Suomalaisen yhteis-kunnan iso murros – miten kuuluu ihmisen ääni?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Monikulttuurinen järjestötyö
Advertisements

Jyväskylän kaupungin viestintä Vammaispalveluiden asiakasraati Emmi Hyvönen viestintäpäällikkö, perusturvapalvelut.
Kukoistava kansalaisyhteiskunta
Katja Mikkonen Kari Niklander
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Järjestö- ja nuorisotiimi Vapaaehtoisen rooli Punaisessa Ristissä.
VESIKANSAFOORUMI YHTEISÖPROJEKTI LÄHIPALVELUALUEELLA.
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Lähidemokratia ja kuntarakenneuudistus
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kuntauudistuskysely akavalaisille 2012 Yhteenveto tuloksista
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Oma tupa, oma lupa –hankkeen Road Show Mikä Road Show Kuntia vanhuspalvelulain toimeenpanossa tukeva Oma tupa, oma lupa -hanke päättyy Luovumme.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
Salli osallisuus! Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry 75 -vuotta Juhlaseminaari Projektipäällikkö Anne Pyykkönen oSallisuushanke Salli.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Elinvoimainen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen Kjk
Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
JAKE-hanke kylien hyvinvointia edistämässä Kyläasiamies Tuomo Eronen
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
ONNISTUVAT OPIT – YHTEISTÄ VASTUUTA NUORTEN PALVELUIHIN Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama Onnistuvat opit -juurruttamishanke on kahden vuoden ajan.
Kumppanuus – kupla? Junkala Pekka, tutkija, Koske Puustinen Alisa, vapaaehtoistoiminnan ohjaaja, MLL.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Lähipalveluseminaari RAY Hyvän tahdon pelejä!
Kreikan demokratia   - Kaupunkivaltion hallitsemista kutsuttiin politiikaksi: yhteisistä asioista keskusteltiin julkisesti, vallankäyttö ei perustunut.
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
Onko rakenteet kunnossa, vai romahtaako katto? Ajatuksia terveyden edistämisen rakenteista suunnittelija Nella Mikkonen.
TULEVAISUUDEN KUNTA alustavia nostoja ja havaintoja MDI:n selvitysmateriaalista Vantaa |
Kuntaa kehitetään yhteistyössä Erityisasiantuntija/MANE kansalaistoiminnan verkosto Tauno Linkoranta Mynämäki.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Yhdistykset kumppaneina kunnan kanssa – tasavertaista yhteistyötä Huhmari Kari Hyvärinen, yhteistyökoordinaattori Pohjois-Karjalan kansanterveyden.
P E L A S T U S O S A S T O K U N T A O S A S T O Kauas pilvet karkaavat - palvelut ja vaikuttamismahdollisuudet kuntarakenteiden muuttuessa.
Kaj Tawast, Marianne Kilpi, Jyri Kunttu ja Sara Airola.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa Uusi kunta ja kolmas sektori Case Kemiönsaari Anneli Pahta
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Osallisuus maakunnissa ja niiden valmistelussa
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
RIIHIMÄEN OSALLISUUSOHJELMAN LUONNOS
Asukkaat maakunta- ja sote-uudistuksen keskiöön
Voimaa vanhuuteen kärkihanke
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Kuntoutussäätiön alueverkostotyö Malminkartanon alueella
Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset
Esityksen transkriptio:

Suomalaisen yhteis-kunnan iso murros – miten kuuluu ihmisen ääni? Kohtaamispaikkapäivät Seinäjoki 17.3.2015 Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, tutkija Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaistoiminta ritva.pihlaja@pp.inet.fi

Isoja muutoksia julkisissa rakenteissa 95 % maaseutua ikärakenne, huoltosuhde sote- uudistus? kunta-rakenne Kartta: SYKE Kartat: Kuntaliitto Kartta: VM

