Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TUME II / Tilastollinen osuus
Advertisements

Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Kysely- tai ilmoittautumislomakkeen luominen Google Driveen
Oppimisen seuranta ja arviointi alkuopetuksessa
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Yritysjohdon koulutuskeskus
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Kartoitustulosten havainnollistaminen Case TaY:n kirjasto
Metodologian ja menetelmien valinta
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
Mielikuvat ja odotukset senioritaloista
3.2. Mitta-asteikot. Keskilukuja
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
Käyttäytymistieteiden laitos
Kasvatustieteellisen tutkimuksen perusteet
Annika Hongisto/ Turun normaalikoulu Kehityskeskustelun lähtökohdat:  Kodin ja koulun yhteistyön monipuolistaminen ja uusien yhteistyömuotojen etsiminen.
Graduryhmä – kevät 2008 Leena Hiltunen
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl.2011) -harjoitukset pääaineopiskelijoille Mira Kalalahti Käyttäytymistieteiden laitos
Esaimaa.fi Profiilitutkimus Helmikuu Esaimaa.fi-palvelun profiilitutkimus, helmikuu 2009 InterQuest Oy Tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tarkoituksena.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Työhyvinvointikysely - Jyväskylän yliopisto 2011 Fysiikan laitos.
Mittaaminen Tutkimuskysymyksiin sisältyy keskeisiä käsitteitä, joita täytyy mitata. Määrällisiä menetelmiä käytettäessä tutkimuskysymysten keskeiset käsitteet.
Tilastollisia menetelmiä
TUME II / Tilastollinen osuus
Käyttäytymistieteiden laitos
Jatko-opintoilta Mitä ysin jälkeen? Lukio -> lukuaineiden keskiarvon perusteella Ammatillinen perustutkinto -> ammatillisten pisteiden perusteella.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS. OPINTOJAKSON TOTEUTUS  KESTO: –  AVOIMEN OPISKELIJAT: – YKSI LUOKA (SUOMI) – LUOKKA ICT02O-1.
Amiram D. Vinokur & Michelle van Ryn Social Support and Undermining in Close Relationships: Their Independent Effects on the Mental Health of Unemployed.
Otanta Miksi otantaa? –suuresta perusjoukosta voidaan saada tarvittavat tiedot edullisemmin kuin kokonaistutkimuksella –kiireisyys vaatii usein otantaa.
tilastollisen tutkimuksen vaiheet
Standardointi tekee eri asteikollisista muuttujista vertailukelpoisia
TUME II / TILASTOLLINEN OSUUS DATAN LAATU SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMK TERVEYSALA KUOPIO KEVÄT TYTUT21.
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Ohjaamaton oppiminen– Heikki Vesterinen Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Ohjaamaton.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
WebOodiKURSSIPALAUTE Laura Vuorinen Opiskelijarekisteri.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
AVOIMEN TIETEEN OSAAJAKOULUTUS: TUTKIMUSHALLINTO JA -PALVELUT EEVA NYRÖVAARA.
UNIVERSITY OF TURKU MONIMUUTTUJAMENETELMÄT SOSIAALITYÖN TUTKIMUKSESSA Leena Koivusilta Turun yliopisto, Sosiaalipolitiikan laitos.
Kvantitatiiviset menetelmät
Tutkimustyypit ja aineistonkeruun menetelmät
Haastattelu aineistonkeruumenetelmänä
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Määrällinen tutkimus.
PRIIMA-seuran aikuisliikkujien palautekysely 2016 – koonti
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Kyselylomakkeen tekeminen
Kokeellinen tutkimus OPERATIONALISOINTI: tutkittava ilmiö saatetaan mitattavaan muotoon esim. Kuinka väsyneisyys vaikuttaa motorisissa tehtävissä suoriutumiseen?
Tutkielman teko-ohjeet
Ohjeita….

Korkeakoulukirjastojen tulokset
Tutkimuksen abc.
Finnan käyttäjäkysely 2016
Finnan käyttäjäkysely 2014 Katsaus tuloksiin
Yleisten kirjastojen tulokset
Finnan käyttäjäkysely 2016
2 TIETEELLINEN LÄHESTYMISTAPA
TUTKIMUSOTTEET:.
Kenttätutkimus Miia ja Milla.
Tilastollisen tutkimuksen vaiheet
Käsitteitä ja mitta-asteikot
MYYNTITYÖN KEHITTÄMINEN LAADULLISIN MENETELMIN
Luento V. Typologia ja tilastotiede
Kooste työpajan kysymyksista
Auttava keskustelu
Luento V. Typologia ja tilastotiede
Esityksen transkriptio:

Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi (kl.2011) -harjoitukset pääaineopiskelijoille Mira Kalalahti Käyttäytymistieteiden laitos Mira.kalalahti@helsinki.fi Teollisuuskatu 23 (PL26) 00014 Helsingin yliopisto

