Prof. Marketta Rinne MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Geenit ja menopaussi-iän määräytyminen
Advertisements

1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
evoluutio Perinnöllinen muuntelu Luonnon valinta
Resistanssi ja Ohmin laki
Arja Seppälä MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)
Tero Tolvanen Luomuneuvoja ProAgria Etelä-Savo
Arja Seppälä MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus)
Esiopetuksen huoltajat 2014 Generated on :41.
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
Suhdannekatsaus maaseudun yritysten kannattavuuteen ja rahoitustilanteeseen 2009/2010 Perttu Pyykkönen Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos Maaseudulta.
Osakekurssien tekninen analyysi
Jalostuksen mahdollisuudet parantaa utareterveyttä
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 3 - Riikka-Leena Leskelä Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 2. Mallien rakentaminen.
Active wetlands Active wetlands •Maatalous on merkittävä typpi- ja fosforikuormittaja Itämeren alueella •Kosteikot ovat tunnustettu.
Mallituskysely Dynaamisen ohjelmoinnin mallit lihasika- ja emakkopaikan arvottamiseen Jarkko Niemi, MTT taloustutkimus
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Place client logo here in Slide Master RI Elokuu 2009 Jorma Hakanen Lääkkeiden määrääminen ja rinnakkaislääkkeet –tutkimus.
Yhteisen maatalouspolitiikan aiheuttamat kannustin- vääristymät kotieläintuotannossa ja niiden korjaaminen Pekka Huhtanen MTT/Kotieläintutkimus.
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Perhevapaiden epäsuorat kustannukset yrityksille Mika Maliranta (Etla) Perhevapaiden.
TU Suomalaiset työmarkkinat ja niiden toiminta Kurssin käytännön järjestelyt
Liikkumalla tasapainoa Ikäihmisten kuntoutumista tukevat hoito- ja toimintaympäristöt hanke 2006 – 2008 Ikäihmisen hyvä elämä – ympäristön merkitys vanhenemisessa.
KOKKOLAN VEIKKOJEN ARVOKISAEDUSTAJAT
Luomutilan mahdollisuudet omavaraiseen rehuvalkuaisen tuotantoon
Raija Tamminen ProAgria Kymenlaakso Loimaa
Vakuutusmaksutulo yhteensä 9,1 mrd € Työeläkevakuutusyhtiöiden markkinaosuudet 2007.
Kuvien lähde:. Kuinka pitkä on pitkä? Subprime kriisi alkoi Yhdysvalloista elokuussa Se muuttui finanssikriisiksi lokakuussa Kreikkakriisi.
Mallituskysely Hyötylanta-ohjelmassa käytettävät mallit Elinkaaristen ympäristövaikutusten arviointimalli.
Prosenttilaskua, tiivistelmä
OTANTATUTKIMUS OY Raporttia tai osia siitä ei saa edelleen toimittaa tai julkaista missään muodossa ilman Otantatutkimus Oy:n nimen mainitsemista. RAY:
Työmäärän vaihtelu automaattilypsy-
Tero Tolvanen luomuneuvoja ProAgria Etelä-Savo
Lypsylehmien kuntoluokitus
Jakaumista. Frekvenssijakauma Mainostaja kysyy 200 asiakkaalta, kuinka monta kertaa viikossa he lukevat sanomalehteä. Päivät, jolloin luet lehden Frekvenssi.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Kunta- ja palvelurakenneuudistus -pikakysely
Oulu ALO-luokka 12kyl, 4pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl:
KSP10 Vaatetuksen kaavoitus- ja valmistus- prosessit 4op = 12 L + 40 R + 56 OT Päivi Aalto Kevät 2009 TOKL
Päiväkeskustoiminnan tutkimushanke Sininauhaliitto Tutkija Aki Rogel.
SU MEN SALIBANDYLIITT 21 vuotta salibandya Suomessa.
Maatalous ja ympäristönsuojelu
2 2 Markkinatilanne  Raakamaito –Tuotanto noussut hieman Euroopassa. Suomessa lasku tasaantunut. Hinnat laskeneet muutamissa maissa alle tuotantokustannusten.
Bibliometriikan hyödyntäminen, bio/lääketieteen tutkijan kommentti Tomi P. Mäkelä, Helsingin yliopisto.
Talousnäkymät Valtiosihteeri Raimo Sailas SITRA,
Tavoitteen asettaminen: tunnusluvut 1 Toteutuma 2007 Toteutuma 2008 OPM tavoite v Tavoite 2012 Lukuvuodessa vähintään 45 op suorittaneiden.
Mi Menetelmä tosiaikaiseen sivustomuokkaukseen Sulake Dynamoid | Strictly confidential – legally protected and privileged information Ilari Tuominen Software.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Menetelmä Markowitzin mallin parametrien estimointiin (aihe-esittely)
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Euro & talous –lehti (4/2007) Rahoitusjärjestelmän vakaus –erikoisnumero (2007) Tiedotustilaisuus
Kappale 8 - Ad-Hoc verkkojen tehokkuus Tietoliikennetekniikan seminaari – Markku Korpi.
Hevosen ruokinta.
Monimuuttujamenetelmistä Lähtökohtana mallittaa muuttujien välinen riippuvuusrakenne. Rakenne tulee sovellusalan teoriasta. Sopiva analyysi valitaan mallin.
Rehutaulukot ja ruokintasuositukset - seminaari Viikki, Helsinki Prof. Marketta Rinne, MTT.
Lisätietoja: Marketta Rinne MTT Kotieläintuotannon tutkimus, Jokioinen Rehutaulukoiden päivitys 2010 Lähde: MTT Rehutaulukot.
Rehutaulukot ja ruokintasuositukset –seminaari Ryhmäkeskustelu – märehtijät ja hevoset Viikki, Helsinki Prof. Marketta Rinne, MTT.
Voimavektorit Kaikki voimatehtävät pohjautuvat Newtonin II lakiin: Tiivistelmä ja tehtäviä voimavektorien yhdistämisestä m on tarkasteltavan kappaleen.
Ilmaston vaikutus maatalouteen
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
Kesärehut 2016 PV / Rypsirouhehinnoittelu
Lypsylehmä.
Parsilehmien hoitorutiinit
Esityksen transkriptio:

