27.3.20151 Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P.O. BOX 4600, University of Oulu • tel. (08) , fax (08) • Sosiaali- ja terveysalan uudet mahdollisuudet.
Advertisements

Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Kuntamarkkinat Helsinki
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
PK-kehittämispalvelut
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
• Verkostossa mukana: –Tampereen Aikuiskoulutuskeskus –koordinoi – Salon seudun aikuisopisto – Vaasan aikuiskoulutuskeskus – Pohjois-Satakunnan Aikuiskoulutuskeskus.
Elävä kaupunkikeskusta ry:n strategia 2010 – 2015 (viimeistely) Esitys hallituksen kokoukselle Strategiaryhmän valmisteluun perustuva toiminnanjohtaja.
VIHREIDEN TYÖPAIKKOJEN MAHDOLLISUUKSIA Ville Niinistö
Raimo Tölli Yritysneuvoja
M. Vanhasen II hallituksen ohjelma 4.3. Alueiden kehittäminen Aluepolitiikan painotukset ovat elinkeino- ja yritystoiminta, osaaminen ja työvoima, palvelut.
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Hanke: Maaseutu virkistyksen, levon ja rauhoittumisen tyyssijana - Maatiloille menestyvää hyvinvointipalveluyrittäjyyttä.
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
MUUTOKSESSA MUKANA Monikulttuurisuushanke 9/2008 – 1/2011 Maaseudun Sivistysliitto Pohjois-Suomen aluekeskus.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
Oulunkaaren seutukunnan toimiympäristöanalyysi 2008 Seudun elinkeinoelämään vaikuttavia ilmiöitä
Yrittäjyys ja kilpailukyky
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Järjestöt ja kunta – kumppanuuden uudet askeleet
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Hyvinvointiteknologia sosiaalisten innovaatioiden välineenä Itä-Suomen Innovatiiviset toimet -ohjelma ITÄ-SUOMEN INNOVATIIVISET TOIMET.
Korkeakoulujen IAM-verkosto Jari Järvinen, HAMK 1/10/20151.
Perheyrittäjyys sosiaali- ja terveysalalla Sari Rissanen, professori
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät Seinäjoki Puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.
Joensuun seudun aluekeskusohjelma Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen JOSEK Oy.
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
Pk-yritysbarometri Kevät 2005 Julkaisijat Suomen Yrittäjät ry ja Finnvera Oyj.
Marja-Leena Rinkineva ”Pyöreän pöydän keskustelu” Hyvinvointisektorin elinkeinopoliittiset linjaukset Marja-Leena Rinkineva.
Vauhtia valmistumistalkoilla Tekniikan yksikkö Tiina Laajala ja Tomi Guttorm.
Järjestöt ja kunta- ja palvelurakenneuudistusprosessi Pohjois-Karjala Järjestöfoorumi 25.10: työryhmä valmistelemaan asiaa Työryhmässä : Sosiaali- ja terveysturvan.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Sosiaalialan Työnantajat ry Sosiaalialan Työnantajat ry on yksityisen sosiaalialan etujärjestö työmarkkina- ja elinkeinoasioissa. Liiton jäsenenä on 1.
Esteettömyys erityisissä liikkuvissa ympäristöissä SOME & mobiili erityisille oppijoille Lehtori Irmeli Lignell HAMK/AOKK
pk Sopimusvuori ry & Sopimusvuorisäätiö Järjestö Sopimusvuori ry & Sopimusvuorisäätiö palveluntuottaja päivittäin yli 600 kuntoutus- ja hoitopaikkaa.
KOLVI OY – Keuda, Omia, Luksia ja Varia, innovoiva ohjausyhteistyö Kolvi OY Keudan, Omnian, Luksian ja Varian innovoiva ohjausyhteistyö.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Projektipäällikkö: Päivi Tiilikainen
Sairaaloiden tuottavuus 2013 Pirjo Häkkinen Sairaaloiden tuottavuus 2013 – Tilastoraportti 3/2015.
Maija Pirvola Yrityssalo Oy alk. Salon kaupungin omistama elinkeinoyhtiö.
Innova Länsi-Suomen akk
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
OSAAMISEN KASVATTAMISTA YHTEISELLÄ KEHITTÄMISELLÄ - HYVINVOINTITOIMIALAN INFO /Eeva Nuottasaari.
Keski-Suomen Yrittäjät Keski-Suomen Yrittäjät Suomen Yrittäjät on elinkeinoelämän suurin, yli jäsenyrityksen keskusjärjestö.
TUHAT tutkimustietojärjestelmä Matri-seminaari Arja Lappalainen
Hyvinvointialan yritystoiminnan kehittäminen Satakunnassa - strategioista toimenpiteisiin Palvelujohtaja Jari-Pekka Niemi Porin.
OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN SEMINAARI Oppisopimuskoulutus organisaatioiden kehittämisessä Arktikum, Rovaniemi Suomen Yrittäjät johtaja.
Tilastoja Vantaalta Väestönmuutokset (ennakkotieto) Vantaalla tammikuussa 2015 Lähde: Tilastokeskus, päivitetty
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Suhdannekehitys Pohjois-Karjalassa loppuvuonna 2014 TRENDIT 1/2015 -julkistustilaisuus maakunta-asiamies Kimmo Niiranen.
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
Joensuun seudun aluekeskusohjelma Tulevan ohjelmakauden rahoitusmahdollisuudet matkailualalle Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen JOSEK.
JOSEK OY YRITYSKLINIKKA YRITYSNEUVOJAN TYÖVÄLINEENÄ
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
Liisa Kaitero Marian Kartano Oy Riikka Uurtomies Marian Kamari Oy.
Rajaton Ylä-Savo ja GreenLean Ylä-Savo-hanke
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Arvot julkisten hankintojen taustalla
Digituki Pohjois-Karjala
Esityksen transkriptio:

Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi HYVÄ-asiantuntijafoorumi Helsinki

Pielisen Karjala asukasta 4 kuntaa (Juuka ei mukana HYRRÄssä) PIKES Oy (pl. Juuka) Joensuun seutu asukasta 6 kuntaa JOSEK Oy Keski-Karjala asukasta 4 kuntaa KETI Oy

Perustiedot: Hankkeen nimi:HYRRÄ – Pohjois-Karjalan hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma Hankkeen kesto: – Rahoitus:Pohjois-Karjalan maakuntaliitto / EAKR-ohjelma Hallinnoija:JOSEK Oy Projektihenkilöstö:JOSEK Oy: ohjelmapäällikkö ja ohjelmakoordinaattori (molemmat 1 htv/v) KETI Oy ja PIKES Oy: molemmissa ½ htv/v koordinaattori

Tavoitteet HYRRÄ – Pohjois-Karjalan hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelman päätavoitteena on hyvinvointitoimialalla toimivien kasvuhaluisten ja -kykyisten yritysten ja järjestöjen strategialähtöinen, kokonaisvaltainen ja pitkäjänteinen kasvuedellytysten ja liiketoimintaosaamisen kehittäminen. HYRRÄ kuvastaa yritysten ja järjestöjen aktivointia, saattamista ja innostamista kasvukierteeseen ja -ajatteluun.

Hyvinvointiala HYRRÄ:ssä Hyvinvointialalla ymmärrämme HYRRÄ:ssä seuraavat palvelut koskien ihmisen koko elinkaarta: –Sosiaali- ja terveysalan palvelut –Arjessa selviytymisen palvelut (esim. kotona asuminen) –Vapaa-ajan palvelut –Työhyvinvointi –Hyvinvointimatkailu –Edellisiin liittyvä väline- ja varustetuotanto

Määrälliset tavoitteet yritystä sekä 20 muuta organisaatiota (järjestöä) 120 uutta työpaikkaa, joista 20 suoraan kasvuohjelmasta ja 100 välillisesti 20 uutta yritystä, joista 5 suoraan kasvuohjelmasta ja 15 välillisesti +20 % kasvu mukana olevien yritysten ja järjestöjen liikevaihdossa vuoden 2010 loppuun mennessä

Toimintamalli

Palvelut kasvuohjelmaan osallistuville yrityksille Kokonaisvaltainen liiketoiminnan analysointi Liiketoiminnan kehittämissuunnitelma Käytännön työkaluja yrityksen liiketoimintaan Mahdollisuus asiantuntijan käyttöön erityiskysymyksissä (asiantuntijarekisteri kilpailutettu, tuki 60 %) Osallistumismaksu 150 €/yritys tai järjestö koko hankkeen ajalta

Pohdintaa Osa yrityksistä ei hae kasvua euroissa tai eivät näe kasvun mahdollisuuksia, vaan haluavat pikemminkin –verkostoitua toisten yritysten kanssa –siirtää hiljaista tietoa –tukea ja sparrausta yrittäjäkollegoiltaan Sitoutuminen ja halukkuus yhteistyöhön vaihtelee. Osa yrityksistä on erittäin aktiivisia ja näkevät kehittämistyön sekä kasvumerkityksen olennaisena osana toimintaansa. Osa palveluntuottajista toimii omissa totutuissa ympyröissään, eivätkä välttämättä halua kasvaa. Toisaalta tiedostavat kiristyvän kilpailutilanteen ja näkevät suuret kansalliset yritykset uhkina.

Keskeiset haasteet Yritysten koko; Pohjois-Karjalassa on pieniä ja isoja, mutta ei keskisuuria sote-yrityksiä Yhteistyö ja toimintamallit kolmannen sektorin, julkihallinnon ja yritysten välillä; palvelurakenteen epäselvyys tällä hetkellä Lainsäädännölliset kysymykset sekä valvontaan liittyvät asiat Heikko kannattavuus pienissä sote-yrityksissä; tähän lääkkeitä etsitään mm. kumppanuudesta ja verkostoitumisesta Kasvun edellytykset/mahdollisuudet; järkevä palvelurakenne ja yhteistyö kuntien kanssa kumppanuudessa Hoiva-alalla haasteena on erityisesti palvelurakenteen muutos. Toisaalta tämä mahdollistaa yritysten fokusoida asiakaskuntansa ja kehittää siten palveluja.

Pohjois-Karjalan kasvun paikka Hyvä ja laadukas yrittäjyys, liiketoimintaosaaminen → kannattava liiketoiminta → jatkuva kehittäminen Hyvä ja laadukas osaaminen → työhyvinvointi, työvoiman saatavuuden turvaaminen Hyvä ja laadukas yhteistyö julkisen sektorin, yrittäjien ja järjestöjen kesken; monitoimijamalli, esim. –Palvelusetelin käytön laajentaminen –Sähköisen asioinnin ja teknologioiden hyödyntäminen