Suomalaisen kirjolohen kilpailukyky kansainvälistyvillä kotimarkkinoilla Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Jari Setälä Lohi- ja kalaterveyspäivät Turussa 2003
SALMAR Eurooppalainen lohimarkkinatutkimus EU:n tutkimuksen V puiteohjelma Projektin kesto v. 2000-2002 Tutkijaryhmät Ranskasta, Norjasta, Iso-Britanniasta, Portugalista ja Suomesta RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Tutkimuksen tavoitteet Miten kasvava lohen tarjonta on vaikuttanut kalamarkkinoiden ja kalaelinkeinojen rakenteisiin ? Miten rakenteiden muutokset ovat vaikuttaneet lohikalojen hinnanmuodostukseen ? Miten hyvin EU:n kalastus- ja markkinapolitiikka toimii muuttuneessa markkinatilanteessa ? RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Kansalliset tavoitteet Miten lohen tuonti on vaikuttanut Suomen kalamarkkinoihin ja kalaelinkeinoihin ? Miten tuotu lohi kilpailee kirjolohen kanssa ? Toimivatko lohikalamarkkinat kilpailullisesti ? Miten EU:n ja Norjan välinen lohisopimus vaikutti Suomen markkinoihin ? RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Lohikalojen kysyntä kasvaa RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Suomessa kasvu 90-luvulla tuotua lohikalaa RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Tuorekalamarkkinoilla tuotu lohi syrjäyttänyt silakan ja kirjolohen RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Lohikalojen hinnat ovat laskeneet huomattavasti RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Lohikalojen hinnat ovat yhdentyneet RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Kilpailevatko lohi ja kirjolohi keskenään ? RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Kilpailevien tuotteiden hinnat vaikuttavat toisiinsa ? Minimihinta RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Lohikalojen välinen kilpailu Analyysitulokset Lohikalat kilpailevat markkinoilla keskenään Tuodun lohen hinta määräytyy maailmanmarkkinoilla Kotimaisen kirjolohen hinta määräytyy oman tarjonnan ja tuodun lohikalan hinnan perusteella Lohi ei ole kirjolohen täydellinen korvike > Kilpailee tuorekalamarkkinoilla RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Lohi korvaa kirjolohta tuorekalamarkkinoilla RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
yhä enemmän jalostuksessa Kirjolohta käytetään yhä enemmän jalostuksessa RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Kirjolohen kilpailukyky ? Lähde: Kysely tukuille/jalostamoille v. 2000 RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Lohikaloilla maailmanmarkkinahinnat Hintakilpailukyky Lohikaloilla maailmanmarkkinahinnat Kirjolohen reaalituottajahinnan kehitys 1983-2001 RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Tuotantokustannusten aleneminen laskee hintatasoa 2,8 €/kg Perkaamattoman lohikalan keskituotantokustannus 1,9 €/kg RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen Lähde: Norjan kalataloushallitus
kustannukset vaihtelevat (teurastus- ja kuljetuskustannuksia + 15 %) Yritysten tuotanto- kustannukset vaihtelevat Norjalaisen perkaamattoman lohen ja kirjolohen tuotantokustannukset vuonna 2001 (teurastus- ja kuljetuskustannuksia + 15 %) Tuotanto- Yritysten Myynnin Keskikustannus kustannus, määrä osuus €/kg Mk/kg NOK/kg Alle 15 73 40 % 1,67 9,93 15 - 19,99 76 51 % 2,09 12,43 20 - 24,99 21 8 % 2,71 16,11 Yli 25 3 1 % 3,47 20,63 RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen Lähde: Norjan kalataloushallitus
Suurtuotannon etuja vaikea hyödyntää Suomessa Kalankasvatusyksikköjen keskikoko: Kilpailijan skaalaetu Saaristomeri 60 tn 10x Ahvenanmaa 120 tn 5x Ruotsi 200 tn 3x Norja 600 tn Kansainvälistyneillä markkinoilla kasvatusluvat ratkaiseva kilpailutekijä ? RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Yritysrakenne sopeutuu kansainväliseen kilpailuun 5 suurinta Vähittäiskauppaketjua myy yli 90 % Kalatukkukauppaa/jalostajaa myy lähes puolet Kalankasvattajaa tuottaa puolet kirjolohen Troolaria kalastaa 2/3 silakan vuoden 2001 kokonaistuotannosta RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Kirjolohen tarjonta edelleen hyvin kausiluonteista RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
kotimarkkinoiden kysyntää Tarjonta ei vastaa kotimarkkinoiden kysyntää RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Lohta tuodaan kysynnän mukaan RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Kirjolohen laatu Korkea laatu * lohen säilyvyys parempi ? > eroja alkutuotannon kalan käsittelyssä: Voidaanko jäähdytystä tehostaa ? Tasainen laatu * sukukypsyys aiheuttaa laatuhäiriöitä: > heikkolaatuinen mätikala pois koti- markkinoilta ! Voidaanko sukukypsyyden ajoittumiseen vaikuttaa ? RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Pysyviä kilpailuetuja Kotimaisten toimijoiden yhteistyönä kotimarkkinoiden kysyntää vastaavia tuotteita Tuotanto- ja kauppaketju, tutkimus ja hallinto RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen
Miten kotimaisen tuotannon kilpailukykyä parannetaan Peruskilpailutekijät oltava kunnossa Hinta, laatu ja saatavuus Rakenteelliset muutoksia tarvitaan Työnjakoa ja keskittymistä: Pienet yritykset erikoistuvat ja isot kasvavat Pysyviä kilpailuetuja luotava Kotimaisten toimijoiden yhteistyö RKTL: Setälä, Saarni, Honkanen ja Virtanen