Ongelmia on ollut tähänkin mennessä… Kuuluuko ihmisen ääni? Suomen perustuslaki 2§: ”Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.” mm. eduskunnan perustuslaki-valiokunnan sote-kannanotot kuntalaisten vaikutus-mahdollisuuksista Ongelmia on ollut tähänkin mennessä…

…edustuksellinen kuntademokratia ohenee

Kuuluuko ihmisen ääni? 1 2 3 kuntademokratian kriisi Edustuksellinen demokratia ei yksin enää riitä. Kuntalaisilla on oltava muitakin tapoja osallistua ja vaikuttaa asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon kuntaorganisaatiossa. 2 julkisen talouden kriisi 3 5

Julkinen talous sakkaa Palvelujen tarve Mikä on kansalaisten ja lähiyhteisöjen rooli ja vastuu? Miljardisäästöt Rakennepaketti Valtionosuusuudistus Valtionosuusleikkaukset Alijäämäinen julkinen talous Kuntien taloudellinen tilanne, verotulot, vos:t 6 Valtion ja kuntien velka kasvaa

Kuuluuko ihmisen ääni? 1 2 3 kuntademokratian kriisi Edustuksellinen demokratia ei yksin enää riitä. Kuntalaisilla on oltava muitakin tapoja osallistua ja vaikuttaa asioiden valmisteluun ja päätöksentekoon kuntaorganisaatiossa. 2 julkisen talouden kriisi Kansalaisyhteiskunnan, järjestöjen, kansalaisten ja lähiyhteisöjen rooli ja vastuu käytännön toimijana kasvaa väistämättä arjen lähipalveluista ja elinvoimaisesta lähiympäristöstä huolehdittaessa. 3 julkisten palvelujärjestelmien heikkous kohdata ihminen 7

Julkisten järjestelmien kankeus: lainsäädäntöä ja käytäntöjä Esimerkkinä asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet Sote-lakiesitys 4.12.2014 (ei siis etene): 30 § ”Asukkaiden osallistumista ja vaikuttamista tulee edistää: 1) järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia sekä kansalaisraateja sekä hyödyntämällä teknisiä kuulemismenettelyjä; 2) selvittämällä asukkaiden mielipiteitä ja keräämällä palautetta ennen päätöksentekoa; 3) valitsemalla palvelujen käyttäjien edustajia eri toimielimiin; 4) suunnittelemalla ja kehittämällä palveluja yhdessä niiden käyttäjien kanssa; 5) tukemalla asukkaiden, järjestöjen ja muiden yhteisöjen oma-aloitteista asioiden suunnittelua ja valmistelua 6) muilla sopivilla tavoilla.” Uusi kuntalaki 22 § ”Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti: 1) järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia sekä kansalaisraateja; 2) selvittämällä asukkaiden mielipiteitä ennen päätöksentekoa; 3) valitsemalla palvelujen käyttäjien edustajia kunnan toimielimiin; 4) järjestämällä mahdollisuuksia osallistua kunnan talouden suunnitteluun; 5) suunnittelemalla ja kehittämällä palveluja yhdessä palvelujen käyttäjien kanssa; sekä 6) tukemalla asukkaiden, järjestöjen ja muiden yhteisöjen oma-aloitteista asioiden suunnittelua ja valmistelua.”

alueiden erilaisuus ja ihmisten arjen asiantuntemus? Miten osataan ottaa huomioon alueiden erilaisuus ja ihmisten arjen asiantuntemus? esimerkki Oulun kaupungin pinta-alasta peräti 81 % on maaseutua 49 % harvaan asuttua maaseutua 32 % kaupunkien läheistä maaseutua Näillä maaseutualueilla asuu 4,5 % kaupungin asukkaista

? sosiaali- ja terveyspalvelut? Olipa tuleva sote-ratkaisu minkälainen tahansa, uskallan arvata, että… …kunta on tulevaisuudessa kovin erilainen kuin se on nyt ”Kunta on yhteiskuntaan kiinnittymisen ja kansalaiskasvatuksen foorumi sekä kehittäjä ja palvelujen järjestäjä.” Lähde: Kyösti Tornberg, väitös 2014 ? sosiaali- ja terveyspalvelut? opetus, kulttuuri, kirjasto, nuoriso, liikunta, ulkoilu, tekninen toimi ym

Kunnat tarvitsevat järjestöjä kumppaniksi tähän työhön! Olipa tuleva sote-ratkaisu minkälainen tahansa, uskallan arvata, että… …vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä kuuluu jatkossakin ensisijaisesti kunnille Kunnat tarvitsevat järjestöjä kumppaniksi tähän työhön!