Säilörehun syönti-indeksi - rehun koostumus vaikuttaa syöntipotentiaaliin VirtuaaliArtturi 8.4.2009 Prof. Marketta Rinne MTT (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) Jokioinen www.mtt.fi marketta.rinne@mtt.fi

Rehu on välituote Lypsykarjatilalla raha saadaan maidosta Rehut ovat välituotteita Rehujen arvottaminen perustuu siihen, miten paljon ja minkälaista maitoa niiden avulla saadaan Todelliset tuotosvasteet välttämättömiä lähtötietoja taloudellista optimointia varten Tuotantovaikutuksen taustalla: Vaikutukset rehujen vapaaehtoiseen syöntiin Ruokintatason ja rehuannoksen vaikutukset sulatuksen yhdysvaikutuksiin eri todelliseen energiansaantiin Lehmän verenkiertoon imeytyvien ravintoaineiden määrä ja keskinäiset suhteet

Rehun ravintoainepitoisuus Karjanhoitaja ratkaisee Eläimen käyttöön tulevien ravintoaineiden kokonaismäärä riippuu seuraavista tekijöistä: Tarjotun rehun määrä × Rehun ravintoainepitoisuus Syönti Sulavuus Aineenvaihdunta Karjanhoitaja ratkaisee Eläin ratkaisee Vaihtelun suuruus: syönti > sulavuus > aineenvaihdunta

Syöntiin vaikuttavat rehuannoksen ja eläimen ominaisuudet Koko Ikä Lypsykauden vaihe Tuotantokyky Säilörehun syönti-indeksi D-arvo Käymisaste Kuiva-ainepit. Kuitupit. Sato Kasvilaji Toteutuva rehujen syönti ? Väkirehun syönti-indeksi Määrä Koostumus Valkuainen + HVO Rasva Kuitu Muut tekijät Tarjolla olevan rehun määrä Syöntiaika ja -tila Lämpötila Ym. ym.

Syönnin ennustaminen Lypsylehmien ruokinnan kaikkien tärkein – ja vaikein – osa Monissa malleissa syönnin ennustamisessa käytetään havaittua maitotuotosta Se ei ole tiedossa ruokinnan suunnitteluhetkellä Rehuannoksen koostumus vaikuttaa syöntiin, joka vaikuttaa tuotokseen, joka vaikuttaa syöntiin…? Absoluuttiseen syöntimäärän vaikuttavat: Eläimen ominaisuudet Koko, lypsykauden vaihe, ikä (ensikot vs. vanhemmat lehmät), perinnöllinen taso Rehujen ominaisuudet Kemiallinen koostumus, sulavuus, säilörehun käymislaatu Ympäristötekijät Rehujen tarjollaoloaika, ruokintapaikkojen määrä, lämpötila Yhdysvaikutukset näiden välillä Syönti-indeksien lähtökohtana rehuannoksen koostumuksen vaikutukset syönnin suhteelliseen muutokseen

