PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Ajatuksia elämästä .....
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Dialogi William Isaacs.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Naisena olemisen ihanuus! Loistava, tuntematon Naiskirjailija
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
Jumalan kanssa.
Tarinat kerätty osoitteesta:
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
ENA 11 Essay Feedback. Spelling change chance choice countries ideologies whatever cannot thought through taught though/ although choice let’s chasing.
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Ajatuksia elämästä..
Seura- ja lajiliittoyhteistyö koulun näkökulmasta
Monikko.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Preppaus ENA 4.
NALLE PUH.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Puhu parin kanssa. Millainen sinun perhe on. - Minulla on pieni perhe
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Naisen ainoa vika.
Muista … läpi vuoden, olla kiitollinen siitä, mitä sinulla on…
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Lukemaan oppii vain lukemalla
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Ei vanhustenasumista minulle!! HUM! Myös ääni Joku vuosi sitten tein loistoristeiliällä Välimeriristeilyn. Joku vuosi sitten tein loistoristeiliällä Välimeriristeilyn.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Nykyaikainen satu Kuningas sammakko Nainen oli pelaamassa golfia, ja hänen golfpallonsa lensi pusikon taakse. Hän lähestyi pusikkoa, ja näki sammakon.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Vili ~tarina tunteellisesta marsusta © Hilla 2007 Roosalle : Hilla.
Minun ystäväni 8. luokka tekijä – L. Pupulainen.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
arvot ja vuorovaikutus-sopimukset
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Perusevankeliumia tähän päivään Opetussarja. Jeesus parantaa sairaita Matt. 8: Reino Saarelma.
PILKKU.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Preppaus ENA 2.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Kuinka paita ja peppu olettekaan! Pariskuntien välistä leikkimielistä kisailua siitä, kuka tunteekaan kumppaninsa paremmin. Toteutetaan kyselemällä tavalla.
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Yhdyssanat, jotka kirjoitetaan erikseen
Kongruenssi ja rektio AI 15.
Puhu parin kanssa! Mitä sinä teit viikonloppuna?
Kertausta tärkeimmistä asioista
Kilpailijan starttikurssi
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Pilkulla jäsennetään virkkeen rakennetta ja palvellaan näin lukijaa. Sari Toivakka
Etsi ensin predikaatti.
Niko Saarinen.
LAUSERAKENNE Kirjakieli Puhekieli
Mikä ihmeen objekti?.
Tekstinhuoltoa 3.
Kertausta tärkeimmistä asioista
Joka vai mikä? - Kas siinäpä pulma.
Kielen- ja tekstinhuoltoa
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Esityksen transkriptio:

PRONOMINIT Pronomini viittaa toiseen ilmaukseen, eli sillä on korrelaatti eli viittauksen kohde. Korrelaatti voi olla sana, lause tai lauseke. Viittaussuhteen pitää olla selvä ja muodoltaan oikea. Verbi, genetiiviattribuutti ja yhdyssanan määriteosa eivät käy korrelaateiksi.

Verbi ei käy korrelaatiksi EI: Opettaja ei ehtinyt vastata, kun se jo tuli luokasta. VAAN: Opettaja ei ehtinyt vastata, kun vastaus jo tuli luokasta. VAAN: Opettaja ei ehtinyt kertoa vastausta, kun se jo tuli luokasta.

Verbi ei käy korrelaatiksi EI: On tärkeää, että osaa itkeä, koska se auttaa toipumaan surusta. VAAN: Itkeminen on tärkeää, koska se auttaa palautumaan surusta.

Genetiiviattribuutti ei voi olla korrelaatti EI: Tavattuaan lajin uuden valmentajan hän innostui siitä uudelleen. VAAN: Tavattuaan uuden valmentajan hän innostui lajista uudelleen.

Yhdyssanan osa ei voi olla korrelaatti EI: Monissa lastenkirjoissa kuvataan heidän tyypillisiä pelkojaan. VAAN: Monissa lastenkirjoissa kuvataan leikki- ikäisten tyypillisiä pelkoja. VRT.: Sähkövatkainta ei voi käyttää, jos se (vai sähkö?) on poikki.

Adjektiivi ei voi olla korrelaatti EI: Suomalainen ei ole onnellisempi kuin beniniläinen, vaikka sen bruttokansantuote on paljon suurempi. VAAN: Suomalainen ei ole onnellisempi kuin beniniläinen, vaikka Suomen bruttokansantuote on paljon suurempi.

Pronominin ja korrelaatin pitää olla samassa luvussa EI: Kansa ei ehtinyt tajuta, kuinka hän heitä huiputti VAAN: Kansa ei ehtinyt tajuta, kuinka hän sitä huiputti EI: Hän on niitä miehiä, jonka kelkkaan en ikinä lähtisi VAAN: Hän on niitä miehiä, joiden/jollaisten kelkkaan en ikinä lähtisi.

