ja ihmisten väliset suhteet, havainnointi ja tulkinta, kieli ja kielen käyttö, nonverbaalinen viestintä ja kulttuuriset arvot ovat keskeisiä kysymyksiä.

5. Millaisia valmiuksia edellytetään tehokkailta kulttuurienvälisen työelämän toimijoilta? Tutkittaessa erilaisissa kansainvälisissä toimeksiannoissa menestyneitä henkilöitä on todettu että he: oppivat paikallisen kielen tuntevat paikallisen yhteiskunnan historian, politiikan ja talouden osoittavat kiinnostusta ymmärtää ja kunnioittaa paikallisia kollegoitaan saavuttavat paikallisten työtovereidensa luottamuksen ja kunnioituksen ovat sosiaalisessa vuorovaikutuksessa paikallisten henkilöiden kanssa luovat laajoja sosiaalisia verkostoja eivät valita eivät luovuta ilmaisevat ammatillista tyytyväisyyttä sitoutuvat jatkuvaan itsensä kehittämiseen

6.     Nykykäsityksen mukaan kulttuurienvälinen yhteistyö- ja viestintäkyky ei ole vain luettelo taitoja, jotka olisivat sellaisenaan siirrettävissä tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kulttuurienvälisesti tehokas henkilö pystyy sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin ja toimimaan menestyksekkäästi hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa. Olennaisimmiksi ominaisuuksiksi ja taidoiksi on havaittu toisen huomioon ottaminen, käytöksen joustavuus sekä viestintä- ja kulttuuriherkkyys

7.      Tärkeätä on myös kyky osallistua tuottavasti yhteisiin projekteihin jakamalla tietoa, kertomalla omista kokemuksista ja innostamalla muun ryhmän edistymistä

Esityksen koonnut Päivi Pakola/EDUPOLI/ 2009, lähteenä osin soveltaen: Salo-Lee, L., Malmberg. R. & Halinoja, R. 1998. Me ja muut. Kulttuurienvälinen viestintä. Helsinki: YLE-Opetuspalvelut