Kokonaissyönnin ja maitotuotoksen välinen yhteys on vahva (Tuotosvasteaineisto, n=998)

Säilörehun syönti-indeksi Säilörehun syönti-indeksi Säilörehun syönti-indeksin kehitystyö Työkalu, joka kvantifioi säilörehun laadun vaikutuksen rehun syöntipotentiaaliin Aineistona Tuotosvasteaineiston säilörehukokeet Säilörehun korjuuaika (n = 81) Säilöntäainekäsittelyt (n = 240) Säilörehun esikuivaus (n = 85) Sato (ensimmäinen korjuu vs. jälkisato; n = 46) Palkokasvisäilörehun osuus (n=53) Kokoviljasäilörehun osuus (n = 37) Menetelmänä yksittäisten tekijöiden selvittäminen regressioanalyysillä ja kerrointen yhdistäminen samaan kaavan Säilörehun syönti-indeksi Säilörehun syönti-indeksi

Säilörehun syönti-indeksi Syönti-indeksin standardirehu Nurmiheinäsäilörehu, joka korjattu kesän ensimmäisestä sadosta Kuiva-aineen (KA) pitoisuus 250 g / kg D-arvo 680 g/kg KA Kokonaishappoja 80 g / kg KA (Hapot) maitohappo + haihtuvat rasvahapot Kuitupitoisuus (NDF) 550 g/kg KA Lisäksi indeksiin vaikuttavat karkearehun ominaisuudet: Nurmiheinäsäilörehun sato Korjattu ensimmäisestä sadosta tai jälkikasvusta Osuus karkearehun KA:sta välillä 0-1 Palkokasvisäilörehu (L) Kokoviljasäilörehu (KV-SR) Säilörehun syönti-indeksi

Näin syönti-indeksi lasketaan: Säilörehun syönti-indeksi = 100 + 10 × [(D-arvo – 680) × 0.0175 - (Hapot – 80) ×0.0128 + (0.0198 × (KA -250) – 0.00002364 × (KA2 – 2502)) - 0.44 × jälkikasvusäilörehun osuus + 4.13 × L-osuus – 2.58 ×L-osuus2 +5.90 × KV-SR-osuus – 6.14 × KV-SR-osuus2 -0.0023 × (kuitu – 550)] Säilörehun syönti-indeksi

Kun D-arvo kasvaa 10 g/kg KA (=1 prosentti- yksikön), säilörehun syönti lisääntyy 175 g KA/pv Syönti todennäköisesti laskee nopeammin erittäin huonosti sulavia rehuja käytettäessä ?

●Kun käymishappojen määrä lisääntyy 10 g/kg KA, syönti vähenee 128 g KA/pv ●Hyvitystä ei tehdä, kun pitoisuus alle 40 g/kg KA

Palkokasvien ja kokoviljasäilörehun lisääminen vaikuttavat säilörehun syöntiin käyräviivaisesti  Oletus, että koostumus muuten vakio Käytännössä pitoisuudet huomioidaan 0.5:en asti

Välillä 500-850 g/kg, syönti vähenee suoraviivaisesti tasolle 250 g/kg Säilörehun kuiva-ainepitoisuudella on itsenäinen käyräviivainen vaikutus syöntiin Maksimi 420 g/kg Välillä 500-850 g/kg, syönti vähenee suoraviivaisesti tasolle 250 g/kg

Säilörehun kuitupitoisuudella on lievä itsenäinen vaikutus rehun syöntiin

Esimerkkejä SR-syönti-indekseistä Apila KV-SR 2. sato KA-pit. D-arvo Hapot Kuitu SR s-indeksi 250 680 80 550 100 0.5 114 1 96 350 106 640 93 120 95 450 102

Väkirehun syönti-indeksi Väkirehun syönti-indeksi kuvaa väkirehuruokinnan vaikutuksen säilörehun vapaaehtoiseen syöntiin VR-syönti-indeksissä huomioidaan: Väkirehumäärä Väkirehun valkuaispitoisuus ja valkuaisen hajoavuus Väkirehun kuitupitoisuus Väkirehun rasvapitoisuus Väkirehumäärän ja säilörehun syöntipotentiaalin yhdysvaikutus Väkirehun syönti-indeksi

Väkirehun määrä vaikuttaa käyräviivaisesti kokonaissyöntiin VR-pisteiden lisäys: 89 kg: 5.2 p 1516 kg: 2.5 p