Kollektiivi POIKKEUKSENA IHMISTÄ/ELÄINTÄ TARKOITTAVAT KOLLEKTIIVIT: Luokka voitti lehtikilpailun, mistä he olivat innoissaan. Kotiväki saattoi minut asemalle. Näin heidän vilkuttavan laiturilla.

JOKA JA MIKÄ JOKA viittaa sanaan, joka on virkkeessä sen edellä. Hän tuli myöhässä tunnille, jolla käsiteltiin pronomineja. MIKÄ viittaa koko edellä olevaan lauseeseen. Hän tuli myöhässä tunnille, mikä ei ollut kenellekään yllätys.

Joka-pronominin käyttö EI: Hevosen omistaja, joka viettää kesät isäni vuokraamalla laitumella, on menestynyt kilparatsastaja. VAAN: Hevosen, joka viettää kesät isäni vuokraamalla laitumella, omistaa menestynyt kilparatsastaja. VAAN: Isäni vuokraamalla laitumella viettää kesänsä eräs hevonen. Tämän hevosen omistaa menestynyt kilparatsastaja.

Se-sanalla voi muuttaa tilanteen Poikkeus: Haluaisin sen tunnin muistiinpanot, jolta jouduin olemaan kuumeen takia pois.

Mikä-pronominin käyttö MIKÄ-pronominia käytetään myös, kun viitataan edellä olevaan asiaa tarkoittavaan (yksikölliseen) pronominiin. Hän muisti kaiken, minkä oli lukenut. Se, mitä sanoit, on aivan totta. Vrt.: Se kirja, jota suosittelit, oli hyvä. Vrt.: Se, joka ehtii, saa taitella lautasliinat. edellä olevaan superlatiiviin. Parasta, mitä tiedän, on purjehtiminen. Se oli paras puhe, minkä olen kuullut. Puhe oli paras, minkä olen kuullut.

Muista symmetria! Tarkkuutta pronominien muotoon EI: Opettaja suositteli kirjaa, jonka aihe oli ajankohtainen ja tuntui sopivan lukiolaisille. VAAN: Opettaja suositteli kirjaa, jonka aihe oli ajankohtainen ja joka tuntui sopivan lukiolaisille.

Joka/mikä-poikkeukset Poikkeuksena ovat paikkaa ilmaisevat sanat Talossa, jossa/missä lapsena asuin, on nyt uusi katto. Kuntaa, josta/mistä olen kotoisin, ei enää ole. Kaupunki, johon/mihin vielä palaan, on Turku.

Huom! Se + että -rakenne Lentopelkoa helpottaa se, että tietää onnettomuuksien olevan äärimmäisen harvinaisia. (Ei: kun tietää / jos tietää.)

HÄN VAI TÄMÄ? HÄN viittaa edellisessä lauseessa kauempana olevaan tekijään, TÄMÄ lähempänä olevaan. EI: Muumipeikko antaa Niiskuneidille simpukan, minkä hän ottaa onnellisena vastaan. VAAN: Muumipeikko antaa Niiskuneidille simpukan, jonka tämä ottaa onnellisena vastaan. VRT. Muumipeikko antaa Niiskuneidille simpukan, jonka hän on itse tehnyt.  1. tyyppi = hän, 2. tyyppi = tämä

TURHAT PRONOMINIT POIS Liikunta on se paras asia elämässä. Nainen otti hänen käsilaukkunsa ja lähti. Nainen otti käsilaukkunsa ja lähti.

JOKU, JOKIN, ERÄS Ihmisestä puhuttaessa: joku (jotakuta) Täällä on joku. Hyllyllä on jonkun unohtama hattu. Etsittekö jotakuta? Asioista/esineistä puhuttaessa: jokin (jotakin) Täällä on jokin outo haju. Hyllyllä oli jokin vanha hattu. Etsittekö jotakin (tavaraa)? Joku = tuntematon ihminen Eräs = tunnettu, mutta ei haluta kertoa, kuka/mikä. Tuolla on eräs tuttavani. Nämä viisaat sanat ovat eräästä näytelmästä.

Harjoittelua EI: Päähenkilön äiti on kuollut. Hän kantaa aina mukanaan kotiloa, jonka on äidiltään saanut. VAAN: Päähenkilö on menettänyt äitinsä. Hän kantaa aina mukanaan kotiloa, jonka on tältä saanut. EI: Jos nainen oli lihava, hänen piti peittää se jollakin, esimerkiksi näyttävällä vaatteella. VAAN: Jos nainen oli lihava, hänen piti peittää lihavuus jollakin, esimerkiksi…

Harjoittelua EI: Useimmille ihmisille terveys on se tärkein asia. VAAN: Useimmille ihmisille terveys on tärkein asia. EI: Teoksen päähenkilö on epävarma, joka ei tiedä, mihin suunnata elämässään. VAAN: Teoksen päähenkilö on epävarma ihminen, joka ei tiedä… EI: Luen kirjoja, joissa on kiinnostavat henkilöt ja puhuttelevat minua. VAAN: Luen kirjoja, joissa on kiinnostavat henkilöt ja jotka puhuttelevat minua