Maailman metsävarat ja metsätalous

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sixten Sunabacka Metsäpäällikkö UPM Metsä
Advertisements

Globaaliin maankäyttöön liittyviä näkökohtia Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskus Ilmastopaneelin tiedotustilaisuus
Kestävän metsätalouden kriteereihin ja indikaattoreihin perustuen
Metsäteollisuuden käyttämästä puusta 67 % tulee yksityismetsistä
Metsäteollisuuden ympäristö- ja vastuullisuussitoumukset
Resurssitehokkaat ratkaisut – kestävää liiketoimintaa Pekka Paasikivi Lähivesistä Itämereen
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Tornator Oy Suomen kolmanneksi suurin metsänomistaja: metsiä yhteensä yli hehtaaria. Tavoitteena hyödyntää maa- ja metsävaroja kestävästi ja omaisuuden.
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
Palmuöljy yhteiskuntavastuuun koetinkivenä, Greenpeacen kommentti
Suomen massa- ja paperiteollisuuden ympäristönsuojelukustannukset
Yrityssaunailta Otaniemi
helenarimalimankkaankoulu2012
Ammatillinen koulutus Varsinais-Suomessa MUUTOSAJUREITA Kimmo Puolitaival Yksikön päällikkö Työllisyys-, yrittäjyys- ja sivistyspalvelut Varsinais-Suomen.
Monikäyttöinen paperi
ENSIHARVENNUS Pertti Mäkinen
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska mm. : 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi.
Näe metsä puilta Metsäteollisuus liittyy kaikkeen arkielämässä
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska: 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi voi.
KAAKKOIS-SUOMEN TYÖMARKKINOIDEN KATSAUS 2012  Ilmestyy piakkoin sähköisessä muodossa  Teemoina:  Väestö, työikäinen väestö, tuotanto, työllisyys, työttömyys.
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute / Puunhankinnan kehittämisseminaari Kouvola Urakointimahdollisuudet.
mieluummin useampikin?
Talousmetsän kierto Talousmetsän kierto – oppimateriaali perusopetukseen ( , päivitetty 06/2012) Lisätietoja: Taustatietoa ja linkkejä löytyy.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Riittääkö Suomessa puu? Kevät 2015
Maatalous.
Kappale 9 Suurimmat väestökeskittymät: Pohjois-Amerikan itärannikko
TILASTOJA 2003 Kansallinen metsäohjelma 2010 Metsänhoitotyöt
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
Puun elinkaari metsässä:
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
Taiga.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto? Sään vaihtelut johtuvat tuulten ja merivirtojen muutoksista –Vaikuttavina tekijöinä pinnanmuodot, sijainti pohjois-etelä.
Tuulet.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Savannit ja monsuunimetsät
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
Kasvillisuusalueet.
PUUPOLTTOAINE. Puupolttoaine - Puupolttoaine on polttoaineena käytettävää biomassaa eli biopolttoainetta, joka on peräisin puun rungosta, oksista tai.
MITEN METSÄNOMISTAJAN TULISI VARAUTUA ILMASTONMUUTOKSEEN? Kari Mielikäinen Metsäntutkimuslaitos © Metla/Arvo Helkiö.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
Mikä on metsien merkitys? JOHDANTO METSÄ- ja PUUALAN TET-JAKSOLLE.
Maapallon metsät.
HAVAIJI.
Kristinuskon levinneisyys ja kehityssuunnat 2000-luvulla
Metsähakkeen tuotanto ja käyttö
Suomen luonnon erityispiirteet
Maapallon metsät.
Sään vaihtelut Sää vs. ilmasto?
Trooppiset sademetsät
Trooppiset sademetsät
Metsätilakauppa Helsinki
Nahkealehtinen kasvillisuus
8 Raaka-aineet ja 9 Energia
Puun kulku metsästä tehtaalle Suomessa 2016 (milj.m3)
9 lk Maa- ja metsätalouden kurssisuunnitelma syksy 2015 ja kevät 2016
Tundra.
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Tundra Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopan pohjoisosissa esiintyy tundraa.
Vienti Teknologiateollisuus.
Metsäjohtaja Sauli Brander UPM Metsä
Vienti Teknologiateollisuus.
Metsäteollisuuden puunkäyttö ja tuontipuu
AFRIKKA s
Vienti Teknologiateollisuus.
Vienti Teknologiateollisuus.
Esityksen transkriptio:

Maailman metsävarat ja metsätalous Tekijät: Julia, Inka ja Roosa Maailman metsävarat ja metsätalous

Yleistä Metsä on hitaasti uusiutuva luonnonvara Se on kovaa vauhtia hupenemassa, sillä metsää hakataan 200 000 neliökilometriä vuodessa ja ilmansaasteet pilaavat metsiä: esim. puiden luontainen vastustuskyky heikkenee (ilmenee mm. tuholaisina ja tauteina) Suurimmat metsän tuotantoalueet: Boreaalinen havumetsävyöhyke eli Taiga, Lauhkean vyöhykkeen lehti- ja sekametsät ja trooppiset metsät Suomessa metsää on n. 0,5% maailman metsistä Euroopassa metsistä 66% uudistuu luonnollisesti, 30% puista on istutettuja tai kylvettyjä ja n. prosentti uudistuu juurivesoista.