Hyvän tutkimuslomakkeen tunnusmerkkejä selkeä, houkuttelee vastaamaan ulkoasu väljä, siisti vastausohjeet selkeät ja yksiselitteiset kysyy vain yhtä asiaa kerrallaan muodostaa soljuvan, jäsennellyn kokonaisuuden tasapainoinen: ei johdattele, ei salaile sisältää luotettavuutta parantavia kontrollikysymyksiä helpot alkuun, arat loppuun (taustat voi kysyä myös lopussa) jokainen kysymys on paikkansa ansainnut esitestattu perusteltu ja motivoitu saatekirjeellä tilasto-ohjelmalla käsiteltävissä

Saatekirje tehtävä motivoida vastaajaa täyttämään lomake ja selvittää tutkimuksen taustaa ja vastaamista kyselyn (ja koko tutkimuksen) tarkoitus ja tärkeys, tekijät tutkimuksen merkitys tutkimustietojen käyttötapa miten vastaajat valittu vastaustekniset tiedot

tietojen luottamuksellisuus mihin ja miten tietoja käytetään mahdollisesti vastaajalle koituva hyöty tai muu motivointi keneltä saa mahdollisia lisätietoja kiitos vastaamisesta tutkijan allekirjoitus ja mahdollisesti jonkun muun vastaavan henkilön

Kysymystyypit avoimet, suljetut kysymykset (valmiit vaihtoehdot) asenneasteikot ratkaistava toivotun tiedon luonne täsmälliset tai arvioidut tosiasiatiedot käyttäytymisen syyt asenteet, arvot ja mielipiteet sosiaaliset suhteet mitä abstraktimpi tieto, sitä haastavampi kysyä

Likert-asteikollinen muuttuja Asenteita mitataan usein Rensis Likertin (1932) kehittämällä asteikolla, joka järjestää vastaajat "samanmielisyyden" määrän mukaan. Likert-asteikon vastausvaihtoehdot ovat 'täysin samaa mieltä', 'jokseenkin samaa mieltä', 'jokseenkin eri mieltä', 'täysin erimieltä'. Vastausvaihtoehtoihin voidaan lisätä vaihtoehtoja, jolloin asteikko voi olla esimerkiksi seuraavanlainen: 'täysin samaa mieltä', 'jokseenkin samaa mieltä', 'ei samaa eikä eri mieltä', 'jokseenkin eri mieltä', 'en osaa sanoa', 'en halua sanoa'. Kvantitatiivisen aineiston keruu ja analyysi pääaineopiskelijoille Kl2010 Mira Kalalahti 6

Mittaustaso Vaativammalla asteikolla on myös vähemmän vaativan asteikon ominaisuudet: muuttujan mitta-asteikko on ”vaativin” mitta-asteikko (se, jolla on eniten ominaisuuksia) (esim. ikämuuttuja on suhdeasteikon muuttuja, koska sillä on absoluuttinen nollapiste kaikkien muiden mitta- asteikkojen ominaisuuksien lisäksi)

Muuttujien luonne Muuttuja on dikotominen, jos se saa kaksi arvoa: Ominaisuus joko on olemassa kyseisellä tilastoyksiköllä tai sitä ei ole olemassa (esim. tutkittava on naimisissa tai ei ole). Dikotomiset muuttujat voidaan koodata 0-1-muuttujiksi 0 = ei,1 = kyllä) eli dummy-muuttujiksi

Muuttujien luonne Ei-numeeriset/laadulliset muuttujat vs. numeeriset/määrälliset Esim. pituus, (numeerisia) Esim. sukupuoli, (ei-numeerisia)

Mittaustaso: ”sanallinen mittaaminen” Luokittelu- eli nominaaliasteikko: Muuttujat voidaan luokitella (ryhmiin tai luokkiin), mutta luokkia ei voida asettaa mitattavan ominaisuuden mukaan järjestykseen eikä arvoilla voi suorittaa laskutoimituksia Esim. pohjoismaat, kansalaisuus, sukupuoli jne.

Mittaustaso: ”sanallinen mittaaminen” Järjestys- eli ordinaaliasteikko: Muuttujien arvot voidaan laittaa mitattavan ominaisuuden mukaan luonnolliseen järjestykseen, mutta arvot eivät ole välttämättä tasavälisiä Esim. viran hakijat kelpoisuuden mukaan Esim. mielipidemittaukset (mm. likert): keskiarvojen laskeminen ”sallittua” yleiskuvan antajana)

Mittaustaso: ”määrällinen mittaaminen” Välimatka- eli intervalliasteikko: Mittausarvojen etäisyys tunnetaan (muuttujan arvot ovat säännöllisen välimatkan päässä toisistaan Ei yksiselitteistä nollakohtaa Esim. Celsius-asteikko, syntymävuosi (mittayksikkö on yksi vuosi)

Mittaustaso: ”määrällinen mittaaminen” Suhdeasteikko eli absoluuttinen asteikko: Välimatka-asteikollisen lisäksi muuttujilla on yksiselitteinen nollakohta, absoluuttinen nollapiste Muuttujana arvojen suhde (eli toinen jaettuna toisella) pysyy samana, vaikka mittayksikköä muutetaan Esim. jos rahaa on 0 euroa, sitä ei ole yhtään, lukumäärämuuttujat ovat suhdeasteikon muuttujia