Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Maahanmuuttajien ammatillisen koulu- tuksen kehittäminen: valtionavustus- tusten käynnistämisinfo 11.9.2014 klo 12.00-15.30.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Valtionavustukset 2013 ammatillisen peruskoulutuksen tukena
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea moniammatillisen ohjauksen ja opiskelijahuollon kehittämiseen klo Verkostotapaaminen/ohjaustilaisuus.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustukset ammatillisen peruskoulutuksen kehittämiseen vuonna 2013 Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Manner-Suomen maaseutuohjelma Tilannekatsaus Nvm Sirpa Karjalainen, MMM.
TJS-TUKI Koulutustilaisuudet Opintokerhot. TJS-tuki TJS-tuki on opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää taloudellista tukea ohjattuun oppimiseen, esim.
OPPIREPPU –hanke Lapin alueen 2.asteen verkkokoulu Rovaseudun 2.asteen oppilaitokset Jyrki Niskanen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea ammatillisen koulutuksen kansainvälistymisen kehittämiseen klo Hanna.
Osaamisen ja sivistyksen asialla EVÄSTYSTÄ KEHITTÄMISTYÖHÖN Leena Nissilä Opetusneuvos, asiantuntijayksikön päällikkö.
YHTEISHAKU Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Prosessiteollisuuden perustutkinto ja sen toimeenpano
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Pedagoginen kehittäminen Tavoitteet vuosille
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 1 klo – Opetusneuvos.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
1 Valtakunnallinen laajennetun työssäoppimisen kokeilu painoviestinnän alalla – Kokeilun, projektin sisältö ja tavoitteet - Kokeiluissa.
Tuija Laukkanen, Ammatillinen peruskoulutus
VALTIONAVUSTUSHANKKEIDEN ALOITUSTILAISUUS - Hankeryhmä: joustavien ja yksilöllisten opinto- ja tutkintopolkujen rakentamisen tuki Ulla Aunola.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostamisohjelma Missä mennään + viimeinen hankehaku.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo Osaamisperusteisten.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opintopolku.fi tilannekatsaus KoTVejaos
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta OPSO ry:n seminaari Tampere Pasi Rentola.
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Tuetun oppisopimuskoulutuksen kehittäminen –hanke nykytila ja tulevat toimet Ulla Poutiainen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Yhteishaku keväällä 2015.
Valtionavustukset ammatillisen koulutuksen kansainvälistymiseen 2010 Annikki Häkkilä Erityisasiantuntija Opetushallitus Huki-hankkeen Lajipäällikkö-valmentajapäivät.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
AIPAL – näyttötutkintojen opiskelijapalautejärjestelmä
Metropolialueen alueellisen palvelukeskuksen pilottihanke HANKEFOORUMI Palvelumalli urheiluseurojen iltapäiväkerhojen ja iltapäivätoiminnan.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Projekti käsitteenä Projekti on selkeästi asetettuihin tavoitteisiin pyrkivä ja ajallisesti rajattu kertaluonteinen tehtäväkokonaisuus, jonka toteuttamisesta.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea kehittämiseen Hankeryhmäkohtaiset aloitustilaisuudet klo Opiskelijahuoltolain.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea ammatillisen koulutuksen kansainvälistymisen kehittämiseen klo Hanna.
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
AMMATILLISTEN OPETTAJAKORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut sähkö ja elektroniikka, kone ja metalli, auto ja logistiikka Laajennetun työssäoppimisen kokeilut, Unto Tervo
Työvaltainen merkonomiryhmä ammatillisia ja yhteisiä opintoja työssäoppien 1. opiskeluvuotena Tavoitteet Toimintasuunnitelma.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2015 Ryhmä 3 Virtuaalisten oppimisympäristöjen kehittäminen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Sataraksa Laajennetun työssäoppimisen kokeiluhanke
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Ajankohtaista toimeenpanon näkökulmasta Toimintaryhmien puheenjohtajien tapaaminen Tampere Kirsi Murtomäki ylitarkastaja Varainhoito-osasto.
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
Itä-Suomen lääninhallitus Hankkeiden valintamenettely, välttämättömät ja hankevalintaa ohjaavat kriteerit sekä päätöksenteko EU-projektipäällikkö Timo.
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
VALTIONAVUSTUKSET AIKUISKOULUTUS Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Opetushallitus.
Kieliä opettavien OPS- tapaaminen Ryhmätyön ohjeistus.
Kuntatieto-ohjelma - valtionavustusohje - Ohjeen kuvat
Yleiset valintaperusteet lv alkaviin opintoihin
Tavoitteet Toimintasuunnitelma
Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 Dialoog
Asiakastietojen sähköistä käsittelyä koskevan lainsäädäntötyöryhmän tavoitteet Maritta Korhonen Kehittämispäällikkö.
Polkuja läpäisyn tehostamiseen 4 JAO
Jatkoaskeleet Hallituksen esityksen päälinjat
Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen / Ratkaisujen hakeminen kokeilutoiminnalla, ml. digitaalisuus
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Maahanmuuttajien ammatillisen koulu- tuksen kehittäminen: valtionavustus- tusten käynnistämisinfo klo

