Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry 26.9.2007.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jaana Elo Alhaisen jalostusasteen valmistustoiminta Tuotteiden jalostus ja suoramyynti luomutiloilla Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Valvontaosasto.
Advertisements

Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
RuokaKouvola2020 TR/Ohjausryhmä Kouvolan kaupunki.
Lähikeittiöneuvojat ammattikeittiöiden apuna hankintalain soveltamisessa Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Pohjois-Karjalan Aikuisopisto.
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
ELINTARVIKEKEHITYKSEN OSAAMISKESKUSOHJELMA Foodwest Oy.
Katja Mikkonen Kari Niklander
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Suomalaisen ruuan brändit ja laatutekijät
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Innovaatiopolitiikan suunta Toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjät Lappeenranta
Finanssialan Keskusliitto
Kestävän kehityksen työkaluja
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Vaasan Ammattikorkeakoulu
Hallitusohjelmaodotukset yrittäjyyden edistämiseksi Yrittäjävaltuuskunnan kokous PK-johtaja Pentti Mäkinen.
Elävä kaupunkikeskusta ry:n strategia 2010 – 2015 (viimeistely) Esitys hallituksen kokoukselle Strategiaryhmän valmisteluun perustuva toiminnanjohtaja.
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
Esteettömyys – kestävää kehitystä! Verkostoseminaari Aila Korpivaara
Kestävät valinnat ovat ruokapalveluiden tulevaisuutta
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Lähiruoka on mahdollisuus! Lähiruokaseminaari Eduskunta, Helsinki Lehtori, tiedottaja Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Pienet ja keskisuuret tavarantoimittajat kaupan yhteistyökumppaneina - HoReCa-tukkukaupan näkökulma Järjestöpäällikkö Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa.
Lähde mukaan Heinolaan
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
EU-RAHOITUS KAINUUSSA JORMA TEITTINEN KAINUUN MAAKUNTA -KUNTAYHTYMÄ
MTK:n valtuuskunnan syyskokous Maaseutuyrittäjyyslinja.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ympäristömatkailijan odotukset , Savonia Lehtori, hankepäällikkö Irma Kärkkäinen EkoCentria Savon ammatti- ja aikuisopisto.
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
TYÖLLISYYTTÄ JA HYVINVOINTIA EDISTÄVÄ TAITEEN JA KULTTUURIN SENIORIAKATEMIA Helka Luttinen Projektipäällikkö Kajaanin Yliopistokeskus Aikuiskoulutus PL.
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
Maaseutuvisio Verkosto- ja hanketapaaminen Tampere Hilkka Vihinen.
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Marjatilan sijaintipaikkakunta Marjabarometri 2013.
ENPI CBC –ohjelmat Kuopio Petri Haapalainen.
Maaseudun kehittämisyhdistys ry Rauman seudun ja Vakka-Suomen 7 kunnan alueella toimiva leader-ryhmä, johon kaikki voivat liittyä jäseniksi!
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Lahti kansalliseksi ympäristökaupungiksi sekä edelläkävijäksi kansallisen ilmasto- ja energiastrategian toteuttamisessa.
Maakuntajohtaja Anita Mikkonen
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Juhani Kettunen Yrityksen kilpailukykytekijät Yrityssuunnittelu ja johtaminen  yrityskulttuuri Asiakaslähtöinen toiminta – sisältää mm. tuotekehityksen,
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
ALUEELLINEN KILPAILUKYKY JA TYÖLLISYYS –TAVOITE ITÄ-SUOMEN EAKR-TOIMENPIDEOHJELMA
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Kestävä kehitys opiskelija- ja henkilöstöravintoloiden toiminnassa Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa -tapaaminen Lehtori, projektipäällikö.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Suomen talouden tulevaisuus
Talous tutuksi – koulutus syksy 2013
Suoramyynnissä mahdollisuus
Luonnonvarakeskus – pohjaa biotaloudelle
Luomuasetuksen uudistus Evira
Terveys ja maku samalla lautasella
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Esityksen transkriptio:

Luomu julkisen sektorin ammattikeittiöissä Risto Pitkänen/ Finfood Luomu Finfood – Suomen Ruokatieto ry

Finfood – Suomen Ruokatieto ry Yhdistys, jonka ydintehtävänä on viestiä ruuasta ja elintarvikealasta ja siten edistää suomalaista ruokakulttuuria. Suomalaisen ruokakulttuurin imagon vahvistaminen Elintarvikealaa palveleva menekinedistäminen ja kehittäminen Suomalaisen ruuan kansainvälisen tiedotuksen tehostaminen Suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen ruokatottumuksiin vaikuttamalla Finfood Luomu MMM:n rahoittama erillinen yksikkö, joka edistää luomuruoan arvostusta, luomutuotteiden menekkiä sekä kehittää luomuelintarvikeketjun toimintaa ja yhteistyötä

Luomu on (aina) lähiruokaa Luomutuotannon lähtökohtana on ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen tasapaino eli se on kestävän kehityksen periaatteiden mukaista elintarviketuotantoa.  siksi luomu suosii lähellä tuotettua ruokaa aina kun se on järkevintä. Luomun roolit: Markkinahyödykkeet (=luomutuotteet) luonnonmukaisia tuotteita haluaville ihmisille Julkishyödykkeet, jotka edistävät ympäristönsuojelua, eläinten hyvinvointia ja maaseudun kehittämistä.

