28.3.20151 Lahti 22.11.2007 Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta? •ymmärretäänymmärretään •ennustetaanennustetaan •ohjataanohjataan.
Advertisements

Palvelut auki! Viisi vaatimusta kuntauudistukselle (Eva 2012) •Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva esittää avointa julkisten palveluiden mallia, joka perustuu.
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY 1 Kohti hyvinvoivaa Suomea Sosiaalialan Työnantajat ry:n linjauksia tulevalle hallituskaudelle
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
UUSI HANKINTALAKI TUTUKSI Lahti
Keravan Energia Oy © Jussi Lehto Keski-Uudenmaan finanssilounas Energia tulevaisuuden kilpailutekijänä Toimitusjohtaja Jussi Lehto Keravan.
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Oulu Juha Pulkkinen Tekes.
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden.
Kuluttajapoliittinen katsaus
Lahti Julkisten hankintojen ”pelisäännöt” - seminaari Hankinnat osana kunnan ja seutukunnan onnistunutta elinkeinopolitiikkaa Ismo.
Videoneuvottelufoorumi. Mikä on videoneuvottelufoorumi  Videoneuvottelufoorumi on kansallinen yhteistyöalusta yksityisen ja julkisen sektorin toimijoille,
Elinkeinokalatalouden näkymiä ohjelmakaudella Kalaviikko, Ylitarkastaja Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö.
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Kotipalvelut Eija Bouras Ky
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Miten talouspolitiikkaa tehdään? Miten kansantaloutta ymmärretään ennustetaan ohjataan.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Perheyrittäjyys sosiaali- ja terveysalalla Sari Rissanen, professori
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
Pk-yritysbarometri Kevät 2005 Julkaisijat Suomen Yrittäjät ry ja Finnvera Oyj.
Voiko terveydenhuolto tuottaa terveyttä ja tulosta?
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
Hankintailta YRITTÄJYYS KANTAA SUOMEA.
Neljä teesiä hyvinvointi- yhteiskunnasta Eduskuntavaalit 2015.
Vauhtia valmistumistalkoilla Tekniikan yksikkö Tiina Laajala ja Tomi Guttorm.
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Esteettömyys erityisissä liikkuvissa ympäristöissä SOME & mobiili erityisille oppijoille Lehtori Irmeli Lignell HAMK/AOKK
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Sairaaloiden tuottavuus 2013 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2013 – Tilastoraportti 3/2015.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Varsinais-Suomen maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) koulutusjaosto.
TUHAT tutkimustietojärjestelmä Matri-seminaari Arja Lappalainen
OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN SEMINAARI Oppisopimuskoulutus organisaatioiden kehittämisessä Arktikum, Rovaniemi Suomen Yrittäjät johtaja.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Tilastoja Vantaalta Väestönmuutokset (ennakkotieto) Vantaalla tammikuussa 2015 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Liikkuvuus ja lähetetyt työntekijät Pekka Ristelä Palkansaajajärjestöjen EU-edustusto FinUnions 1/04/20151.
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Avoimen tuotteen hallintamalli Tuotteenhallinnan työpaja
TALOUSTIETO Markkinat ja hinta Kysyntä ja tarjonta.
TURKU SCHOOL OF ECONOMICS Institute for Competition Policy Studies Muutostrendit ja palvelujen tuottamisen mallit Aki Koponen Johtaja Muutosta johtamassa.
Palveluseteliseminaari Kajaani Suomen Yrittäjät Elinkeinoasioiden päällikkö Kari Jääskeläinen.
Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry Hyvinkään kaupunki Lohjan Kaupunki Porvoon kaupunki Nuorisotutkimusseura Monialaisten yhteistyöverkostojen kehittämishanke.
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
HINTA MÄÄRÄYTYY MARKKINOILLA + VAPAA KILPAILU s
Kertaus.
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Kysynnän ja tarjonnan laki
Järjestöjen ja yritysten yhteistyöfoorumi -selvityshankkeen tuloksia Kari Kurkela, Ari Inkinen.
TALOUSTIETO Kilpailu.
PRESENTAATION NIMI YM:
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Vapaudesta, vastuusta ja vallasta – kurkistus sosiaali- ja terveydenhuollon isojen sanojen taakse Juha Teperi
HINTA MÄÄRÄYTYY MARKKINOILLA + VAPAA KILPAILU s
Avoimen tuotteenhallinta
Esityksen transkriptio:

Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö Ismo Partanen Suomen Yrittäjät ry

