Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korvan toiminta Ennen kuin pakkaamisesta voidaan puhua, tulee ymmärtää jonkin verran korvan toiminnasta….. Korvakäytävään kulkeutuvat ääniaallot saavat.
Advertisements

Vapaaehtoisen asepalveluksen toimivuustutkimusmalli
Made by Johan, Jonna, Mira and Tarja
Fysiikka Kurssi 1.
Luku 1. Siirtotekniikan käsitteitä – Taajuus
Äänen ominaisuudet Class 7D in Helsingin normaalilyseo
M-ary Frequency Shift Keying Timo Mynttinen1 M-ary Frequency Shift Keying •M-ary FSK on suuren mielenkiinnon kohteena verrattuna binaariseen FSK:hon. •Parempi.
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
SAARENSALMEN RANTA-ASEMAKAAVA-ALUE
LPC LPCC PLP MFCC LSP/LSF Δ ΔΔ Matemaattinen kikka Levinson-Durbin
3. Hajuaisti Aistiva elin hajuepiteeli nenäontelon takaosassa.
Havaintomotoriset taidot pelinluvun perustana
Tinnitus tutuksi ja turvalliseksi
Äänen koodaus tietoliikenteessä Puhekoodekit
Kuulon kuntoutus Leena Lahti.
Tavoite Oppia seuraavat asiat •Yksikkö Beli, desibeli •Analoginen signaali •Digitaalinen signaali •Diskreettiaikainen signaali.
Äänen pakkaaminentMyn1 Äänen pakkaaminen •Äänen enkoodaaminen ja mahdollinen pakkaaminen on ratkaistava jotenkin monissa arkipäivän sovelluksissa ja tuotteissa:
Tilavuus.
Tilavuus.
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
Laivamelu MELU JA RUNKOÄÄNET Peruskäsitteitä melusta
Ihminen.
Voima työ teho Laske oman suorituksen käytetyn voiman, työn ja tehon pöytäkirjan perustella.
Aivot ja EEG II.
Keski-Pohjanmaan aikuisopiston palvelut yritysten ja työllisyyden kehittämiseksi Työllisyysseminaari Kaisa-Leena Ahlroth.
KANNANVAIHTO?.
Kertausta: lähde-suodin –malli
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
4C Liikennevalojen yhteenkytkentä - yhteenkytkentäkaavio.
Lähettimet ja vastaanottimet
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
RUNKOVÄRÄHTELY JA RUNKOÄÄNET
Perusarvon laskeminen
Ääni!.
Digitaalinen ääni. Mitä ääni on? Digitaalisen äänenkäsittelyn yhteydessä törmätään äänitekniikan käsitteisiin kuten hertsi ja desibeli Ääni on aineessa.
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja kevät 2014.
Aikakauslehtien kohtaamiskerroin ja kohtaamiskontaktit KMT Kuluttaja 2014.
Kolarit On vaikea pysähtyä hirvin eteen jo 80Km/h vauhdissa. Reaktio aika on yleensä sekunnin ja siinä ajassa auto on jo ehtinyt kolaroitua hirveen.
9. AISTIT 9.3 Muut aistit.
Annariikka Hietala & Aino Lehtimäki
ÄÄNI.
Aaltoliike Aaltoliike on etenevää värähtelyä
AALLOT.
Maanjäristykset.
(C) Jukka Jauhiainen 2001, 2008 MRI-perusteet, OSA 3: Kuvan koodaus, k-avaruus Jukka Jauhiainen Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö Englanninkieliset.
TYÖYMPÄRISTÖN OLOSUHTEET
Äänen käsittely.
Äänenkäsittely (Audacity)
16. Aistit.
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE1110 SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA 15.AALTOYHTÄLÖT.
KUULOVAMMAISUUS Petra Suonio. Kuulon käsitteitä Kuulokynnys- kuulon tutkimuksissa käytetään asteikkoa, jossa 0 desibeliä merkitsee äänenvoimakkuutta,
FY2 Aaltoliike. 1. Aalto etenee – aine ei Värähtelijä on esine, joka toistaa samanlaista edestakaista liikettä Värähtelijä on esine, joka toistaa samanlaista.
Lähettimet ja vastaanottimet OH3TR:n radioamatöörikurssi.
TUULIVOIMALAÄÄNEN HÄIRITSEVYYS JA SEN VÄHENTÄMINEN Esimerkkeinä Haminan Petkele ja Mäkelänkangas Vesa Viljanen Johtava ääniasiantuntija Fyysikko, FM Promethor.
Aistifysiologia II (Sensory Physiology)
Fysiikka Kurssi 1.
AISTIT Aistinelimissä ärsykkeisiin reagoivia reseptorisoluja (aistisolut), joissa fysikaaliset ja kemialliset ärsykkeet aikaansaavat impulsseja => impulssi.
Osteoporoosi (luukato)
Mitkä asiat vaikuttavat heilurin taajuuteen?
Vaikuttaako heilurin pituus taajuuteen?
Mitkä asiat vaikuttavat heilurin taajuuteen?
talotekniikka- ja rakennusalalla
Audiosignaalinen käsittely / Kari Jyrkkä
Määritä äänen taajuus Kiinnitä mikrofoni statiiviin ja johdot tietokoneeseen Käynnistä mittaus ja lyö äänirautaan. Määritä kuvaajasta äänen taajuus.
Äänen ominaisuuksia Kaiku syntyy, kun ääni heijastuu kovasta ja tasaisesta pinnasta. Ominaistaajuus on taajuus, jolla esine värähtelee parhaiten. Resonanssi.
9. AISTIT 9.3 Muut aistit.
Kuulovammaisuus Kuntoutumisen tukeminen s
II Elimistön rakenne ja toiminta
Lämpö ja infrapunasäteily
Kuinka autan puhelimessa
Esityksen transkriptio:

Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa. Aaltomainen värähtely ilmassa (tai muussa väliaineessa) on ääntä. Ulkokorva kerää ääniaallot ja ohjaa ne korvakäytävän kautta tärykalvoon. Äänen vaikutuksesta tärykalvo alkaa värähdellä ja ääni etenee keskikorvan luiden (vasara, alasin ja jalustin) välittämänä sisäkorvaan, nesteen täyttämään simpukkaan. Simpukassa on kuulon aistinsoluja, jotka muuttavat aaltoliikkeet hermoimpulssiksi. Nämä johtuvat aivojen kuulokeskukseen, missä tajutaan ja tiedostetaan viestit.

Äänen yksiköt: Korkeus Äänenkorkeuden (taajuuden) yksikkö on hertsi (Hz), joka ilmoittaa montako värähdystä sekunnissa tapahtuu. Ihminen kykenee kuulemaan ääniä, joiden korkeus (taajuus) on n. 20 - 20 000 Hz. Iän myötä kuulo heikkenee, varsinkin korkeiden taajuuksien (ns. heinäsirkka-vaikutus)

Äänen yksiköt: Korkeus Äänihuulten värähdellessä syntyy perusääni, jonka korkeus on miehillä noin 120 Hz ja naisilla noin 250 Hz. Puhe muodostuu perusäänen lisäksi äänteistä ja niiden yhdistelmistä, jotka sisältävät huomattavasti korkeampia taajuuksia. Puheen kannalta tärkeimmät taajuudet ovat 500 - 2000 Hz. Hyvin matalia ääniä aistimme värinänä, jolloin on vaikea vetää rajaa kuulo- ja tuntoaistin välille.

Äänen yksiköt: Voimakkuus Äänen voimakkuuden yksikkö on desibeli (db). 50-80 db normaali puhe 30 db huoneiston normaali äänenvoimakkuus 70- 90 db liikenteen äänet 120 db Lentokone, rakennustyömaa 130 db Kuulon kipuraja, kuulovaurioden mahdollisuus Kovaa ääntä aiheuttavaan yleisötilaisuuteen on ennalta tehtävä meluilmoitus ympäristönsuojeluviranomaisille.

Äänen editointi Taajuuden ja voimakkuuden muutoksilla ääntä voidaan editoida digitaalisesti. Puheesta voidaan esimerkiksi leikata taajuuksia pois, tai kasvattaa taajuutta. Äänen voimakkuus ilmaistaan äänenkäsittelyohjelmissa usein sanalla Amplitudi, amplitude.