HALLINTOKUNNAT JA ESTEETTÖMYYDEN TARVE - HANKE 9.4.2008 Niina Kilpelä, Kynnys ry.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

HISTORIALLISTEN ALUEIDEN JA RAKENNUSTEN ESTEETTÖMYYS
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
Joukkoliikenteen esteettömyys Oulun kaupungin keskustassa OuJEE.
ESKEH-projekti Esteettömyyden arviointimenetelmän ja kartoituslomakkeen kehittäminen RAY:n rahoitus 2007 – 2008 Helsingin kaupungin rahoitus (Helsinki.
Vammaispalveluiden innovaatio- ja kehittämiskeskus -konsepti Jarno Tuimala, Anne Laakso
1 Invalidiliitto 1 Esteettömyysprojekti Tavoite: • lisätä osaamista ja tietoa rakennetun ympäristön esteettömyydestä Kolme vastuualuetta – kolme asiantuntijaa.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia 1 Miten välittää tietoa esteettömyydestä? Esteettömyysluokitus sosiaali- ja.
PK-kehittämispalvelut
Helsinki kaikille –projektin toiminta vuonna 2007 Koordinointiosa Yleisten suunnittelu- ja toteutusohjeiden laadinta • Esteettömyyden arviointimenetelmän.
Terveyskeskuksen tilat ja esteettömyys
Tampereen ympäristökuntien liikenneturvallisuussuunnitelma Kangasalan liikenneturvallisuusryhmän kokous
Ismo Malinen, Suomen kansallismuseo
Rakennusmääräyskokoelma F-osa
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
W w w. a m k. f i Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen verkko-opinnot, 15 op Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen opinnoissa hankitaan tietoperustaa.
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Helsingin esteettömyystyön onnistumiset ja haasteet Ohjausryhmän puheenjohtaja Kaupungininsinööri Raimo K. Saarinen
CP-vammaisten aikuisten hyvinvointi ja kuntoutus elämänkaarella -projekti vuosina CP- ikä/kunto -projekti (CPIK) Invalidiliitto ry hallinnoi.
Fisma ry:n kehittämän projektin estimointi- ja mittauskonseptin instituionalisointi käytännön ohjelmistoprojektien johtamiseen Minigradu esitys
OTANTATUTKIMUS OY Raporttia tai osia siitä ei saa edelleen toimittaa tai julkaista missään muodossa ilman Otantatutkimus Oy:n nimen mainitsemista. RAY:
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
Laatukriteerien pilotointi ja itsearvioinnin toteutus KAOssa Esa Oikarinen Koulutuspäällikkö Kainuun ammattiopisto.
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Liikuntaviraston koulutuspäivä
ESKEH-projekti Esteettömyyden arviointimenetelmän ja kartoituslomakkeen kehittäminen Anna Ruskovaara, Invalidiliitto ry Toimivia ohjeita rakennuksiin.
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Päiväkeskustoiminnan tutkimushanke Sininauhaliitto Tutkija Aki Rogel.
Työllisyysportti – työväline työllisyydenhoidon toimijoille
1 Invalidiliitto ESKEH-projekti Esteettömyyden arviointimenetelmän ja kartoituslomakkeen kehittäminen RAY:n rahoitus 2007 – 2008 Helsingin kaupungin rahoitus.
Hei, katsotaanpa netistä miten pääsen auditorioon! "Esteettömyys oppilaitoksissa" – tietopohja rakennusten opastuksen välineenä Seija Örn, Pohjois-Karjalan.
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Toimipisterekisteri ja Palvelukartta Esteettömyys
INFRA-ALAN TIETOMALLIOSAAMINEN Tietomallit Mallipohjainen (engl. Model-based) Tiedon käsittelyn soveltamistapa, jossa esim. tuotetta kuvataan.
HELSINKI KAIKILLE ESTEETTÖMYYSSYMBOLIHANKE Helsinki kaikille -projektin verkostoseminaari Anni Juutilainen Projekti-insinööri, Helsinki kaikille.
Laatua ammatillisen koulutuksen arkeen LARK 3 -hanke Sari Mikkola
Esteettömyystyö rakennusten osalta Kaupungininsinööri, ohjausryhmän puheenjohtaja Matti- Pekka Rasilainen.
2002–2011. Pilottiesteettömyyssuunnitelmat Aleksanterinkatu Töölönlahti Vuosaari Internet-sivut Esitteet Esteettömyyskirjasto.
Esteettömyys päiväkodeissa koulutuspäivä
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Terveyskeskuksen tilat ja esteettömyys Toimivia ohjeita rakennuksiin Helsinki kaikille –projektin verkostoseminaari Pirjo Sipiläinen, arkkitehti,
Myllypuron kampus Arto Salonen
Helsingin rakennuslautakunnan linjanvetoja esteettömyysasioissa
HELSINKI KAIKILLE Verkostoseminaari Raimo K. Saarinen Kaupungininsinööri Ohjausryhmän puheenjohtaja Helsinki kaikille -projekti.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia 1 Sosiaali- ja terveydenhuollossa asioinnin esteettömyysluokitus Sari Valjakka,
1 Invalidiliitto 1 ARMI ry:n ja Invalidiliitto ry:n esteettömyyspalkinto ARMI ry: Arkkitehtuurin, rakentamisen ja muotoilun informaatiokeskus SAFA ry,
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
HELSINKI KAIKILLE Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve -hanke luotu työmenetelmä, jonka avulla saadaan kattavat ja yksityiskohtaisemmat ohjeet siitä,
VAMPO – PÄÄTÖSSEMINAARI ESTEETTÖMYYS JA SAAVUTETTAVUUS- LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖN HAVAITSEMAT VAIKUTUKSET.
Lyhytkasvuisten toimintakyky ja haasteet esteettömyydessä ja yhdenvertaisuudessa LYHTY Sinikka HIEKKALA, Outi MÄKITIE, Heidi ANTTILA, Kirsti PESOLA, Antti.
Invalidiliitto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä - kommenttipuheenvuoro Niina Kilpelä, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus.
Ikääntyneiden asuinympäristöt, palvelut ja hoiva Ira Verma projektipäällikkö Sotera Instituutti Arkkitehtuurin laitos.
Katri Arnivaara Turun kaupungin vapaa-aikatoimiala Hankekoordinaattori 1.
Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Asiakaskuuntelut palveluiden kehittämisessä yöp
Työpajan tuloksia ke klo Verohallinto
Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve -hanke
Suviniityn päiväkoti ja neuvola hankesuunnitelman päivitys
Maatalous-lomituksen valmistelu-projekti
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Esteettömyyden huomioiminen Kaisa-talohankkeessa
Esteettömyys.
Esteettömyystyötä Helsingin yliopistossa
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve -hanke
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
Esityksen transkriptio:

HALLINTOKUNNAT JA ESTEETTÖMYYDEN TARVE - HANKE Niina Kilpelä, Kynnys ry

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Hankkeessa tilaajana Helsinki kaikille – projekti Kohderyhmänä tiloissa toimivat hallintokunnat sekä tilojen peruskorjauksesta ja kunnossapidosta vastaavana tahona Kiinteistövirasto

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Toteutus verkostoprojektina (Est!-verkosto) Helsingin Invalidiyhdistys Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset Helsingin huonokuuloiset VYP (Invalidiliitto) Stakes Kynnys ry (verkoston vetäjä, konsulttina hankkeessa) Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke

Tavoitteita Hankeen tarkoituksena on laatia työmenetelmät, joiden avulla hallintokunnat voivat tarkistaa kaikki toimitilansa ja niihin liittyvät esteettömyysvaatimukset tarveselvityksen yhteydessä.

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Työmenetelmä Tutustumis- ja kartoituskäynti kohteeseen. Mukana hankkeen vastuuhenkilöt ja henkilökunnan edustajat. Kartoituksen tavoitteena on selvittää, mitä esteettömyysvaatimuksia kohteen eri tiloihin liittyy. Tavoitteena on ”standardiesteettömyyden” lisäksi tuoda esille kullekin toimipisteelle tyypillisiä erikoistarpeita ja -ratkaisuja.