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Aloitustilaisuuden tavoitteita: Tukea käynnistyvien kehittämishankkeiden toteuttamista. Esitellä käynnistyviä, uusia hankkeita Selkiinnyttää hankkeiden tavoitteita. Kehittää hankkeissa toimivien välistä yhteistyötä, verkostoitumista ja tiedonvaihtoa. Tiedottaa hankkeiden ohjauskäytännöistä ja ohjaus- käynneistä sekä keskustella ohjaukseen liittyvistä yhteisistä periaatteista. Käsitellä hankkeiden tulosten levittämistä. Tiedottaa hankkeiden raportoinnista.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustustoiminnan tavoitteet Valtionavustuksiin osoitetut määrärahat on tarkoitettu valtion talousarviossa jaettavaksi kokeilu- ja kehittämistoimintaan, ei organisaation oman perustoiminnan rahoittamiseen. Tavoitteena on toteuttaa rakenteellisia uudistuksia ja pysyviä muutoksia. Hankkeet toteutetaan laajempina kokonaisuuksina (yl. verkostohankkeet) ja niissä hyödynnetään aiempien hankkeiden tuotoksia ja tuloksia. Hankkeiden elinkaaren aikainen toiminnan itsearvi- ointi ja sen pohjalta tapahtuva parantaminen on tärkeää.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hankeryhmän tavoitteet ja painopisteet Tavoitteet:  Kehittää ja lisätä sellaisia toimintamalleja ja menetel- miä, joissa yhdistetään ammatillisten aineiden ja suo- men/ruotsin kielen opiskelu sekä oppilaitoksessa että työssäoppimispaikoissa.  Kehittää uusia toimintamalleja ja tapoja, joissa huomioidaan maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden lähtökohdat ja mahdollinen erityistuen tarve.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Painopisteet 2014: Maahanmuuttajanuorten tasa-arvoinen ammatilli- seen peruskoulutukseen pääsy Maahanmuuttajataustaisten henkilökohtaiset opis- kelusuunnitelmat sekä osaamisen tunnustamis- ja tunnistamismenetelmät Maahanmuuttajaopiskelijoiden ohjausmallit ja tukimateriaalit Mallit suomi/ruotsi toisena kielenä opetuksen integrointiin Oman äidinkielen opetuksen kehittäminen

