Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Resistanssi ja Ohmin laki

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Resistanssi ja Ohmin laki"— Esityksen transkriptio:

1 Resistanssi ja Ohmin laki
Vastuksilla virtaa pienemmäksi

2 Kun kaksi lamppua kytketään sarjaan, havaitaan, että ne palavat keskenään yhtä kirkkaasti, mutta huomattavasti himmeämmin kuin yksi lamppu yksinään. Sarjaan kytketyt lamput vastustavat sähkövirran kulkua enemmän kuin yksi lamppu. Tätä sähkövirran kulun vastustamisominaisuutta sanotaan resistanssiksi.

3 Seuraavassa tarvitset:
Virtalähteen Kaksi eristepylvästä Metallilankaa Johtimia Kaksi yleismittaria Kytke metallilanka eristepylväiden väliin ja mittaa langan pituus. Kytke virtalähteen –napa eritepylvääseen. Kytke virtalähteen +-napa ampeerimittarin +-napaan Yhdistä vielä ampeerimittarin –napa ja toinen eristepylväs. Kytke volttimittari ristepylväiden rinnalle.

4 Muunna lähdejännitettä ja kirjaa mittareiden lukemat taulukkoon.
Jännite (V) Virta (A) Jännite /virta (V/A) Muunna lähdejännitettä ja kirjaa mittareiden lukemat taulukkoon. Jännite (V) Esitä tuloksesi graafisesti koordinaatistossa. Huomaat, että kuvaaja on suora. Jännite ja virta ovat siis suoraanverranollisia Ohmin laki: Samassa johtimessa jännitteen ja virran suhde on vakio Tämä suhde on langan resistanssi Virta (A)

5 Tutki seuraavaksi, miten metallilangan resistanssi riippuu
Langan pituudesta Paksuudesta Lämpötilasta Langan materiaalista Miten tutkisit lämpötilan ja materiaalin vaikutuksen? LANGAN PITUUS JÄNNI TE U VIRTA I RESIS- TANSSI R 10 20 30 40 50 60 PAKSUUS U I R 1-KERT. 2-KERT. 3-KERT.

6 Resistanssin riippuminen pituudesta

7 Metallilangan resistanssi riippuu
1. Langan pituudesta. Mitä pitempi lanka, sitä suurempi resistanssi 2. Langan paksuudesta. Mitä paksumpi lanka, sitä pienempi resistanssi. 3. Langan materiaalista 4. Lämpötilasta

8 U R · I R = U:I Resistanssi R
Se kuvaa komponentin kykyä vastustaa virran kulkua. Resistanssin yksikkö on Ohmi, Ω. U R · I R = U:I

9 Muistathan taas tämän: Peitä kysytty suure, loppuosa ilmaisee laskukaavan!

10 Laskuja resistanssista
Hehkulampun läpi kulkee 0,3 A:n virta, kun se on kytketty 3,3 V:n jännitteeseen. Laske resistanssi. Laske silitysraudan resistanssi, kun kytketään V jännitteeseen ja siinä kulkee 5,8 A:n virta. Oppilastöissä käytettävässä virtalähteessä on 3,5 A:n sulake.Voidaanko siihen kytkeä 6 V:n jännitteseen lamppu, jonka resistanssi on 1,3 Ω ? 4. Laske taskulampun käyttämän virran suuruus, jos siinä on sarjaankytkettynä neljä 1,5 V:n paristoa ja sen resistanssi 60 Ω. 5. Kuinka suuri sähkövirta kulkee leivänpaahtimen läpi, kun sen resistanssi on 80 Ω ja se on kytketty verkkojännitteeseen. 6. Sähkölevyn resistanssi on 115 Ω.Laske virran suuruus, kun sähköliesi on kytketty 380 V: jännitteeseen.


Lataa ppt "Resistanssi ja Ohmin laki"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google