Kumppanuutta voi olla monenlaista Keskustelukumppanuutta Kehittämiskumppanuutta Suunnittelukumppanuutta Palvelukumppanuutta Budjettikumppanuutta Toimijakumppanuutta

Tarvitaan kumppanuuden sosiaalipolitiikkaa ”Myös Suomessa tarvitaan pelisäännöt julkisen sektorin ja kansalaisyhteis-kunnallisten toimijoiden kumppanuuden harjoittamiselle. Suomalaisessa kumppanuusohjelmassa kaikkien asianosaisten tahojen tulisi istua saman pöydän ääreen sopimaan vastuistaan ja velvollisuuksistaan.” Briitta Koskiaho (2014): Kumppanuuden sosiaalipolitiikkaa etsimässä ”Kansalaisyhteiskunnallisia toimijoita on historiallisesti Suomessa pidetty enemmän avustajina kuin julkisen vallan kumppanina sosiaalisen kysymyksen ratkaisemisessa. Kumppanuus edellyttää tasaveroisia suhteita, ei alisteista asemaa.”

Mistä kiikastaa? 1 2 3 ymmärrys ja asenteet kuinka kyetään muuttamaan toimintatapoja ja rooleja 2 3 kuinka nopeasti yhteiskunnan ja talouden muutos pakottaa muutokseen Lainsäädäntö ei ole pahin jarru!

Viime kädessä on kysymys meidän jokaisen asenteista

kukoistava kansalaisyhteiskunta Mitä kaikkea kukoistava kansalaisyhteiskunta voikaan tarkoittaa? Kylä-suunnitelmia Kuntalaisten arjen tavoittavaa kunnan viestintää Yhteis-suunnittelua Säännöllisiä ”kunnanisien” ja kuntalaisten tapaamisia ja keskusteluja Alueiden kehittämis-suunnitelmia Leader-toimintatavan hyödyntämistä Kuntien järjestö-strategioita Helposti lähestyttäviä ja tavoitettavia kunnan virkamiehiä Pormestarin asukasiltoja Elävää ja monipuolista kansalais- ja järjestö-toimintaa Ravintola-päiviä Kuntien ja järjestöjen toiminnallista yhteistyötä ja työnjakoa Aidosti toimivia väyliä kuntalaisten toiveille ja palautteille Keskustelu- tilaisuuksia Kylätaloja & asukas- ja korttelitupia, korttelikirjastoja Järjestöjä palvelujen tuottajina Kortteli- ja kylä-kokouksia Kansalais-foorumeita, -raateja ja -neuvostoja Palvelu-osuuskuntia Matalan kynnyksen tapaamispaikkoja Matalan kynnyksen palvelupisteitä Uuden ajan talkoita Yhteis-kunnallista yrittäjyyttä Yhteisö-viestinnän uusia muotoja Paikallista kulttuuria, liikuntaa, taidetta, myös spontaaneja tapahtumia Osallistuvaa budjetointia

Tarvitaan keskustelua ja sopimista, kuka tekee mitäkin Kuntayhteisön muut toimijat oppilaitokset ym Kunta-organisaatio henkilöstö ja poliitikot keskushallinto ja sektorit Yritykset Seurakunta työntekijät ja päättäjät vapaaehtoiset Rivikuntalaiset Järjestöt perinteiset: sote, urheilu, kylät, nuoriso, kulttuuri jne jne uudenlainen kansalais- ja järjestötoiminta