LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Lyhyesti kasvun ja oppimisen tuesta esiopetuksessa
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Nuorten vapaaehtoisten rekrytointi
Katso Aitolasta lisää:
Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Mannerheimin Lastensuojeluliitto Lapsi- ja perhetoiminta
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
5 Jotos, polku osallisuuteen Tampere Muutama ajatus osattomuudesta a la C. Wright Mills.
Vapaaehtoisen polulla
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Minä oppijana 1 ov..
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Salli osallisuus! Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry 75 -vuotta Juhlaseminaari Projektipäällikkö Anne Pyykkönen oSallisuushanke Salli.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Minna Saarenpää, Tiia Virtanen, Riikka Trygg, Pauliina Kielinen
Case-tehtävä Metsäprojekti päiväkodissa
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Valmentajana ja ohjaajana toimiminen Erilaisten ryhmien ja yksil ö iden kohtaaminen: Vinkkejä ohjaamiseen Riikka Juntunen, Heli Laitinen, Sari Rautio,
Tampere Seurakunnan aamu- ja iltapäivätoiminta lapsen ja perheen tukijana verkostojen viidakossa Miten turvaamme yhdessä jokaiselle pienelle.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Juho Niskanen  Turvallisen ryhmän muodostumiselle on tärkeää, että osataan kommunikoida tunnetasolla ja ylläpitää tätä kommunikaatiota.
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
Liikuntakasvatus / NU JN.  Lapsi oppii tuntemaan oman kehonsa  Hän joutuu vastatusten fyysisten kykyjensä kanssa ja muodostaa itsestään.
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
TVT (vaka) Projektitehtävä
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Kilpailijan starttikurssi
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Kimble- game Intensiivikurssi.
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Ops seminaari Askola.
Formare 2015 Motivaatio.
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Koulun aloitus oppilashuollon palveluiden näkökulmasta Koulupsykologi Maria Ruohola & kuraattori Aira Heikkilä.
Vapaaehtoistoiminta Suomen Punaisessa Ristissä Tulijan tukena pikakoulutus.
Valkeisenmäen päiväkoti Nella Baltzar 9J
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Paijalan iltapäiväkerho. Toiminta-ajatus Tuusulassa koululaisten iltapäivätoiminta on lasten ja vapaa-ajan toimintaa tutussa paikassa, jossa aikuisen.
Jonot mataliksi Liikettä pienissä tiloissa
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä
VALINNAINEN LIIKUNTA 8. lk 2h/viikko 9.lk 2h/viikko
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
reaktio ärsyke valinnan vapaus vapaa tahto minätietoisuus omatunto
Tavoitteet Tarjota nuorelle myönteisiä kokemuksia, kivaa tekemistä ja kavereita Tukea nuoren kasvua ja vahvistaa luottamusta omiin kykyihinsä ja mahdollisuuksiinsa.
Lähipalvelukilpailu Ilmoituslaatikkoverkosto tuo arjen mahdollisuudet esille uudella tavalla, sekä toimii kehittymisen myötä infrastruktuurina yksilön,
Loikkeliini päiväkodin toimintasuunnitelma 2017
Maksuton koulutus, miksei!
LIIKKUUKO LAPSESI RIITTÄVÄSTI?
talven hauska ulkopeli meille kaikille
Liikunnan Perusopinnot
KAUHAJOEN YHTEISKOULU 7.lk - VALINNAISAINEILTA
RAI Espoossa
Koulun aloitus: Uusi askel lapselle ja vanhemmalle
MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA
Esityksen transkriptio:

LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus

1. LAPSILÄHTÖISYYS Lähtökohtana tulisi olla lapsen kiinnostus, tarpeet ja kyvyt lapsia pitäisi rohkaista liikkumaan, ei vaatia liikaa tarjonnan tulisi vastata lapsen tarvetta liikkua ja antaa mahdollisuuden purkaa paineita jonottamista ja odottamista tulisi välttää, liikuntapisteitä tulisi olla tarpeeksi monta välillä liikunnan tulisi olla myös yllätyksellistä, esim. arkimateriaaleja uudenlaisessa käytössä toisaalta lapset kaipaavat myös tuttuja ja turvallisia leikkejä

2. AVOIMUUS liikuntatuokioiden tulee olla muunneltavissa lasten kiinnostuksen kohteiden mukaan suunnitelman tulee olla sen verran joustava, että sitä voidaan tarvittaessa muuttaa

3. VAPAAEHTOISUUS periaatteessa lapsen osallistuminen liikuntaan tulisi tapahtua vapaaehtoisesti ohjaaja voi luottaa välineiden ja yhteisten leikkien houkuttelevuuteen niin, että lapsi itse päättää milloin tulee mukaan varsinkin pienet lapset tarvitsevat hieman aikaa uuden tilanteen seuraamiseen ohjaajan tehtävänä on rohkaista, mutta ei saa ylipuhua tai pakottaa ketään mukaan vain vapaaehtoisella liikunnalla on myönteisiä vaikutuksia lapsen itsenäistymiskehitykseen

4. ELÄMYKSELLISYYS liikunnan tulisi suuntautua lapsen elämysmaailman mukaan päiväkoti-iässä symboli- ja roolileikeillä on suuri merkitys lasten mielikuvituksessa liikuntavälineet saavat aivan uusia merkityksiä: esim. puolapuista tulee apinoiden kiipeilypuu ja pallot ovat krokotiilejä, joita tulee väistellä lapsen mielikuvitukselle tulee antaa tilaa myös liikuntatilanteissa

5. PÄÄTÄNTÄVAPAUS lapselle tulee tarjota mahdollisuus valita vaihtoehtojen välillä lapsi voi valita haluaako hän osallistua liikuntaan vai ei, haluaako hän pelata isolla vai pienellä pallolla tai haluaako hän olla hiiri vai myyrä jne. lapsella tulee olla mahdollisuus määrätä itse joistain asioista kyvyn tehdä päätöksiä tulee olla ensin kehittynyt valinnan mahdollisuuksien määrä tulee rajoittaa kehityksen mukaan

6. OMATOIMISUUS omasta tahdosta toimiminen on lapselle minän kehityksen edellytys näin lapsi oppii tekemään aloitteita ja ottamaan vastuun tekemisistään aikuisten ei tulisi ratkaista ongelmia lasten puolesta esim. lapsi saa palloa heitettyä veljelle lapsista tulee passiivisia ja he luottavat siihen, että aina joku toinen ottaa vastuun ja tekee päätökset heidän puolestaan