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hakukierros: 2014; – Hakemuksia yhteensä 10 kpl, joista 2 ruotsinkielistä  myönteisiä päätöksiä 9 kpl, kielteisiä päätöksiä 1 kpl hakemuksista väh. kahden ammatillisen oppilaitoksen yhteishankkeita viisi Päätösperustelut:  myönteisissä päätöksissä välttämättömien edellytysten toteutuminen, em. painopisteiden ja valintaperusteiden sekä tavoitteiden toteutuminen  kielteisissä päätöksissä valmistelun keskeneräisyys, hankkeen kapea-alaisuus ja kalleus, lisäarvon puuttuminen (= perustoimintaa), verkostoitumisen puuttuminen (=ei yhteistyö- kumppaneita)

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Välttämättömät edellytykset : hakemus on saapunut määräajassa hakija on hakukelpoinen hakija on antanut määräaikaan mennessä selvityksen aikaisemmin myönnettyjen avustusten käytöstä avustuksen käyttötarkoitus on käytölle asetettujen tavoitteiden mukainen avustettava toiminta toteutetaan avustuksen käyttöajan rajoissa

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteet: Tulosten siirrettävyys perustoimintaan ja muiden toimijoiden käyttöön Paikallinen, alueellinen tai valtakunnallinen vaikuttavuus Verkostoitunut toimintatapa Hankkeen tarve ja uutuusarvo tulee perustella Kustannusarvion realistisuus ja toteutuksen perustelut Havaintoja hakukierrokselta 2014  seitsemän yhteistyöhanketta, joista viisi vähintään kahden ammatillisen oppilaitoksen hankkeita  Suosituimpia opiskelijoiden ohjaus- ja nivelvaihe-ohjaus, osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen, sekä maahanmuuttajien tukimateriaalit, S2-opetuksen integrointi ammatillisiin tutkinnon osiin ja työssäoppimiseen.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tavallista, että hankesuunnitelman painopisteissä luvattiin kehittää painopistettä, mutta tavoite- puolella ja hankekuvauksessa kävi ilmi, että hanke onkin huomattavasti suppeampi, esim paino- pisteen kattava. Kustannusarvioista: Yleisesti ottaen kehitystä tapahtunut, mutta edel- leen korkeita suunnittelukustannuksia ja selittämät- tömän suuria neuvonta- ja ohjauskuluja.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Avustuksen käyttöaika ja raportointiaikataulu Käyttöaika alkaa määrärahan myöntöpäivästä ja päättyy Raportointi on tehtävä mennessä

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ohjauksesta Opetushallituksen edustajat tekevät ohjauskäyntejä tukimielessä siten, että joko Oph:sta tehdään niihin aloite tai koulutuksen järjestäjä ottaa yhteyttä. jos hankkeen aikana ilmenee ongelmia, voi pyytää ohjausta Oph:n infopäivät

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hankkeen tuotosten mallintaminen Toivottavaa, että hankkeiden tuotoksia voitaisiin mallintaa ja esitellä esimerkiksi Hyvät käytännöt –alustalla

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hankkeesta tiedottaminen Hankkeesta tulee tiedottaa oman organisaation sisällä sen eri vaiheissa. - ulkoisille sidosryhmille ja yhteistyökumppaneille esim. hankkeen omilla www-sivuilla ja muuten hankeryhmäkohtaisesti sovituilla tavoilla. Hankkeesta tiedotettaessa sekä kaikissa sähköi- sissä ja painetuissa julkaisuissa ja painetuissa julkaisuissa tulee aina käyttää OPH-logoa, joka Saatavissa

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Muuta hankeryhmäkohtaista asiaa Raportoinnista: -Tavoitteiden ja tuotosten kuvaaminen mahdollisim- man konkreettisesti -Työnjako selkeästi, jos on useita yhteistyökumppa- neita eli kuka tekee mitä, jos useita organisaatioita -Työaikataulu selkeästi -Kustannusten muodostuminen ja niiden jakautumi- nen eri kohteisiin ja osapuolille (koordinaattori, eri yhteistyökumppanit) -Tulosten levittämistavat -Oma arvionne hankkeenne vaikuttavuudesta paikallisesti -/alueellisesti