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Menetelmä on kehitetty kolmen hallintokunnan kanssa yhteistyössä vuonna 2007 ja sen testaus toteutettiin näiden hallintokutien toimipisteissä: sosiaali- ja opetusvirastossa sekä terveyskeskuksessa. Yhteistyöhön perustuva menetelmä takaa sen, että saadaan kattavat ja yksityiskohtaisemmat ohjeet siitä, miten eri tiloja kannattaa arvioida, rakentaa ja suunnitella. Kartoituksen voi suorittaa esteettömyyteen perehtynyt henkilö. Hallintokuntien mukanaolo varmistaa sen, että esteettömyystarveselvityksen työkaluista ja koko prosessista tulee hallintokunnille käyttökelpoinen. Työmenetelmä

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Lisäksi: Esteettömyyskartoitusraportti (kohde + lähiympäristö). Henkilökunnan ja tilojen käyttäjien haastattelut. Esteettömyysopas henkilökunnalle ja suunnittelijoille. (kommentit eri osapuolilta) Raportin, oppaan ja koulutusmateriaalin tulisi palvella sekä toimipisteitä itseään että rakennusvalvontaa ja –suunnittelua.

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Räätälöidyt oppaat eri kohteille Mitä tarkoitetaan, kun puhutaan kyseisten tilojen esteettömyydestä? Esim. Induktiosilmukka (missä tarvitaan?) Palvelutiskin varustus Esteettömän wc:n varustus ja sijainti Henkilökunnan tilojen esteettömyys Oppaat

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Koulutus Koulutuspäivät jokaisesta pilottikohteesta Koulutusmateriaali löytyy osoitteesta koulutus, koulutuspäivät Koulutuspäivien järjestäjänä Helsinki kaikille-projekti

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke PILOTIT

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Pilottikohteita 2007 Kinaporin vanhusten palvelukeskus ja palvelutalo (Sosiaalivirasto) Maunulan terveysasema (Terveyskeskus) Käpylän peruskoulu, Mäkelänkadun kiinteistö (Opetusvirasto) 2008 Jakomäen uimahalli (Liikuntavirasto) Päiväkoti (Sosiaalivirasto)

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Esteettömyys Esteettömyyden kehittämisen lähtökohtina ovat toimitilojen toiminta, siellä työskentelevät ihmiset ja heidän tarpeensa sekä liikkumis- ja toimimisesteisten ihmisten (vammaiset, ikääntyneet ihmiset ja tilapäisesti toimintarajoitteisten ihmiset) tarpeet ympäristön saavutettavuuden ja toimivuuden kannalta. Liikkumis- ja toimimisesteisten ihmisten rooli voi olla työntekijä, asiakas tai muu tilan käyttäjä.

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Maunulan terveysasema

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Esteettömyys huomioitu osin jo rakennusvaiheessa – yhtäläiset vaatimukset toiminnan sujumisen kannalta Ongelmakohtia mm. liikkumisesteisille soveltuvan wc-tilan puuttuminen (mitoitus), henkilökunnan sosiaalitilojen esteettömyys Maunulan terveysasema

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Kinaporin vanhusten palvelukeskus

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Esteettömyys huomioitu jo rakennusvaiheessa – yhtäläiset vaatimukset toiminnan sujumisen kannalta Helsinki kaikille – projekti on kartoittanut ulkotilojen esteettömyyttä palvelukeskuksen ympäristössä Ongelmakohtia mm. liikkumisesteisten wc- tilan mitoitus ja varusteet, detaljit Kinaporin vanhusten palvelukeskus

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Käpylän peruskoulu

Hallintokunnat ja esteettömyyden tarve - hanke Pilottikohteista selkeästi esteellisin kohde: tilat useammassa eri tasossa, ei hissiä Yksi hissi ei ratkaise tilannetta, eri ratkaisuvaihtoehtojen seuraukset Käpylän peruskoulu

Kiitos! Niina Kilpelä, Kynnys ry,