Maailman metsät Venäjä 80 mrd. m3 Afrikka 65 mrd. m3 Aasia ja Oseania Eurooppa 29 mrd. m3 Venäjä 80 mrd. m3 Pohjois-Amerikka 68 mrd. m3 Afrikka 65 mrd. m3 Aasia ja Oseania 53 mrd. m3 Lat. Amerikka ja Karibia 139 mrd. m3

Metsätyypit Taiga Trooppiset metsät Lehti- ja sekametsät Pohjoisella pallon puoliskolla; Yhdysvaltojen, Kanadan, Pohjoismaiden ja Venäjän kohdalla 15% mantereiden pinta-alasta Puusto on harvaa Puiden kasvu hidasta Trooppiset metsät Puolet maapallon metsäpinta-alasta * tästä 30% sademetsiä Sademetsät sijaitsevat päiväntasaajalla Laajimmat sademetsäalueet Brasilian Amazoniassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Indonesiassa trooppisten puiden (mm. mahongin) puuaines kovaa ja lyhytkuituista  soveltuvat hyvin mm. huonekalujen tuotantoon Puiden kiertoaika on lyhyt Puiden korjuuhankalaa tiheän aluskasvillisuuden ja puulajien suuruuden vuoksi. Myös huonokuntoinen tiestö hankaloittaa. Ravinteet ovat sitoutuneet puustoon ja muuhun kasvillisuuteen  metsien hakkuut heikentävät uusien puiden kasvua  primaarinen sademetsä monimuotoisempaa kuin hakkuiden jälkeen kasvava sekundaarinen metsä Muita trooppisia metsiä: * Afrikan, Etelä-Aasian ja Etelä- Amerikan savannimetsät * Kaakkois -Aasian monsuunimetsät Lehti- ja sekametsät Sijaitsevat pääosin pohjoisella pallon puoliskolla Suurin osa alkuperäisistä nahkealehtisistä metsistä hävinnyt ihmisen toimesta. Niitä on muutettu viljely- ja laidunmaiksi ja hakattu asutusten tieltä.  tilalla kasvaa nykyään matalaa piikkipensaikkoa ja metsäpaloille alttiita pensastometsiä

Metsätalous Havupuut soveltuvat hyvin metsäteollisuuden raaka-aineiksi, koska puiden kuitu on pehmeää ja pitkää ja puiden rungot ovat suoria. Puiden korjuu on helppoa talviaikaan, kun maa on roudassa ja kestää metsäkoneiden painon eikä jätettävälle puustolle synny juuristovaikutuksia. Metsiä harvennetaan ja hoidetaan säännöllisesti sen jatkuvuuden turvaamiseksi. Erityisesti havumetsiä muokataan ja säännöllisesti harvennetaan Suomessa metsätalouden päätuotteina ovat kuitu- ja tukkipuu Metsiä myydään myös energiapuuksi - energialaitoksille myydään kannot, hakkuutähteet ja pienpuut - Suomen viennin osuus metsäteollisuuden tuotteiden maailmankaupasta on n. 10%.

Metsätalouden jatkuvuus Metsätalous tulee saattaa kestävälle pohjalle Metsä on tärkeä energianlähde, mutta myös tulon lähde Kun metsiä harvennetaan, metsät pysyvät tuottavassa kunnossa Hakkuun jälkeen on tärkeää muokata metsän pohja hyvään kuntoon uusiutumisen turvaamiseksi Puun laatu pysyy hyvänä, kun sitä hoidetaan hyvin Suomen viennin osuus metsäteollisuuden tuotteiden maailmankaupasta on n. 10%. Metsien tila Suomessa on kohtalaisen hyvä mutta maailmalla tilanne on paljon huonompi. Metsiä on hoidettava ja kasvatettava kokonaisina ekosysteemeinä sekä suojeltava huolella. → edellä mainitut erittäin tärkeitä mm. Euroopan metsäteollisuuden tulevaisuuden kannalta

Lähteet - Oppikirja http://www.metsateollisuus.fi/tilastot/45-Mets%C3%A4varat http://www.metla.fi/metinfo/tilasto/julkaisut/vsk/2011/vsk11_13.pdf http://www.smy.fi/forest-fi/graafit/metsavarat/ http://www.metsaforest.fi/MetsanJaLuonnonhoito/Pages/metsapalstanperushuolto.aspx http://www.metsa.fi/sivustot/metsa/fi/Metsatalous/Sivut/default.aspx http://www.puuinfo.fi/sites/default/files/content/info/eurooppalainen-puu-ydinasiaa- euroopan-ymparistoystavallisimmasta-materiaalista/metsanhoito-ja-metsatalous-a4.pdf https://www.youtube.com/watch?v=MbJmwDjJrIg