LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Toimintaohjeet opelle
Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Meri Heinonen Kestävän kehityksen kasvatuksen pääsuunnitteluryhmän kokous
Tavoitteet Aamu- ja iltapäivätoiminnalla on oma erityisluonteensa, jossa painottuu laadukas vapaa-ajan toiminta → olympiakasvatusmateriaalista poimittiin.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
Annika Hongisto/ Turun normaalikoulu Kehityskeskustelun lähtökohdat:  Kodin ja koulun yhteistyön monipuolistaminen ja uusien yhteistyömuotojen etsiminen.
Turun perusopetuksessa
Turun esi- ja perusopetuksessa
Ikäihmiset ongelmapelaajina Narratiivisuus apuna
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
4 § YHTEISÖLLINEN OPISKELUHUOLTO ( 3 §, 4 §, 6 §, 12 § ja 13 §)
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Millaista valistusta vanhemmille? Viisas vanhemmuus -ohjelmasta Matti Piispa
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Kuinka kuulla kadunmiestä? - Kokemuksia osallisuuden tukemisesta ruohonjuuritason ja kehittämistyön rajoilla Salli-päivä , Katja Hämäläinen-Puhakka.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
VIRITTÄYTYMINEN UUTEEN OPETUSSUUNNITELMAAN
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
Koulutuksen rakenteet ja mallit tekniikan amk-koulutuksessa Työpaja Lahti.
Viestintäsuunnitelma
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Opiskelun ja opetuksen viitearkkitehtuuri
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
+ VÄLIAIKATYÖSKENTELY 4. ja 5. päivän välillä OPPIVA OPS -VALMENNUS.
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Kansalaisten kirkonkylä - paikka, jota sinä voit muuttaa! Pia Mustonen Kyläsuunnittelu sujuvaksi Liperi
Ajatteluhatut Teeman tarkastelua eri näkökulmista
LASTEN OSALLISUUS MUKSUTEEKIN PÄIVÄKODISSA PYHÄJÄRVELLÄ
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Toimintaohjeet opelle
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Luku- ja tenttivihjeet 7 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Turvallinen Pirkanmaa Tulikettu-turvallisuuskoulutus Veijo Kaján.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Liikkuva koulu-alueseminaari Forssa. Aluejärjestöjen koulutukset Koulutukset: – Koulutoimijoille esim. Toiminnallinen oppiminen ja Liikunta.
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Tämä on mun juttu – yrittäjyyskasvatusta alakoululaisille
Kohtaamisia pelimaailmassa
Hyvinvointikoulun toimintamalli
Näin arvioimme tiimin toimintaa
Hyvien käytäntöjen dialogit Yhdessä eteenpäin työpaja 25. 4
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
HYVINVOINTIKOULU Hyvinvointipäällikkö Arto Willman,
Oma roolini osallistajana ja vuorovaikuttajana
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Esityksen transkriptio:

LATAAMO osallisena yhteisössä

Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista koulussanne. Luoda yhteistä käsitystä osallisuudesta osana opetussuunnitelmaa ja arkista koulutyötä. Tuottaa konkreettisia malleja ja askelia osallistumisen kulttuurin kehittämiseen, koska perinteisessä toimintakulttuurissa osallisuus on melko uusi asia. Virittää osallistujat myönteiseen ajatteluun yhteisestä kehittämistyöstä. Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin sekä tutustua opetussuunnitelman yleiseen osaan. Tuottaa kokemus dialogisesta työskentelystä.

Osallisuus painopistealueena Tampereen seudun opetussuunnitelmatyössä on päädytty nostamaan osallisuus yhdeksi kevään 2015 opetussuunnitelmatyön painopistealueeksi seuraavista syistä: Asia koetaan tärkeäksi hyvinvoinnin, tasa-arvon, yhteiskunnallisten muutosten ja aktiivisen kansalaisuuden näkökulmasta. Globaalit muutokset vaativat myös koulujen toimintakulttuurien muutosta. Tämä edellyttää paljon keskustelua kouluilla eri toimijoiden kesken. Keskustelu kunkin toimijan roolista on tärkeää. Kouluyhteisöille pitää antaa mahdollisuuksia käydä läpi myös aiheeseen liittyviä pelkoja ja epäluuloja. Perinteisessä toimintakulttuurissa osallisuus on melko uusi asia, joten koulut tarvitsevat konkreettisia malleja ja askelia osallistumisen kulttuurin luomiseen.

Miksi osallisuus? Uuteen opetussuunnitelmaan on kirjattu tavoite kehittää osallisuutta koulun toimintakulttuurin kaikilla tasoilla. Osallisuus auttaa oppilaita kiinnittymään kouluun sekä koulutyöhön ja on siten tärkeä lapsen ja nuoren syrjäytymiskehitystä estävä tekijä. Myös opettajan osallisuus on keskeinen työhyvinvointia edistävä ja uupumusta ehkäisevä asia.

Miksi osallisuus? Osallisuuden toteutumisen perusedellytys on o tiedostaa olevansa osa jotakin yhteisöä. o kokemus siitä, että omalla toiminnalla juuri tässä yhteisössä on merkitys ja sillä on vaikutuksia toisten toimintaan. o kuulumisen tunne, joka viittaa emotionaaliseen kiinnittymiseen, esimerkiksi hyviin ja lämpimiin suhteisiin vertaisten ja opettajien kanssa tai yhteisölle annettuihin merkityksiin. Osallisuuden toteutuminen ei ole kiinni vain yksittäisen opettajan toiminnasta, vaan edellyttää yhdessä kirkastettuja toiminnan periaatteita, niitä tukevia toimintamalleja ja rakenteita sekä osallisuutta tukevaa johtamista.

Dialogista yhteistoimintaa tukevia toimintatapoja Puheen ja kuuntelun erottaminen Toisten puheeseen liittyminen Toisten suora puhuttelu Erilaisten näkökulmien vakavasti ottaminen

Työskentelyohjeet Ryhmät kiertävät itsenäisesti työskentelypisteissä, joissa jokaisessa käsitellään osallisuutta eri näkökulmasta. Aikaa yhden teeman kanssa työskentelyyn on 15 minuuttia. Teemapisteestä toiseen siirtymisestä ilmoitetaan….(kerro millä tavalla). Ryhmät tutustuvat pisteessä olevaan materiaaliin ja käyvät siitä dialogin monisteessa olevien kysymysten virittäminä. Kukin teema sisältää kaksi kysymystä Jälkimmäisen kysymyksen vastaukset kirjataan tietokoneella avoinna olevaan word-dokumenttiin/fläpille luetteloksi. Mikäli tuntuu tärkeältä, voitte kirjata myös ensimmäisen kysymyksen tuottamia ajatuksia. Työskentelyn pääpaino on dialogisuudessa (eri näkökulmien kuuntelussa ja oman sisäisen dialogin tiedostamisessa), ei ratkaisujen saavuttamisessa. Valitkaa ryhmälle kellokalle, joka huolehtii aikataulusta ja siitä, että molemmat kysymykset tulevat käsiteltyä. Kaikkien ryhmässä olevien vastuulla on, että jokainen saa äänensä kuuluviin.

Näkökulmat osallisuuteen Dialoginen työyhteisö Vanhemmat –kasvatuskumppanuus Oppilaiden osallisuus Osallistava pedagogiikka Oppilaitos aktiivisena osana lähiyhteisöä

Ohjeet koontityöskentelyyn Voit käyttää tätä pohjana, kun teet ohjeet koontityöskentelyyn.