Toimivien markkinoiden määrittelyä Markkinoilla useita ostajia ja myyjiä Markkinoille tulo ja poistuminen on vapaata Hinnanmuodostus tapahtuu avoimilla markkinoilla Markkinavalvonta on järjestäytyneessä yhteiskunnassa julkisen sektorin tehtävä Kuluttajien oikeusturvasta huolehditaan lainsäädännöllä esim. kuluttajasuojalaki Tuottajien toimintaa ”ohjataan” yhteisesti hyväksytyillä pelisäännöillä esim. lait, ohjeet jne.  Toimivat markkinat eivät ole stabiili olotila…

Markkinoiden toimivuus on perusedellytys Tavoitteena on  eri toimijoiden tasavertainen kilpailuasema mukaan lukien myös julkisen sektorin oma tuotanto Esim. henkilöstömitoitukset ja muut laatuvaatimukset julkisella puolella samalle tasolle kuin yksityiseltä puolelta vaaditaan. Tuki-, avustus-, vero- tai lupapolitiikalla ei saa suosia ketään toimijaa toisten kustannuksella Julkisen sektorin tuottajalla ei saa olla julkiseen omistukseen liittyvää erityisasemaa markkinoilla  Palvelun tuottaa organisaatio, joka kulloinkin sen hinta- ja laatusuhteeltaan tehokkaammin pystyy toteuttamaan! HUOM! Julkisen sektorin vastuulla on riittävän tarjonnan turvaaminen – vrt. kunnan järjestämisvastuu!

Kilpailuttamisen merkitys markkinoilla Kilpailuttaminen on keino löytää kustannus- ja laatusuhteeltaan paras hyödyke kulloiseenkin tarpeeseen Reilussa kilpailussa tuottajat lähtevät ”samalta viivalta” ja ostaja tai myyjä ei väärinkäytä mahdollista ”ylivoimaansa”! Avoin, läpinäkyvä ja oikeudenmukainen kilpailuttaminen luo tuottajille mahdollisuuksia tarjota osaamistaan julkiselle sektorille Markkinoiden avaaminen ja kehittäminen tapahtuu kilpailua hyödyntämällä!

Mitä, jos yrityksiä hyödynnettäisiin palvelutuotannossa? Mikä ei muutu? Pääosa rahoituksesta edelleen julkista (verot) Palvelujen järjestämisvastuu julkinen Viranomaistehtävät, valvonta julkisella sektorilla Julkisella sektorilla voi olla (ja on) palvelutuotantoa Tavoite universaalisesta palvelujen saatavuudesta  Mm. kieli, koulutus ja varallisuusasema ei vaikuta palvelujen saatavuuteen – päätökset tehdään hoidollisin perustein

Mitä, jos yrityksiä hyödynnettäisiin palvelutuotannossa? Mikä muuttuu?  Palvelut tuotteistetaan ja laatukriteerit kehittyvät  Palveluille muodostuu ”tuotantohinta”! – mm. vertailtavuus  Asiakkaiden valinnanvapaus lisääntyy -asiakasohjaus  Kilpailu tuotantomarkkinoilla lisääntyy – tehokkuus  Hyvinvointipalveluista tulon lähteitä kotikunnalle - verotulot

Mitä kunnissa tulisi tehdä, jotta yrityksiä voitaisiin hyödyntää ja markkinoita kehittää ? Kunnan on ensimmäiseksi selvitettävä itselleen ja sitten markkinoille, mitä tavoitellaan ja mitä aiotaan tehdä?  Valmistellaan ja hyväksytään strategiset linjaukset palvelujen järjestämisestä: Toimintaympäristöanalyysi Tarvearviot Mitä tuotetaan itse? Mitä hankitaan muilta toimijoilta?

Mitä kunnissa tulisi tehdä, jotta yrityksiä voitaisiin hyödyntää ja markkinoita kehittää ? Tuotteistaminen – yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa Laatukriteerit – yhteistyötä sidosryhmien kanssa Kustannuslaskentaa kehitetään – lasketaan hinnat tuotteille Hankintaosaamista lisätään – kouluttautuminen Hankintaprosesseja kehitetään Markkinoiden tuntemusta lisätään – koulutus Osallistutaan palvelumarkkinoiden kehittämiseen – uudistetaan hankintapolitiikkaa Yrittäjäkoulutusta kehitetään ja lisätään

Mitä valtion tulisi tehdä? Lainsäädännöllä turvattava tuottajien tasavertainen asema toimia markkinoilla Luoda kunnille kannusteita uusien toimintamallien kehittämiseen ja käyttöönottamiseen Kannustaa kuntia palveluiden järjestämiseen liittyvään yhteistyöhön ja markkinoiden kehittämiseen Tuettava julkisen sektorin hankintaosaamisen kehittymistä Luoda uusia palvelujen rahoitusmalleja esim. palvelusetelit ja hoitovakuutus

Rakentavaa ja tuloksekasta uudistamistyötä! Kiitos!