Luomu ammattikeittiöissä AK:ssä toteutuu luomun molemmat roolit mitä suurimmassa määrin Nykyinen EU-luomuasetuksen tulkinta Suomessa rinnastaa ammattikeittiöt tuottajiin/jalostajiin => kommunikointi luomusta ruokailijoille on vaikeaa Arvioita luomua käyttävistä ammattikeittiöistä  n. 10% käyttää viikoittain, 35% joskus, 50% ei käytä (Taloustutkimus, Suurkeittiötutkimus, marras-joulukuu 2006, yli 50 annoksen keittiöt)  julkiset ammattikeittiöt: < 10% viikottain, 15% muuten, 75% ei käytä (EkoCentria, syksy 2007, ALUSTAVA) Luomu on tekninen määritelmä  luomua voidaan käyttää julkisen hankinnan kriteerinä Suurimmat haasteet: AK sopiva tuotteistus, logistiikka

Portaat Luomuun –ohjelma Finfood Luomun ja EkoCentrian vuonna 2002 kehittämä kolmiportainen ohjelma, jolla opastetaan ja koulutetaan keittiöiden henkilökuntaa käyttämään luomua säännöllisesti.  1. porras: käytetään muutamia raaka-aineita säännöllisesti  3.porras: luomuraaka-aineita käytetään runsaasti Kolmiportaisessa ohjelmassa on tällä hetkellä n. 240 keittiötä (40 kpl 3. porras) Mukana 6 keskuskeittiötä: Juankoski, Juva, Kiuruvesi, Rautavaara, Kemijärvi ja Suonenjoki  luomu on mahdollista julkisissa ammattikeittiöissä, oleellista on tahto ja asenne

Miksi luomu tulee kasvamaan julkisissa keittiöissä? (1/2) Keittiöiden kiinnostus luomun käyttöön kasvanut rajusti Muutokset hankintalaissa, tietoisuus luomun mahdollisuuksista kilpailutus- kriteerinä kasvaa Hallitusohjelma »Kestävän kehityksen strategia 2006 »Kestävän kulutuksen ja tuotannon –ohjelma (KULTU) »Luomun tuotannon, jalostuksen ja markkinoinnin kehittäminen »Ruuan edistämisohjelma  osa sisältää konkeettisia toimenpiteitä  osa luomualalle ”ennenkuulumatonta” tahtotilaa

Miksi luomu tulee kasvamaan julkisissa keittiöissä? (2/2) Luomun strategiset tavoitteet : Ammattikeittiöt tärkeässä asemassa  luomua käyttävien yksityisten keittiöiden määrä kasvaa 15% per vuosi  v jokainen julkinen keittiö käyttää luomua Uusi EU-luomuasetus voimaan 2009 alusta  ammattikeittiöt rajataan luomuvalvonnan ulkopuolelle  tarkoittaa, että keittiön luomun käytöstä voi kertoa ”vapaasti”  helpottaa erityisesti yksityisten keittiöiden kasvavan luomukiinnostuksen hyödyntämistä ja siten edesauttaa AK-luomuvalikoimien kasvua.

Luomuala haluaa vastata kasvavaan kiinnostukseen Luomustrategian toteuttaminen velvoittaa  Maan luomuviljelijää, -tuottajaa ja -jalostajaa ovat sitoutuneita vastaamaan kasvavaan kysyntään.  Suomessa on tarjolla n erilaista luomutuotetta ruokakaupoissa, tukuissa, toreilla, kauppahalleissa, erikoismyymälöissä sekä suoraan tiloilta ja jalostajilta  TÄÄLTÄ LÖYTYY MAHDOLLISUUKSIA PALVELLA MYÖS AMMATTIKEITTIÖITÄ Portaat Luomuun –ohjelmaa kehitetään  perustehtävän, ammattikeittiöiden osaamisen kasvattamisen, lisäksi  painopiste tulee olemaan saatavuuden parantaminen ja ammattikeittiöille suunnatun valikoiman edesauttaminen

Haasteeseen vastaaminen ei onnistua ilman tukea Tarvitaan pitkäjänteinen sitoutuminen  Selkeät monivuotiset suunnitelmat (porkkanat tai kepit) miten luomun hyödyt saadaan käyttöön julkisissa keittiöissä Tarvitaan panostusta ammattikeittiöiden henkilökunnan kouluttautumismahdollisuuksiin luomun käyttön suhteen  Varsinkin uuden ”vapaamman” EU-asetuksen myötä, jotta minimoidaan epäselvyydet ja väärinkäsitykset Erityisesti tarvitaan asennemuutosta => LUOMU ON MAHDOLLISTA

Lisätiedot, yhteydenotot ym. Risto Pitkänen / Päivi Valta Portaat Luomuun -valmennusohjelman projektipäällikkö EkoCentria/ Savon ammatti- ja aikuisopisto ,