Korvaus-suhde kasvaa, kun SR-syönti-indeksi kasvaa 1. Väkirehuannoksen lisääminen vähentää säilörehun syöntiä enemmän, kun säilörehun syöntipotentiaali on suuri 2. Korvaussuhteen yhteys SR-syönti-indeksiin huomattavasti selvempi kuin yksittäisiin SR:n ominaisuuksiin kuten D-arvoon tai kuiva-ainepitoisuuteen

Artturi-verkkopalvelussa www.mtt.fi/artturi Säilörehun syönti-indeksilaskuri Nettilaskuri MS Excel kaavoineen tallennettavissa Available also in English Väkirehun ja koko rehuannoksen syönti-indeksilaskuri Artikkelit + esitysdiasarjat ladattavissa

Nettipohjainen SR-syönti-indeksilaskuri Artturi-verkkopalvelussa

Laskentaan luotettavat lähtötiedot Säilörehun syönti-indeksin lähtötiedot Artturi-rehuanalyysistä Sulavuusmääritys keskeinen Sen kehittämiseen panostettu merkittävästi Ks. Rinne, Huhtanen & Nousiainen. 2008. Karkearehujen sulavuuden määritys tarkentunut. Julkaisussa: Maataloustieteen Päivät 2008. Suomen Maataloustieteellisen Seuran tiedotteita no 23. Toim. Anneli Hopponen. Saatavilla Internetissä: http://www.smts.fi/mpol2008/index_tiedostot/Posterit/ps024.pdf Artturi-analyysi sisältää valmiiksi lasketun SR-syönti-indeksin Väkirehuille voidaan käyttää Rehutaulukoissa ilmoitettuja keskimääräisiä tietoja www.mtt.fi/rehutaulukot

Miten syönti-indeksejä voi käyttää? Yksi indeksipiste vastaa ~ 0.1 kuiva-ainekilon syöntiä Syönti-indeksejä voi hyödyntää säilörehun vaihtuessa: Väkirehuannosta voi muuttaa tarpeen mukaan kokonaissyönnin pitämiseksi ennallaan Periaatteita voi soveltaa myös lihanautoihin, lampaisiin… Maidontuotannon mallintaminen ja taloudellinen optimointi mahdollista, kun syöntivasteet pystytään ennustamaan Ks. Huhtanen, P., Nousiainen, J. & Rinne, M. 2008. Lypsylehmien rehuannoksen taloudellinen optimointi tuotosvasteiden perusteella. Julkaisussa: Maataloustieteen Päivät 2008. Suomen Maataloustieteellisen Seuran tiedotteita no 23. Toim. Anneli Hopponen. Saatavilla Internetissä: http://www.smts.fi/mpol2008/index_tiedostot/Esitelmat/es075.pdf Hyödyntäminen ruokinnan suunnittelussa Kun rehuannoksen vaikutukset syöntiin hallitaan, ne voidaan ”puhdistaa” koetuloksista Mahdollistaa eläintekijöiden vaikutuksen mallintamisen syöntiin KarjaKom- Passiin !

Julkaisuja syönti-indekseistä: Tieteelliset englanninkieliset artikkelit Huhtanen, P., Rinne, M. & Nousiainen, J. 2007. Evaluation of the factors affecting silage intake of dairy cows: a revision of the relative silage dry-matter intake index. Animal 1: 758-770. Huhtanen, P., Rinne, M. & Nousiainen, J. 2008. Evaluation of concentrate factors affecting silage intake of dairy cows: a development of the relative total diet intake index. Animal 2: 942-935. Ladattavissa Artturin laskurisivuilta www.mtt.fi/artturi Maataloustieteen päivät 2008 (www.smts.fi) Rinne, M., Huhtanen, P. & Nousiainen, J. 2008. Säilörehun ja koko rehuannoksen syönti-indeksit auttavat lypsylehmien ruokinnan suunnittelussa. Suomen Maataloustieteellisen Seuran tiedotteita no 23. Toim. Anneli Hopponen. http://www.smts.fi/mpol2008/index_tiedostot/Esitelmat/es086.pdf Nousiainen, J. 2007. Nurmirehun syöntipotentiaalin ennustaminen tarkentuu Artturi-rehuanalyysissä. Maito ja Me 5: 20-21. Rinne, M., Huhtanen, P., Nousiainen, J. 2008. Syönti-indeksit käyttöön – lypsylehmien ruokinnan optimointimahdollisuudet paranevat. Nauta 1/2008: 52-54.